پاراگراف های منتخب کتابها و جملات ماندگار نویسندگان
شتاب زندگی امروزی، ما را از کتابخانه به کتاب رساند؛ از کتاب به صفحه؛ و از صفحه به خط و جمله.
پاراگراف فارسی در متمم، دوباره گامی به پیش است: از جمله به سمت پاراگراف؛ به سمتِ فرصتهای قدیمی اندیشیدن.
معیار ما در انتخاب پاراگراف هایی که در متمم از کتابهای مختلف جدا شده و در اختیار شما قرار میگیرند، برانگیختن به اندیشیدن است.
بنابراین در پی پاراگراف های زیبا یا پاراگراف های معروف کتابها نبودهایم و شما هم آنچه را از هر کتاب انتخاب میشود، الزاماً به عنوان معرفی آن کتاب و نمایندهی فضای کلی کتاب در نظر نگیرید.
متون کهن فارسی
یادداشتها و جستارها
اندیشیدن به زبان ساده دربارهٔ فلسفه و زندگی
منتخب جملات کوتاه از کتابها و نویسندگان
خاطرات و زندگینامهها
گفتگوها و مصاحبهها
داستانها
نیچه
تاریخ و فرهنگ
درباره کتاب و کتابخوانی، نویسندگی، روش مطالعه و ادبیات
معرفی کتاب از کتاب
کتاب «از کتاب» نوشتهٔ محمدرضا شعبانعلی چنان که در عنوان فرعیاش گفته شده به «حرفهایی درباره کتاب و کتابخوانی» اختصاص دارد.
محمدرضا شعبانعلی در این کتاب به موضوعات متنوعی میپردازد که میتوانند برای علاقهمندان به کتابخوانی جذاب باشند.
علل کتاب نخواندن، فواید کتابخوانی و تاثیرات مثبت آن، معیارهای انتخاب کتاب، سطوح مختلف مطالعه، روش کتابخوانی و مطالعه موثر، پرورش عادت کتابخوانی، کتابخوانی گروهی و روش راه اندازی باشگاه کتابخوانی، نقد تندخوانی و اتیکت هدیه دادن کتاب از جمله موضوعاتی هستند که در این کتاب به آنها پرداخته شده است.
اگر بخواهیم از میان کتاب های توسعه فردی چند کتاب برای شروع کتاب خوانی پیشنهاد کنیم، احتمالاً بتوان این کتاب را هم در آن فهرست گنجاند. البته مخاطب اصلی این کتاب خوانندگانی هستند که میخواهند حرفهایتر بخوانند و هنگام مطالعه کتاب لذت خواندن را عمیقتر تجربه کنند.
کتاب «از کتاب» نخستین کتاب انتشارات متمم است.
معرفی کتاب چگونه کتاب بخوانیم
اگر اهل کتاب و کتابخوانی هستید، حیف است مورتیمر آدلر را نشناسید. آدلر به معنای واقعی کلمه، یک فرد عاشق کتاب بود و در طول زندگیاش، کتابها و مقالات متعددی دربارهٔ روش کتابخوانی نوشت و منتشر کرد.
کتاب چگونه کتاب بخوانیم، مشهورترین کتاب اوست. البته این کتاب کمی قدیمی است و لحن و شیوهٔ نگارش آن گاهی اوقات برای خوانندهٔ امروزی خستهکننده میشود. اما اگر زمان نگارش را در نظر بگیرید، دربارهٔ کتاب آدلر مهربانانهتر قضاوت خواهید کرد.
به هر حال باید بپذیریم که کتاب آلدر معروفترین کتاب درباره کتاب و کتابخوانی است و هنوز هم برخی از روشهای بهبود کتابخوانی که در این کتاب مطرح میشوند، کاربردیاند.
معرفی کتاب کتابخانه شخصی شما
اگر اصلاً شما را نشناسد و فقط کتابها را ببیند، دربارهٔ شما چه حدس خواهد زد؟ شما را متخصص خواهد دانست یا خوانندهای عمومی و تفننی؟ چه برآوردی از سن شما خواهد داشت؟ آیا میتواند جنسیت شما را حدس بزند؟ آیا میتواند کتابهای عزیز را از کتابهای دوستنداشتنی (مثلاً آنها که هدیه گرفتهاید و چون هدیهدهنده گاه به خانهتان میآید، باید جلوی چشم بمانند) تشخیص دهد؟
اینها نمونههایی از سوالاتی است که احتمالاً با دیدن کتاب گرنت اسنایدر (Grant Snider) به ذهنتان میرسد. کتابی که روی جلد آن نوشته شده: من از روی کتابخانهٔ شما دربارهٔ شما قضاوت میکنم.
معرفی کتاب چگونه می نویسم (سفرنامه نویسی)
سفرنامه یکی از ژانرهای پرطرفدار در میان خوانندگان و نویسندگان است.
خوانندگان با خواندن سفرنامه، دنیاهایی را تجربه میکنند که خود فرصت و امکان دیدنش را نداشتهاند. و یا حتی اگر جایی را دیدهاند و تجربه کردهاند، از منظری تازه و از دریچهٔ چشم دیگری میبینند.
علاقهمندان نویسندگی هم نوشتن سفرنامه را دوست دارند و کم نیستند کسانی که تصمیم میگیرند چالش نوشتن را با سفرنامه نویسی آغاز کنند. این افراد احتمالاً نوشتن سفرنامه را از آن رو میپسندند که دیوار ورود به آن در مقایسه با بسیاری از ژانرهای غیرداستانی دیگر کوتاهتر است (در واقع: چنین به نظر میرسد.
کتاب چگونه می نویسم مجموعهٔ چند گفتگو با چند سفرنامه نویس است و علاوه بر علاقه مندان به نوشتن سفرنامه، بسیاری از کسانی که به نویسندگی علاقه دارند از خواندن آن لذت خواهند برد.
معرفی کتاب خود نوشتن
در کتاب خود نوشتن، زوایایی از نوشتن را میبینید که شاید پیش از این به آنها فکر نکرده باشید و اگر هم فکر کردهاید، شاید ندیده باشید که نویسندهای دربارهشان بنویسد. از گذاشتن قلم بر کاغذ تا صحنههای مختلف نوشتن و شیوهٔ نشستن و ایستادن نویسندهها. از نوشتن در ذهن تا دستهای نویسنده. از کتابچهای که نویسنده همراه خود دارد تا اضطرابی که در مسیر انتشار تحمل میکند. از حاشیهنویسی تا نوشتن به اسم دیگری (با اسم مستعار).
کسی که حتی اندکی شوق نوشتن دارد، احتمالاً با خواندن خود نوشتن، آتش این شوق را برافروختهتر خواهد یافت و قلم (یا صفحهٔ کلید) را با لذتی بیشتر در دست (یا زیر دست) خواهد فشرد.
معرفی کتاب جهان مکتوب
مارتین پوکنر، استاد زبان انگلیسی و ادبیات تطبیقی دانشگاه هاروارد، در کتاب جهان مکتوب میکوشد با استناد به تاریخ ادبیات نشان دهد که ادبیات تا چه حد بر تاریخ سایه انداخته است. او مجموعهٔ متنوعی از مثالها را از نوشتههای سومریان و داستانهای بینالنهرین تا مانیفست کمونیست و هری پاتر را گرد هم آورده تا تأثیر کلام مکتوب بر مسیر زندگی بشر را به خوانندهٔ خود نشان دهد و خواننده را متقاعد کند که تألیف و مطالعه کتاب چگونه توانسته جهان را دگرگون کند.
ترجمه کتاب جهان مکتوب بسیار روان است و خواننده بهندرت وادار میشود برای فهم بهتر، جملهها را دوباره و چندباره بخواند. در عین حال باید تأکید کنیم که جهان مکتوب یک کتاب کندخوان است و شیوهٔ نگارش نویسنده بهگونهای است که نمیتوان آن را به سرعت خواند.
معرفی کتاب برچیدن کتابخانهام | کتابی درباره کتاب
علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی احتمالاً قبول دارند که تجربه جمع کردن و پهن کردن کتابها تجربهٔ عجیبی است.
بعضی کتابها را انگار برای اولین بار کشف میکنی، بعضی دیگر وقتی از قفسه کتابخانه خارج میشوند و در دستهایت قرار میگیرند، معنای تازهای پیدا میکنند. برخی کتابها انگار باید خودشان را اثبات کنند و قانعت کنند که هنوز حق دارند در کتابخانه بمانند. بعضی دیگر با زبان بیزبانی برایت خاطره تعریف میکنند: خاطره خریدن یا هدیه گرفتن کتاب، خاطره روزهایی که همنشین تو بودهاند و با آنها وقت گذراندهای.
آلبرتو مانگل (آلبرتو مانگوئل) از مشهورترین جستارنویسان حوزهٔ کتاب و کتابخوانی است و جمع کردن کتابخانه را بهانهای کرده تا برای خوانندگانش از تداعیها و خاطرات کتابی خود بگوید. خوانندگان ایرانی کتاب تاریخ کتابخوانی او را هم دیدهاند و میشناسند (انتشارات هرمس با ترجمه آقای رحیم قاسمیان).
معرفی کتاب بیستوهشت اشتباه نویسندگان
با دیدن عنوان کتاب بیست و هشت اشتباه نویسندگان ممکن است حدس بزنید که چنین کتابی برای نویسندگان نوشته شده است.
به عبارت دیگر، باید سابقهای از نگارش و انتشار مطالب مختلف داشته باشید تا به سراغ این کتاب یا چنین کتابهایی بیایید و بکوشید تا اشتباهات خود را کاهش داده و رفع کنید.
اما اتفاقاً این کتاب را میتوان برای آموزش نویسندگی و مفاهیم پایه آن مناسب دانست.
جودی دلتون نویسنده کتاب، مخاطب خود را کسی فرض کرده که یا تجربهی نوشتن ندارد یا هنوز میتوان او را کاملاً آماتور دانست. از این منظر، توصیهها و پیشنهادهای ارزشمندی را در زمینه اصول اولیه نویسندگی برای این گروه از افراد تنظیم و ارائه کرده است.
معرفی کتاب پرنده به پرنده | درسهایی برای نویسندگی
سالهاست در کارگاههای آموزش نویسندگی در نقاط مختلف جهان، کتاب پرنده به پرنده نوشته آن لاموت را میخوانند و مرور میکنند.
با وجودی که در کتاب از زوایای مختلفی به نوشتن و نویسندگی پرداخته شده، اما میتوان قلب کتاب را بحثهای مربوط به رفع انسداد ذهنی نویسنده (writer’s block) دانست. همان حس سنگین و غریبی که همهٔ نویسندگان تجربه کردهاند: قلم در دست و کاغذ سفید پیش رو، بیآنکه کلمهای بر زبان جاری شود و به روی کاغذ بیاید. انگار که ذهن قفل شده و میترسد آنچه را در درون خود دارد افشا کند. آن لاموت کوشیده به خوانندهاش برای عبور از این نوع لحظات کمک کند.
پرنده به پرنده، صرفاً حاوی نکات آموزشی نیست و با داستانهای بسیاری از زندگی آن لاموت آمیخته شده است. همین ویژگی باعث شده که عدهای این کتاب را بسیار بپسندند و عدهٔ دیگری از آن فاصله بگیرند.
پرنده به پرنده را انتشارات ققنوس با ترجمه آقای مهدی نصرالهزاده به بازار عرضه کرده است.
سفرنامهنویسی و سفرنامهها
کره شمالی برای بسیاری از ما، یک کشور مرموز است. کشوری که رابطهاش با جهان خارج، تقریباً قطع شده است و همین باعث شده که حکایتها و روایتهای بعضاً اغراقآمیز، دربارهی این کشور بر سر زبانها بیفتد.
از سوی دیگر، شنیدهایم که مردم کره شمالی هم تصویر درست و شفافی از جهان ندارند و رسانههای حکومتی، روایتهایی خودساخته را از جهان آزاد، در اختیار این مردم قرار میدهند.
همین وضعیت، باعث میشود کتاب نیم دانگ پیونگ یانگ، به عنوان سفرنامه کره شمالی، آن هم به روایت یک نویسندهی ایرانی یعنی رضا امیرخانی، برای بسیاری از ما جذاب باشد.
رضا امیرخانی چنانکه خود اشاره میکند، کوشیده در این روایت، از یک سو از غرضورزی غربی و از سوی دیگر از روایت فاتحانهی دولتی کرهی شمالی فاصله بگیرند و تا حد امکان با نگاهی واقعبینانه، آنچه را طی دو سفر خود در کرهی شمالی دیده، برای مخاطبش روایت کند.
در سالهای اخیر #نشر اطراف مجموعهای از سفرنامههای مسافران قاجاری را منتشر کرده و به این شیوه کوشیده تجربهای را که ایرانیان در آن دوره از جهان معاصر خود داشتهاند روایت کند.
کتابهای «پاریس از دور نمایان شد»، «قهوهٔ استانبول نیکو میسوزد»، «بمبئی رقص الوان است» و «آسمان لندن زیاده میبارد» از این جملهاند.
آقای علی اکبر شیروانی در مقدمهٔ کتاب پاریس از دور نمایان شد توضیح دادهاند که با وجود قدمت هزار سالهٔ سفرنامهنویسی ایرانیان، تعداد سفرنامهها در دوران قاجار اوج گرفته است. احتمالاً تسهیل رفت و آمد و حمل و نقل را باید مهمترین علت این رشد دانست. سفرنامههای قاجاری از آن جهت که لحن و کلماتشان به زبان امروز ما نزدیکتر است، در مقایسه با سفرنامههای قدیمیتر، مثلاً عصر صفوی، برای مخاطب امروزی خواندنیتر و جذابترند.
بسیاری از علاقهمندان به سفر نوشتن سفرنامه را دوست دارند و کم نیستند کسانی که تصمیم میگیرند چالش نوشتن را با سفرنامه نویسی آغاز کنند.
اگر اهل خواندن سفرنامه هستید، یا در ذهن خود به نوشتن سفرنامه فکر میکنید، یا در شبکه های اجتماعی به عنوان اینفلوئنسر و بلاگر سفر به تولید محتوا مشغولید و دوست دارید این کار را در سطحی حرفهایتر انجام دهید و حتی در آینده تجربههایتان را در قالب پادکست یا کتاب عرضه کنید، لازم است پای حرف سفرنامهنویسهایی بنشینید که زودتر از شما وارد این مسیر شده و موفقیتها و شکستهایی را تجربه کردهاند.
آقای کاظم رهبر در کتاب چگونه می نویسم کوشیده از زبان هفت نفر که سابقه سفرنامه نویسی دارند، نکاتی را دربارهٔ روش و منش سفرنامهنویسان استخراج کند. پنج نفر از این نویسندگان ایرانیاند: منصور ضابطیان، رضا امیرخانی، مهدی حجوانی، محمود زندمقدم و عیسی امیدوار. دو نفر دیگر هم از سفرنویسان مطرح جهان هستند که آثار و گزارشهایشان، مخاطبان بسیاری داشته است: دیوید فارلی و دان جورج.
رومن پین (Roman Payne) نویسندهای آمریکایی است که در سال ۱۹۷۷ متولد شده و در بیستودو سالگی به فرانسه مهاجرت کرده است.
نویسندهای که اگر چه نامش را کمتر میشنویم و میشناسیم، اما به قول خودش، جملاتش از ناسا تا شرق دور، برای بیان احساسات برانگیخته در سفر (چه در بستر زمین و چه در طول زمان) مورد استفاده قرار میگیرند.
رومن پین خود را ساکن فرانسه میداند و البته انگلیسی مینویسد. اما جالب اینجاست که اگر برای تعیین سرزمین هر کس، مدت اقامتش در هر شهر یا منطقه را ملاک قرار دهیم، دیگر به سادگی نمیتوان او را به نقطهی مشخصی نسبت داد. او بخش عمدهی زندگیاش را به سفر گذرانده و اکثر داستانهایش را هم در سفر نوشته است.
ویژگی جالب نوشتههای رومن پین این است که با وجود تفاوت داستانها و شخصیتهایشان، فضای کلی داستانها و نوشتهها مشابه و یکسان است. در حدی که اگر جملات کتابهای مختلفش را جدا کنیم و کنار هم قرار دهیم، کسی که تمام کتابها را نخوانده متوجه نخواهد شد که آن جملات و پاراگرافها، از داستانها و ماجراهای متفاوتی جدا شدهاند.
ویل دورانت
اگزوپری
شعر
انتخاب عنوان برای نوشتهها و کتابها
مکاتبات و نامهها
شما با عضویت ویژه در متمم، میتوانید به درسها و آموزشهای بسیاری از جمله موضوعات زیر دسترسی کامل داشته باشید:
موضوعات زیر، برخی از درسهایی هستند که در متمم آموزش داده میشوند:
دوره MBA (یادگیری منظم درسها)
استراتژی | کارآفرینی | مدل کسب و کار | برندسازی
فنون مذاکره | مهارت ارتباطی | هوش هیجانی |تسلط کلامی
توسعه فردی | مهارت یادگیری | تصمیم گیری | تفکر سیستمی
کوچینگ | مشاوره مدیریت | کار تیمی | کاریزما
عزت نفس | زندگی شاد | خودشناسی | شخصیت شناسی
مدیریت بازاریابی | دیجیتال مارکتینگ | سئو | ایمیل مارکتینگ
اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید دربارهی متمم بیشتر بدانید، میتوانید نظرات دوستان متممی را دربارهی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی میشناسند: