معرفی کتاب | کتابهای مفید روانشناسی

ما در متمم مجموعهی متنوعی از درسهای مرتبط با روانشناسی داریم که از جملهی آنها میتوان به شخصیت شناسی، افزایش عزت نفس، مدیریت استرس، استعدادیابی، شناخت و مدیریت انگیزه، زندگی شاد، مهارت ارتباطی، تحلیل رفتار متقابل، مدیریت تعارض، روانشناسی مثبت نگر، روانشناسی پول و روانشناسی رنگها اشاره کرد.
در هر یک از این درسها، کتابها و مقالههای مرتبط با موضوع درس معرفی شدهاند؛ با این حال مناسبتر است که هر کتاب و منبع، صفحهی اختصاصی خود را داشته باشد.
این صفحه به پیشنهاد کتاب برای مطالعه و معرفی کتابهای خوب روانشناسی اختصاص یافته است (البته میدانیم که تعریف و انتخاب کتاب خوب، تا حد زیادی سلیقهای است و منظور ما کتاب خوب به سلیقهی متمم است).
ما در اینجا اصرار نداریم همه انواع کتابهای روانشناسی معروف را معرفی کنیم و نام ببریم؛ بلکه تنها به سراغ کتابهایی خواهیم رفت که از اعتبار نسبتاً بالایی برخوردارند و – به گمان ما – ارزش خواندن دارند. به عبارتی صرفاً به بهترین کتابهای روانشناسی (البته بر اساس قضاوت متمم) میپردازیم و قصد نداریم به کتاب های معروف و پرفروش ترین کتابهای روانشناسی بپردازیم.
همچنین همانطور که میبینید به اسم کتاب اکتفا نکردهایم و خلاصه کتابها را هم در قالب مطالب مستقل، تنظیم و منتشر کردهایم.
صفحه معرفی کتاب به تدریج با اطلاعات مربوط به معرفی کتابهای خوب و کاربردی روانشناسی تکمیل خواهد شد. میکوشیم هر کتاب روانشناسی را که در متمم معرفی میکنیم، به این صفحه هم اضافه کنیم تا دسترسی شما به مطالب آموزنده روانشناسی سادهتر شود و با کتابهای خوب برای مطالعه آشنا شوید. طبیعتاً با این کار اگر قصد خرید کتاب روانشناسی هم داشته باشید، در این زمینه بهتر تصمیم خواهید گرفت (البته ما صرفاً معرفی کتاب، خلاصه کتاب و نقد کتاب را انجام میدهیم و امکانی برای دانلود کتاب روانشناسی در نظر نگرفتهایم).
اگر در جستجوی کتابهایی خارج از فضای مدیریت و روانشناسی هستید (مثلاً ادبیات، فلسفه، خاطره، زندگینامه و مانند اینها) پیشنهاد ما این است که به بخش پاراگراف های برگزیده کتابها (پاراگراف فارسی) مراجعه کنید:
این صفحه فقط به معرفی کتابهای روانشناسی اختصاص دارد. در صورت علاقهمندی به مشاهدهی فهرست کتابهای مدیریتی میتوانید به صفحهای که به صورت تخصصی به معرفی کتابهای مفید برای مطالعه در حوزه مدیریت پرداخته مراجعه کنید:
اگر میخواهید کتاب هدیه دهید و علاقهمند هستید با آداب هدیه دادن بیشتر کتاب آشنا شوید، میتوانید درسی را که به همین منظور در متمم منتشر شده و روش پیشنهاد دادن کتاب خوب و به نوعی بحث اتیکت هدیه دادن کتاب را آموزش میدهد مطالعه کنید:
بخش قابلتوجهی از حرفهای سخنرانهای انگیزشی را میتوان در یک پیام خلاصه کرد: «پشتکار داشته باشید. جا نزنید. ادامه بدهید.»
جهانی که اینگونه افراد برای ما ترسیم میکنند، شامل اکثریتی است که یک یا چند گام مانده به رسیدن، راه را رها میکنند و اقلیتی که سرسختانه ادامه میدهند؛ در اوج ناامیدی، هنوز امیدوارند؛ و معتقدند که سیاهی شب، همیشه و در هر شرایطی با سپیدی روز به پایان خواهد رسید.
از سوی دیگر، همه این را میدانیم که پشتکار کورکورانه، همیشه مفید نیست و هنر متوقف شدن هم چیزی است که باید بیاموزیم. این بحثی است که ست گادین در کتاب شیب مطرح میکند.
اگر قصد داشته باشید یک کتاب روانشناسی دانشگاهی دقیق در مورد نظریه های شخصیت شناسی بخوانید که نویسندهی کتاب سوگیری چندان شدیدی نسبت به یک مکتب در مقایسه با مکاتب دیگر نداشته باشد، شولتز یکی از بهترین کتاب های روانشناسی شخصیت برای مطالعه است.
به همین علت کتاب شولتز یکی از معدود کتاب های رشته روانشناسی است که به فضای عمومی هم راه پیدا کرده و برای مخاطبان غیرروانشناس هم جذاب بوده است.
در کتاب شخصیت شناسی شولتز، رویکردهای مختلف به شخصیت شناسی مورد بحث قرار گرفتهاند که از جمله آنها میتوان به رویکرد صفاتی، رویکرد شناختی و رویکرد رفتاری اشاره کرد.
[ درس مرتبط در متمم: شخصیت شناسی ]
کتاب افسانه کاریزما (The Charisma Myth) ممکن است در نگاه اول، به خاطر عنوانش کمی تجاری به نظر برسد.
تأییدیهی ست گادین بر روی جلد هم – که ظاهراً هیچ نویسندهای را ناامید نمیکند – این گمان را تقویت میکند.
اولیویا فاکس کابان (Olivia Fox Cabane) نویسندهی فرانسوی-آمریکایی کتاب، چنانکه در معرفی خود در کتاب آورده است، در دانشگاههای مطرح و نیز برای بسیاری از شرکتهای بزرگ در زمینهی کاریزما و #ویژگی های افراد کاریزماتیک سخنرانی کرده است.
اما اگر کمی کتاب را ورق بزنید، به نتیجه میرسید که – حداقل در مقایسه با تأثیرگذاری اولیه – کتابی نسبتاً علمی است و اگر در بحث کاریزما مبتدی هستید، بهترین کتاب برای مطالعه محسوب میشود.
نویسنده کوشیده است توصیهها و حرفهایش را با تکیه بر مقالات و مطالعات معتبر، مستند کرده و تا حد امکان، خواننده را به بررسی منابع بیشتر در زمینهی پیشنهادهایش، ترغیب کند.
[ درس مرتبط در متمم: کاریزما ]
کارول دوک را میتوان از محققان جریانساز دههی نود میلادی و دههی نخست هزارهی سوم دانست. او از نویسندگان معروف روانشناسی است که با مطرح کردن موضوع طرز فکر یا Mindset یکی از باورهای رایج در میان مردم را به چالش کشید و نشان داد که «استعداد و تواناییهای ذهنی و بسیاری دیگر از توانمندیهای ما» ثابت نیستند و میتوان به مرور زمان آنها را افزایش داد. حتی به فرض اگر چنین فرضی درست نباشد، همچنان باور کردن و پذیرفتن این گزاره میتواند مفید باشد.
کتاب طرز فکر کارول دوک به یکی از پشتوانههای علمی مباحث موفقیت (و متأسفانه سخنرانیهای انگیزشی) تبدیل شد. ما ضمن معرفی کتاب طرز فکر و توضیح اهمیت آن، نقد کتاب را هم در درس گنجاندهایم تا با ضعفهای آن بیشتر آشنا شوید و دیدگاههای مختلف نسبت به این موضوع را بهتر بشناسید.
اگر موضوع طرز فکر برایتان جالب باشد، یک درس هم در زمینهی مشکلات رابطه عاطفی داریم و از همین منظر به آن پرداختهایم.
معرفی، خلاصه و نقد کتاب طرز فکر
[ درس مرتبط در متمم: یادگیری ]
مگان دیواین (Megan Devine) در کتاب عیبی ندارد اگر حالت خوش نیست (It’s OK That You’re Not OK) میکوشد نگاه تازهای را به چالش سوگ و فقدان مطرح کند.
او معتقد است که همهی انسانها الزاماً مراحل سوگ را به شیوهای که کوبلر راس گفته طی نمیکنند و این نگاه، بیش از حد سادهشده است.
همچنین بر این باور است که بخش مهمی از چالش سوگ، فرهنگی است. به عبارت دیگر، فرهنگ جامعه[ی آمریکایی] سوگ و فقدان را به شکل نادرستی درک کرده و به علت همین درک نادرست، نتوانسته به انسانها، پذیرش فقدان و نیز همدلی و حمایت از افراد سوگوار را بیاموزد.
البته بسیاری از نکاتی که دیواین در مورد جامعهی آمریکایی مطرح میکند، در فرهنگ خودمان هم مصداق دارد.
معرفی کتاب عیبی ندارد اگر حالت خوش نیست
[ درس مرتبط در متمم: رابطه عاطفی ]
کتاب اعتیاد مثبت را میتوان یکی از نیاکان کتابهای خودیاری امروزی مانند اثر مرکب، قدرت عادت و عادتهای اتمی در نظر گرفت.
اما به هر علت، نتوانست چندان جریانساز باشد و چند دهه طول کشید تا بازار مخاطبان عام به این نوع مباحث روی خوش نشان دهد.
چه در ایران و چه سایر نقاط جهان، ویلیام گلاسر را بیشتر به نظریه انتخاب میشناسند تا اعتیاد مثبت. با این حال به علت محتوای ارزشمند کتاب، تصمیم گرفتیم خلاصهٔ آن را در قالب یک درس خدمت شما ارائه کنیم.
[ درس مرتبط در متمم: روانشناسی مثبت گرا | انگیزش و هیجان ]
کتاب ارتباط خشونت را امروز دیگر میتوان یک کتاب کلاسیک در نظر گرفت. نزدیک به سه دهه از زمانی که مارشال روزنبرگ آن را منتشر کرده گذشته و در این مدت صدها کتاب با موضوعات مشابه به بازار عرضه شدهاند. اما همچنان مرور نکتههای کلیدی این کتاب خالی از لطف نیست.
روزنبرگ معتقد است که اگر ما احساسات خود را به خوبی بشناسیم و بلد باشیم آنها را به روش درست برای طرف مقابل بیان کنیم، احتمال این که گفتگو به تلخی، تنش و خشونت کشیده شود کاهش مییابد.
[ درس مرتبط در متمم: مهارت ارتباطی ]
نیر ایال که کتاب قلاب او شهرت جهانی دارد، در کتاب مدیریت توجه به سراغ موضوعی رفته که همهٔ ما کموبیش با آن درگیر هستیم؛ این که چگونه توجه و تمرکز خود را مدیریت کرده و از حواسپرتی فاصله بگیریم.
همهٔ کسانی که برای مدیریت زمان وقت گذاشتهاند و دغدغهٔ افزایش بهرهوری خود را دارند، دیر یا زود به این نتیجه میرسند که «حواسپرتی و نداشتن تمرکز» موضوعی جدی است که باید به آن بپردازند و برایش چارهای بیندیشند.
نیر ایال کتاب مدیریت توجه را در پاسخ به این افراد نوشته و کوشیده راهکارها و تکنیکهایی برای مدیریت توجه پیشنهاد دهد. کتاب او در عین مفید بودن، ضعفهایی هم دارد که ما در قالب نقد کتاب به آن پرداختهایم.
معرفی، خلاصه و نقد کتاب مدیریت توجه
[ درس مرتبط در متمم: مدیریت زمان | برنامه ریزی]
معرفی کتاب اثر مرکب دارن هاردی در متمم برای ما ساده نبود. این کتاب بسیاری از استانداردهای حداقلی علمی را رعایت نکرده و بیشتر در ژانر کتابهای انگیزشی و موفقیت قرار میگیرد؛ در کنار کتابهای نویسندگانی مانند آنتونی رابینز و برایان تریسی. و میتوان گفت از جمله کتابهای معروف دنیا در این حوزه است و اغراق نیست اگر بگوییم از پرفروش ترین کتابهای توسعه فردی در جهان بوده است (مستقل از کیفیت).
با این حال نکات ارزشمندی هم در کتاب اثر مرکب مطرح شده که نمیشود به سادگی از کنار آنها گذشت. لحن سادهی کتاب هم میتواند خوانندهی علاقهمند را با خود همراه کند.
این بود که در نهایت تصمیم گرفتیم خلاصه کتاب اثر مرکب را در کنار نقد کتاب اثر مرکب قرار داده و خدمت شما ارائه دهیم. برنامه ریزی، تغییر و تثبیت عادتها و افزایش نظم شخصی از جمله موضوعاتی است که دارن هاردی در این کتاب به آنها پرداخته است.
[ درس مرتبط در متمم: مدیریت انگیزه | برنامه ریزی]
کتاب چگونه زندگی خود را طراحی کنید، میکوشد استفاده از تفکر طراحی در برنامه ریزی و هدف گذاری زندگی را به ما بیاموزد.
این کتاب خوب و ساده، توسط بیل بورنت و دیوید ایوانس نوشته شده که هر دو سابقهی کار طراحی در حوزهی تکنولوژی دارند و اکنون در دانشگاه استنفورد، میکوشند استفاده از آموختههای کسب و کار در زندگی شخصی را به دانشجویان آموزش بدهند.
[ درس مرتبط در متمم: درس تفکر طراحی ]
معرفی کتاب خوب در زمینهی عزت نفس چندان دشوار نیست. کتاب روانشناسی عزت نفس براندن، ویژگیهای یک کتاب روانشناسی عمومی و کاربردی را دارد.
این کتاب هفده فصل دارد که در قالب سه بخش ساماندهی شدهاند.
ناتانیل براندن – که از پیشگامان بحث عزت نفس و از مروّجان آن نیز هست – این تقسیمبندی سهبخشی را بسیار هوشمندانه انجام داده است.
او ابتدا در بخش اول کتاب، به معرفی مفهوم عزت نفس و نمایش بیرونی عزت نفس میپردازد. به عبارت دیگر، به این پرسشها پاسخ میدهد که عزت نفس چیست و کسی که عزت نفس بالا (یا پایین) دارد، این عزت نفس بالا یا کمبود عزت نفس را چگونه و به چه شکلی در رفتار خود بروز میدهد.
بخش دوم کتاب روانشناسی عزت نفس، به شش ستون عزت نفس میپردازد. شش ستونی که براندن آنها را منابع درونی عزت نفس مینامد.
براندن در بخش سوم کتاب خود، به نقش عوامل بیرونی میپردازد. عواملی مثل مدرسه، خانواده، فرهنگ و محیط کار، که میتوانند در پرورش عزت نفس ما (یا تضعیف آن) نقش ایفا کنند.
اگر در جستجوی یک کتاب خوب برای مطالعه در زمینهی عزت نفس هستید، این کتاب میتواند گزینهی مناسبی باشد.
[ درس مرتبط در متمم: عزت نفس ]
کتاب پشت پرده ریاکاری یا حقایقی صادقانه درباره عدم صداقت (The honest truth about dishonesty) بر روی رفتارهای غیراخلاقی انسانها، از تقلب تا دزدی و پارتیبازی متمرکز شده است. بیشتر مطالب کتاب – اگر از خاطرات و حکایتها بگذریم – بر پایهی مطالعات و تحقیقات هستند و تعداد قابلتوجهی از آنها هم در قالب مقالات مستقل، در ژورنالهای تخصصی منتشر شدهاند.
دن اریلی مانند آنچه در کتاب سقلمه و کتابهای مشابه آمده، معتقد است طراحی شرایط محیطی میتواند انسانها را به سمت درستکاری یا کارهای نادرست سوق دهد.
[ درس مرتبط در متمم: دن اریلی ]
کتاب فرمول موفقیت یک کتاب روانشناسی موفقیت از نوع بازاری آن نیست. بلکه باراباشی در این کتاب کوشیده است با تکیه بر مطالعات و تحقیقاتی که خودش و دیگران انجام دادهاند، برخی از قوانین حاکم بر موفقیت را با خوانندگان خود در میان بگذارد.
او میکوشد به ما بفهماند که چرا تا به حال، آنقدر که میخواستهایم موفق نشدهایم و البته باقی ماجرا (یعنی پیدا کردن مسیر موفقیت) در این کتاب بیشتر بر عهدهی خواننده گذاشته شده است.
فرمول، یک کتاب خوب برای کسانی است که دوست دارند در زمینهی موفقیت کتاب بخوانند و با نظریه های جدید روانشناسی در این حوزه آشنا شوند، اما کتابهای انگیزشی و کتاب های روانشناسی زرد و سطحی آنها را راضی نمیکند.
[ درس مرتبط در متمم: انگیزش و هیجان ]
کتاب شکوفایی (Flourish) را میتوان یکی از صمیمانهترین کتابهای مارتین سلیگمن دانست.
شکوفایی هم مانند سایر کتابهای سلیگمن، یک کتاب علمی خوب و متکی بر مجموعهی گستردهای از مطالعات و تحقیقات است. بنابراین، از این زاویه، تفاوتی با سایر کارها و کتابهای او ندارد. اما لحن ساده و صمیمی، چیزی است که به خوبی از نخستین صفحات کتاب آن را حس میکنید
تبیینِ مفهوم سلامت، تأکید بر اینکه ما نقش داروهای ضد افسردگی را جدیتر از آنچه هست فرض میکنیم، آموزش سلامت، اهمیت ثبات و پیوستگیِ تلاش (حتی بیشتر از بهره هوشی)، تبدیل زخمها و آسیبها به فرصت رشد، خوش بینی، و شیوهی مدیریت و سنجش سلامت در نیروهای نظامی، از جمله موضوعات متنوعی هستند که سلیگمن در این کتاب به آنها توجه داشته است.
[ درس مرتبط در متمم: روانشناسی مثبت گرا ]
اگر شما هم از جملهی کسانی هستید که معتقدند هر شخصیتی برای شغل یا مشاغل مشخصی مناسب است، کتاب شغل مناسب شما میتواند برایتان جذاب باشد.
پاول تایگر در این کتاب میکوشد به این پرسش خواننده پاسخ دهد که: «چه شغلی مناسب من است؟»
او برای پاسخ دادن به این پرسش به سراغ مدل MBTI میرود. این کتاب هم برای یادگیری MBTI و هم برای تطبیق MBTI با مشاغل مختلف، کتابی ارزشمند است. اما با توجه به نقدهای جدی که بر MBTI وجود دارد، طبیعتاً دربارهی محتوای این کتاب هم نقدهایی جدی وجود دارد.
ما در متمم، معرفی، مرور و نقد کتاب شغل مناسب شما را در قالب یک درس مستقل و کامل، تنظیم و ارائه کردهایم:
معرفی و نقد کتاب شغل مناسب شما
[ درس مرتبط در متمم: پرورش استعدادها ]
این کتاب در سال ۲۰۰۷ منتشر شده و اکنون بیش از یک دهه از عمر آن میگذرد. عنوانی که دن گیلبرت انتخاب کرده، به سادگی به فارسی ترجمه نمیشود.
اما با توجه به محتوای کتاب میتوان گفت «لغزش در مسیر شادمانی» یا «افتان و خیزان به سوی شادمانی» میتواند پیام نویسنده را تا حد خوبی منتقل کند (عنوان این کتاب به «روبرو شدن با شادی» و حتی به «شیرجه در خوشبختی» هم ترجمه شده است).
کتاب او یک تِم و بُنمایهی مشخص دارد و در تمام متن کتاب از این محور اصلی فاصله نگرفته است: «آیا ما در ارزیابی گزینههای مختلف، میتوانیم به درستی تشخیص دهیم که انتخاب کدامیک شادمانی بیشتری به همراه خواهد داشت؟»
کتاب افتان و خیزان به سوی شادمانی
[ درس مرتبط در متمم: زندگی شاد ]
در بسیاری از فرهنگها، درونگرایی و برونگرایی به عنوان دو ترجیح متفاوت شخصیتی، به رسمیت شناخته نمیشوند. بلکه برونگرایی به عنوان رفتار استاندارد و درونگرایی به عنوان رفتاری نامناسب یا ضعیف در نظر گرفته میشود.
سوزان کین در کتاب سکوت خود که در سطح جهانی و در کشورمان نیز از استقبال خوبی برخوردار شد، کوشیده است درونگرایی را نیز مانند برونگرایی به عنوان یک ترجیح شخصیتی (با نقاط قوت و ضعف آن) تعریف کند و نشان دهد که اگر دنیا میکوشد یکی از این دو تیپ را بالاتر از دیگری معرفی کند، واقعیت الزاماً چنین نیست.
این کتاب در حدی فراگیر شده که هر جای دنیا از کسی بخواهید نام چند کتاب روانشناسی درباره درونگرایی را برایتان فهرست کند، کتاب «سکوت» هم در آن فهرست جایی خواهد داشت.
کتاب سکوت قدرت درونگراها، نوشته سوزان کین
[ درس مرتبط در متمم: شخصیت شناسی ]
جیمز کلییر، عادت را روال یا رفتاری تعریف میکند که «به طور منظم و در بسیاری موارد، خودکار انجام میشود.»
اصطلاح اتم هم که در عنوان کتاب برای توصیف عادتها به کار رفته (عادتهای اتمی) برای ما دو ویژگی را تداعی میکند: یکی خُرد و کوچک بودن و دیگری اثرگذاری بزرگ (شبیه atomic bomb).
پیام کتاب هم همین است که از عادتهای خرد و کوچک و تأثیر آنها در زندگی غافل نشوید و برای تغییر عادتهای خود، هر چقدر هم که ساده و کوچک بهنظر میرسند، وقت بگذارید.
خلاصه و مرور کتاب خرده عادتها یا عادتهای اتمی (جیمز کلیر)
[ درس مرتبط در متمم: مدیریت زمان و انضباط شخصی ]
ویلیام گلاسر، روانپزشکی است که از چارچوبهای متعارف روانپزشکی فاصله گرفته است. او اصرار دارد که راهکار بسیاری از مشکلات ما انسانها، در اصلاح رفتارها و انتخابهایمان نهفته است و نه استفاده از داروهای شیمیایی.
او معتقد است که هر چه مرکز کنترل درونی در انسانها بیشتر تقویت و تثبیت شود، مشکلات و چالشهایشان در زندگی کمتر خواهد شد.
گلاسر نگرش روانشناسی رایج را روانشناسی کنترل بیرونی (External Control Psychology) یا روانشناسی بروننگر مینامد.
در مدل او که آن را نظریه انتخاب (Choice Theory) مینامد، منشاء رفتارها، احساسات و انگیزههای انسانها، انتخابها و رفتارهای هر فرد و تحلیلهای درونی او در نظر گرفته میشود.
ملال در بخشهای مختلف کتاب اسوندسن معانی مختلفی دارد و خود او هم اصراری ندارد که مفاهیم و نکات و مفروضات مطرح شده در کتابش الزاماً با هم سازگار باشند.
او گاهی ملال را صرفاً ناشی از کارهای تکراری یا اوقات فراغت میداند و گاهی ریشهی ملال را در کمرنگ شدن جایگاه معنا و معنویت در زندگی انسان مدرن جستجو میکند.
در واقع اسوندسن کوشیده است بدون نتیجهگیری مشخص، توجه خواننده را به پدیدهی ملال جلب کند و تأکید کند که در هیچ دورهای به اندازهی دوران معاصر، ملال تا این حد فراگیر نبوده است. در عین حال او پس از طرح انواع حرفها و دیدگاهها، کنار میرود و بدون نتیجهگیری، فکر و تحلیل بیشتر را بر عهدهی خواننده میگذارد.
کتاب هنر ظریف بی خیالی (که به اسم هنر ظریف رهایی از دغدغه ها نیز ترجمه شده) بر خلاف عنوانش، دربارهی بی خیالی نیست؛ بلکه اتفاقاً دربارهی توجهِ بیش از حد به اهداف و ارزش های کلیدی و بیخیالی و بیتوجهی نسبت به حاشیههای دیگر است (حتی اگر دیگران، آن حاشیهها را، اصل بدانند).
این کتاب مارک منسون، در میان مخاطبان کتابهای خودیاری مورد توجه ویژه قرار گرفته و ترجمههای خوبی از هم از آن در زبان فارسی عرضه شده است.
معرفی کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغه ها و خلاصه آن را میتوانید در مطلب زیر بخوانید:
کتاب طراحی شادمانی کتابی فلسفی نیست که بخواهد مسئلهی شادی و شادمانی را با پیچیدگیهای فراوان و مباحث انتزاعی همراه کند. بلکه بیشتر شبیه کتاب سقلمه و سایر کتابهایی است که میخواهند راه حل مسئلههای دشوار و مهم را در قالب تغییرات کوچک در سبک زندگی ارائه کنند.
بخش قابلتوجهی از تحقیقاتی که در کتاب به آنها اشاره شده، تحقیقاتی هستند که پاول دولان در قالب مطالعات دانشگاهی و تحقیقات میدانی برای دولت انگلیس انجام داده است. اما او در کتاب، به ارائهی تحقیقات خودش محدود نشده و کارها و مطالعات محققان بسیاری را – از جمله دنیل کانمن و دن گیلبرت – به خدمت گرفته است.
معرفی کتاب طراحی شادمانی (نکاتی برای شاد بودن در زندگی)
[ درس مرتبط در متمم: زندگی شاد ]
نابخردی های پیش بینی پذیر را میتوان شناختهشدهترین کتاب دن اریلی دانست. او در این کتاب، با تکیه بر آزمایشها و مطالعاتی که ریچارد تیلر و دنیل کانمن انجام دادهاند و نیز با نقل مطالعات و تحقیقات متعددی که خودش انجام داده و منتشر کرده، میکوشد مفاهیم پایهای اقتصاد رفتاری را برای مخاطبان خود شرح دهد.
این کتاب در کنار کتاب کج رفتاری گزینههای خوبی برای آشنایی اولیه با رفتارهای اقتصادی انسانها (در دنیای واقعی و نه در فضای تئوریک اقتصاددانها) محسوب میشوند.
کتاب نابخردی های پیش بینی پذیر
[ درسهای مرتبط در متمم: اقتصاد رفتاری / روانشناسی پول ]
کتاب هنر خوب زندگی کردن را میتوان به نوعی ادامهی کتاب هنر شفاف اندیشیدن دانست. رولف دوبلی در هنر شفاف اندیشیدن، با طرح انواع خطاهای شناختی میکوشد به مخاطبان خود نشان دهد که ذهن ما، همیشه در تصمیم گیری درست و منطقی عمل نمیکند.
در هنر خوب زندگی کردن هم، دوبلی با پرداختن به موضوعاتی مانند اقتصاد رفتاری و مطالعات دنیل کانمن به این نکته میپردازد که بسیاری از آموختههای متعارف (مانند انعطافپذیری، توجه به دیدگاههای دیگران و پیگیری ندای درونی) میتوانند ما را از مسیر یک زندگی خوب دور کنند.
او البته به این موضوع اذعان دارد زندگی خوب، تعریف شفاف و مشخص و همهکسپسندی ندارد؛ اما در عین حال کتاب خود را یک «جعبهابزار» برای زندگی بهتر و بهبود کیفیت زندگی توصیف میکند.
اگر در پی کتابی هستید که نکته های روانشناسی مرتبط با زندگی را به زبان ساده در اختیارتان قرار دهد، این کتاب میتواند گزینهی مناسبی باشد.
معرفی و مرور کتاب هنر خوب زندگی کردن
[ درس مرتبط در متمم: زندگی شاد ]
رولف دوبلی در کتاب هنر شفاف اندیشیدن مجموعهای از خطاهای شناختی در تصمیم گیری است. بنابراین اشتباه نیست اگر این کتاب را یک کتاب خودشناسی بنامیم.
دوبلی این نکات را از کتابهای مختلف گردآوری کرده و گاه با منبع و متأسفانه گاهی بدون ذکر منبع به آنها پرداخته است. اما فارغ از این بیدقتی، بیتردید میتوان آن را یک مرجع مناسب، مفید، روان و سرگرمکننده دانست که میتواند مطالب جالب روانشناسی را خصوصاً در زمینهی تصمیم گیری در اختیار شما قرار دهد.
هر ایرادی به کتاب وارد باشد (که هست)، قطعاً خسته کننده بودن در فهرست ایرادهایش نیست.
کتاب انگیزش (که با عنوان پاداش هم ترجمه شده است) مجموعهای از نکات و توضیحات دن اریلی درباره انگیزش است که توسط TED و با همکاری انتشارات سایمون – شوستر (Simon & Schuster) منتشر شده است.
عنوان اصلی کتاب Payoff است. بنابراین عبارتهای دستاورد و نیز نتیجهی نهایی هم میتوانستند به جای انگیزش روی جلد کتاب قرار بگیرند.
اما به هر حال انگیزش هم عنوان غیردقیقی نیست؛ چرا که تقریباً تمام کتاب به بحث مدیریت انگیزه و نیز تحلیل انگیزانندهها میپردازد. اریلی در این کتاب به این پرسش میپردازد که چگونه با دیگران رفتار کنیم و چه پاداشهایی برایشان در نظر بگیریم که بهترین خروجی را در راستای هدف مد نظر ما داشته باشند.
[ درس مرتبط در متمم: انگیزش ]
همهی ما میدانیم که روانشناسان، علاقهی خاصی دارند تا بسیاری از تفاوتها و تمایزها را به عنوان اختلال نامگذاری کنند و حتی کتابهای راهنمای بزرگی مثل DSM درست شدهاند تا افراد متفاوت با عامهی مردم را طبقهبندی کنند.
دیل آرچر در کتاب Better Than Normal میکوشد به کسانی که با ویژگیهای متوسط جامعه تفاوت دارند نشان دهد که این متفاوت بودن جنبههای مثبت هم دارد.
وسواسیها و کمالطلبها، خجالتیها و افسردهها و خودشیفتهها و افراد بیش فعال از جمله کسانی هستند که در کتاب آرچر مورد بحث قرار گرفتهاند.
کتاب متفاوت بودن بهتر از نرمال بودن است
[ درس مرتبط در متمم: خودشناسی ]
ریچارد تیلر و کَس سانستین در کتاب سقلمه (که به نام تلنگر هم ترجمه شده است) یکی از مشهورترین کتابهای اقتصاد رفتاری است که پس از انتشار در سال ۲۰۰۸، تا کنون همواره مورد توجه و استناد قرار داشته است.
این کتاب در ادامهی دیدگاههای ریچارد تیلر دربارهی اقتصاد رفتاری به این نکته میپردازد که انسان اقتصادی به معنایی که اقتصاددانها میشناسند و از آن حرف میزنند، وجود خارجی ندارد. بنابراین، با اعمال برخی تغییرات ساده در محیط، میتوان انسانها را به سمت انتخابهای متفاوتی سوق داد.
دولتها، کسب و کارها و متولیان امور اجتماعی و سلامت، بر اساس دیدگاههای مطرح شده در این کتاب، میتوانند به شکل غیرمستقیم روی رفتارها و انتخابهای افراد، تأثیر بگذارند.
[ درس مرتبط در متمم: اقتصاد رفتاری ]
کری پترسون و همکارانش در کتاب گفتگوهای سرنوشت ساز، سه ویژگی برای گفتگوهای حساس فهرست میکنند: هیجانات شدید، تضاد دیدگاهها، نهادههای ارزشمند.
بنابراین، موضوع بحث کتاب، مثلاً معاملههای معمولی یا اختلافنظر بر سر انتخاب رستوران مناسب برای شام نیست.
رابطه عاطفی، زندگی مشترک، قراردادهای بزرگ و ارزشمند کاری، معاملههای بسیار گرانقیمت، پروژه های بزرگ، استعفا از محیط کار و مواردی مانند اینها، گفتگوهایی هستند که در این کتاب مورد بحث قرار میگیرند.
کتاب گفتگوهای سرنوشت ساز که به نام گفتگوهای حساس هم ترجمه شده، میتواند برای علاقهمندان به مذاکره، هوش هیجانی و مهارت ارتباطی، مفید و آموزنده باشد.
مرور و خلاصه کتاب گفتگوهای سرنوشت ساز
[ درس مرتبط در متمم: هوش هیجانی ]
دیوید فوربس در کتاب دانشِ چراها یا The Science of Why کوشیده است چراییِ رفتارهای مختلف ما انسانها را مورد توجه قرار دهد.
اگر قبلاً با نظریههای مختلف انگیزشی آشنا باشید، احتمالاً در کتاب فوربس مطلب تازهای نخواهید یافت. اما ارزش اصلی این کتاب به دو نکته است:
یکی اینکه مولف کوشیده است مدلهای مختلف را در کنار یکدیگر در یک چارچوب قرار دهد و دیگر آنکه پس از طرح هر یک از مدلها، مثالهایی از کاربرد آنها در مدیریت و بازاریابی مطرح کرده است
کتاب The Science of Why: «دانشِ چراها» یا «علم علتها»
[ درس مرتبط در متمم: مدیریت انگیزه ]
علاقهمندان به کوچینگ، جایگاه ویژهای برای تیموتی گالوی و کتاب مربیگری به سبک بازی درونی قائل هستند. این کتاب یکی از نخستین آثاری بوده که کوچینگ را به عنوان حوزهٔ تخصصی مطرح کرده و رواج داده است.
با وجودی که لحن کتاب، علمی نیست و نویسنده در آن بیشتر به بیان تجربههای خود پرداخته است، اما میتوان آن را اثری کلاسیک دانست که به خاطر هموار کردن مسیر رشد کوچینگ، ارزش تاریخی دارد و بد نیست فعالان حوزهٔ کوچینگ و حتی شاید مشاوره مدیریت برای خواندن آن وقت بگذارند.
کتاب مربیگری به سبک بازی درونی
[ درس مرتبط در متمم: کوچینگ ]
ما انسانها کارکرد مغز را به دو جنبهی عقلانی و احساسی (یا عاطفی) تقسیم میکنیم و معمولاً فرض بر آن است که هر دو جنبه همراه با هم و در همتنیده هستند.
اما واقعیت این است که آنچه جنبهی احساسی مینامیم معمولاً عمیقتر و جدیتر است و اگر بیتوجه باشیم میتواند به سادگی بر جنبهی عقلانی حاکم شود.
کتاب باج گیری عاطفی سوزان فوروارد به رابطهها و برخوردهایی اشاره میکنند که باعث میشوند احساسات، کنترل ما را در اختیار بگیرند و به دیگران امتیازهایی دهیم که منطق، آن را توجیه نمیکند.
[ درس مرتبط در متمم: حمایت اجتماعی ]
بسیاری از ما این تجربه را داشتهایم که بهخاطر خوشایند دیگران، کارهایی انجام دادهایم که مطابق میلمان نبوده است؛ یا در تصمیمها و انتخابهایمان، رضایت خاطر دیگران را در اولویتی بالاتر نسبت به رضایت خودمان قرار دادهایم.
کتاب مهرطلبی که عنوان انگلیسی آن Disease to Please (بیماری راضی کردن دیگران) است به این مسئله میپردازد و سعی میکند به خوانندگان خود کمک کند تا از دام مهرطلبی رها شوند. کتاب مهرطلبی همچنین یک برنامه اجرایی ۲۱ روزه برای رهایی از مهرطلبی در اختیار خوانندگان خود قرار میدهد تا به کمک آن، بتوانند این ویژگی را در خود، کمرنگ کرده و تعدیل کنند.
[ درس مرتبط در متمم: خودشناسی ]
با توجه به کتابهای ارزشمند متعددی که درباره عزت نفس منتشر شدهاند، ما همهی آنها را یکجا در کنار هم معرفی کردهایم.
کتابهای شش ستون عزت نفس و روانشناسی عزت نفس از ناتانیل براندن و کتاب نظریه ها و کاربردها در بحث عزت نفس از کریستوفر مراک از جمله مواردی هستند که در این فهرست به آنها اشاره شده است.
[ درس مرتبط در متمم: عزت نفس ]
ما در زمینهی تحلیل رفتار متقابل هم، همان روشی را که برای کتابهای عزت نفس استفاده کردیم بهکار گرفتهایم.
یعنی اینکه تعدادی از کتابهای مطرح را در کنار یکدیگر به شما معرفی کردهایم. کتاب وضعیت آخر، کتاب تحلیل رفتار متقابل یان استورات و کتاب بازیهای اریک برن از جمله مواردی هستند که معرفی شدهاند.
کتابهای مرتبط با تحلیل رفتار متقابل
[ درس مرتبط در متمم: تحلیل رفتار متقابل ]
دیوید برنز (David Burns) تجربیات خود را دربارهی درمان شناختی رفتاری، برای نخستین بار در سال ۱۹۸۰ در کتابی با عنوان Feeling Good منتشر کرد. کتابی که مقدمهی آن را آرون بک نوشته بود.
حدود یک دهه بعد، نسخهی تازهای از آن کتاب منتشر شد. این نسخه آنقدر تغییر کرده بود که منطقی بود عنوانی تازه (و البته همچنان مشابه کتاب قبل) داشته باشد. عنوان این کتاب، Feeling Good Handbook انتخاب شد و این بار، تحسین آلبرت الیس بر پشت جلد آن نشست.
این همان نسخهای است که در ایران با عنوان از حال بد به حال خوب توسط مهدی قراچه داغی ترجمه و به همت نشر آسیم منتشر شد و تا کنون دهها مرتبه تجدید چاپ شده است.
معرفی کاملتر کتاب از حال بد به حال خوب
[ درسهای مرتبط در متمم: درمان شناختی رفتاری (CBT) ]
اگر در جستجوی کتابی باشید که در عین ساده بودن، به نکات کاربردی در زمینه مهارتهای ارتباطی بپردازد، کتاب هفت چالش ارتباط نوشتهی دنیس ریورز یک گزینهی مناسب است.
او در این کتاب به مواردی مانند اهمیت بیان هدف گفتگو، شفافیت و شیوه درست سوال پرسیدن اشاره کرده است. کتاب هفت چالش ارتباط، میکوشد با معرفی کردن هفت زمینه مختلف، به بهبود مهارت ارتباطی خواننده کمک کند.
کتاب هفت چالش ارتباط دنیس ریورز
[ درسهای مرتبط در متمم: مهارت ارتباطی | مذاکره ]
وضعیت آخر تامس هریس (با عنوان انگلیسی I’m OK, You’re OK) در سال ۱۹۶۹ یعنی حدود نیم قرن پیش منتشر شد.
از آن زمان تا کنون، این کتاب به زبانهای مختلف ترجمه شده و ترجمه فارسی آن هم، بارها توسط ناشران مختلف، چاپ و عرضه شده است.
در این کتاب، تقریباً به همهی سرفصلهای آموزش مقدماتی تحلیل رفتار، اعم از ساختار شخصیت، ویژگیهای شخصیت والد و بالغ و کودک، تجزیه و تحلیل رفتار متقابل، آلودگی بالغ به والد، آلودگی بالغ به کودک، نوازش و سازماندهی زمان اشاره شده است.
همچنین به موضوعات پیشرفتهتر مانند بازی های اریک برن، ساختار شخصیت در مقاطع مختلف زندگی و تحلیل رفتار در محیط خانواده هم توجه شده و نکات ارزشمندی در این زمینه مطرح شده است.
[ درس مرتبط در متمم: تحلیل رفتار متقابل ]
مارتین سلیگمن را پدر روانشناسی مثبت گرا میدانند.
یکی از حوزههایی که او در موردش بسیار مطالعه کرده و تحقیقات عمیق و گسترده انجام داده، بحث خوش بینی و بدبینی است.
او خوش بینی را از جنس نگرشی میداند که قابل آموختن و آموزاندن است و تحقیقاتش هم این ادعا را تایید میکنند.کتاب خوش بینی آموخته شده به بحث در این زمینه میپردازد.
[ درسهای مرتبط در متمم: چگونه شاد باشیم؟ | روانشناسی مثبت ]
نام آلبرت محرابیان چنان با زبان بدن و پیامهای غیرکلامی گره خورده است که سایر کارها و مطالعاتش کمتر مورد اشاره قرار میگیرند.
یکی از کارهای زیبای آلبرت محرابیان، کتابی با عنوان The Name Game یا بازی نام است که در آن به برخی مطالعات و تحقیقات علمی خود در زمینه تاثیر نام بر زندگی آینده کودکان اشاره میکند.
کتاب نامگذاری کودکان و نکاتی در مورد آن
[ درس مرتبط در متمم: پرورش کودکان هوشمند ]
هدف کتاب این است که ما را به عادتهای رفتاری حساس کند و بیاموزد که عادتها چگونه سهم مهمی از زندگی ما را در اختیار میگیرند.
همچنین نکات و راهکارهایی برای تغییر عادتها در اختیارمان قرار دهد.
این کتاب را میتوان یک کتاب روانشناسی رفتار نامید؛ رفتارهایی تکرارشان باعث شده از چشممان دور بماند و اهمیتشان را جدی نگیریم.
کتاب قدرت عادت نوشته چارلز دوهیگ
[ درس مرتبط در متمم: نظم شخصی ]
کتاب شناخت بیماریهای روانی یک کتاب کوچک و جیبی است که میکوشد با دقت علمی، پاسخ برخی از پرسشهای روزمره درباره بیماریهای روانی را در اختیار خواننده قرار دهد.
متن کتاب در عین دقت علمی، بسیار ساده و برای مخاطب عمومی طراحی شده و با توجه به حجم کم آن، برای همهی ما که به صورت روزمره بارها با واژهها و مفاهیم مرتبط با بیماریهای روانی مواجه میشویم و معنای دقیق آنها را نمیدانیم، مفید است.
نمیتوان گفت کتاب پنج نقطهی قوت میتوانند علاقهمندان به استعدادیابی را ارضا و حتی راضی کند.
اما واقعیت این است که به هر حال در مقایسه با سایر کتابهایی که در حوزه شناسایی و پرورش استعدادها منتشر شدهاند، حرفهای خوبی برای گفتن دارد. به همین علت ما هم در متمم بخشی را به معرفی کتاب کلیفتون (نوشته تام راث) اختصاص دادهایم. اگر دنبال یک کتاب با موضوع خودشناسی باشید، احتمالاً محتوای این کتاب را – با تأکید بر این که ترجمهٔ جذابی ندارد – میپسندید.
معرفی کتاب پنج نقطه قوت برتر خود را بشناسید
[ درس مرتبط در متمم: استعدادیابی ]
کتاب آخرین سخنرانی، توسط رندی پاش، استاد علوم کامپیوتر دانشگاه کارنگی ملون تالیف شده است.
او که به سنت اساتید دیگر دانشگاه قرار بود آخرین سخنرانی فرضی خود را انجام دهد، در سخنرانی اعلام کرد که این سخنرانی واقعاً یکی از آخرین سخنرانی هایش خواهد بود و احتمالاً به زودی به علت بیماری فوت خواهد کرد.
کتاب رندی پاش را میتوان یک کتاب انگیزاننده (و نه انگیزشی) دانست. چرا که محتوای آن توسط یک سخنران انگیزشی نوشته نشده است. بلکه توسط کسی تالیف شده که واقعاً با مرگ رو در رو بوده است.
همانطور که میدانید ما هر ساله همزمان با برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب، از دوستان عزیز متممی خواهش میکنیم که در یک نظرسنجی شرکت کنند تا با همکاری یکدیگر، فهرستی از کتابهای ارزشمند را – که برای تهیه و مطالعه مناسب هستند – تنظیم کنیم.
فهرست مربوط به سالهای گذشته را میتوانید در اینجا مشاهده کنید:
فهرست پیشنهادی خرید کتاب (سال ۹۵)
فهرست پیشنهادی خرید کتاب (سال ۹۶)
فهرست پیشنهادی خرید کتاب (سال ۹۷)
فهرست پیشنهادی خرید کتاب (سال ۹۸)
دوست عزیز.
شما با عضویت رایگان به عنوان کاربر آزاد متمم (صرفاً با تعیین نام کاربری و کلمهی عبور) میتوانید به حدود نیمی از چند هزار درس متمم دسترسی داشته باشید.
همچنین در صورت تمایل، با پرداخت هزینه عضویت، به همهی درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. فهرست برخی از درسهای مختص کاربران ویژه متمم را نیز میتوانید در اینجا ببینید:
فهرست درسهای مختص کاربران ویژه متمم
از میان درسهایی که در فهرست بالا آمده است، درسهای زیر از جمله پرطرفدارترین موضوعات هستند:
دوره MBA | مذاکره | کوچینگ | توسعه فردی
فنون مذاکره | تصمیم گیری | مشاوره مدیریت
تحلیل رفتار متقابل | تسلط کلامی | افزایش عزت نفس
چگونه شاد باشیم | هوش هیجانی | رابطه عاطفی
خودشناسی | شخصیت شناسی | پرورش کودکان هوشمندتر
اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید دربارهی متمم بیشتر بدانید، میتوانید نظرات دوستان متممی را دربارهی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی میشناسند:
چند پرسش، و پاسخ آنها
آیا متمم برای دانلود رایگان کتاب هم خدماتی ارائه میدهد؟
خیر. متمم کاملاً به حفظ حقوق مالکیت معنوی پایبند است و چه در مورد کتابهای ایرانی و چه کتابهای خارجی چنین زمینهای را فراهم نمیکند. ما صرفاً به معرفی و نقد کتابها میپردازیم و درست به همان سبکی که در دانشگاهها و موسسات آموزشی رایج است، در درسهای خود به آنها ارجاع داده یا نکاتی از آنها را نقل میکنیم. بنابراین اگر در پی دانلود کتاب خارجی یا دانلود رایگان کتابهای ناشران در قالب فایل PDF هستید، متمم جای مناسبی برای این کار نیست.
آیا متمم میتواند چند انتشارات روانشناسی را معرفی کند؟
ما به شکل مشخص، فهرستی از ناشران که بتوان آنها را ناشران حوزهی روانشناسی دانست تهیه نکردهایم و چنین کاری را خالی از چالش نمیدانیم. اما هنگام معرفی هر یک از کتابهای روانشناسی به ناشر هم اشاره کردهایم.
آیا متمم درسهایی را برای معرفی نظریه های روانشناسی در نظر گرفته است؟
متمم به شکل تخصصی در زمینهی آموزش روانشناسی فعالیت نمیکند. حوزهی فعالیت اصلی ما مدیریت و توسعه فردی است. اما با توجه به اینکه بسیاری از مباحث مدیریتی و توسعه فردی به روانشناسی گره میخورند، بعضی از موضوعات مانند خودشناسی، شخصیت شناسی، عزت نفس و رابطه عاطفی را آموزش میدهیم.
آیا متمم همزمان با معرفی کتاب، خلاصه کتاب را هم ارائه میکند؟
متمم یک سایت خلاصه کتاب نیست. هدف ما آموزش کامل و دقیق مفاهیم است، به شکلی که بتوانید از آنها در زندگی شخصی و مسیر شغلی خود استفاده کنید. بنابراین با وجودی که گاه خلاصه کتابها را آوردهایم، اما بیشتر میکوشیم شما را تشویق کنیم تا با مطالعهی کامل درسهای متمم به درکی عمیقتر از کتابها و مفاهیم مطرحشده در آنها دست پیدا کنید.
آیا متمم نمیخواهد فهرست به عنوان لیست کتابهای زرد روانشناسی منتشر کند؟
ما معتقدیم که قضاوت در مورد کتابها چندان ساده نیست. شاید بتوان کتابها را به علمی و غیرعلمی یا مستند و غیرمستند تقسیمبندی کرد. اما استفاده از عنوان زرد کمی سلیقهای است. شاید کتابی که ما آن را زرد یا ضعیف میدانیم، برای خوانندهای که در جستجوی مطالب سادهتر و مقدماتیتر است مفید باشد. با این حال، در معرفی کتابها بسیار وسواس داریم و حتماً میزان اتکای آنها به اصول علمی را بررسی کرده و برای شما توضیح میدهیم.
حالا که این سوال را مطرح کردیم، خوب است به این نکته هم اشاره کنیم که ما در یکی از درسهای متمم سعی کردهایم تعریفی از کتاب زرد و اساساً محتوای زرد ارائه دهیم. به جای این که دنبال فهرست اسامی روانشناسان زرد یا فهرست کتابهای روانشناسی زرد بگردید و بخواهید اسامی کتابهای زرد را جستجو کنید، پیشنهاد میکنیم این درس را بخوانید تا قدرت تشخیصتان در این زمینه بهتر شود: کتاب زرد چیست؟
آیا متمم همهی کتابهای روانشناسی را پوشش میدهد و معرفی میکند؟
خیر. متمم صرفاً به حوزههای روانشناسی مرتبط با مدیریت و رشد فردی میپردازد. بنابراین موضوعاتی مثل روانشناسی خانواده، روانشناسی مشاوره، درمان افسردگی و سایر اختلالات روانی، روانکاوی و خود روانکاوی و روانشناسی کودک در متمم مطرح نشدهاند (البته غیر از بحث پرورش کودکان هوشمندتر).