کتاب شغل مناسب شما | آموزش MBTI توسط پاول تایگر
برای انتخاب شغل مناسب، معیارهای متعددی وجود دارد. در حدی که معمولاً هنگام بحث از تصمیم گیری چند معیاره، یکی از مثالهای رایج، انتخاب شغل است (حقوق، جوّ محیط کار، تطبیق شخصیت فرد با نیازهای شغل، فرصت یادگیری و مانند اینها).
در میان این معیارها، یکی از موارد شناختهشده که دربارهاش فراوان گفتهاند، تطبیق ویژگی های شخصیتی فرد با موقعیت شغلی است.
کسانی که از تطبیق شغل و شخصیت صحبت میکنند، این فرض را پذیرفتهاند که برای هر موقعیت شغلی، میتوان یک پروفایل شخصیتی ایدهآل تعریف کرد و گفت: هر چقدر پروفایل شخصیتی یک نفر به این پروفایل مطلوب نزدیکتر باشد، میتوان انتظار داشت که در این شغل، موفقیت و رضایت بیشتری را تجربه کند.
تا همین جا هم اگر بخواهید کمی وسواس علمی بهخرج دهید، ابهامها و اشکالات متعددی قابل طرح است. مثلاً:
- آیا موفقیت شغلی الزاماً به معنای رضایت از شغل هم هست؟
- آیا هر کس رضایت شغلی داشته باشد، الزاماً فرصت پیشرفت شغلی هم خواهد داشت؟
- سهم تطبیق شغل و شخصیت، در پیشرفت شغلی چقدر است؟ آیا فاکتورهای بسیار مهم دیگری وجود ندارند که این تطبیق در مقایسه با آنها، بیاهمیت تلقی شود؟
اینها صرفاً نمونههایی از ابهامهایی است که ممکن است در ذهن شما – یا هر کسی که کمی نسبت به مفاهیم، دقت و وسواس دارد – شکل بگیرد. اما در عین حال، ظاهراً این یک اصل پذیرفتهشده است که تطبیق شغل و شخصیت چیز خوبی است و مستقل از اینکه نتیجهاش دقیقاً چیست، میتوان اطمینان داشت که نتیجههای مثبت و ارزشمندی دارد.
با روحیهی من سازگار نیست
همهی ما اصطلاحهای شخصیت یا تطبیق شغل و شخصیت را بهکار نمیبریم، اما همین مفهوم را به شکلهای دیگری بیان میکنیم.
مثلاً میگوییم: «حسابداری با روحیهی من سازگار نیست»؛
یا اینکه: «این شغل هر روز یک دردسر تازه دارد و من تحمل این قدر تنش و تغییر را ندارم.»
همچنین ممکن است بگوییم: «این شغل به خاطر سفرهای متعدد، نیاز من را به تجربهی فضاها و فرصتهای جدید، ارضا میکند.»
این نوع صحبتها همگی به نوعی به تطبیق شغل و شخصیت اشاره دارند.
شخصیت را با کدام معیار میسنجیم و تعریف میکنیم؟
همانطور که در بحثهای خودشناسی و شخصیت شناسی مطرح کردهایم، دیدگاههای بسیار متنوعی در زمینهی شناخت شخصیت و ویژگی های شخصیتی وجود دارد.
روانشناسان انسانگرا مثل راجرز و مزلو در بررسی شخصیت، به نیازهای انسانی توجه داشتهاند. وقتی آنها از رابطهی شغل و شخصیت میگویند، منظورشان این است که شغل، باید بستری برای شکوفایی شخصیت ایجاد کند و نیازهای اولیه را فراهم کند تا فرد، فرصتی برای فکر کردن به نیازهای لایههای بالاتر داشته باشد.
کسانی هم مثل آلپورت، بحث صفات شخصیتی را مطرح کردهاند. آنها معتقدند که برای هر شغل، میتوان فهرستی از صفات شخصیتی را که برای آن شغل مناسب است تعیین کرد.
وقتی میگویید برای این موقعیت شغلی، فردی رازدار، با حوصله، دقیق، دارای پشتکار، منطقی و اجتماعی لازم است، به سراغ شخصیتشناسی صفاتی رفتهاید.
طرفداران یونگ هم در این میان، سبک ویژهی خود را دارند. آنها روش تیپ شناسی MBTI را – که گاهی به اشتباه شخصیت شناسی MBTI مینامند – مبنا قرار میدهند و معتقدند که برای هر شغلی، میتوان تیپ شخصیتی مناسبی را تعریف کرد و در نظر گرفت (تفاوت تیپ شناسی و شخصیت شناسی چیست؟)
توجه داشته باشید که در شخصیت شناسی صفاتی، فهرست محدود و مشخصی از صفتها وجود ندارد و هر کس میتواند هر صفتی را که مناسب میداند، تعریف و تعیین کند.
اما چارچوب MBTI مشخصتر است و وقتی از تیپهای شخصیتی حرف میزنیم، صرفاً به هشت صفت تعریفشده در MBTI توجه داریم (در واقع چهار زوج صفت):
- درونگرا (I) یا برونگرا (E)
- حسی (S) یا شهودی (N) در مواجهه با اطلاعات
- منطقی (T) یا احساسی (F) در تصمیم گیری
- قضاوتگرا (J) یا ادراکگرا (P)
با تکیه بر همین مدل است که مثلاً میشنویم طرفداران MBTI میگویند: «برای این شغل، کسی را لازم داریم که تیپ او ISTJ باشد.»
یا مثلاً: «او ENTP است و نباید انتظار داشته باشی که برای این شغل مناسب باشد و انگیزهاش را در بلندمدت حفظ کند.»
کتاب شغل مناسب شما
اگر فرض کنیم که شما به تطبیق شخصیت و موقعیت شغلی توجه دارید و آن را مهم میدانید، و نیز اینکه تیپشناسی MBTI برایتان جذاب و مقبول است، میتوانیم بگوییم کتاب شغل مناسب شما نوشتهی پاول تایگر و باربارا تایگر شما را راضی میکند.
این کتاب با عنوان اصلی Do What You Are (همان کُنید که هستید) منتشر شده و مترجمان آن (مهدی قراچه داغی و حسین رحیم منفرد) آن را با خوشسلیقگی به شغل مناسب شما ترجمه کردهاند.
مهمترین مزیت کتاب در این است که مخاطبان خود را کسانی در نظر گرفته که با شخصیت شناسی MBTI آشنا نیستند و حتی شاید تست MBTI ندادهاند. به همین علت، همه چیز از پایه آموزش داده شده است.
در فصلهای نخست کتاب با MBTI آشنا میشوید و سپس در فصلهای بعد، میآموزید که کدام تیپ شخصیتی برای کدام شغل مناسب است (یا بالعکس: هر شغلی به کدام تیپ شخصیتی نیاز دارد).
یادگیری MBTI با استفاده از کتاب شغل مناسب شما
برای مشاهدهٔ متن کامل این مطلب کافی است (بدون پرداخت هرگونه هزینه) در سایت متمم ثبت نام کنید. پس از ثبتنام به تعداد قابلتوجهی از درسهای متمم دسترسی پیدا خواهید کرد نمونهٔ آنها را میتوانید از طریق لینک زیر ببینید:
البته اگر بخواهید به همهٔ درسهای متمم دسترسی داشته باشید، لازم است حق اشتراک بپردازید.
ثبت نام رایگان تجربهٔ متممیها
عناوین زیر تعدادی از درسهای مختص اعضای ویژه متمم هستند:
مدیریت کسب و کار (MBA) | توسعه فردی
فنون مذاکره | خودشناسی | شخصیت شناسی
مسیر شغلی | کوچینگ | مشاوره مدیریت
ترجمه کتاب شغل مناسب شما
در مورد ترجمه، شاخصترین نکتهی قابل ذکر، روان بودن ترجمه است. در حدی که اگر به اسمهای انگلیسی که در متن وجود دارد توجه نکنید، ممکن است متوجه نشوید این کتاب ابتدا در زبانی غیر از فارسی نوشته شده و سپس به فارسی ترجمه شده است.
اما نقاط ضعفی هم در برابریابی واژگان وجود دارد که متأسفانه بعضی از آنها فراگیر هم شده است.
مثلاً مترجمان، اصطلاح Temperament را مشرب ترجمه کردهاند و از آنجا که بسیاری از علاقهمندان و مدرسان MBTI، در زمینهی روانشناسی شخصیت تخصص کافی ندارند، آنها هم این واژه را بهکار برده و ترویج کردهاند.
در حالی که مشرب (چنانکه در خوشمشرب بهکار میرود) اشاره به نشستن و نوشیدن در کنار یکدیگر دارد و خوش مشرب هم، کسی است که همسفری یا همنشینی و همسفرگی با او خوب است و خوش میگذرد (ما بد مشرب یا هر شکل دیگری از مشرب نداریم که بتوانیم بگوییم چهار مشرب وجود دارد).
اصطلاح درستی که باید برای Temperament بهکار برود، طبع است.
بهکار بردن طبع، از دو زاویه قابل دفاع است. نخست اینکه اساساً در تمام واژهنامههای انگلیسی به عربی، طبع را معادل Temperament بهکار بردهاند.
دلیل دوم و مهمتر هم اینکه اساساً Temperament یک اصطلاح روانشناسی با بار معنایی خاص است و به این اشاره دارد که انسانها برخی ویژگیها را در طبیعت خویش و از بدو تولد به همراه دارند و تا مرگ هم با خود حفظ میکنند. در واقع Temperament مفهومی عمیقتر و پایدارتر از مشرب است.
طبایع چهارگانه هم که در گذشته به کار میرفت (دم، بلغم، سودا و صفرا) از همین جنس بودهاند.
نظریهپردازان بسیاری در دنیا، الگوهای متنوعی را برای طبایع انسانی پیشنهاد کردهاند که در میان متأخرین، میتوان به هانس آیزنک اشاره کرد.
برای آشنایی عمیق با مفهوم Temperament میتوانید کتاب باس و پلومین را بخوانید که در سال ۱۹۸۴ منتشر شده و پس از آن، همواره در آموزش مفهوم Temperament مورد ارجاع قرار میگیرد تا دانشجویان شخصیتشناسی، این واژه را با یک اصطلاح عمومی روزمره اشتباه نگیرند.
کتاب شغل مناسب شما نوشته پاول تایگر از جمله کتابهایی است که دوستان متممی در نظرسنجی سالانه متمم به عنوان یکی از کتابهای پیشنهادی برای مطالعه به سایر دوستانشان معرفی کردهاند.
چند تذکر درباره بخش معرفی کتاب
متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب میپردازد.
صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنکتر از نقاط قوتشان باشد.
معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درسها بوده است (مگر این که صریحاً به این نکته اشاره شده باشد). در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدفی مشخص (نقل یک مطلب از کتاب، نقد کتاب، آشنایی با نویسنده و ...) به کتاب اشاره شده باشد.
متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینهای دریافت نمیکند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار میدهد.بنابراین اگر ناشر هستید و کتابی در متمم معرفی شده، کتاب مرتبط دیگری را که در آن حوزه ترجمه یا تألیف کردهاید (یا اگر ترجمه دیگری از همان کتاب را عرضه کردهاید) در کامنتها معرفی کنید. متمم ممکن است بعد از بررسی کتاب را به متن بیفزاید یا معرفی آن را در قالب مطلبی مستقل منتشر کند.
دستهبندی موضوعی کتاب های مدیریت
دستهبندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی
چند مطلب، فایل صوتی و کتاب درباره کتاب و کتابخوانی
کتابخوانی | چگونه کتابخوان شویم؟
فهرست کتابهای پیشنهادی برای ترجمهپاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها
پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها
کتابهای زندگینامه و خاطرات کتابهای داستان و رمان کتابهایی درباره زندگی در سایه کمونیسمترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مسیر شغلی به شما پیشنهاد میکند:
- مسیر شغلی چیست؟ مفهوم مسیر شغلی چه ابعادی دارد؟
- موفقیت شغلی چیست؟ شما موفقیت در شغل را چگونه تعریف میکنید؟
- پرسشنامه لنگرگاه های مسیر شغلی ادگار شاین
- لنگرگاه های مسیر شغلی ادگار شاین
- تم های شغلی هالند (مدل سنجش علاقمندیهای شغلی / شخصیت شناسی هالند)
- پرسشنامه هالند – سنجش ترجیحات شغلی
- مهمانی بولز | جایگزینی سادهشده برای پرسشنامه هالند | تطبیق شغل و شاغل
- موفقیت شغلی | آیا تلخیهای دنیای واقعی را تحمل میکنید؟
- موفقیت شغلی | قدرت تحمل ابهام یک نقطهی قوت مهم محسوب میشود
- موفقیت شغلی | مراقب باشید به یک بولدوزر تبدیل نشوید
- موفقیت شغلی | عصیانگری میتواند مانعی در مسیر موفقیت شما باشد
- استعفا | فقط درگیر متن استعفا و نوشتن نامه استعفا نباشید!
- نوشتن نامه استعفا خطاب به همه | داستانی از اعلام عمومی استعفا
- منتور کیست و منتورینگ یعنی چه؟
- وظایف منتور | از منتور چه انتظاراتی داشته باشیم؟
- دفاعیه یک ریاضیدان | معیار شما برای انتخاب شغل چیست؟ | + محتوای تشویقی
- رزومه نویسی | در یک نمونه رزومه کاری چه چیزهایی باید باشد (و نباشد)
- مسیر شغلی یک نردبان نیست | شریل سندبرگ
- رزومه نویسی آینده نگر | چرا نوشتن رزومه برای آیندهای که نیامده مفید است؟
- شرایط استخدام | شما چاق هستید، استخدامتان نمیکنیم!
- فریلنسر کیست؟ به چه کسی فریلنسر (Freelancer) یا آزادکار میگویند؟
- خانه به دوش های دیجیتال (Digital Nomads)
- کتاب شغل مناسب شما | آموزش MBTI توسط پاول تایگر
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
۱۶ نظر برای کتاب شغل مناسب شما | آموزش MBTI توسط پاول تایگر