Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


ایگور آنسوف | پدر استراتژی سازمانی و مدیریت استراتژیک


ایگور آنسوف - کسی که او را پدر مدیریت استراتژیک و گاهی پدر استراتژی سازمانی می‌نامند

استراتژی و مدیریت استراتژیک در نیمه‌ی دوم قرن بیستم، تا حد زیادی زیر سایه‌ی ایگور آنسوف (Igor Ansoff) رشد کرده است.

آنسوف به ایجاد ارزش و ارزش آفرینی اشاره می‌کرد و تأکید داشت که گام اول استراتژی، انتخاب بازار هدف و ارائه‌ی محصولی است که برای آن بازار جذاب باشد. صحبتی که بعدها در مدیریت بازاریابی توسط دانشمندان و نویسندگان متعدد، توسعه داده شد.

ایگور آنسوف هم‌چنین بر اهمیت مزیت رقابتی تأکید می‌کرد و آن را ستون استراتژی می‌دانست. مفهومی که بعداً مایکل پورتر نقش مهمی در توسعه و ترویج آن ایفا کرد.

او هم‌چنین اصرار داشت که در استراتژی، نمی‌توان به سازمان یا کسب و کار مانند یک جعبه‌ی سیاه (Black-box) نگاه کرد. استراتژیست نباید فقط روی محیط بیرونی متمرکز شود و باید به فرایندهای کسب و کار، جنبه‌های عملیاتی داخلی و قوت و ضعف‌های داخل مجموعه هم توجه داشته باشد.

این دیدگاه بعدها در قالب دو المان S و W در ماتریس SWOT منعکس شد و پورتر هم، پس از این‌که پنج نیروی رقابتی خود را مطرح کرد، بحث زنجیره ارزش را به تحلیل‌های خود افزود تا مدل پیشنهادی‌اش، قدرت نگاه به درون کسب و کار را هم پیدا کند (مدل پنج نیرو، سازمان و کسب و کار را به عنوان جعبه‌ی سیاه می‌بیند و به داخلش توجه ندارد).

گری همل و پاراهالاد هم بعدها، نگاه به درون را به صورت عمیق و با رویکردی شبیه به نگاه آنسوف، طرح کردند و توسعه دادند.

برای این‌که تقدم زمانی آنسوف نسبت به کسانی مانند مینتزبرگ و پورتر را بهتر درک کنید، کافی است به خاطر بسپارید که وقتی در ابتدای دهه‌ی هشتاد، جایزه‌ی ویژه‌ای با عنوان Ansoff Award در هلند تعریف شد تا به احترام آنسوف به افراد تأثیرگذار در استراتژی اعطا شود، پورتر به تازگی نخستین کتابش را منتشر کرده بود و مینتزبرگ هم بسیاری از آثار شناخته‌‌شده‌ی امروزش را ننوشته بود.

خط زمان زندگی ایگور آنسوف - مقاله های آنسوف در چه سالهایی نوشته شدند؟

البته آنسوف که در سال ۱۹۱۸ به دنیا آمده بود آن‌قدر زنده ماند تا در سال ۱۹۹۱ مقاله بنویسد و توضیح بدهد که مینتزبرگ مکتب طراحی در استراتژی را به خوبی نفهمیده و تحلیل‌هایش درباره‌ی این مکتب، هم از نظر روش‌شناسی و هم بررسی شواهد، ضعیف است (+).

بدین‌ترتیب مینتزبرگ که معمولاً از جایگاهی بالا به نقد متفکران و استراتژیست‌ها می‌پردازد، خود از نقد آنسوف در امان نبوده است (مینتزبرگ چند سال بعد در کتاب جنگل استراتژی، مجدداً مکتب طراحی را بررسی و تحلیل کرد).

شاید برایتان جالب باشد که آنسوف جزو معدود استراتژیست‌های روسی – آمریکایی است. پدر او آمریکایی و مأمور در روسیه بوده و با دختری روسی در آن‌جا ازدواج کرده و ایگور، محصول این ازدواج است.

او هفده سال اول زندگی‌اش را هم در روسیه گذراند.

اما به تدریج با پررنگ شدن کمونیسم، کسانی مانند او، به خاطر این‌که پدری آمریکایی داشت و مادرش هم، حتماً “تمایلات کاپیتالیستی داشته که با یک کاپیتالیست ازدواج کرده” نتوانست به زندگی در روسیه ادامه دهد. او به همراه تعدادی دیگر که عرصه بر زندگی‌شان تنگ شده بود، پشت یک کامیون از روسیه خارج شدند و نهایتاً خود را از طریق کشتی به آمریکا رساندند.

آخرین توضیح زندگی‌نامه‌ای هم این‌که آنسوف در سال ۲۰۰۲ در شرایطی که دهه‌ی نهم زندگی خود را می‌گذراند، درگذشت.

کتابهای ایگور آنسوف

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه درس

دسترسی کامل به مجموعه درس‌های استراتژی و تفکر استراتژیک برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است.

با عضویت ویژه‌ی متمم، علاوه بر دسترسی به این درس‌ها، به درس‌های متنوع دیگری نیز دسترسی خواهید داشت که می‌توانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:

 فهرست درس‌های متمم

شاید برایتان جالب باشد که بررسی‌های ما نشان داده در میان دوستان متممی، کسانی که به استراتژی و تفکر استراتژیک علاقه‌مند بود‌ه‌اند، برای مطالعه‌ی درس‌های زیر هم وقت گذاشته‌اند:

مشاوره مدیریت | کوچینگ | کارآفرینی | کار تیمی | مدیریت تعارض

  مدل ذهنی  |  تفکر سیستمیتصمیم گیری | مدیریت منابع | گزارش نویسی

ارزش آفرینی | سیستمهای کنترل مدیریت | مدل کسب و کار |‌ دیجیتال مارکتینگ

  دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درس‌ها)

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری استراتژی کسب و کار به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه استراتژی کسب و کار

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۳ نظر برای ایگور آنسوف | پدر استراتژی سازمانی و مدیریت استراتژیک

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .