Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


خودشناسی – ویژگی‌های خودمان را بهتر بشناسیم


خودشناسی و دیگرشناسی

خودشناسی از جمله‌ حوزه‌هایی است که برای بسیاری از انسان‌ها جذاب و دوست‌داشتنی است.

نگاهی به تاریخ مکتوب انسان هم نشان می‌دهد که معمولاً دانشمندان، حکیمان و سخن‌ورانی که می‌توانسته‌اند از انسان برای انسان بگویند، یا ویژگی‌های هر فرد را در پیش چشمانش تجزیه و تحلیل کنند، از اقبال عمومی بهره‌مند بوده‌اند.

خودشناسی در حوزه‌های مختلف، معنا و کاربرد و مصداق‌های متفاوتی دارد: خودشناسی در مذهب، خودشناسی در عرفان، خودشناسی در رفتارهای اقتصادی و خودشناسی در روانشناسی تنها بخش‌هایی از قلمرو گسترده‌ی خودشناسی محسوب می‌شوند.

هدف از خودشناسی در روانشناسی چیست؟

ما در متمم، عموماً از زاویه‌ی روانشناسی به بحث خودشناسی نگاه می‌کنیم.

روانشناسان، الگوهای بسیار متنوعی برای سنجش صفات شخصیتی و ویژگی های شخصیتی و ساختار شخصیت ارائه کرده‌اند که هر کدام، مزیت‌ها، محدودیت‌ها و کاربردهای خاص خود را داراست.

معمولاً وقتی از خودشناسی صحبت می‌کنیم، قصد داریم با استفاده از این الگوها و مدل‌ها، صفات و ویژگی‌های ذهنی و رفتاری خود را بهتر درک و تحلیل کنیم.

رویکرد متمم به بحث خودشناسی چیست؟

برای ورود به بحث خودشناسی و مطالعه در این زمینه رویکردهای متنوعی وجود دارد؛ از نگاه‌های معنوی و عرفانی تا رویکردهای روانکارانه.

متمم در بخش بزرگی از مباحث خودشناسی و شخصیت شناسی خود به سراغ رویکرد صفاتی رفته و از آن استفاده کرده است (بعداً در درس‌ها به تدریج با نظریه های صفاتی و کسانی مثل گوردون آلپورت و هانس آیزنک و دیگر دانشمندان آن آشنا می‌شوید).

این را هم بگوییم که حتی اگر شخصیت شناسی صفاتی به گوش‌تان نخورده باشد،‌ هم‌چنان بخش زیادی از آن‌چه به عنوان خودشناسی شنیده‌اید زیرمجموعه‌ی این رویکرد محسوب می‌شود (حتماً شما هم اصطلاحاتی مانند درونگرا، برونگرا، هیجان‌طلب، جزء‌نگر، احساسی و منطقی را در توصیف خود و دیگران به کار برده‌اید و می‌برید).

در ادامه بسته به سلیقه‌ و ترجیحات خود می‌توانید یکی از مسیرهای زیر را انتخاب کنید:

برای مطالعه‌ی منسجم

مجموعه درس‌های عزت نفس

مجموعه درس‌های کارگاه تحلیل رفتار متقابل

مجموعه درس‌های اعتیاد به کار

مجموعه درس‌های شخصیت شناسی

مجموعه درس‌های روانشناسی پول و رابطه ما با پول

مجموعه درس‌های آشنایی با مهرطلبی و رهایی از مهرطلبی

محدودیت در دسترسی کامل به این دوره

دسترسی کامل به مجموعه درس‌های خودشناسی و شخصیت شناسی برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. با فعال کردن عضویت ویژه در متمم، به درس‌های بسیار بیشتری نیز دسترسی پیدا می‌کنید:

ضمناً بررسی‌های ما نشان داده در میان دوستان متممی، کسانی که به درس‌های شخصیت‌شناسی علاقه‌مند بود‌ه‌اند، برای مطالعه‌ی درس‌های زیر هم وقت صرف کرده‌اند:

تحلیل رفتار متقابل | زندگی شاد | افزایش عزت نفسکوچینگ | مشاوره مدیریت

کاریزما | مدیریت استرستصمیم گیری | روانشناسی پول | استعدادیابییادگیری

تحلیل رفتار متقابل | هوش هیجانیمهارت ارتباطی | رابطه عاطفی | مسیر شغلی

اهمیت خودشناسی در چیست؟ چرا باید برای مباحث خودشناسی وقت بگذاریم؟

طبیعی است وقتی از خودشناسی حرف می‌زنیم، از خود بپرسید «چرا باید برای خودشناسی وقت بگذارم؟» و «نتیجه خودشناسی چیست؟»

خودشناسی مزایای بسیار زیادی دارد که در این‌جا به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم. توجه به این موارد می‌تواند ضرورت خودشناسی را برای ما شفاف‌تر کند:

تصمیم گیری بهتر

کسی که برای خودشناسی وقت می‌گذارد، کیفیت تصمیم‌ها و انتخاب‌هایش افزایش خواهد یافت. از ساده‌ترین تصمیم‌های زندگی (مثلاً انتخاب یک رستوران برای غذا خوردن) تا تصمیم‌های بسیار پیچیده (مثلاً‌ انتخاب مسیر شغلی، انتخاب همسر یا ورود به دنیای کارآفرینی) همگی به خودشناسی نیاز دارند.

وقتی خودمان را می‌شناسیم و به صفات شخصیتی و سلسله مراتب ارزشهایمان توجه داریم، گزینه‌های مناسب‌تری را انتخاب می‌کنیم و احتمال این‌که بعداً پشیمانی را تجربه کنیم کاهش خواهد یافت.

زمینه‌سازی برای تغییر و توسعه فردی

نخستین گام در تغییر و بهبود این است که خودمان و ویژگیهایمان را بشناسیم. ما تا وقتی «وضعیت موجود» را ندانیم و به رسمیت نشناسیم، چگونه می‌توانیم حرکت به سمت «وضعیت مطلوب» را آغاز کنیم؟

هیچ‌کس نمی‌تواند ادعا کند که مجموعه‌ای از بهترین عادات، رفتار و ویژگیهای شخصیتی را دارد. به همین علت بسیاری از ما علاقه داریم همواره در مسیر مسیر بهبود و توسعه فردی قدم برداریم. اما تا زمانی که خود را به خوبی نشناسیم، تلاش‌هایی که در این زمینه انجام می‌دهیم کم‌اثر یا بی‌اثر خواهد بود.

تا ندانید کمال طلب یا مهرطلب هستید، چگونه ممکن است در راه اصلاح این ویژگی‌ها گام بردارید؟

یا تا زمانی که ندانید از کمبود عزت نفس رنج می‌برید، چطور ممکن است برای افزایش عزت نفس اقدام کنید؟

همین نکته باعث شده که بسیاری از موسسات و سازمان‌ها و دانشگاه‌هایی که در زمینه‌ی توسعه فردی فعالیت می‌کنند، حتماً بخشی از برنامه آموزشی خود را هم به کلاسهای خودشناسی اختصاص دهند.

توانایی پیش‌بینی رفتارهایمان

بسیاری از مشکلات و تنش‌ها و چالش‌ها و اشتباهات ما در زندگی به این موضوع بازمی‌گردد که شناخت کافی از صفات و ویژگی‌های خودمان نداریم.

اگر خودمان را به خوبی بشناسیم، پیش از قرار گرفتن در یک موقعیت، پیش از انتخاب یک شغل، پیش از مذاکره و پیش از ورود به یک رابطه عاطفی، کم‌و‌بیش می‌توانیم حدس بزنیم که کجاها ممکن است کم بیاوریم و مستهلک شویم، یا اشتباه کنیم یا برانگیخته شویم و کنترل خود را از دست بدهیم.

همین شناخت می‌تواند نقش پیشگیری‌کننده ایفا کند. وقتی به شناخت خوبی از خودمان برسیم، حتی به فرض این‌که نتوانیم از وقوع یک رویداد منفی پیشگیری کنیم، هم‌چنان خودشناسی می‌تواند به ما کمک کند تا از چنین شرایطی راحت‌تر عبور کنیم.

شناخت بهتر دیگران

ناگفته پیداست که هر چقدر در شناخت خودمان قوی‌تر شویم، شناخت دیگران هم برایمان ساده‌تر خواهد بود. ضمن این‌که تفاوت‌های فردی را هم بهتر درک می‌کنیم و به رسمیت می‌شناسیم.

بنابراین خودشناسی و به تبع آن دیگرشناسی می‌تواند قدرت ما را در مهارت ارتباطی، مذاکره، کار تیمی، مدیریت تعارض و سایر تعاملات انسانی نیز افزایش دهد.

به همین علت، منطقی است کسانی که می‌خواهند به عنوان مدیر، سرپرست یا عضوی موثر از یک تیم فعالیت کنند، برای آشنایی با مباحث خودشناسی وقت بگذارند.

معادل خودشناسی به انگلیسی چیست؟

بسته به این‌که در چه فضایی حرف بزنید و برای چه نوع مخاطبی صحبت کنید، اصطلاحات متفاوتی را می‌توانید به عنوان معادل انگلیسی خودشناسی به کار ببرید. اما شاید اصطلاح Self-knowledge در بسیاری از کاربردها مناسب باشد و مفهوم خودشناسی را به خوبی منتقل کند (+).

خودشناسی با انسان شناسی چه تفاوتی دارد؟

خودشناسی و انسان شناسی در بعضی حوزه‌ها نقاط و مباحث مشابهی دارند. اما به طور کلی، انسان شناسی به بررسی «ویژگی‌های مشترک انسان‌ها» و تغییرات آن‌ها در طول زمان می‌پردازد. در حالی که در خودشناسی، ما بررسی یک «فرد» را هدف قرار می‌دهیم.

 رابطه بحث خودشناسی با شناخت مدل ذهنی چیست؟

گاهی اوقات می‌بینیم که در آموزش خودشناسی از اصطلاح مدل ذهنی استفاده می‌کنند. مثلاً می‌گویند با مدل ذهنی خودمان آشنا شویم یا مدل ذهنی دیگران را بشناسیم. در چنین عباراتی اصطلاح مدل ذهنی تقریباً معادل ترکیب ویژگی‌ها و صفات شخصیتی و اصول و ارزش‌ها به‌کار برده می‌شود.

به عنوان مثال، یک نفر می‌گوید که مدل ذهنی من با همسرم بسیار تفاوت دارد و احتمالاً منظورش این است که یکی از آن‌دو، محافظه‌کارتر و دیگری ریسک‌پذیرتر است.

ولی ما چون در دوره MBA متمم (به طور خاص در بحث‌های تفکر سیستمی، تفکر استراتژیک و تفکر نقادانه) اصطلاح مدل ذهنی با تعریفی متفاوت و گسترده‌تر به‌کار می‌بریم، در درس‌های روانشناسی و شخصیت‌شناسی متمم، می‌کوشیم از این اصطلاح استفاده نکنیم.

اگر درس‌های متمم را می‌پسندید و می‌‌خواهید برای یادگیری مدیریت و توسعه فردی وقت بگذارید، می‌توانید به صفحه‌ی زیر سر بزنید:

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری خودشناسی به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه خودشناسی

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۴۴ نظر برای خودشناسی – ویژگی‌های خودمان را بهتر بشناسیم

  1. محمدرضا نیک پور گفت: (عضو ویژه)

    سلام.شاید بهتر باشه  قبل از هر اقدامی در جهت خودشناسی یک چکاب فیزیولوژیک از خودمون داشته باشیم . شخصا بعداز مدت خیلی زیاد با دنبال کردن موارد خیلی زیادی معلول  و با کمک  کتابها و متخصصین  به این علت رسیدم  که مشکل (adhd)اختلال نقص توجه . بیش فعالی ،از نوع ضعیفش را دارم. که کنترل و درمان آن زمانبر هست. یعنی عملکرد مغز  من در مواردی به طور ژنتیکی با مغز یک آدم معمولی  کمی متفاوت است .الان موازی با مطالعه متمم دارو مصرف میکنم و مرتب تمرینهای مرتبط را انجام میدم و به طور ملموسی متوجه تغییرات تدریجی در خودم هستم.
    نتیجه : اول :تغییر دیدگاه نسبت به  شخصیت  و رفتارهای خودم
    دوم : افزایش میزان اشتیاق و  یادگیری خیلی بهتر مطالب

  2. غلامرضا زارع گفت: (عضو ویژه)

    سلام
    در خصوص نتیجه اول خودشناسی، “تصمیم گیری بهتر” نکته ای مد نظر بنده است.
    در پاسخ به این سوال که چگونه باید خودمان را بشناسیم، یکی از بهترین پاسخهایی که شنیدم این بود که این شناخت از طریق به چالش کشیدنِ خود حاصل می شود. برای اینکه خودمان را به چالش بکشیم باید تصمیمات جدیدی بگیریم که ممکن است عواقب خوشایند یا ناخوشایندی داشته باشند اما یکی از تبعات همیشگی چنین تصمیماتی شناخت بهتر خود و درک مرزهای وجودی مان است که به نوبه خود منجر به بهبود تصمیم گیری می گردد. بنابراین شناخت خود و توانمندی تصمیم گیری بهتر دو کیفیتی است که در کنار هم پله پله رشد می کنند و این گزاره که شناخت خود (مرحله اول) به تصمیم گیری بهتر (مرحله دوم) منجر می شود نمی تواند همیشه معتبر باشد.
    ارادتمند

  3. امیر م گفت: (عضو ویژه)

    ما آدما نسبت به مهارت خودشناسی یکم کم لطفی میکنیم.در ابتدا یک موضوع بی اهمیت تلقی میشود و ادم با خودش میگه: یعنی چی این حرفا؟یعنی من خودمو نمیشناسم؟شاید در ابتدای شروع درس هم بیخیال میشه یا ممکنه با توجه به صفات منفی که داریم و نخواهیم که موارد منفی مون دوباره یادمون بیافته و سریع این درس رو بپیچونیم.ولی وقتی یکی مصمم باشه که موارد منفی و اصلاح کنه اونموقع خودشناسی کلیدی ترین مبحث مفید براش میشه.ما باید خودمون رو خوب بشناسیم وقتی هنوز تفاوت تنبلی و اهمال کاری رو نمیدونیم و ریشه هاش و نحوه اصلاحش رو نمیدونیم چطوری میخواییم حلش کنیم؟تازه بدمون میاد یکی از تنبلی یا اهمال کاری پیشمون چیزی بگه.اونموقع هست که داخل هزار توی خودمان می افتیم و راه برون رفت رو هم گم میکنیم.

  4. خودشناسی چیزی که همیشه می خواستم بهش بپردازم و نشد یا نتونستم یه فایل جامع از آن را پیدا کنم.

    خود شناسی هم شناخت هم خود یعنی منم و من با همه تروماهای خودم جایی که دیگه نمی تونم به خودم و شخصیتم دروغ بگم قبل از اینکه بخوایم بقیه رو انتقاد کنیم یا بشناسیم ببینیم چقدر اصن از خودمون می دونیم شاید ما خودمون هم شبیه نقد شونده هستیم.ممنون از چلچله که این فرصت را محیا کرد.

  5. نیلوفر شیری پور گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۷ درس)

    تو کتاب دنیای سوفی یک جمله هست.

    آدم شاید بتواند دوستان خود را انتخاب کند، اما خودش را نمی‌تواند. حتی نمی‌تواند انتخاب کند که یک انسان خلق شود.

    حالا که انتخاب نکردیم و انسان خلق شدیم. باید زحمت بکشیم و خودمان را بشناسیم. عجب؛ کاش خالق قبل از خلق کردن حداقل کف دستمان یک نقشه راه از خودمان به خودمان میداد.

     

  6. فردی که خودش رو میشناسه حقیقتا مدبرانه‌تر میتونه رفتار و انتخاب کنه و صادقانه همین یه مهارته به ظاهر ساده چقدر برند و اتیکت ما رو میتونه متاثر کنه ای کاش در حق خودمون کم لطف نباشیم و از این آموزه‌ها نهایت استفاده رو ببریم

  7. علی کریمی گفت: (عضو ویژه)

    خودشناسی…..

    به تازگی به این نتیجه رسیدم که من درباره خودم خیلی کم میدونم و این مسئله وقتی میخوام کارهامو انجام بدم خودش رو بیشتر نشون میده نه وقتی که دارم برنامه ریزی میکنم. فکر میکردم با هر شرایطی میتونم کنار بیام اما میبینم این باور خیلی آرمانی هست. من هم یکسری ویژگی های شخصیتی خاص دارم که شناختشون خیلی مهمه.

  8. Elahe.Etemadi گفت:

    خیلی خوشحالم که این درس و شروع کردم

    امیدوارم با شناخت بیشتر از خودم راهم رو هموارتر و آسون‌تر کنم برای تصمیماتم و برای ارزش های زندگیم

  9. میترا جمشیدی گفت: (عضو ویژه)

    چقدر خودم رو می‌شناسم؟

    گاهی اوقات فکر میکنم که خیلی خودم رو می‌شناسم و شک ندارم واکنشم توی شرایط مختلف چیه؛ ولی وقتی گرفتار مصائب میشم انگار این منی نیست که فکر می‌کردم؛ پس باید بیشتر تلاش کنم که وجودم رو کنکاش کنم که با دنیای درونم هم مسیر بشم و پیش برم. میخوام فقط نظاره‌گر دنیای درونم باشم و بعد از شناخت نسبی تلاش کنم نقاط ضعغم رو قوی‌تر کنم که عملکرد بهتری داشته باشم.

    امیدوارم با گذروندن درس‌‌های متمم و همراهی کردن دوستان متممی به این مهم دست پیدا کنم.