Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی هدف گذاری (کلیک کنید)


بیانیه ماموریت چیست؟ (+ بررسی دو نمونه بیانیه ماموریت)


بررسی چند نمونه بیانیه ماموریت

یکی از نخستین گام‌های برنامه ریزی استراتژیک  این است که بیانیه ماموریت (Mission Statement) کسب و کار را تهیه و تنظیم کنید. در واقع، اغلب سندهای استراتژیک، با بیانیه ماموریت آغاز می‌شوند.

تا به حال چند نمونه بیانیه ماموریت دیده‌اید؟ قاعدتاً نمونه‌های فراوانی به چشم‌تان خورده است.

شاید این بیانیه‌ها در قاب‌های زیبا و شکیل، آویخته بر دیوار اداره‌ها و شرکت‌ها به چشم‌تان خورده باشد. شاید هم، دیده باشید که بعضی شرکتها، یک دفترچه را به عنوان سند استراتژی تنظیم می‌کنند و بخشی از آن را به «بیانیه ماموریت» اختصاص می‌دهند. حتی ممکن است خودتان در تدوین و نوشتن بیانیه ماموریت مشارکت کرده باشید.

همین مسئله باعث می‌شود که حرف زدن از بیانیه مأموریت دشوار باشد. به نظر می‌رسد که همه کمابیش با روش تدوین بیانیه ماموریت آشنا هستیم و نیازی نمی‌بینیم که در این زمینه، حرف بیشتری بخوانیم و بشنویم.

ضمن این‌که اگر هم در نوشتن بیانیه مشکل داشته باشیم، با جستجو در گوگل به سادگی می‌توانیم نمونه‌های فراوانی از بیانیه های ماموریت را پیدا کنیم و از آن‌ها الهام بگیریم.

اما مشکل این‌جاست که حتی بعضی شرکت‌های بزرگ هم در نوشتن بیانیه ماموریت ضعیف هستند.

در برخی از شرکتهای بزرگ، آن‌چه به عنوان ماموریت یا چشم انداز نوشته می‌شود، صرفاً یک متن رسمی بی‌استفاده است که بیشتر از یک سند تزئینی کاربردی ندارد.

به مأموریت مایکروسافت توجه کنید: «ما می‌خواهیم هر فرد و سازمانی روی این کره‌ی خاکی را توانمندتر سازیم تا دستاوردهای بیشتری کسب کنند.»

اگر به شما گفته نمی‌شد که این مأموریت مایکروسافت است، آیا می‌توانستید حدس بزنید که با چه کسب و کاری طرف هستید؟ آیا این مأموریت نمی‌توانست مربوط به یک شرکت مشاوره مدیریت مثلاً مکنزی (McKinsey) یا دی‌لویت (Deloitte) باشد؟

نوشتن بیانیه ماموریت، چندان ساده نیست. خصوصاً اگر قصد داشته باشید واقعاً به آن وفادار باشید و کاربرد بیانیه ماموریت‌تان صرفاً برای وب‌سایت و کاتالوگ شرکت‌تان محدود نشود.

این بیانیه باید در بزنگاه‌ها و دوراهی‌های دشوار تصمیم‌گیری، به کمک‌تان بیاید و نجات‌تان بدهد. اگر انتظار کمتری از بیانیه ماموریت دارید، می‌توانید بیانیه‌ یک شرکت‌ دیگر را کپی کرده و با کمی تغییر، به نام خودتان منتشر کنید.

تاریخچه طرح بحث بیانیه ماموریت

برای این‌که درک بهتری از چارچوب بیانیه ماموریت داشته باشید، بهتر است با تاریخچه مطرح شدن این مفهوم آشنا شوید.

مثل بسیاری از مفاهیم مدیریت مدرن، اهمیت تعریف ماموریت را هم پیتر دراکر برای نخستین بار مطرح کرد.

او در سال ۱۹۷۳ در کتاب کلاسیک خود با عنوان «مدیریت: وظایف، مسئولیت‌ها و روش‌ها» به نکته‌ی زیر اشاره کرد:

پیتر دراکر در اهمیت تدوین ماموریت می‌گوید که علت سرگشتگی و ورشکستگی بسیاری از کسب و کارها این است که به ماموریت خود فکر نمیکنند

با وجودی که تأکید دراکر بر اهمیت مأموریت کسب و کار به نیم قرن پیش باز می‌گردد، اما تنها حدود سه دهه است که بحث تدوین ماموریت برای کسب و کار، به شکل جدی مورد توجه قرار گرفته است.

در این زمینه منابع فراوانی وجود دارد. در واقع کمتر کتابی در حوزه‌ی مدیریت استراتژیک می‌بینید که به این موضوع نپرداخته باشد. اما در این‌جا می‌خواهیم صرفاً به چند مورد از منابع اصلی – که دیگران هم از آن‌ها بهره می‌برند – اشاره کنیم:

  • جان پیِرس (John Pearce) به همراه فِرِد دیوید (کسی که کتاب مدیریت استراتژیک او را می‌شناسیم) در اواخر دهه‌ی هشتاد میلادی، تحقیق مهمی در زمینه‌ی بیانیه ماموریت انجام دادند (مقاله).
  •  کالینز و پوراس هم در اوایل دهه‌ی نود، در کتاب ساختن برای ماندن از زاویه‌ی دیگری به این موضوع پرداختند و گفتند «شرکتهای موفق» در مقایسه با «شرکتهای کمتر موفق»، مأموریت خود را به شکل شفاف تعریف کرده‌اند.
  • کمپل و یونگ (Campbell & Yeung) هم در همان اوایل دهه‌ی ۹۰ مقاله‌ای منتشر کردند و در آن به روش تدوین مأموریت پرداختند (مقاله).

ما در این درس، حرف‌ها و تحلیل‌ها و مطالعات این سه گروه را کنار هم می‌گذاریم تا مفهوم بیانیه ماموریت و نحوه نوشتن آن برای شما واضح‌تر شود.

اهمیت بیانیه ماموریت

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه درس

دسترسی کامل به مجموعه درس‌های استراتژی و تفکر استراتژیک برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است.

با عضویت ویژه‌ی متمم، علاوه بر دسترسی به این درس‌ها، به درس‌های متنوع دیگری نیز دسترسی خواهید داشت که می‌توانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:

 فهرست درس‌های متمم

شاید برایتان جالب باشد که بررسی‌های ما نشان داده در میان دوستان متممی، کسانی که به استراتژی و تفکر استراتژیک علاقه‌مند بود‌ه‌اند، برای مطالعه‌ی درس‌های زیر هم وقت گذاشته‌اند:

مشاوره مدیریت | کوچینگ | کارآفرینی | کار تیمی | مدیریت تعارض

  مدل ذهنی  |  تفکر سیستمیتصمیم گیری | مدیریت منابع | گزارش نویسی

ارزش آفرینی | سیستمهای کنترل مدیریت | مدل کسب و کار |‌ دیجیتال مارکتینگ

  دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درس‌ها)

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

تمرین و مشارکت در بحث

بیانیه ماموریت یکی از کسب و کارهای ایرانی را انتخاب و نقل کنید. سپس توضیح دهید که آن بیانیه در چه زمینه‌هایی جای بهبود دارد.

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری استراتژی کسب و کار به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه استراتژی کسب و کار

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۲۲ نظر برای بیانیه ماموریت چیست؟ (+ بررسی دو نمونه بیانیه ماموریت)

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : متین

    به نظرمن  ویژگی مثبت بیانیه ماموریت شرکت دیجی کالا شفافیت آن است و تا حد زیادی از نوشتن عبارات کلی و گنگ پرهیز شده‌است. به عبارت دیگر، همانطور که در متن درس بیان شده‌است، با خواندن بیانیه ماموریت این شرکت کاملا متوجه می‌شویم که با یک شرکت فعال در حوزه خرده‌فروشی آنلاین مواجه هستیم.
    به عنوان مثال این شرکت یکی از ماموریتهای خود را افزایش تسلط مشتری بر فرآیند خرید (یافتن اطلاعات عمومی در مورد کالای مورد نظر، مقایسه بین کالاهای مختلف از برندهای مختلف و …) می‌داند:
     دیجی‌کالا با در اختیار داشتن سهم عمده‏‌ای از بازار عرضه اینترنتی کالا در ایران با تنوعی بسیار بالا از برندهای مختلف، در همراهی مشتریان در فرآیند خرید و حفظ جایگاه بی‏‏‏‌طرفانه در میان آنها، نهایت تلاش خود را می‌‏‏کند. کاربران و مشتریان دیجی‌کالا می‏‏‌توانند با حق انتخابی بسیار بالا و با دریافت اطلاعاتی کامل برای انتخاب درست کالای مورد نظر خود، وب سایت دیجی‌کالا را بررسی کنند و با حداکثر اطمینان کالای خود را انتخاب و خرید کنند.
    یا در جای دیگری یکی از مهمترین اولویتهای خود را تولید محتوای فنی می‌داند:
    همواره یکی از اولویت‌های دیجی‌کالا، تولید و ارائه محتوای فنی مورد نیاز کاربران با بالاترین استانداردها، برای تسهیل در فرایند پیش از خرید آنهاست.

    سایر موارد مطرح شده در بیانیه این شرکت که می‌توان آنها را در زمره ماموریت یا ارزشهای این شرکت دانست:
    - ارايه طیف وسیعی از محصولات با برندهای مختلف جهت پوشش نیاز مشتریان
    - ارایه کالاها با قیمت‌های رقابتی
    - ارایه خدمات پس از فروش با کیفیت بالا
    - کیفیت و سهولت استفاده از وب‏ سایت دیجی‌کالا و خدمات ارائه شده در آن
    به نظر من چند نکته در این بیانیه ماموریت مغفول مانده است:
    ۱- هیچ صحبتی از چشم‌انداز سالهای آینده این شرکت به میان نیامده‌است. به عنوان مثال چه برنامه‌ای در جهت گسترش بازار خود دارد.
    ۲- هیچ مطلبی در خصوص نگاه این شرکت به کارکنان یا تامین‌کنندگان بیان نشده‌است.
    ۳- بهتر بود که در بیانیه این شرکت برخی از دغدغه‌های اجتماعی این شرکت مطرح می‌شد.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .