Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره صوتی آموزشی نکته‌هایی برای مدیران (کلیک کنید)


کوچینگ شناختی چیست؟


اهداف و انتظارات آموزشی متمم در این درس
کد درس: ۵۱۴۰۱۰

موضوع این درس کوچینگ شناختی (cognitive coaching) است. کوچینگ شناختی یکی از انواع کوچینگ است که کمتر شناخته شده و درباره‌اش حرف زده‌اند. البته ایده‌ها و تکنیک های کوچینگ شناختی جدید و خارق‌العاده نیست. اما به‌هرحال با این اسم کمتر به آن اشاره می‌شود. یا در میان کسانی که کوچ هستند کمتر می‌شنویم که کسی بگوید من در شاخهٔ کوچینگ شناختی فعالیت می‌کنم.

در این درس صرفاً این شاخه از کوچینگ را معرفی می‌‌کنیم و از معرفی فراتر نمی‌رویم. اما ممکن است همین معرفی انگیزاننده‌ای باشد تا بعضی دوستان تصمیم بگیرند دربارهٔ کوچینگ شناختی بیشتر مطالعه کنند.

پیش‌نیاز مطالعه این درس
از شما انتظار می‌رود پس از مطالعه این درس بتوانید
  • کوچینگ شناختی را تعریف کنید و تفاوت اصلی آن را با دیگر انواع کوچینگ بگویید
  • برخی از مزایای کوچینگ شناختی را در زندگی شخصی و برای رشد و توسعه فردی شرح دهید
  • مزایای کوچینگ شناختی برای زندگی حرفه ای و بهبود عملکرد شغلی را تشخیص دهید

درس‌های مرتبط

کوچینگ  |  یادگیری  |  توسعه فردی  |  روانشناسی شناختی  |  تفکر تأملی

فشار ذهنی هنگام مطالعه
نیاز به مشارکت شما
کسب و کار
زندگی
کوچینگ شناختی

در بسیاری از شاخه‌های کوچینگ، هدف و خروجی کار کوچ بسیار ملموس و مشهود است. مثلاً خروجی کوچ سلامت در سلامتی فرد دیده می‌شود. کوچ عملکرد نتیجهٔ فعالیتش را در قالب بهبود عملکرد نشان می‌دهد. حتی کوچ‌ها در برخی شاخه‌های عمومی‌تر مثل کوچ زندگی (لایف کوچ) هم هم‌چنان می‌کوشند نتایجی ملموس در زندگی ایجاد کنند.

اما شاخه‌ای از کوچینگ وجود دارد که کوچ‌ها در آن چنین ادعایی ندارند. آن‌ها اصلاً‌ نمی‌گویند قرار است به زودی نتایجی ملموس در زندگی شخصی یا حرفه‌ای‌تان ببینید. حتی شاخص و معیار شفافی هم برای سنجش عملکرد‌شان وجود ندارد! با این حال، این شاخه از کوچینگ بسیار مهم و تأثیرگذار است و به‌نظر می‌رسد تقاضا برای آن در سال‌های پیش رو از گذشته هم بیشتر شود: کوچینگ شناختی یا Cognitive Coaching.

کوچینگ شناختی یعنی چه؟ کوچ شناختی چه می‌کند؟

برای این‌که بدانیم کوچ شناختی دقیقاً چه می‌کند، معتبرترین راه این است که به سراغ کاستا و گارمستون برویم و ببینیم آن‌ها چه تصویری از این نوع کوچینگ در ذهن داشته‌اند. این دو نفر از پیشگامان کوچینگ شناختی هستند و چارچوب این شاخه از کوچینگ را تدوین کرده‌اند (+):

تعریف کوچینگ شناختی

کوچینگ شناختی همان‌طور که از نامش مشخص است با ذهن و سیستم شناختی (cognitive) طرف مقابل کار دارد.

در کوچینگ شناختی، کوچ اصلاً نمی‌خواهد در هدف و رفتار مراجع مداخله کند. هم‌چنین قصد ندارد سیستم ارزشی او را دستکاری کند. بلکه صرفاً می‌کوشد شریک فکری طرف مقابل باشد و به او کمک کند عمیق‌تر و شفاف‌تر فکر کند و دنیای اطراف را با خطاهای کمتر ببیند. و طبیعتاً با درک بهتر خود و محیط، مسئله‌ها را هم بهتر تشخیص بدهد و حل کند.

اگر فکر کردن را به دیدن تشبیه کنیم در کوچینگ شناختی کوچ هیچ پیشنهاد یا ترجیحی ندارد که کجا و کدام سمت را ببین. فقط می‌گوید: بگو می‌خواهی کجا را ببینی من کمکت می‌کنم تا همان‌جایی را که می‌خواهی ببینی بهتر ببینی.

وجه تمایز کوچینگ شناختی با سایر شاخه‌های کوچینگ

اگر با تاریخچه شکل‌گیری روانشناسی شناختی آشنا باشید و بدانید چه شد که «شناخت / cognition» سر بر آورد، به‌سادگی می‌توانید حدس بزنید کوچینگ شناختی در چه مواردی مسیر خود را از شاخه‌های دیگر کوچینگ جدا می‌کند.

یکی از پایه‌های اصلی رویکرد شناختی این است که انسان‌ها فراتر از سیستم مکانیکی سادهٔ «محرک – پاسخ» هستند. انسان ممکن است در خلوت خود بنشیند. هیچ پاداش یا تنبیه بیرونی دریافت نکند. حتی اطلاعات جدیدی دریافت نکند. با خودش فکر کند و نظرش را دربارهٔ خودش یا دنیای اطرافش تغییر دهد. عملاً بدون این‌که از دید ناظر بیرونی اتفاقی افتاده باشد، این انسان به انسانی دیگر تبدیل شده.

این نگاه کاملاً با رویکرد روانشناسان رفتارگرا فرق دارد که جایگاه محرک، پاسخ و محیط را بسیار پررنگ می‌بینند و سهم کمی (در واقع سهم صفر) برای سیستم شناختی قائلند.  بنابراین در کوچینگ شناختی کمتر از پاداش و جایزه و تنبیه می‌شنوید و بیشتر بر «شیوهٔ فکر کردن، تحلیل کردن و تفسیر کردن» متمرکز می‌شوند. 

باز هم طبیعتاً حدس می‌زنید که کوچینگ شناختی از رویکردهای کسانی مانند یونگ و فروید هم استفاده نمی‌شود. چون اگر قرار باشد بپذیرید تصمیم‌ها، رفتارها و تحلیل‌ها در ناخودآگاه ریشه دارند (چه به شکل فردی و چه جمعی)، طبیعتاً نخواهید توانست خودتان آن‌ها را کشف و تحلیل کنید.در کوچینگ شناختی به‌شکل صریح و مستقیم با مفهوم ناخودآگاه مخالفت نمی‌شود، حتی وجود ناخودآگاه - با هر تعریف - نفی و انکار نمی‌شود. بلکه اصلاً به آن توجه نمی‌شود. مسئله‌ی کوچینگ شناختی، نگاه آگاهانهٔ انسان به خود و محیط است.

در رویکرد شناختی فرض می‌شود هر فرد می‌تواند به‌شکل مستقل – و پس از مدتی یادگیری و کوچینگ – بدون هرگونه همراه و هم‌فکر، ذهن خود را تحلیل کرده و مدل ذهنی خود را اصلاح کند.

اگر حرف آرون بک را – که نامِ شناخته‌شدهٔ درمان شناختی رفتاری – است مرور کنیم، بهتر متوجه می‌شویم که نگاه کوچینگ شناختی به ذهن و ذهنیت انسانی چگونه است:

محدودیت در دسترسی به مجموعه‌ درس‌های کوچینگ و منتورینگ

دسترسی کامل به مجموعه درس‌های مرتبط با کوچینگ و منتورینگ برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است.

اعضای ویژه‌ی متمم علاوه بر دسترسی به درس‌های کوچینگ و منتورینگ به مجموعه‌ی گسترده‌ای از درس‌ها به شرح زیر دسترسی پیدا می‌کنند:

 فهرست درس‌های متمم

البته بررسی‌های ما نشان داده که علاقه‌مندان به کوچینگ و منتورینگ از میان فهرست فوق، معمولاً برای مطالعه‌ی درس‌های زیر وقت می‌گذارند:

  خودشناسی | شخصیت شناسی | کار تیمی | مذاکره

  مهارت ارائه | مهارت ارتباطی | زندگی شاد | عزت نفس

  پرسونال برندینگ | مشاوره مدیریت | مدیریت زمان

  دوره MBA (مطالعه‌ی منظم همه‌ی درس‌ها)

تذکر: برای دسترسی به محتوای درسی که مشاهده می‌کنید، صرفاً‌ عضو شدن و پرداخت عضویت کافی نیست و باید تمرین ورود به بحث را هم انجام دهید. انجام این تمرین بسیار ساده باعث می‌شود یادگیری شما افزایش پیدا کند و صرفاً حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه از وقت شما را می‌گیرد.

نقشه راه تبدیل شدن به کوچ شناختی

با توجه به توضیحاتی که در متن این درس داده شد، احتمالاً برایتان سخت نیست که مسیر تبدیل شدن به یک کوچ شناختی را تشخیص دهید. طبیعتاً تنها «یک مسیر مشخص» برای رسیدن به این هدف وجود ندارد. اما پیشنهاد ما در متمم مسیر زیر است:

گام صفر | مفاهیم کلی کوچینگ را بیاموزید

همان‌طور که در رشته‌های دانشگاهی ابتدا درس‌های عمومی و مشترک آموزش داده می‌شود و سپس به سراغ گرایش‌های تخصصی می‌روند، در کوچینگ هم لازم است ابتدا مبانی و مفاهیم را بدانید.

از جمله این‌که: بدانید کوچینگ چیست. با تفاوت کوچ و منتور آشنا باشید. مهارت گوش دادن را تمرین کنید. ویژگی های کوچ حرفه ای را در خود پرورش دهید. اخلاق حرفه ای در کوچینگ را مد نظر قرار دهید و اساساً‌ اصول حرفه ای گری را بدانید و به‌خاطر بسپارید و خودتان را مقید کنید تا در مسیر حرفه‌ای‌گری حرکت کنید.

در کل، هر جا و هر فرصتی برای یادگیری اصول و مبانی کوچینگ پیش آمد، قدر بدانید و استفاده کنید و هیچ‌وقت فرض نکنید همهٔ اصول و مبانی را می‌دانید. یک کوچ حرفه‌ای همیشه خود را نوآموز می‌داند.

گام اول |‌ فکر کردن با نوشتن را تمرین کنید

در معرفی درس کوچینگ توضیح دادیم که کوچ‌ها باید فکر کردن با نوشتن را جدی بگیرند. آن حرف‌ها را دوباره این‌جا تکرار نمی‌کنیم. اما خودتان یک‌بار دیگر آن توضیحات را مرور کنید و به‌خاطر بسپارید که نوشتن باید بخشی از برنامه حرفه‌ای شما باشد.

گام دوم | با بحث مدل ذهنی آشنا شوید

بخش بزرگی از آن‌ چیزی که ما به نام شناخت/کاگنیشن می‌شناسیم، مدل ساده‌‌شده‌ای از جهان اطراف است. ما تصویرهای ساده‌‌شده‌ای از خانواده، محله‌مان، جامعه‌مان، شغل‌مان، اقتصاد کشورمان، اقتصاد جهان، موفقیت و … می‌سازیم و بر اساس این تصویرها اتفاقات و رفتارها را تفسیر می‌کنیم و دربارهٔ عکس‌العمل خود تصمیم می‌گیریم. این همان چیزی است که به آن «مدل/model» می‌گویند؛ مدل یعنی نقشهٔ‌ ساده‌شده.

اصطلاحاتی مانند طرح‌واره (schema)، سازه (construct)، چارچوب (framework)، نقشهٔ پایه (blueprint) و پارادایم (paradigm) هم با وجودی که عمق، وسعت و مقیاس‌شان فرق دارد، کم‌و‌بیش از جنس مدل هستند.

پس یک کوچ شناختی بیش از هر چیز و پیش از هر چیز باید مفهوم مدل و مدلسازی را بداند. مجموعه درس‌های مدل ذهنی متمم می‌توانند نقطه شروع خوبی برای درک این بحث باشند.

وقتی مجموعه درس‌های مدل ذهنی را می‌خوانید، توجه ویژه‌ای هم به بحث یادگیری دو حلقه ای داشته باشید. اگر بخواهیم اسم کوچینگ شناختی را عوض کنیم و نام دیگری روی آن بگذاریم، می‌توانیم بگوییم «کوچ یادگیری دو حلقه ای».

کوچینگ شناختی در سطح سازمان

اگر زمانی تصمیم بگیرید کوچینگ شناختی را از سطح فردی فراتر برده و در سطح سازمانی انجام دهید، این بحث مهم‌تر هم می‌شود و باید به‌شدت برای آشنایی با کریس آرجریس، پیتر سنگه و حرف‌های آن‌ها دربارهٔ یادگیری سازمانی وقت صرف کنید (منظور از کوچینگ شناختی در سطح سازمانی این نیست که همان حرف‌های فردی را در جلسه برای همه بگویید. بلکه به این معناست که سازمان را به‌عنوان یک مغز در نظر بگیرید و کمک کنید محیط، صنعت و بازار را بهتر بشناسد).

گام سوم | با اصطلاحات و مفاهیم روانشناسی شناختی آشنا شوید

روانشناسی شناختی منظومه‌ای از اصطلاحات را وارد دنیای توسعه فردی، هدف گذاری و کوچینگ کرده که بدون آشنایی با آن‌ها به‌هیچ‌وجه کارتان پیش نمی‌رود. این اصطلاحات فراوانند. اما حداقل لازم است اصطلاحات و مفاهیم زیر را دقیق بشناسید:

گام چهارم | آشنایی با خطاهای شناختی و تحریف‌ها

بخش قابل‌توجهی از آن‌چه در کوچینگ شناختی مطرح می‌شود، از جنس خطاهای شناختی است. البته شما صرفاً‌ با یاد گرفتن خطاهای شناختی (و مثال‌های کلاسیک آن که این روزها همه حفظ هستند) به یک کوچ شناختی تبدیل نمی‌شوید. اما مسئله این‌جاست که بدون یاد گرفتن خطاهای شناختی، هرگز به یک کوچ شناختی تبدیل نمی‌شوید.

بنابراین این خطاها را یاد بگیرید. به مصداق‌هایشان فکر کنید و سعی کنید بر آن‌ها مسلط شوید (با تأکید:‌ بیشتر و عمیق‌تر از مثال‌های رایج).

در کنار خطاهای شناختی، تحریف‌های شناختی را هم در ذهن داشته باشید. منظور از تحریف‌های شناختی، تصویرهای بزرگنمایی‌شده یا کوچک‌نمایی‌شده از واقعیت است (من هیچ‌وقت موفق نمی‌شوم؛ نگفت اما خودم فهمیدم که از من نفرت دارد؛ اگر امسال دانشگاه قبول نشوم، بزرگ‌ترین شکست زندگی‌ام خواهد بود و …). ما این تحریف‌ها را در یکی از درس‌های عزت نفس متمم با اسم افکار منفی آورده‌ایم. افکار منفی را می‌شود مورچه هم بنامید: ANT (مخفف Automatic Negative Thought). معمولاً هم اگر حواس‌مان نباشد، اتوماتیک در ذهن‌مان می‌نشینند و رسوب می‌کنند.

گام پنجم | پیگیری کارهای آلبرت الیس و آرون بک

در آثار صاحب‌نظران کوچینگ شناختی اشاره‌های فراوانی به کارهای آرون بک، آلبرت الیس و تکنیک ABC‌ وجود دارد. حتماً دربارهٔ این افراد مطالعه کنید.

کتابهای بسیاری هم وجود دارند که نظریات این افراد را شرح و بسط داده‌اند. کتاب کلاسیک دیوید برنز به اسم از حال بد به حال خوب واقعاً هنوز هم یک منبع خوب برای مطالعه است. بسیاری از کتابهای جدیدتر – خصوصاً در بین کتابهای ساده و عام – همین حرف‌های برنز را با آب‌ورنگ بیشتر تکرار کرده‌‌اند.

گام ششم | آشنایی با کارول دوک و مفهوم ذهنیت (mindset)

در کوچینگ شناختی بسیار مهم است که با کارول دوئک و ایده‌هایی که در کتاب طرز فکر مطرح کرده آشنا باشید؛ همان حرف‌هایی که در سال‌های اخیر بسیار مشهور شده‌اند: ذهنیت ثابت و ذهنیت رشد (ما حرف‌ها و چارچوب پیشنهادی او را در دوره هدف گذاری و به‌ویژه در بحث اهداف عملکردی و اهداف یادگیری مطرح کرده‌ایم.

چون پایهٔ کوچینگ شناختی این است که مراجع شما بپذیرد که می‌تواند خودش را تغییر دهد و نیز بپذیرد که مسیر رشد از جنس «یادگیری» است و نه «دستیابی». بهترین چارچوبی که می‌تواند این نگرش را برای خود شما و مراجع‌تان شفاف کند، چارچوبی است که دوئک ارائه کرده و طی چند دهه درباره‌اش گفته و نوشته است.

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری کوچینگ به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه کوچینگ

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۲۴۰ هزار تومان)، فصلی (۶۱۰ هزار تومان)، نیم‌سال (یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۰ نظر برای کوچینگ شناختی چیست؟

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .