Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی هدف گذاری (کلیک کنید)


مسئولیت اجتماعی شرکت چیست و به چه معناست؟


مسئولیت اجتماعی شرکتی چیست

همه‌ی ما اصطلاح مسئولیت اجتماعی شرکت یا مسئولیت اجتماعی شرکتی (Corporate Social Responsibility) را شنیده‌ایم و قاعدتاً هر یک از ما برداشت‌هایی هم از این اصطلاح داریم.

شاید برایتان جالب باشد که با وجود قدمت این اصطلاح، هم‌چنان روی تعریف مسئولیت اجتماعی شرکتی اجماع و اتفاق‌نظر وجود ندارد و دیدگاه‌های بسیار متنوعی در این باره مطرح شده است. به همین علت، ما هم در این درس نمی‌توانیم یک تعریف مشخص و شفاف خدمت شما ارائه کنیم و بحث را ببندیم.

بنابراین صرفاً کمی درباره‌ی تاریخچه مسئولیت اجتماعی شرکتی حرف می‌زنیم و می‌بینیم که این موضوع از کجا آمده است. اشاره‌ای هم به مدل مسئولیت اجتماعی کارول خواهیم داشت و سپس بحث را می‌بندیم.

مسئولیت اجتماعی شرکتی چیست؟ | موج اول

بحث مسئولیت اجتماعی و به طور خاص، مسئولیت اجتماعی شرکتی، در اقتصاد سرمایه‌داری آمریکا ریشه گرفت و پس از آن، به اروپا و نقاط مختلف دنیا کشیده شد (+). درک علت این اتفاق هم چندان دشوار نیست.

در آمریکای صنعتی قرن بیستم، به تدریج شرکت‌های غول و غول‌های ثروتمندی شکل می‌گرفتند که رقم دارایی‌هایشان، افسانه‌ای بود و کم‌کم این مطالبه برای مردم پیش می‌آمد که آیا این افراد که ثروت خود را از این جامعه به دست آورده‌اند، در قبال جامعه‌ی خود مسئولیتی ندارند؟

کسانی مثل کارنگی (Andrew Carnegie) و وندربیلت (Cornelius Vanderbilt) و راکفلر (John D Rockefeller) از جمله‌ی این ثروتمندان بودند و با بخشی از ثروت افسانه‌ای خود، به کارهای خیر مثل کمک به فقرا یا راه‌اندازی بنیادهای خیریه یا تأسیس دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی پرداختند.

فعالیت‌های وارن بافت و بیل گیتس را می‌توان ادامه‌ی روند این افراد دانست.

ما هیچ‌وقت نمی‌فهمیم که کارهای کسانی مانند کارنگی و راکفلر و دیگران، تا چه حد از روی خیرخواهی شخصی بوده و تا چه حد در پاسخ به مطالبات اجتماعی. اما این یک واقعیت است که چنین مطالبه‌هایی به وجود می‌آیند و ثروتمندان، چاره‌ای ندارند جز این‌که در پاسخ به آن‌ها فعالیت‌هایی انجام دهند.

از نیمه‌های قرن نوزدهم تا نیمه‌ی قرن بیستم، نمونه‌های فراوانی از این جنس کمک‌ها را از سوی افراد ثروتمند و سپس از طرف شرکت‌های آن‌ها می‌بینیم. چیزی که واینه ویسر آن را موج اول مسئولیت اجتماعی می‌نامد (+).

تا این‌جای کار، مسئولیت اجتماعی شرکتی تا حد زیادی شبیه خیّر بودن است که خودمان هم در فرهنگ‌مان داشته‌ایم و داریم. هنوز هم، بسیاری از شرکت‌ها و کسب و کارها در کشور خودمان، وقتی می‌خواهند بگویند مسئولیت اجتماعی شرکت خود را انجام داده‌اند، به کارهای خیری که انجام داده‌‌اند اشاره می‌کنند.

موج دوم مسئولیت اجتماعی شرکتی

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه درس

دسترسی کامل به مجموعه درس‌های استراتژی و تفکر استراتژیک برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است.

با عضویت ویژه‌ی متمم، علاوه بر دسترسی به این درس‌ها، به درس‌های متنوع دیگری نیز دسترسی خواهید داشت که می‌توانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:

 فهرست درس‌های متمم

شاید برایتان جالب باشد که بررسی‌های ما نشان داده در میان دوستان متممی، کسانی که به استراتژی و تفکر استراتژیک علاقه‌مند بود‌ه‌اند، برای مطالعه‌ی درس‌های زیر هم وقت گذاشته‌اند:

مشاوره مدیریت | کوچینگ | کارآفرینی | کار تیمی | مدیریت تعارض

  مدل ذهنی  |  تفکر سیستمیتصمیم گیری | مدیریت منابع | گزارش نویسی

ارزش آفرینی | سیستمهای کنترل مدیریت | مدل کسب و کار |‌ دیجیتال مارکتینگ

  دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درس‌ها)

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

بعد از خواندن این درس چه کار کنم؟

  برنامه‌های دروغین مسئولیت اجتماعی

کم نیستند شرکت‌هایی که مسئولیت اجتماعی را به نمایشی برای جلب نظر جامعه و مشتریان خود تبدیل کرده‌اند و برایشان مهم نیست که آن‌چه به عنوان مسئولیت اجتماعی انجام می‌دهند، واقعاً برای جامعه یا محیط زیست مفید است یا نه. خواندن درس سبزشویی می‌تواند شما را با این نوع فریب‌ها بیشتر آشنا کند.

پروژه‌های ناموفق در حوزهٔ مسئولیت اجتماعی

اجرای برنامه‌های مسئولیت اجتماعی همیشه هم ساده و بی‌دردسر نیست. گاهی شرکت‌ها در پیاده‌سازی این برنامه‌ها با چالش‌های جدی مواجه می‌شوند. به عنوان مثال، شرکت آمازون با پروژهٔ آمازون اسمایل کوشید به جامعه نشان دهد که مسئولیت اجتماعی را جدی می‌گیرد. اما این پروژه شکست خورد و در نهایت متوقف شد. حتماً وقت بگذارید و داستان آمازون اسمایل را بخوانید.

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری استراتژی کسب و کار به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه استراتژی کسب و کار

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۳ نظر برای مسئولیت اجتماعی شرکت چیست و به چه معناست؟

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : مجتبی مهاجر

    من مدتیه دارم به مسئولیت اجتماعی فکر میکنم.

    بنظرم خیلی وقتها دستاویزی میشه برای اینکه شرکت حواس بازار رو از خیلی چیزها پرت کنه.

    مسئولیت اجتماعی حداقل در کشور خودمون خیلی اوقات به عنوان حرکتی برای تبلیغ و جذب مشتری به حساب میاد.

    بنظرم یه شرکت تنها وظیفه ای که داره ایجاد ثروت در قالب چهارچوبهای قانونیه. توجه به محیط زیست و موارد این چنینی هم باید به شکل یک قانون در بیاد که شرکت اگه داره کاری انجام میده به حساب لطف نذاره.

    در کل هنوز خیلی به نتیجه درستی نرسیدم ولی مسئولیت اجتماعی زمانی معنا پیدا میکنه که شرکت در کیفیت به حد اعلایی رسیده باشه و تمام اعضای شبکه اش، از تامین کننده تا کارگر و مشتریش راضی باشن، بعد به مسئولیت اجتماعی فکر کنه.

    شرکتی که پول کشاورز رو مدت دار و به زحمت پرداخت میکنه.نیروهاش چند ماه چند ماه حقوق نگرفتن، چطور میتونه به مسئولیت اجتماعی فکر کنه و از محصولاتش در این جهت خرج کنه؟

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .