Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


لئون فستینگر


زندگینامه لئون فستینگر

اگر بخواهیم فهرستی از دانشمندان بزرگ روانشناسی اجتماعی تنظیم کنیم،حتماً باید در کنار کسانی مانند کرت لوین، آلبرت بندورا، استنلی میلگرام و فیلیپ زیمباردو، از لئون فستینگر (Leon Festinger) هم نام ببریم.

فستینگر در محدوده‌ی سال‌های ۱۹۱۹ تا ۱۹۸۹ زندگی کرده است و با تلاشی خستگی‌ناپذیر در توسعه‌ی روانشناسی اجتماعی، به او جایگاهی ویژه و ارزشمند در این رشته دست یافته است.

شاید شما هم این نوع جمله‌ها و عبارت‌ها را به‌کار برده باشید:

  • مغز یک ماشین بزرگ توجیه است 
  • عزای عمومی، عروسی است (یک شوخی، به این معنا که اگر همه مثل من بدبخت هستند، آن‌قدر ناراحت نیستم)

اما اغلب ما هنگام گفتن چنین جملاتی، کمتر به این نکته فکر می‌کنیم که دانشمند یا دانشمندانی، عمر خود را صرف کردند تا این جمله‌ها، علاوه بر معنای عرفی، معنای علمی هم داشته باشند.

مطالعات و خدمات لئون فستینگر بسیار متنوع بوده است. اما معمولاً او را به خاطر دو مورد از نظریه‌هایش می‌شناسند: یکی ناهماهنگی شناختی یا تعارض شناختی (Cognitive Dissonance) و دیگری مقایسه‌ی اجتماعی (Social Comparison).

مقایسه‌ی اجتماعی

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های ما انسان‌ها این است که دائماً خود را با افراد دیگر مقایسه کرده و بر اساس نتیجه‌ی این مقایسه، لذت یا رنج را تجربه می‌کنیم.

ما حتی می‌خواهیم خودمان را بهتر بشناسیم، به عنوان یکی از معیارهای مهم، خود را با دیگران مقایسه می‌کنیم و بر این اساس درباره‌ی خود به قضاوت می‌نشینیم.

انسان همواره درگیر مقایسه است و به زبانی ساده، بیش از این‌که قد دوستان خود را بداند، می‌تواند بگوید که کدام دوستانش از او کوتاه‌قدتر و کدامیک، بلندقدتر هستند.

[ مطالعه‌ی بیشتر: نظریه مقایسه اجتماعی ]

ناهماهنگی شناختی (تعارض شناختی)

وقتی افکار و عقاید ما با رفتار ما تفاوت پیدا می‌کند، ما نوعی تعارض و ناهماهنگی را در ذهن خود تجربه می‌کنیم.

تحمل این تعارض و ناهماهنگی در میان‌مدت و بلندمدت بسیار دشوار است و ما می‌کوشیم به هر شیوه‌ی ممکن، این شکاف بین افکار و اعمال را کاهش دهیم.

معمولاً در این‌ شرایط، این افکار هستند که تغییر می‌کنند و نه اعمال.

برای کسی که نظم را یک ارزش می‌داند و مدام در رسیدن به قرارها و جلسات تأخیر می‌کند، ساده‌تر است که نظم را به شکلی تعریف کند که بی‌توجهی به زمان در آن مصداق بی‌نظمی تعریف نشود (مثلاً می‌گوید نظمِ اصیل، فقط نظم درونی است و این نظم‌های ظاهری، هیچ ارزشی ندارند).

هم‌چنین گاهی اوقات دو ایده‌ی متضاد در ذهن داریم که دلمان نمی‌خواهد هیچ یک از آن دو را کنار بگذاریم. به همین علت، ذهن‌مان تلاشی گسترده را برای تفسیر سازگار این دو ایده آغاز می‌کند تا ما را از دام این تعارض و ناهماهنگی نجات بخشد و البته، به ما بقبولاند که هنوز، هر دو ایده درست و قابل اتکا هستند.

[ مطالعه‌ی بیشتر: ناهماهنگی شناختی ]

در زمان فستینگر هنوز روانشناسی اجتماعی، قدرت و جایگاه و پشتوانه‌ی علمی امروزی خود را پیدا نکرده بود و بسیاری از نظریه‌های این حوزه، بیشتر به تجربه و تحلیل تکیه داشتند تا روش علمی.

همین تکیه نداشتن به اصول علمی و تحلیل‌های مبتنی بر تجربه، یکی از مهم‌ترین انتقادهایی بود که به فستینگر و کارهایش وارد می‌شد.

ما در متمم پس از معرفی فیلیپ زیمباردو، به آزمایش معروفی که تحت عنوان زندان استنفورد انجام داده پرداخته‌ایم و در آن‌جا، توضیح داده‌ایم که چه نوع نقدهایی به زیمباردو در آن آزمایش وارد شده است.

تقریباً همان جنس نقدها (خصوصاً در زمینه‌ی وجود نداشتن گروه کنترل و تکیه‌ی بیش از حد بر تحلیل شخصی) در مورد برخی از مشهورترین کارهای فستینگر هم انجام شده است.

اما یک ویژگی جالب در نوشته‌های فستینگر وجود دارد که او را از سایر دانشمندان و نویسندگان زمان خودش متمایز می‌کند، الگوی خاص او در نگارش تحلیل است.

مزیت آشنایی با فستینگر برای ما چیست؟

مطالعات فستینگر می‌تواند در درس‌های مختلفی به سراغ ما بیاید.

او درباره‌ی دوقطبی شدن و سایر چالش‌های کار تیمی، دیدگاه‌های ارزشمندی دارد.

در بحث زندگی شاد، او بهتر از هر کسی می‌تواند به ما بگوید که مقایسه با دیگران، در چه شرایطی می‌تواند آسیب‌زننده باشد و در چه شرایطی، اتفاقاً مفید و سازنده است.

فستینگر با بحث ناهماهنگی شناختی به ما برای تصمیم گیری بهتر کمک می‌کند و در درس‌های انگیزش، به ما می‌آموزد که چگونه ممکن است به خاطر مقایسه‌ی خودمان با دیگران، هدف‌گذاری‌های نامناسبی انجام دهیم یا این‌که چطور ممکن است انگیزه‌ و انرژی‌مان در مسیری که طی می‌کنیم کاهش یابد.

بنابراین، درس حاضر را صرفاً یک معرفی کوتاه و مختصر در نظر بگیرید تا به تدریج،‌ در درس‌های مختلف بیشتر و بهتر با فستینگر و دانشمندانی که پس از او مسیرش را ادامه دادند آشنا شویم.

محدودیت در دسترسی کامل

دسترسی کامل به مجموعه درس‌های انگیزه و انگیزش، برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است.

همچنین با فعال کردن اشتراک ویژه به درس‌های بسیار بیشتری دسترسی پیدا می‌کنید که می‌توانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:

 فهرست درس‌های متمم

البته اگر انگیزش و هیجان برایتان جذاب است، شاید بهتر باشد از میان درس‌ها و مطالب مطرح شده، ابتدا مطالعه‌ی مباحث زیر را در اولویت قرار دهید:

  شخصیت شناسی / حمایت اجتماعی / خودشناسی

  تحلیل رفتار متقابل / عزت نفس

  پرورش تسلط کلامی

  استرس / چگونه شاد باشیم / روانشناسی مثبت گرا

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری انگیزش-و-هیجان به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه انگیزش-و-هیجان

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۵ نظر برای لئون فستینگر

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .