Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


دیوید مک کللند – نظریه پرداز انگیزش، پیشرفت و موفقیت


اهداف و انتظارات آموزشی متمم در این درس
کد درس: ۷۰۵۰۸

این درس به معرفی دیوید مک کللند (David McClelland) روانشناس بزرگ حوزه‌ی انگیزش اختصاص یافته است.

البته ما نظریه وی در انگیزش را به صورت مستقل مورد بحث قرار خواهیم داد و در این‌جا صرفاً به معرفی کلی او می‌پردازیم.

تلفظ نام مک کللند

با توجه به این‌که تلفظ نام دیوید مک کللند در زبان فارسی چندان ساده به نظر نمی‌رسد، اجازه بدهید قبل از شروع بحث درباره‌ی مک کللند به یک نکته اشاره کنیم.

ما در زبان فارسی، با توجه به دیکته‌ی انگلیسی McClelland، نام او را به صورت مک کللند می‌نویسیم. اما تلفظ نام او در زبان انگلیسی به مک لِلند (mə’klɛlənd) نزدیک است و به علت سهولت تلفظ، ک دوم تقریباً تلفظ نمی‌شود.

ما در نگارش همان شکل رایج فارسی (دیوید مک کللند) را حفظ خواهیم کرد؛ اما پیشنهادمان این است که نام او را با همان تلفظ انگلیسی بخوانید. خصوصاً این‌که در آینده با او بسیار کار خواهیم داشت و ناگزیر باید دائماً نامش را تلفظ کنیم.

دیوید مک کللند

مک کللند دانشمند و روانشناس آمریکایی قرن بیستم میلادی است که در سال ۱۹۱۷ به دنیا آمد و در سال ۱۹۹۸ در سن ۸۱ سالگی درگذشت.

او سهم بزرگی در گسترش روانشناسی در قرن بیستم داشته است که بحث انگیزش و مدیریت انگیزه تنها یکی از آن‌هاست.

تلاش او در حدی ارزشمند بوده که در فهرست روانشناسان برتر قرن بیستم منتشر شده توسط APA، پانزدهمین جایگاه را به خود اختصاص داده است (یونگ در آن فهرست در ردیف ۲۳ و سلیگمن در ردیف ۳۱ قرار گرفته است).

مک کللند و موفقیت شغلی

یکی از محورهای اصلی در مدل ذهنی دیوید مک کللند، موفقیت شغلی است.

او به بهانه‌های مختلف به سراغ این موضوع می‌رود و حتی بخش مهمی از دستاوردهای او در نظریه انگیزش در توجه به عوامل موفقیت شغلی ریشه داشته است.

او از آزمون های شخصیت شناسی که در دوران خودش رواج داشت، چندان راضی نبود و بهره هوشی (IQ) را هم یک شاخص پیش بینی کننده مناسب از موفقیت فردی و شغلی نمی‌دانست.

دیوید مک کللند - رابطه بهره هوشی و موفقیت

[ درس مرتبط: شاخص پیش بینی کننده چیست؟ ]

البته می‌دانیم که در نیمه‌ی دوم قرن بیستم، دانشمندان دیگری هم مانند مک کللند وجود داشتند که از جدی گرفتن بیش از حد بهره هوشی خوشنود نبودند.

به عنوان مثال، پیتر سالووی و دنیل گلمن هم بحث هوش هیجانی را در همین راستا مطرح کردند و بر این باور بودند که جنبه‌های دیگری غیر از بهره هوشی می‌توانند موفقیت شغلی را رقم بزنند.

اما دستاورد مک کللند این بود که دو ویژگی دیگر را در نظر گرفت و توجه محیط دانشگاهی را به آن‌ها جلب کرد:

  • توانایی انجام یک کار
  • نیاز به موفقیت

شاید در نگاه نخست، چنین حرفی واضح به نظر برسد؛ اما به خاطر داشته باشید که موفقیت به عنوان یک نیاز حرف تازه‌ای بود و حتی امروز هم برای بسیاری از ما تازه است.

ما نیاز به آب و غذا و امنیت و احترام و دوستی و رابطه با دیگران را می‌فهمیم؛ اما این‌که نیاز به موفقیت را به عنوان یک نیاز واقعی انسانی در نظر بگیریم، نکته‌ی کوچکی نیست.

فقط کافی است به این نکته توجه کنید که بخش مهمی از ادبیات آموزش و پرورش در کشورهای توسعه یافته در اثر تلاش‌های مک کللند و همکارانش به چنین سوال‌هایی اختصاص یافته است:

  • چگونه نیاز به موفقیت را در دانش آموزان و دانشجویان تقویت کنیم؟
  • نیاز به موفقیت به چه فاکتورها و عواملی بستگی دارد؟
  • کدام رفتارها و کدام شرایط محیطی، این نیاز را تضعیف کرده یا سرکوب می‌کند؟
  • چه اقدام‌ها، تجربه‌ها و آموزش‌هایی می‌تواند این نیاز را به مسیر رفتارهای اخلاقی / غیراخلاقی هدایت کند؟

حاصل ایجاد و تقویت این دغدغه، مجموعه‌ی گسترده‌ای از مطالعات کاربردی و عمیق در زمینه‌ی موفقیت به عنوان یک انگیزه در جامعه‌ی دانشگاهی است که کتابها و مجموعه مقالات زیر نمونه‌هایی از آن‌ها هستند:

Development of Achievement Motivation

Leading for Excellence

17000 Classroom Visits Can’t Be Wrong

تصور این نکته دشوار نیست که جدی نگرفتن نیاز به موفقیت در فرهنگ‌هایی مانند فرهنگ ما، باعث شده فضا برای آموزش های انگیزشی غیرعلمی و سخنرانی های انگیزشی به دور از مبانی علمی بازتر کند.

این ادعای متمم، برای تأیید نیازمند مطالعه و بررسی علمی و میدانی است. اما شاید در حد فرض اولیه بتوان به این‌ نکته فکر کرد که آموزش‌هایی مانند بازاریابی شبکه‌ای و فروش نتورکی در کشور ما و برخی کشورهای مثل ما، صرفاً قرار نیست یک شغل باشند و بیشتر، به هدایت و تشویق نیاز به موفقیت می‌پردازند.

نیازی که اگر به شیوه‌ای علمی و کاربردی پرورش و رشد داده می‌شد، فضایی برای رشد و تثبیت نگاه دوقطبی در جامعه‌ی فروشندگان (به شکلی که دنیا را به نتورکرها و دیگران تقسیم کنند) شکل نمی‌گرفت.

به هر حال، همه‌ی این توضیحات و مقدمه‌ها و ادعاها در این راستاست که مک کللند و نیاز به موفقیت را به عنوان یک بحث کلاسیک انگیزشی مربوط به چند دهه‌ی گذشته نبینیم و به خاطر داشته باشیم که هنوز هم، توجه به دیدگاه‌ها و مطالعات او، می‌تواند راهگشای بهبود کیفیت آموزش و نیز پرورش نیروی انسانی کارآمد باشد.

چند تذکر دربارهٔ بخش معرفی کتاب متمم

متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب می‌پردازد.

صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنگ‌تر از نقاط قوت‌شان باشد. ضمن این که معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درس‌ها بوده است. جز در مواردی که صریحاً به این نکته اشاره، در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدف آشنایی کلی با موضوع یا نویسنده و یا نقد کتاب به آن پرداخته شده باشد.

متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینه‌ای دریافت نمی‌کند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار می‌دهد.

دسته‌بندی کتاب های مدیریت

دسته‌بندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی

مطالب، فایل‌ها و کتابهای مربوط به کتابخوانی

پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری انگیزش-و-هیجان به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه انگیزش-و-هیجان

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۱ نظر برای دیوید مک کللند – نظریه پرداز انگیزش، پیشرفت و موفقیت

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : سارا حسینقلی زاده

    هافستد در نظریه‌ی ابعاد فرهنگی کشورها، مقیاسی تحت عنوان Masculinity (مردانگی) معرفی می‌کنه که در واقع همان تلاش برای موفقیت، دستاورد و قدرت ابراز خود است و متاسفانه کشور ما نمره‌ی پایینی در این مقیاس داره (نمره‌ی ۴۳) که قطعا این هم به شاخص دیگر اون یعنی فردگرایی (Individualism) پایین جامعه‌ی ما گره خورده است و در جوامع جمع‌گرایی مثل کشور ما خودمختاری کمتر است و افراد کمتر به دنبال تحقق خود (و متعاقبا نیاز به موفقیت) هستند.

    به نظرم مرور نظریه‌ی هافستد و بررسی مقیاس‌هاش می‌تونه به تحلیل بهتر این قضیه کمک کنه.

    می‌تونید در اینجا بیشتر درباره‌ی نظریه‌اش بخونید و کشورهای مختلف رو با هم مقایسه کنید.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .