Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی هدف گذاری (کلیک کنید)


دقیق ترین تعریف عزت نفس چیست؟


از بین تعریف های مختلف عزت نفس، بهترین تعریف عزت نفس کدام است؟

عزت نفس را می‌توانیم در کنار واژه‌هایی مثل عشق و آرامش و رشد قرار دهیم که همیشه و همه‌جا، در مورد آن‌ها و اهمیت‌شان صحبت می‌شود، اما وقتی می‌خواهیم به شکل دقیق تعریف‌شان کنیم، با مشکل مواجه می‌شویم.

این همان چیزی است که در زبان علم، به آن مفهوم پردازی می‌گویند. یعنی این‌که بتوانید دقیقاً بگویید یک مفهوم، چیست و مرز آن با مفاهیم دیگر در کجاست.

چنان‌که کریستوفر مراک در کتاب عزت نفس خود می‌گوید، ما هنوز به نقطه‌ای نرسیده‌ایم که اتفاق‌نظر قطعی بر روی تعریف عزت نفس وجود داشته باشد و بتوانیم به سادگی بگوییم که معنی عزت نفس چیست و عزت نفس یعنی چه (+).

اما جالب اینجاست که با همه‌ی ابهام‌ها و اختلاف‌نظرهایی که در تعریف عزت نفس وجود دارد، بر سر اهمیت عزت نفس اختلافی نیست.

مثلاً همه‌ی ما حس می‌کنیم که عزت نفس، به نوعی می‌تواند روی مواجهه‌ی ما با مشکلات زندگی، روبرو شدن با شکست‌ها، رفتار ما پس از پیروزی‌ها، شادمانی در زندگی، نحوه‌ی مدیریت تعارض، میزان انتقادپذیری، کیفیت روابط عاطفی و ده‌ها حوزه‌ی دیگر تأثیر بگذارد.

ما قصد نداریم در این‌جا شما را با انبوه تعریف‌های متفاوت و بعضاً متعارض در زمینه‌ی عزت نفس گیج کنیم.

بنابراین در متمم، معیار خود را مدل دوبعدی کریستوفر مراک قرار می‌دهیم که با بعضی دیگر از کتاب‌های رایج در این حوزه (مثلاً کتاب شش ستون عزت نفس ناتانیل براندن) نیز همخوانی دارد.

اما قبل از آن باید به یک نکته‌ی مهم در تعریف عزت نفس اشاره کنیم:

افزایش عزت نفس یا کاهش عزت نفس به چه معناست؟

درست است که هنوز نگفته‌ایم که عزت نفس چیست، اما با همین حسی که الان نسبت به مفهوم عزت نفس دارید، به سوال‌های زیر فکر کنید:

آیا تا به حال شده که به خاطر انتقاد تُند یک نفر، احساس کنید که به عزت نفس شما آسیب وارد شده است؟

آیا تا به حال پیش آمده که به خاطر افسردگی یا خستگی یا استرس، احساس کنید که از عزت نفس همیشگی برخوردار نیستید؟

آیا پیش آمده که فردی را با خودتان مقایسه کنید و بگویید عزت نفس او از من بیشتر است؟ (یا برعکس: عزت نفس من بیشتر از اوست)

دو سوال اول، یک تفاوت کلیدی با سوال سوم دارند.

در سوال اول و دوم، ما به عزت نفس لحظه‌ای اشاره داریم. اما در سوال سوم، عزت نفس را به عنوان یک صفت شخصیتی نسبتاً ثابت در نظر می‌گیریم.

تعریف عزت نفس | کاهش و افزایش عزت نفس در طول زمان اتفاق می‌افتد

بنابراین، همان‌طور که در نمودار بالا می‌بینید، عزت نفس ما در لحظات مختلف کم و زیاد می‌شود، اما در طول زمان، می‌توانیم متوسط عزت نفس را به عنوان یک «ویژگی» ببینیم و برای افزایش عزت نفس تلاش کنیم.

چنان‌که عزت نفس فرد الف، از عزت نفس فرد ب بیشتر است.

در زبان انگلیسی، تعبیر Baseline (پایه) را به کار می‌برند و می‌گویند: تمرین کنیم تا پایه‌ی عزت نفس خود را بالا ببریم (از حالت ب به سمت حالت الف حرکت کنیم).

افزایش عزت نفس و کاهش عزت نفس را باید در طول زمان نیست. وقتی از کمبود عزت نفس حرف میزنیم، منظورمان متوسط عزت نفس است. این نکته را نباید در تعریف عزت نفس فراموش کنیم

تعریف عزت نفس چیست؟ مدل دوعاملی عزت نفس

همان‌طور که در ابتدای درس اشاره کردیم، پس از بررسی منابع مختلف و تعاریف مطرح شده در هر منبع، مدلی که ما در نهایت برای عزت نفس انتخاب کرده‌ایم، مدل دوعاملی است.

پرسش‌های متداول

آیا عزت نفس انواع مختلف دارد و می‌توان از انواع عزت نفس حرف زد؟

اگر منظورتان تعریف های مختلف عزت نفس باشد، قطعاً تعریف های عزت نفس متعدد هستند. اما این‌که مثلاً بگوییم عزت نفس تحصیلی یا عزت نفس شغلی (چنان‌که برخی کتاب‌های تجاری به‌کار می‌برند) تعبیری علمی نیست.

 آیا عزت نفس همان حرمت نفس است؟

اصطلاح حرمت نفس معادل احترام به خود یا Self-respect است و نمی‌توان آن را مترادف عزت نفس (Self-esteem) در نظر گرفت. اما احترام به خود، یکی از مولفه‌ها و زیرمجموعه‌های عزت نفس است و طبیعتاً احترامی که برای خودمان قائل هستیم، بر روی عزت نفس‌مان تأثیر دارد.

متضاد عزت نفس چیست؟

برخی از افرادی که با مفهوم عزت نفس آشنا نیستند، اصطلاح «ذلت نفس» را به عنوان مخالف عزت نفس به کار می‌برند. در حالی که عزت نفس یک ویژگی است که می‌تواند کم یا زیاد باشد، اما مخالف آن معنا ندارد. درست همان‌طور که قد یک ویژگی است و می‌تواند بلند یا کوتاه باشد. اما مخالفی برای آن قابل تعریف نیست. بنابراین درست این است که از اصطلاح «عزت نفس پایین» استفاده کنیم.

مخاطب دوره عزت نفس متمم چه کسانی هستند؟

همه می‌توانند از مطالب دوره عزت نفس استفاده کنند. به شرط این‌که «با ارزش بودن» و به طور دقیق‌تر، «احساس ارزشمندی» یکی از دغدغه‌هایشان باشد. فقط کافی است وقت و حوصله کافی داشته باشند و درس‌ها را به ترتیب و تدریج بخوانند و تمرین‌های پیشنهادی را انجام دهند.

چه درس‌ها و مباحث دیگری با دوره عزت نفس مرتبط هستند؟

عزت نفس چند رکن اساسی دارد و همان‌طور که در طول بحث خواهید آموخت، بسیاری از مباحث مرتبط با توسعه فردی می‌توانند مکمل درس‌های افزایش عزت نفس باشند. اما به طور خاص پیشنهاد ما این است که هم‌زمان با مطالعه درس‌های عزت نفس، برای درس‌های خودشناسی، شخصیت شناسی و مهارت ارتباطی هم در متمم وقت بگذارید.

منابع مورد استفاده در تدوین درس‌های عزت نفس متمم چه هستند؟

متمم از بهترین و شناخته‌شده‌ترین کتابها و مقالات عزت نفس که توسط برترین محققان و دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی جهان منتشر شده‌اند استفاده می‌کند. نام تمام این منابع و مقالات را هنگام مطالعه درس‌ها خواهید دید.

هزینه دوره عزت نفس متمم چقدر است؟

شما می‌توانید برای استفاده از درس‌ها اشتراک ماهانه پرداخت کنید و بسته به مدت زمانی که نیاز دارید، از درس‌ها استفاده کنید. ضمناً در مدت فعال بودن اشتراک، علاوه بر فروش به هزاران درس دیگر (از جمله خودشناسی، شخصیت شناسی، مهارت ارتباطی و مدیریت زمان) هم دسترسی دارید.


محدودیت در دسترسی به این مجموعه درس

دسترسی کامل به این درس و ۳۸ درس دیگر دربارهٔ عزت نفس برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. تا کنون ۱۳۵۸۸ نفر از متممی‌ها مجموعاً ۱۴۶۹۳ تمرین در درس‌های عزت نفس ثبت کرده‌اند.

با عضویت ویژهٔ متمم علاوه بر این ۳۸ درس به هزاران درس دیگر از جمله درس‌های زیر دسترسی خواهید داشت:

  شخصیت شناسی | خودشناسی | تحلیل رفتار متقابل

  حمایت اجتماعی | استرس | پرورش تسلط کلامی

  کوچینگ | مهارت ارتباطی | مذاکره | فن بیان

  چگونه شاد باشیم | مدیریت انگیزه | برنامه ریزی

  دوره MBA (مطالعه منظم درس‌های مدیریتی)

ثبت نام    تجربه‌ٔ متممی‌ها

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری کارگاه آموزشی عزت نفس به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه کارگاه آموزشی عزت نفس

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۴۲۱ نظر برای دقیق ترین تعریف عزت نفس چیست؟

  1. محمدحسن گفت: (عضو ویژه)

    با سلام و احترام

    این اولین یا دومین کامنت من در متمم هست

    درسهای زیادی از متمم خوانده ام ولی جرات و شهامت کامنت را نداشتم ، با اینکه چیزهایی در ذهنم برای نوشتن بود ، ولی فکر می کردم ( الان هم همین فکر را دارم ) که نوشته هام ضعیفه و وقت دوستان با خوندن اونها گرفته میشه . نمیدونم این به عزت نفس مربوط میشه یا کمال گرایی و شاید هر دو ( و شاید هم واقع گرایی)

    در هر صورت تصمیم گرفتم اگر چیزی به ذهنم رسید هرچند ضعیف و ناقص بنویسم و در درسها مشارکت داشته باشم .

    پیشاپیش از همه عزیزان اگر نوشته ای ضعیف یا نامربوط دیدند عذر می خوام.

    ایام خوب و خوشی داشته باشید

    • صابر طهانی گفت: (عضو ویژه)

      سلام محمد حسن عزیز

      اول اینکه از سمت خودم تبریک میگم هم برای حضورت، هم برای تصمیمت، البته مهم‌تر از اولی برای همین تصمیمت.

      تصمیمی که من نگرفتم و حسرت می‌خورم ،الان که دیدم تو نوشتی و این مسیر رو شروع کردی، نتوانستم تحسینم را علنی نکنم.

      نگران نباش، کف نامربوط و ضعف نوشتاری و تنبلی در متمم، من هستم، پس همینطور پیش برو.

      موفق باشی

  2. نیلوفر پرویزی گفت: (عضو ویژه)

    خیلی خوب معنی عزت نفس رو توضیح دادین، مدل دو عاملی واقعا خوب معنی عزت نفس رو نشان میده

  3. سمیه احمدی گفت: (عضو ویژه)

    من احساس عزت نفس بسیار پایینی دارم بخاطر همین این دوره رو به عنوان اولین دوره ای که در متمم قراره بگذرونم انتخاب کردم، امیدوارم واقعا بهم کمک کنه و بتونم در طولانی مدت تاثیرش رو ببینم در زندگیم

    • علی کریمی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۵ درس)

      با سلام و وقت بخیر

      تجربه بهبود عزت نفس با متمم

      من هم مانند شما عزت نفس پایینی داشتم و با مطالعه دروس عزت نفس، متمم را شروع کردم. خوشبختانه تا به امروز پیشرفت خوبی داشتم.

      در  این دیدگاه تجربیات شخصی خودم از رشد عزت نفس با کمک متمم را نوشته‌ام، شاید مطالعه‌اش خالی از لطف نباشد.

      روز و روزگار خوش

  4. محمدعلی کریمی گفت: (عضو ویژه)

    اینکه چطور به خودت نگاه میکنی خیلی مهمه. بعضی وقتا انتظاراتی که از خودت داری، خیلی بالاتر از حد معمولن و همین باعث میشه حس کنی هیچ‌وقت به اندازه کافی خوب نیستی. ولی واقعیت اینه که وقتی عزت نفس داری، میدونی چه انتظاراتی از خودت معقولن و چه چیزایی فقط از روی فشار خودته. اینجاست که اون تعادل بین احساس ارزشمندی و توانمندی بهت کمک میکنه، چون با عزت نفس قوی، دیگه توی این تله نمی‌ افتی که خودت رو بیش از حد سخت بگیری

  5. محمد گفت: (عضو ویژه)

    من احساس توانمندی نسبتا خوبی دارم ولی احساس ارزشمندی خیلی خیلی پایینی دارم.فکر می کنم که این احساس ارزشمندی پایین میتونه احساس توانمندی من رو تحت تاثیر قرار بدهد. مثلا یادم میاد وقتی سر کلاس ریاضی میرفتم پای تابلو برای حل تمرین حتی با وجودی که روی اون مطلب تسلط داشتم ، نمی تونستم به خوبی از عهده اش بر بیام و خودم رو به خوبی پرزنت کنم. کلا تو هر زمینه ای حتی اگه خیلی خوب باشم نمی تونم خودم رو به خوبی پرزنت کنم. مطمئن نیستم ربطی به احساس ارزشمندی داره یا نه.

  6. محمد کاهید گفت: (عضو ویژه)

    چیزی که بنظر شخصی من بصورت ظریف و زیبا تعریف عزت نفس رو بمن انتقال داد؛

    این بود که دو مولفه اصلی همه برمیگرده بخودمون

    منظورم از برگشت بخودمون اینه که مثلا ارزشمندی و دوست داشتن هر فرد ممکنه تغییر بکنه: مثلا یکی ممکنه در خلوتش از زیبایی ظاهری خودش خوشش بیاد و یکی دیگر ممکنه از اخلاقش که در اون روز انجام داده خوشش بیاد یکی از نشستن خودش و یکی از چشم خودش یکی از ارتباطات خودش و….

    توانمندی هم به همین صورت هر کسی متفاوت هست و جدا از متفائتی که چی دوست داره در اون شایسته و توانمند باشه؛ اینه که توقع و انتظارمون از خودمون اینه مثلا در شغلمون چقدر پیشرفت کرده باشیم یا درسمون…

    همین چیزای قشنگ که عامل و ارزیاب اصلیش خودمان هستیم فکر میکنم که اون عزت نفس واقعی و شکوفایی درونی رو بمون منتقل کند.

    در اخر عزت نفس و اعتماد بنفسمون منحصر بفرد و ویژه هست.

    زمانی هم که بخودمون بر میگرده پس همونطور هم بصورت سیستمی میتونه تاثیر روی زندگیمون بذاره.

  7. با سلام و تشکر، یکی از موضوعاتی که در طول زندگی به من خیلی آسیب زده، نداشتن عزت نفس بوده که معمولا در قسمت ارزشمند ندانستن خود بوده است. با اینکه در محیط کار، کارآمد و یکی از ستون های مجموعه هستم ولی احساس خوبی به خودم ندارم .خیلی دوست دارم روی خودم کار کنم تا خود ارزشمندپنداری ام تقویت شود.

  8. مهدیه گفت: (عضو ویژه)

    متوجه شدم تا الان تو ذهنم بین توانمندی و ارزشمندی خودم تفکیک قائل نمیشدم، مثلا اگر تو انجام کارم اشتباه کنم یا به اندازه بقیه کار رو خوب انجام ندم، گفتگوی ذهنی منفی با خودم دارم و خودم رو به طور کلی انسان بی ارزشی میبینم که هیچ کار دیگه ای رو هم نمیتونه درست انجام بده.

  9. شایان گفت: (عضو ویژه)

    عزت نفس موضوعی بود که در برهه ای از زندگی برای من اهمیت پیدا کرد.بعد از کمی   تحقیق  در یکی از ویدیو های بخش خودشناسی کانال یوتیوب دکتر آذرخش مکری ،مطلبی مطرح شد ک اذعان داشت افزایش  عزت نفس یا اعتماد به نفس هیچ کدام حلال مشکلات ما نیس چون ذاتا تغییر پدیده “خود”کار بسیار دشواری است و ممکن است مارا در چاله های عمیق تر بیندازد.راه حل این است که مسئله مان را در قالب سوالات واضح تر مطرح کنیم.

    همان شد ک من بیخیال عزت نفس و اعتماد به نفس و موضوعاتی از این قبیل شدم.شاید برداشت من از حرف های دکتر مکری اشتباه بوده،اما در هر حال بعد از مطالعه دروس ۱ و ۲ و با توجه به نشانه هایی که از عزت نفس پایین خواندم،دوباره اهمیت عزت نفس برایم پر رنگ شد و متوجه شدم عزت  نفس من هم تدافعی است.

    امیدوارم طی مسیر طرح شده در متمم برایم موثر واقع شود.

  10. صبا ایزدی گفت: (عضو ویژه)

    من چندین سال هست که درگیر افزایش عزت نفس خود هستم ولی چون با راه حل درستی آشنا نبودم، نتوانستم این مشکل را به درستی حل کنم. فکر میکردم که قرار هست این مشکل به مرور زمان و با افزایش سنم درست رفع شود و یا همین که آگاه باشم از عزت نفس پایینی برخوردارم برای مواجهه با این مشکل کافی است.

    در حین خواندن این درس متوجه شدم که از نظر هر دو عامل “ارزشمندی” و “توانمندی” دچار عدم عزت نفس هستم و در مواقعی، ممکن است با افزایش نسبی یکی از این دو عامل، به حالت عزت نفس تدافعی مبتلا شوم.

    مثال بارز این مشکل، موقعیت اکنون من هست که در کار مورد علاقه ام پذیرفته شده‏ ام و از آنجایی که این کار به مهارت ارائه دادن من وابسته است و من خودم را در این مهارت شایسته نمیبینم، مدام این مورد را به خود و همکارانم گوشزد میکنم که من میترسم از پس این جنبه از کار برنیایم. انگار با گفتن این مورد به اطرافیان منتظرم که آنها بگویند که تو میتوانی این کار را انجام دهی و جای نگرانی وجود ندارد. شاید شنیدن این جمله ها از جانب همکارانم من را دچار افزایش نسبی عزت نفس در آن لحظات کند و موقتا حال من را بهتر کند ولی ابدا راه حل این مشکل نیست زیرا بعد از مدتی مجددا نیاز دارم که این نگرانی را به فرد دیگری نیز انتقال دهم تا  همان جملات را از او هم بشنوم.

    • شایان گفت: (عضو ویژه)

      شاید بتوان گفت تایید بیرونی یک شمشیر دولبه است.

      گاهی میتواند مفید باشد و گاهی مثل یک افیون میشود.

      من خودم هم در حال یادگیری این هستم که تایید بیرونی را چه وقت،از چه کسی،در چه موضوعاتی،تا چه اندازه و… باید گرفت و منتظرش بود.

  11. سپهر مریخی گفت: (عضو ویژه)

    به نظر من اولین قدم برای موفقیت هر ادمی تو هر مرحله از زندگی عزت نفس هستش

    یعنی مثلا اگه میخوایی تو کنکور موفق بشی قبل از شروع مطالعه رو عزت نفست کار کن

    اگه میخوایی زندگی مشترک تشکیل بدی قبل از همه چیز رو عزت نفست کار کن

    اگه میخوایی تو شغل و میزان درامدت موفق باشی قبل از همه چیز رو عزت نفست کار کن و …

    اصلا زیربنای موفقیت تو همه چی عزت نفس هستش

  12. حسن عابدین پور گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۲ درس)

    من بعد مطالعه درس متوجه شدم از عزت نفس تدافعی دارم . به این شکل که در احساس توانمندی قوی و در احساس ارزشمندی ضعیف هستم و یکی از مشکلاتم حضور در جمع غریبه ها هست یا نشون دادن تواناییم در جمع هست .
    تو خیلی از جنبه های زندگی این نبودن احساس ارزشمندی به آدم آسیب میزنه مثلا میخوای خواننده بشی میگی بابا من بیام تو اینستاگرام آهنگ خواننده های دیگه رو باز خوانی کنم که چی بشه کسی بخواد گوش بده میره خواننده اصلیش رو گوش میده .
    تو جمع نمیتونی آواز بخونی – شاید خیلی توانایی داشته باشی و خودتم بدونی چقدر توانمندی ولی چون احساس ارزشمندی نمیکنی و هنرت رو به نمایش نمیزاری کم کم به توانمندیتم شک میکنی بعدهم کم کم به این سمت میری که اره من باید همون کارمثلا فروشندگیم رو انجام بدم منوچه به خوانندگی این حرفا .

  13. در قسمت “توانمندی” در تعریف عزت نفس دیدیم که توانمندی بر حسب انتظارات خود فرد مشخص میشود. یعنی ممکن است فردی با توانمندی های بسیار بالا، انتظارات بسیار بالاتری از خود داشته باشد و حس خوبی نسبت به توانمندی هایش نداشته باشد. به همین خاطر “کمال گرایی” کاهنده عزت نفس است. ممکن است فردی بسیار توانمند باشد اما کمالگرایی باعث شود که از توانمندی هایش راضی نباشد

  14. امین شبان گفت: (عضو ویژه)

    سلام به همگی. مسئله‌ای که جدیدا ذهن من رو مشغول کرده، سوالی یا در واقع یک جواب به یک سوالی بود که همیشه در پس ذهن من وجود داشته اما اخیرا با مطالعه کتاب هنر شفاف اندیشیدن از آقای رولف دوبلی بیشتر حسش می‌کنم و میشه بیاتنش کرد این هستش که مباحثی مثل عزت نفس، تا چه اندازه اکتسابی و تا چه اندازه ارثی هستند؟ من حس می کنم عزت نفس در فردی که اون رو به صورت ارثی و یا از سال های اول زندگی یاد گرفته نمود بیشتری داره تا در افرادی که سعی می‌کنند اون رو به صورت اکتسابی یا در سنین بالاتر کسب کنند.

  15. متین گفت: (عضو ویژه)

    هیچ وقت به عزت نفس به عنوان یک ویژگی که نوسان دارد نگاه نکرده بودم. الان با تعریف این درس متوجه شدم که احساس ارزشمندیم در مکانهای مختلف افت و خیز دارد ولی در همه جا احساس توانمندی قابل قبولی دارم. این تفاوت بین احساس ارزشمندی و احساس توانمندی دلیل داشتن عزت نفس های لحظه ای ام بوده…

    حس میکنم از الان به بعد باید دست از قضاوتهای مکرر خودم بردارم و اضطراب این نوسان رو به خودم تحمیل نکنم. فهمیدن اینکه عزت نفس در طول زمان افت و خیز داره، احساس آرامش خوبی رو بهم منتقل کرد….

  16. یاس گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۱ درس)

    نقدی به قسمتی از این درس دارم.

    اینکه در این درس نوشته شده:
    کسی که احساس توانمندی نمی‌کند، اما احساس ارزشمندی دارد، در بخش‌های از زندگی به سمت خودشیفتگی سوق پیدا می‌کند.

    رو خیلی قبول ندارم چون برای اون مثال نقض دیدم

    افرادی رو می‌شناسم که علارقم توانمندی بالا و حس کردن توانمندی، دچار خودشیفتگی شدن. خودشیفتگی به دلیل احساس ارزشمندی نیست بلکه نشات از حس حقارت درونی میگیره.

  17. فاطمه س گفت:

    من ۶۸۰ روز پیش متمم را با درس عزت نفس شروع کردم و به راستی یکی از مهمترین و تاثیر‌گذارترین درس‌هایی بوده که خواند‌ه‌ام حالا بعد از دوسال تصمیم گرفته‌ام دوباره درس عزت نفس را مطالعه تا هم تغییر خود را با آن روزهایم بسنجم هم با دید بازتر و به‌روزتری درس ها را مرور کنم.
     

  18. هیچکس بهتر از خود آدم نمیتونه تشخیص بده که از عزت نفس پایین رنج می‌بره یا نه. با یه خورده فکر کردن به روزمرگی‌هامون می‌تونیم به جواب برسیم.

    عزت نفس پایین اونجایی خودش رو به من نشون می‌داد که در اوج توانمندی نمی‌تونستم به موفقیت برسم و هر موقع هم که موفق می‌شدم باز هم خوشحال نبودم.

    تصورم اینه که مشکلم بیشتر مربوط به Self-worth می‌شه.

  19. منصوره زارع گفت: (عضو ویژه)

    با سلام به دوستان متممی
    چند وقت پیش داشتم مطلبی رو میخوندم که میگفت اگر بچه شما، نقاشیشو آورد و بهتون نشان داد ازش بپرسید نظر خودش درباره نقاشیش چیه. به نظرم کار درستیه که ببینه حس خودش نسبت به اون نقاشی چیه و یاد بگیره نظر دیگران خیلی مهم نیست مهم راضی بودن خودش از خودش هست و منتظر تأیید دیگران نباشه یا حرف و نظر دیگران خیلی اهمیتی نداره به نظرم این کمک میکنه که در بزرگسالی عزت نفسش تحت تأثیر محیط و اطرافیان نباشه

  20. سارا احمدي گفت: (عضو ویژه)

    چیزی که دررابطه با عزت نفس برای من مشخص شد این است که همه چیز به خود ما برمی گردد. اگر ما خود را ارزشمند ببینیم، رفتار و حرفهای نادرست دیگران نمی تواند در کار ما تاثیر زیادی داشته باشد. اگر ما خود را توانمند بدانیم، می توانیم خود را برای تمامی کارها آماده کنیم و شرایط لازم برای انجام آن کار در خود ایجاد کنیم.  مهم است که احساس ما نسبت به خودمان خوب باشد و به خودمان مطمین باشیم، آنگاه می توانیم در تمامی زمینه ها بهتر عمل کنیم.