Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu

چند کتاب در مورد عزت نفس


رویه‌ی معمول ما در متمم چنین است که وقتی برخی کتابها به صورت جدی و گسترده در تدوین یک درس مورد استفاده قرار می‌‌گیرند، آنها را به عنوان منابع اصلی معرفی می‌کنیم و سایر کتابها و مقاله‌ها و مطالعات را بسته به مورد و در محلی که مطرح می‌شوند، مورد اشاره قرار می‌دهیم.

به همین شیوه در اینجا برخی از کتابهای مربوط به عزت نفس و پرورش عزت نفس را که منابع اصلی در تدوین درس عزت نفس محسوب می‌شوند را معرفی می‌کنیم و در طول جلسات درس با سایر منابع مرتبط آشنا خواهید شد.

البته اگر به جای مطالعه در زمینه عزت نفس ترجیح بدهید صرفاً‌ به فایل های صوتی آموزشی درباره عزت نفس گوش بدهید، کتاب صوتی عزت نفس می‌تواند برای شما مفید باشد:

کتاب عزت نفس و روانشناسی مثبت گرا

کتاب عزت نفس

به جرئت می‌توان گفت کتاب مراک یکی از بهترین کتاب های روانشناسی در زمینه عزت نفس است. اگر از خلاصه مقالاتی که پس از کنفرانس‌ها منتشر می‌شوند بگذریم، به سختی می‌توان کتابی را پیدا کرد که اختصاصاً در مورد موضوع عزت نفس نوشته شده باشد و تا این حد در گردآوری و مرور دقیق و حساس تحقیقات مرتبط با عزت نفس، موفق باشد.

کریستوفر مراک (Christopher J. Mruk) تحصیل‌کرده رشته روانشناسی است و درجهٔ دکترای خود را در رشته روانشناسی بالینی دریافت کرده است. او علاقهٔ ویژه‌ای به روانشناسی مثبت گرا و نیز بحث عزت نفس دارد و علاوه بر نگارش کتابهای متعدد در این حوزه، مسئولیت نگارش چند فصل تخصصی از کتاب های روانشناسی مرجع در این حوزه‌ها را نیز بر عهده داشته است (+).

مراک محتوای کتاب عزت نفس خود را در قالب هفت فصل ارائه کرده است. در فصل اول به تعریف عزت نفس و مرور ادبیات در این حوزه پرداخته است. او سعی کرده هیچ‌یک از محققان کلیدی را از قلم نیندازد و از عصر ویلیام جیمز تا امروز، هر کسی را که به بحث عزت نفس پرداخته مورد توجه قرار دهد.

او در فصل دوم،‌ به چالش‌های موجود در تعریف و سنجش عزت نفس پرداخته و به ما یادآوری می‌کند که اندازه گیری و کنترل و ارزیابی عزت نفس، بسیار دشوارتر از چیزی است که در نگاه نخست به نظر می‌رسد.

مراک در فصل سوم کتاب خود، یافته‌های دانشمندان درباره‌ی عزت نفس را طبقه‌بندی و ارائه می‌کند. بسیاری از سوال‌هایی که ممکن است درباره عزت نفس در ذهن مخاطب باشد، در این فصل مورد توجه قرار گرفته‌اند. از جمله این‌که منابع اصلی عزت نفس چیست؟ نقش عوامل ژنتیکی در عزت نفس چقدر است؟ آیا بحث عزت نفس بخش‌های جنسیتی هم دارد؟ مثلاً می‌توان گفت مواردی وجود دارد که بیشتر به زنان (یا مردان) مربوط است؟ یا این‌که رفتار و ویژگی‌های والدین و سبک تربیت آن‌ها چه تأثیری بر پرورش عزت نفس فرزندان و یا کاهش عزت نفس آن‌ها دارد؟

همین ترکیب «تعریف، نقد و طبقه‌بندی» باعث شده که ما در متمم این کتاب را بهترین کتاب برای مطالعه در زمینه عزت نفس بدانیم.

تذکر: این کتاب در دستهٔ کتابهای تخصصی روانشناسی قرار می‌گیرد و اگر ترجیح می‌دهید کتابی عمومی و نسبتاً ساده درباره عزت نفس بخوانید، ممکن است گزینهٔ مناسبی برای شما نباشد.

کتاب عزت نفس و روانشناسی مثبت گرا

کتاب شش ستون عزت نفس ناتانیل براندن

کتاب شش ستون عزت نفس ناتانیل برندنوقتی ناتانیل براندن را می‌شناسید،‌ معرفی کتاب خوب در مورد عزت نفس چندان دشوار نیست.

کمتر کسی را می‌توان یافت که به اندازه‌ ناتانیل براندن در ترویج مفهوم عزت نفس و نیاز به رشد و پرورش عزت نفس، کتاب و محتوای آموزشی تولید کرده باشد. هنوز هم کتابهای عزت نفس براندن پرمخاطب هستند و در کتاب‌های روز روانشناسی به آن‌ها اشاره می‌شود.

او بر این باور بود که باید نیاز به حرمت نفس و عزت نفس را به عنوان یک نیاز روانشناختی به رسمیت شناخت و انسان‌ها تا زمانی که این نیاز را برآورده نکنند، اثرات نامطلوب آن را به شکل بیماری، احساس‌های منفی و رفتارهای ناهنجار در زندگی خود و اطرافیان مشاهده خواهند کرد.

کتاب شش ستون عزت نفس، همان‌گونه که از نامش پیداست، پس از تعریف عزت نفس شش محور کلیدی برای پرورش عزت نفس معرفی می‌کند و به شرح و بررسی هر یک از آنها می‌پردازد.

این کتاب هفده فصل دارد که در قالب سه بخش ساماندهی شده‌اند. ناتانیل براندن – که از پیشگامان بحث عزت نفس و از مروّجان آن نیز هست – این تقسیم‌بندی سه‌بخشی را بسیار هوشمندانه انجام داده است.

او ابتدا در بخش اول کتاب، به معرفی مفهوم عزت نفس و نمایش بیرونی عزت نفس می‌پردازد. به عبارت دیگر، به این پرسش‌ها پاسخ می‌دهد که عزت نفس چیست و کسی که عزت نفس بالا (یا پایین) دارد، این عزت نفس بالا یا کمبود عزت نفس را چگونه و به چه شکلی در رفتار خود بروز می‌دهد.

بخش دوم کتاب روانشناسی عزت نفس، به شش ستون عزت نفس می‌پردازد. شش ستونی که براندن آن‌ها را منابع درونی عزت نفس می‌نامد. براندن در بخش سوم کتاب خود، به نقش عوامل بیرونی می‌پردازد. عواملی مثل مدرسه، خانواده، فرهنگ و محیط کار، که می‌توانند در پرورش عزت نفس ما (یا تضعیف آن) نقش ایفا کنند.

 هنر براندن، طرح مباحث روانشناسی به زبان ساده است. او با پرسش‌های فراوانی که در این کتاب مطرح می‌کند، خواننده را وادار می‌کند به خود و رفتارهایش بیشتر بیندیشد. از این منظر می‌توان این کتاب را یک کتاب خوب خودشناسی هم دانست.

بخش‌هایی از کتاب شش ستون عزت نفس

کتاب روانشناسی عزت نفس ناتانیل براندن

کتاب روانشناسی عزت نفسناتانیل براندن، کتاب کلاسیک دیگری هم در زمینه عزت نفس دارد که در واقع، اولین کتاب او در زمینه عزت نفس محسوب می‌شود. کتاب روانشناسی عزت نفس براندن، ویژگی‌های یک کتاب روانشناسی عمومی و کاربردی را دارد.

او نام این کتاب را روانشناسی عزت نفس انتخاب کرده و نزدیک به نیم قرن قبل (۱۹۶۹) آن را منتشر کرده است.

در واقع کتاب شش ستون عزت نفس، بیست و پنج سال بعد از روانشناسی عزت نفس نوشته شده، اما هنوز کتاب اول او به دلیل مجموعه‌ای زیبا از مثال‌ها و همین‌طور بیان ساده، قابل مطالعه و استفاده است.

خصوصاً اینکه وی به صورت واضح و آشکار، کوشیده است کتاب شش ستون عزت نفس را ظاهری متفاوت از نخستین کتاب خود تالیف کند و به همین دلیل، بخش‌های ارزشمندی در کتاب روانشناسی عزت نفس وجود دارند که در کتابهای بعدی او کمتر مورد اشاره قرار گرفته‌اند.

کتاب عزت نفس و معمای کمبود حرمت نفس

عزت نفس و معمای کمبود حرمت نفساین کتاب مجموعه‌ای از مقالات است که توسط باومایستر، ویرایش شده است.

مفاهیمی مانند ادراک از خود، کمبود عزت نفس، مقایسه با دیگران و نقش مخرب آن در عزت نفس، نقش عزت نفس در تصمیم گیری‌های مخاطره آمیز و نقش عزت نفس در برآورد عملکرد خودمان و ارزیابی موقعیت‌مان، از جمله بحث‌هایی است که در این کتاب مطرح شده است.

همچنین بخش قابل توجهی از این کتاب، به این بحث جالب و مهم پرداخته است که طبق چه مکانیزمی، بعضی از افراد نه تنها عزت نفس پایینی دارند، بلکه از این وضعیت رضایت هم دارند و برای تغییر آن تلاش نمی‌کنند.

قسمت‌های پایانی کارگاه آموزشی عزت نفس، عمدتاً با تکیه بر مطالعات و تحقیقات مطرح شده در این کتاب تدوین شده است.

دو کتاب دیگر هم وجود دارند که از لحاظ شان و مرتبه‌ی علمی، به هیچ وجه قابل مقایسه با کتاب‌های فوق نیستند.

اما منصفانه نبود از آنها نام نبریم.

یک کتاب با عنوان:

۵۰۱ ways to boost your child’s self-esteem

و دیگری کتابی با عنوان:

Breaking the chain of low self-esteem

این دو کتاب، پایه‌ی آکادمیک محکمی ندارند. اما مثال‌های آنها کاربردی و ساده‌تر است.

ما بخشی از ایده‌‌هایمان برای مثال‌ها و بحث‌ها و تفهیم بهتر مطالب کتابهای اصلی را از این دو کتاب اقتباس کرده‌ایم.

طبیعتاً فهرست فوق، صرفاً منابعی است که برای تدوین محتوای درس، در اختیار ما بوده و مورد استفاده قرار گرفته است.

خوشحال می‌شویم اگر کتابهای دیگری را هم می‌شناسید یا در اختیار دارید که می‌توانند به درک بهتر این مفهوم کمک کنند، آنها را به همراه چند سطر توضیح، برای سایر دوستان خود معرفی کنید.

پیشنهاد عضویت در متمم

با ثبت نام رایگان به عنوان کاربر آزاد متمم (صرفاً با تعیین نام کاربری و کلمهٔ عبور) می‌توانید به حدود نیمی از هزاران درس متمم دسترسی داشته باشید.

همچنین در صورت تمایل با پرداخت هزینهٔ عضویت ویژه به همهٔ درس‌های متمم از جمله درس‌های زیر دسترسی خواهید داشت:

دوره MBA  |  مذاکره  |  کوچینگ  |  توسعه فردی

فنون مذاکره  |  تصمیم گیری  |  مشاوره مدیریت

تحلیل رفتار متقابل  |  تسلط کلامی  |  افزایش عزت نفس

چگونه شاد باشیم  |  هوش هیجانی  | هدف گذاری

خودشناسی  |  شخصیت شناسی  |  فکر کردن با نوشتن

ثبت نام    تجربه‌ٔ متممی‌ها

برای خرید محصولات صوتی هم می‌توانید به صفحهٔ فروشگاه متمم سر بزنید.

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری کارگاه آموزشی عزت نفس به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه کارگاه آموزشی عزت نفس

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۰۰ نظر برای چند کتاب در مورد عزت نفس

  1. مهدی زارع پور گفت: (عضو ویژه)

    پروتکلی که من انجام دادم و تأثیر خوبی داشت:
    ::: این پروسه، یک الی دو سال زمان نیاز دارد؛ اگر به فکر دستاورد کوتاه مدت هستید، این پیام را نخوانید که وقت شما هدر می‌رود! :::
     

    الف. یک دفترچه ساده و ارزان اما “نو” تهیه کنید؛

    ب. فهرست کتاب “زندگی خود را دوباره بیافرینید” اثر “جفری یانگ” را نگاه کنید؛ لیستی از تله‌های رفتاری خواهید دید. به ترتیب فهرست کتاب، “فقط قسمت نشانه‌های هر تله” را مطالعه کنید؛ اگر نشانه‌ها را در خود (۵۰% به بالا) یافتید، نام تله را در دفترچه یادداشت کنید؛

    ج. به یک روانشناس ماهر در حوزه تله‌های رفتاری مراجعه و از او بخواهید چند جلسه به صحت‌سنجی لیست شما اختصاص داده و نتیجه را اعلام کند؛

    د. حالا که شما یک لیست نهایی دارید که در تهیه آن، از متخصص مشورت گرفته‌اید، دوباره به کتاب برگردید و فقط تمرین‌های همان تله را اجرا کنید؛

    هـ. پس از احساس بهبود (حداقل سه ماه زمان لازم دارد)، به کتاب “احساس ارزشمندی و راه‌های تقویت آن” اثر “دکتر علی صاحبی” مراجعه کرده و با ریتم و تمرین‌های پیش بروید.

    این فرآیند را در کنار تمرین‌ها و توجه به سؤال‌های پرسشنامه‌هایی که در کارگاه عزت نفس متمم ارائه شد پیش برده و معجزه در زندگی را ببینید.

    ***

    اگر فکر می‌کنید فقط با کتاب خواندن، دوره دیدن، پادکست شنیدن و… تغییر می‌کنید، خیلی درست “فکر” نمی‌کنید؛ تا تمرین و اقدام عملی نباشد، شبیه این هست که فکر کنید اگر ده جلد کتاب در مورد آموزش رانندگی را با دقت بخوانید، یادداشت بردارید و مرور کنید، می‌توانید از روز بعد، عالی، درجه یک و حرفه‌ای رانندگی کنید.

    خیلی از آموزش دیدن‌ها، اتفاقاً منجر به “توهم آگاهی” می‌شود و من چون کارگاه عزت نفس متمم را سپری کردم، از فردا احساس استادی کرده و کار را برای خودم تمام شده می‌دانم.

  2. شایان گفت:

    من در رابطه با عزت نفس یک کتاب بسیار مختصری خواندم آن هم کتاب از خود بیزاری نوشته آلن دوباتن بود.

    نمی توانم مطلقا بگویم که کتاب بدی بود یا کتاب خوبی . به نظرم می تواند یکی از قطعات کریستال ما برای عزت نفس باشد.

    مورد بعدی هم که من درباره عزت نفس خواندم و در آن کتاب با داستان های جذاب تاریخی بیان شده بود کتاب قوانین طبیعت انسان نوشته رابرت گرین بود.

    به نظرم برای افرادی که مطالعه گسترده در زمینه بسیاری از مسائل مثل زبان بدن ،ارتباطات،عزت نفس و … داشته اند،می تواند سرگرم کننده باشد ولی برای افرادی مثل من که هنوز نیاز دارد بسیاری از مفاهیم را بخواند و عمیق هم بخواند،صرفا توهم آگاهی ایجاد میکند و بعد از گذر مدتی میبینی انگار نه انگار یک کتاب چند صد صفحه ای راجع به فلان موضوع خوانده ای.