Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره صوتی آموزشی نکته‌هایی برای مدیران (کلیک کنید)


دقیق ترین تعریف عزت نفس چیست؟


از بین تعریف های مختلف عزت نفس، بهترین تعریف عزت نفس کدام است؟

عزت نفس را می‌توانیم در کنار واژه‌هایی مثل عشق و آرامش و رشد قرار دهیم که همیشه و همه‌جا، در مورد آن‌ها و اهمیت‌شان صحبت می‌شود، اما وقتی می‌خواهیم به شکل دقیق تعریف‌شان کنیم، با مشکل مواجه می‌شویم.

این همان چیزی است که در زبان علم، به آن مفهوم پردازی می‌گویند. یعنی این‌که بتوانید دقیقاً بگویید یک مفهوم، چیست و مرز آن با مفاهیم دیگر در کجاست.

چنان‌که کریستوفر مراک در کتاب عزت نفس خود می‌گوید، ما هنوز به نقطه‌ای نرسیده‌ایم که اتفاق‌نظر قطعی بر روی تعریف عزت نفس وجود داشته باشد و بتوانیم به سادگی بگوییم که معنی عزت نفس چیست و عزت نفس یعنی چه (+).

اما جالب اینجاست که با همه‌ی ابهام‌ها و اختلاف‌نظرهایی که در تعریف عزت نفس وجود دارد، بر سر اهمیت عزت نفس اختلافی نیست.

مثلاً همه‌ی ما حس می‌کنیم که عزت نفس، به نوعی می‌تواند روی مواجهه‌ی ما با مشکلات زندگی، روبرو شدن با شکست‌ها، رفتار ما پس از پیروزی‌ها، شادمانی در زندگی، نحوه‌ی مدیریت تعارض، میزان انتقادپذیری، کیفیت روابط عاطفی و ده‌ها حوزه‌ی دیگر تأثیر بگذارد.

ما قصد نداریم در این‌جا شما را با انبوه تعریف‌های متفاوت و بعضاً متعارض در زمینه‌ی عزت نفس گیج کنیم.

بنابراین در متمم، معیار خود را مدل دوبعدی کریستوفر مراک قرار می‌دهیم که با بعضی دیگر از کتاب‌های رایج در این حوزه (مثلاً کتاب شش ستون عزت نفس ناتانیل براندن) نیز همخوانی دارد.

اما قبل از آن باید به یک نکته‌ی مهم در تعریف عزت نفس اشاره کنیم:

افزایش عزت نفس یا کاهش عزت نفس به چه معناست؟

درست است که هنوز نگفته‌ایم که عزت نفس چیست، اما با همین حسی که الان نسبت به مفهوم عزت نفس دارید، به سوال‌های زیر فکر کنید:

آیا تا به حال شده که به خاطر انتقاد تُند یک نفر، احساس کنید که به عزت نفس شما آسیب وارد شده است؟

آیا تا به حال پیش آمده که به خاطر افسردگی یا خستگی یا استرس، احساس کنید که از عزت نفس همیشگی برخوردار نیستید؟

آیا پیش آمده که فردی را با خودتان مقایسه کنید و بگویید عزت نفس او از من بیشتر است؟ (یا برعکس: عزت نفس من بیشتر از اوست)

دو سوال اول، یک تفاوت کلیدی با سوال سوم دارند.

در سوال اول و دوم، ما به عزت نفس لحظه‌ای اشاره داریم. اما در سوال سوم، عزت نفس را به عنوان یک صفت شخصیتی نسبتاً ثابت در نظر می‌گیریم.

تعریف عزت نفس | کاهش و افزایش عزت نفس در طول زمان اتفاق می‌افتد

بنابراین، همان‌طور که در نمودار بالا می‌بینید، عزت نفس ما در لحظات مختلف کم و زیاد می‌شود، اما در طول زمان، می‌توانیم متوسط عزت نفس را به عنوان یک «ویژگی» ببینیم و برای افزایش عزت نفس تلاش کنیم.

چنان‌که عزت نفس فرد الف، از عزت نفس فرد ب بیشتر است.

در زبان انگلیسی، تعبیر Baseline (پایه) را به کار می‌برند و می‌گویند: تمرین کنیم تا پایه‌ی عزت نفس خود را بالا ببریم (از حالت ب به سمت حالت الف حرکت کنیم).

افزایش عزت نفس و کاهش عزت نفس را باید در طول زمان نیست. وقتی از کمبود عزت نفس حرف میزنیم، منظورمان متوسط عزت نفس است. این نکته را نباید در تعریف عزت نفس فراموش کنیم

تعریف عزت نفس چیست؟ مدل دوعاملی عزت نفس

همان‌طور که در ابتدای درس اشاره کردیم، پس از بررسی منابع مختلف و تعاریف مطرح شده در هر منبع، مدلی که ما در نهایت برای عزت نفس انتخاب کرده‌ایم، مدل دوعاملی است.

پرسش‌های متداول

آیا عزت نفس انواع مختلف دارد و می‌توان از انواع عزت نفس حرف زد؟

اگر منظورتان تعریف های مختلف عزت نفس باشد، قطعاً تعریف های عزت نفس متعدد هستند. اما این‌که مثلاً بگوییم عزت نفس تحصیلی یا عزت نفس شغلی (چنان‌که برخی کتاب‌های تجاری به‌کار می‌برند) تعبیری علمی نیست.

 آیا عزت نفس همان حرمت نفس است؟

اصطلاح حرمت نفس معادل احترام به خود یا Self-respect است و نمی‌توان آن را مترادف عزت نفس (Self-esteem) در نظر گرفت. اما احترام به خود، یکی از مولفه‌ها و زیرمجموعه‌های عزت نفس است و طبیعتاً احترامی که برای خودمان قائل هستیم، بر روی عزت نفس‌مان تأثیر دارد.

متضاد عزت نفس چیست؟

برخی از افرادی که با مفهوم عزت نفس آشنا نیستند، اصطلاح «ذلت نفس» را به عنوان مخالف عزت نفس به کار می‌برند. در حالی که عزت نفس یک ویژگی است که می‌تواند کم یا زیاد باشد، اما مخالف آن معنا ندارد. درست همان‌طور که قد یک ویژگی است و می‌تواند بلند یا کوتاه باشد. اما مخالفی برای آن قابل تعریف نیست. بنابراین درست این است که از اصطلاح «عزت نفس پایین» استفاده کنیم.

مخاطب دوره عزت نفس متمم چه کسانی هستند؟

همه می‌توانند از مطالب دوره عزت نفس استفاده کنند. به شرط این‌که «با ارزش بودن» و به طور دقیق‌تر، «احساس ارزشمندی» یکی از دغدغه‌هایشان باشد. فقط کافی است وقت و حوصله کافی داشته باشند و درس‌ها را به ترتیب و تدریج بخوانند و تمرین‌های پیشنهادی را انجام دهند.

چه درس‌ها و مباحث دیگری با دوره عزت نفس مرتبط هستند؟

عزت نفس چند رکن اساسی دارد و همان‌طور که در طول بحث خواهید آموخت، بسیاری از مباحث مرتبط با توسعه فردی می‌توانند مکمل درس‌های افزایش عزت نفس باشند. اما به طور خاص پیشنهاد ما این است که هم‌زمان با مطالعه درس‌های عزت نفس، برای درس‌های خودشناسی، شخصیت شناسی و مهارت ارتباطی هم در متمم وقت بگذارید.

منابع مورد استفاده در تدوین درس‌های عزت نفس متمم چه هستند؟

متمم از بهترین و شناخته‌شده‌ترین کتابها و مقالات عزت نفس که توسط برترین محققان و دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی جهان منتشر شده‌اند استفاده می‌کند. نام تمام این منابع و مقالات را هنگام مطالعه درس‌ها خواهید دید.

هزینه دوره عزت نفس متمم چقدر است؟

شما می‌توانید برای استفاده از درس‌ها اشتراک ماهانه پرداخت کنید و بسته به مدت زمانی که نیاز دارید، از درس‌ها استفاده کنید. ضمناً در مدت فعال بودن اشتراک، علاوه بر فروش به هزاران درس دیگر (از جمله خودشناسی، شخصیت شناسی، مهارت ارتباطی و مدیریت زمان) هم دسترسی دارید.


محدودیت در دسترسی به این مجموعه درس

دسترسی کامل به این درس و ۴۰ درس دیگر دربارهٔ عزت نفس برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. تا کنون ۱۳۹۷۳ نفر از متممی‌ها مجموعاً ۱۵۴۸۷ تمرین در درس‌های عزت نفس ثبت کرده‌اند.

با عضویت ویژهٔ متمم علاوه بر این ۴۰ درس به هزاران درس دیگر از جمله درس‌های زیر دسترسی خواهید داشت:

  شخصیت شناسی | خودشناسی | تحلیل رفتار متقابل

  حمایت اجتماعی | استرس | پرورش تسلط کلامی

  کوچینگ | مهارت ارتباطی | مذاکره | فن بیان

  چگونه شاد باشیم | مدیریت انگیزه | برنامه ریزی

  دوره MBA (مطالعه منظم درس‌های مدیریتی)

ثبت نام    تجربه‌ٔ متممی‌ها

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری کارگاه آموزشی عزت نفس به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه کارگاه آموزشی عزت نفس

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۴۵۰ نظر برای دقیق ترین تعریف عزت نفس چیست؟

  1. مهدی اشرفی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۱ درس)

    خیلی حرف های جالبی بود مخصوصا که تفکرات ام در مورد عزت نفس رو تغییر داد چون هر چیزی که میبینیم معنیش داشتن عزت نفس نیست تا خودت رو ارزشمند و توانایی ات قبول نداشته باشی و مهارت ها و توانایی ها مورد قبول خودت نباشن عزت نفسی معنی پیدا نمیکنه و تنها راه  ام تشخیص خودمون هستیم

  2. عزت نفس، احساسی است که فرد از ارزشمندی و توانمندی خود دارد. عزت نفس باعث می‌شود که فرد خودش را دوست داشته باشد، به خودش اعتماد کند و با انگیزه و امید به سمت اهدافش پیش برود. عزت نفس تاثیر مستقیمی بر روی سلامت روان، روابط اجتماعی و موفقیت شخصی فرد دارد. 

  3. مجتبی پورطالبیان گفت: (عضو ویژه)

    چرا درک معنی عزت نفس انقد برای من سخته؟

    می فهمم ریز به ریز تعریف رو ولی وقتی کلیت رو نگاه میکنم یه چیزی کمه

  4. من تا به امروز که این درس رو مطالعه کردم فکر می کردم که عزت نفس یعنی من ارزشمندم 

    و اعتماد به نفس یعنی من توانمندم 

    امروز متوجه شدم که عزت نفس ترکیب این دو مفهوم توانمندی و ارزشمندی هست 

    و عزت نفس و اعتماد به نفس به شدت بر هم موثرند 

     

  5. قاسم انصاری گفت: (عضو ویژه)

    این نکته رو از درس خیلی جالب بود برام:

    نکته‌ی اول این‌که هر فرد، مستعد بودن و توانمند بودن را با انتظارات خودش می‌سنجد.

     

    تازه میفهمم با کمال طلبی مون چه آسیبی بر پیکره عزت نفس مون وارد میکنیم؟!

     

     

  6. بهار س. گفت:

    تعریف عزت نفس تحت دو مولفه احساس ارزشمندی و احساس توانمندی از این جهت برایم جالب بود که فردی با عزت نفس بالا هر دو مولفه را با هم دارد و درصورتی که یکی از مولفه ها کم رنگ شود ممکن است حالات زیر دیده شود:

    • فرد فقط مولفه احساس ارزشمندی را داشته باشد که لزوما به معنای عزت نفس بالا نیست، بلکه فرد ولع تحسین شدن و مرکز توجه بودن را دارد، در حالیکه توانمندی خاصی ندارد.(خودشیفتگی)
    • فرد فقط مولفه احساس توانمندی را داشته باشد ولی نسبت به خودش حس خوبی نداشته باشد،این فرد فعالیت های انفرادی را ترجیح می دهد، زیرا فکر می کند حرفی برای گفتن در جمع ندارد.(خودکم بینی)
  7.  
     
    سعی کردم پیام نهایی درس رو استخراج کنم:
    عزت نفس یعنی فرد با خودش چون دوستی محترم برخورد می کند که هم دوستش دارد، هم بنا به انتظاراتی درست توانمدش می داند و به توانایی هایش اعتماد دارد، در عین حال که کاستی ها را پذیرفته است به او در حل آنها کمک می کند.
    نکته ای که به ذهنم میاد اینه که این «انتظارات درست» با خودشناسی در ارتباط هست، این که فرد خط مینیمم توانمدی هاش رو کجا قرار می ده مهمه. حالا اگه این خط بالا یا پایین تر از حد واقعی تصور بشه مشکل آفرین خواهد شد.
    اگه فرد این خط رو بالاتر تصور کنه که عزت نفسش پایین خواهد اومد.
    به نظرم اگه پایین تر تصور کنه، میتونه دچار نوعی امنیت کاذب بشه: در نظرش با تلاشی کم هم میتونه کارش رو با کیفیت انجام بده و یه روزی ممکنه این فکر کار دستش بده و اونقدری تلاشش رو کم کنه که حتی از خط تصور شده هم پایین تر بره که در این صورت ضربه سنگین تری به عزت نفس فرد وارد خواهد شد.
     
     

  8. چقدر خوب که در ابتدای این درس، عزت‌ نفس به دو نوع تقسیم شده بود: 

    • عزت‌ نفس لحظه‌ای
    • عزت نفس به‌عنوان یک صفت شخصیتی نسبتا ثابت

    من باوجود این‌که بارها در زمینه‌‌ی عزت نفس کتاب خونده بودم یا فایل و ویدیو تماشا کرده بودم، این نکته رو فراموشم شده بود. فراموشی این نکته من رو دائم آزار می‌داد. مثلا عزت نفسِ من به‌عنوان یک صفت شخصیتی نسبتا ثابت خوبه. یعنی با‌توجه به تعریف‌های مدل دوعاملی عزت نفس، از عزت نفس خوبی برخوردار هستم. اما یک‌سری باگ‌ها هنوز وجود داره و مثل سوراخ کفِ کشتیه که اگه پیداش نکنم و درستش نکنم ممکنه آروم‌آروم کشتی عزت نفسم غرق بشه.

    یکی از این باگا فراموش‌کردن عزت نفس لحظه‌ای بود. یعنی من به اشتباه احساس می‌کردم حالا که روی اعتمادبه‌نفسم کار کردم نباید عزت نفسم بالا پایین بشه و اگه این اتفاق بیفته یعنی من خوب روی خودم کار نکردم و باید کل تلاش‌ها و نگرشم رو ببرم زیر سؤال. و خب داشتن این دیدگاه خطی در مواجهه با مسائل و اتفاقایی که واقعا  کنترلش خارج از دست منه، واقعا آزاردهنده‌س. جالبه که اصلا فکر نمی‌کردم نگرش و سیستم ناظرم روی این مسئله خطی و ثابت کار می‌کنه و همین الان فهمیدم که بابا اصلا همینه که پدرمو درآورده. 

    یه نکته‌ی مهم: با خوندن این درس فهمیدم مدام باید اطلاعاتم رو راجع‌به عزت نفس آپدیت بکنم و خیال نکنم یه دوره کتاب‌خوندن و کارکردن روی این مسئله کافیه، چون بعد از مدتی بی‌اون‌که آدم خودش بفهمه اطلاعاتش در این باره دچار ناخالصی می‌شه و ممکنه خیلی از باورهای محیطی رو که توش کار می‌کنه یا زندگی میکنه و یا درس می‌خونه به اشتباه، قاطی باورهای درستی که درباره‌ی عزت نفس داشته بکنه. و این زیاد خوب نیست.

  9. محمد حسین ملکی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۱ درس)

    به نظرم احساس ارزشمندی و احساس توانمندی بر هم تاثیر گذارند و نهایتا برآیند این دو احساس در عزت نفس لحظه ای ما نمود پیدا می کنه. برای خودم پیش آمده که مهارت و یا دانشی را یاد گرفته م و یا مدرکی را کسب کرده م و در کمال تعجب تا مدتی اثری از احساس کم ارزشی ای که اغلب همراهم بود و آزارم می داد در خودم نمی دیدم. اما نکته دقیقا همانجاست که وقتی هر دو عامل به صورت پایدار قوی نشده باشند رشدی در base-line عزت نفس رخ نمی ده و نوسانات نهایتا لحظه ای است و پایدار نیست.  

  10. این درس تلنگری که به من زد این بود که برای اولین بار به این فکر کردم که احساس ارزشمندی یه بحث جدا و چیزی فراتر از توانمندی های ماست . سالهای زیادیه که من فکر می کنم چون فلان توانمندی رو ندارم خیلی خودم رو دوست ندارم و یا اگر فلان چیز رو درست یاد بگیرم یا فلان مدرک را بگیرم خودم رو بیشتر دوست خواهم داشت و خب طبیعیه که دستاورد خاصی هم در این زمینه نداشتم . نه چیزهایی که به دست اوردم باعث شد حس بهتری نسبت به خودم داشته باشم و نه تلاش مداوم برای یادگیری چیزهای مختلف و در زمینه های مختلف کمکم کرد که عزت نفسمو بیشتر کنم . 

     

  11. حميدرضا عباسي گفت: (عضو ویژه)

    با سلام و عرض ادب و احترام 

    تا به حال عزت نفس را به شکل دو بعدی در نظر نمیگرفتم و عامل اول را سنگ بنای تعریف و میزان عزت نفس می دانستم که این امر می توانست پرورش عزت نفس را سخت نماید چرا که ارزشمندی به طور عمده در سنین پایین و به توسط اطرافیان نزدیک ما شکل گرفته است اما با دانستن اینکه عامل دوم که همان احساس توانمندی است می تواند به ما در سایه کشف استعداد ها و علاقه مندی های ما و تقویت توانمندی هایمان به  بالا بردن و افزایش عزت نفس کمک کرده و ما را در داشتن عزت نفس قابل قبول یاری نماید 

    ممنون و سپاس بیکران 

  12. مانی مطیعی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۳ درس)

    با سلام
    عزت نفس =توانمندی * ارزشمندی
    همینطور که داشتم مدل دو عاملی مراک می خوندم این به ذهنم رسید که انگار این دو عامل مثل دو ستون موازی نیستند،انگار اول عامل ارزشمندی تو وجود هر کس (از ابتدای کودکی) بدون توجه به توانمندی ها شکل میگیره بعدش فرد با کسب توانایی عزت نفس خودش تکمیل میکنه. یعنی یه جورایی اون حس ارزشمندی ریشه عزت نفسه و بعد توانمندی روش سوار میشه.
    در رابطه با گروه دوم مثل خودم که ارزشمندی حالا به هر دلیلی در دوران کودکی شکل نگرفته، احتمالا برای جبران این کمبود میان وقت زیادی روی کسب توانمندی میزارن که این کیسه خالی پر کنن ولی خب چون به صحت ارزیابی و تصمیمای خودشون اعتماد ندارن دوباره برای تایید همون توانمندی نیاز به تایید محیط دارند.
    حالا این فرد اگه از محیط یه فیدبک خوب نگیره یا حتی تفاوت زیادی بین توانمندی خودش و اون محیط ببینه کم‌کم به سمت انزوا میره که بهترین و بدترین تصمیمی که تو اون لحظه میگیره چون همین محیط خطرناک در صورت دادن فیدبک مثبت می تونه تا چندروزی حداقل شارژش کنه.
    چندتا مصداق از همین گروه داری عزت نفس تداعی با کمبود ارزشمندی

    • مثلا فرد بعد ورود به جمع جدید در صورتی که حتی پیش پا افتاده ترین مهارت اون جمع مثل یه بازی جمعی ساده نداشته باشه احساس بی ارزشی می کند.
    • یا دنبال توانمندی مورد تایید جامعه و ترند روز میره و مثل برگی توی باد سرگردونه و ثبات قدم نداره.
    • یا حتی پدری که تمام ارزشمندی خودش توی نقش تامین کنندگی پدرانه میبینه شدیدا با استقلال بچه هاش مخالفت می کنه چون در این صورت احساس میکنه همین یک توانمندی ازش گرفتن و دیگه ارزشی نداره و بسیاری موارد مشابه دیگه
    • کاظم گفت:

      مانی عزیز، سلام
      خیلی خوب گفتی و چون من هم تجربه‌های مشابهی مثل چند مثالی که زدی دارم، عمیقاً اون شرایط رو احساس کردم
      مثلاً یادم هست نزدیک هشت سال پیش وارد جمع دوستام شدم و میخواستن یک بازی جمعی انجام بدن و من تابه‌حال حتی اسم اون رو هم نشنیده بودم. بعد از چند دقیقه بازی و اینکه متوجه ضعف خودم شدم، تمام‌صورتم سرخ شد و تا چند روز حال خوبی نداشتم (البته الان پذیرفتم که نباید همه بازی هارو یاد داشت و البته اون ها هم بازی‌هایی که من بلد بودم رو یاد نداشتند)
      یا وقتی در مورد پدری گفتی که احساس ارزشمندی خودش رو در تأمین‌کنندگی بچه هاش میدونه و اجازه نمیده استقلال رو تجربه کنن، مقداری به فکر فرورفتم…
      خیلی دردناک هست که برای نگه‌داشتن دیگران پیش خودت و اینکه همیشه خاص و متفاوت بهت نگاه کنن، حاضر باشی به خودت آسیب بزنی (شاید بهتر باشه ۲ مثال دیگه هم من بزنم)
      • فردی که در رابطه عاطفی خودش همیشه توسری‌خور هست (این تنها راه برای موندن تو این رابطه و تنها برگ برنده من برای نگه‌داشتن پارتنر محسوب میشه)
      • کارمندی که از مرخصی‌های خودش استفاده نمی کنه و حتی مبلغی رو هم که برای روزهای مرخصی نرفته، میخوان براش واریز کنن قبول نمی کنه (اگر رفتم و کارم رو از دست دادم چی؟) البته اینجا موضوع شرافت کاری نیست.
      شاید وجه مشترک همه ی این مثال‌ها، در این باشه که فرد حاضره به شکل زیادی خودش رو کم‌ارزش کنه تا چیزی مثل: شریک زندگی، کار، دوستان و… از دست نده و این یعنی من حاضر باشم از با ارزش ترین دارایی هام بزنم.

  13. محسن مهدی زاده گفت: (عضو ویژه)

    سلام
    عزت نفس موضوع یا بهتر بگم مساله بسیار مهمی است که باید با ظرافت و البته با صداقت با آن روبرو شد. این موضوع که خودمان درکجای طیف قرار داریم یک طرف و طرف دیگر اینکه تا چه اندازه پذیرای آن و میل به تغییر در جهت مثبت آن را داریم. پیش از این جسته و گریخته روی این مساله کار کرده بودم ولی به علت عدم تعهد خودم نسبت به تغییر مثبت، کار را رها کردم و امیدوارم حالا که تصمیم گرفتم دوباره شروع کنم تا حد امکان تلاشم را خواهم کرد. فعلا برای گام اول به همین اندازه بسنده می کنم. 

  14. سلام

    به نظرم عزت نفس پایین میتونه باعث کمال گرایی بیهوده و بدون سود هم بشه

    وقتی شما اخساس توانمندی و احساس ارزشمندی نداشته باشی فکر می کنی که هیچ وقت زمان اون نرسیده که کاری رو شروع کنی یا ادامه بدی

  15. سلام
    به گمانم هر دو مؤلفۀ ارزشمندی و توانمندی به نوع رشد روانی ما در کودکی و به طور خاص نحوۀ تربیت ما در برخورد با مسائل بر می گردند؛ در کودکی، وقتی با انجام یک کار درست تشویق می شویم و با انجام یک کار نادرست (از منظر فردی که ما را تربیت می کند)، تنبیه می شویم، عملاً مبدأ مختصات روان ما در برخورد با جهان بیرونی، وابسته به نگاه فرد تربیت کننده می شود؛ به مرور این فرد در ما درونی شده، درصورت مطابقت امیالمان و توانایی هایمان با استانداردهای او، احساس خوبی دریافت خواهیم کرد، خود را توانمند و ارزشمند خواهیم دید و در صورت عدم تطابق به آن سوی طیف خواهیم رفت؛ این فرآیند در کودکی که انسان وابسته به مراقبت کننده است رخ می دهد، اما با افزایش سن، به مرور انسان رو به استقلال می گذارد و دیگر وابسته به نگاه فرد مراقبت کننده در انجام کارها نیست یا درظرایطی قرار می گیرد که اساسا آن فرد مراقبت کننده وجود ندارد! در چنین شرایطی ( که به تبع زندگی بزرگسالی اکثریت افراد می شود!) فرد که کاملاً معیارهای محیطی را که در آن رشد کرده است (فرد یا افرادی که از او مراقبت می کرده اند) درونی کرده و براساس آنها عمل میکند، اما استقلال فردی نیز از سویی موجب شده است که امیال و خواسته هایی درتضاد یا متفاوت با این معیارهای درونی شده داشته باشد! نتیجه به راحتی قابل پیشبینی است: احساس عدم ارزشمندی و عدم توانایی!

    پ.ن: قطعاً منابع و مراجع علمی روانشناسی وحود دارند که به تفصیل این موضوع را توضیح دهند و احتمالاً من هم کمی با آنها آشنایی داشته ام که این ایده را توضیح می دهم، اما آنچه در اینجا نوشته ام صرفاً تراوشات ذهن خودم بوده و علمی یا با استناد نیست! می توان گفت تاحدی نظر شخصی و تجربۀ درونی به همراه اندکی دانش روانشناسی است.

  16. فکر میکنم مشکل من در این درس احساس ارزشمندی ضعیف باشه.با این که توانایی هام نسبت به کسانی که خودم رو باهاشون مقایسه میکنم کم نیستند،کم پیش میاد واقعا احساس ارزشمندی کنم.برای مثال حتی وقتی در زمینه مد نظرم خوب عمل میکنم یه اشکال تو کارم پیدا میکنم و اونو به عدم ارزشمندیم ربط میدم.مثلا بر خلاف تصورم تونستم جلوی همکلاسیام ارائه بدم و به چشماشون هم نگاه کنم.اما خودم رو قانع میکنم که احتمالا چون اولین بارم بوده ارائه میدادم فقط حواسم به مطلبم بوده و تونستم خودم رو کنترل کنم و ممکنه دفعه بعد چون ارائه دادن برام عادی شده نگاه های دوستانم تمرکزمو به هم بزنه .

  17. سلام و عرض ادب

    در مدل دوم از تعریف اعتماد به نفس که نگرش خودمون از توانمندی‌هاست به شدت به خودم ایراد می‌گیرم . پرسش‌ها به من نشان داد که چه قدر در این مورد ضعف دارم.

  18. فاطمه گفت:

    باسلام 

    من این احساس رو داشتم که بخاطر موفقیتم کاریم احساس توانمندی مقطعی داشتم اما چون احساس ارزشمندیم خیلی کم بوده از جمع فاصله میگرفتم 

    هردو این موارد برای تداوم ضروری اند و یکی از اونها فقط مقطعی اند

  19. اینطور که تا الان متوجه شدم، عزت نفس یکی از آموزشهای پایه هست که هر فردی باید توی زندگیش اون رو بگذرونه و در جهت ثبات و افزایشش قدم برداره.

    من در موقعیت هایی از زندگی این حس رو داشتم که عزت نفسم افزایش پیدا کرده یا کاهش پیدا کرده اما نکته مهمی که این بخش درس بهم یاد داد عزت نفس پایه هست که باید در خودم تقویتش کنم و در صدد افزایشش باشم. سوالاتی که مطرح شده این سرنخ رو بهم داد که در هر دو بخش احساس ارزشمندی و توانمندی ضعف دارم و نگاه منفی به خودم دارم. مطمین هستم گذروندن این دوره تاثیرات مثبتی در من ایجاد میکنه

  20. حجت گفت:

    من قبل از این متن احساس میکردم عزت نفس فقط احساس ارزشمندی است و گاهی حتی با اعتماد به نفس اشتباه میکردم و این هم جالب بود که شاید یک نفر از شخص دیگر به ظاهر توانمند تر باشه و نزد بقیه با ارزش تر جلوه کنه ولی به این معنی نیست که عزت نفس بالایی هم داره هر چند لحظاتی هم عزت نفس لحظه ای بالا تری رو هم تجربه کرده باشه.