Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره صوتی آموزشی نکته‌هایی برای مدیران (کلیک کنید)


دقیق ترین تعریف عزت نفس چیست؟


از بین تعریف های مختلف عزت نفس، بهترین تعریف عزت نفس کدام است؟

عزت نفس را می‌توانیم در کنار واژه‌هایی مثل عشق و آرامش و رشد قرار دهیم که همیشه و همه‌جا، در مورد آن‌ها و اهمیت‌شان صحبت می‌شود، اما وقتی می‌خواهیم به شکل دقیق تعریف‌شان کنیم، با مشکل مواجه می‌شویم.

این همان چیزی است که در زبان علم، به آن مفهوم پردازی می‌گویند. یعنی این‌که بتوانید دقیقاً بگویید یک مفهوم، چیست و مرز آن با مفاهیم دیگر در کجاست.

چنان‌که کریستوفر مراک در کتاب عزت نفس خود می‌گوید، ما هنوز به نقطه‌ای نرسیده‌ایم که اتفاق‌نظر قطعی بر روی تعریف عزت نفس وجود داشته باشد و بتوانیم به سادگی بگوییم که معنی عزت نفس چیست و عزت نفس یعنی چه (+).

اما جالب اینجاست که با همه‌ی ابهام‌ها و اختلاف‌نظرهایی که در تعریف عزت نفس وجود دارد، بر سر اهمیت عزت نفس اختلافی نیست.

مثلاً همه‌ی ما حس می‌کنیم که عزت نفس، به نوعی می‌تواند روی مواجهه‌ی ما با مشکلات زندگی، روبرو شدن با شکست‌ها، رفتار ما پس از پیروزی‌ها، شادمانی در زندگی، نحوه‌ی مدیریت تعارض، میزان انتقادپذیری، کیفیت روابط عاطفی و ده‌ها حوزه‌ی دیگر تأثیر بگذارد.

ما قصد نداریم در این‌جا شما را با انبوه تعریف‌های متفاوت و بعضاً متعارض در زمینه‌ی عزت نفس گیج کنیم.

بنابراین در متمم، معیار خود را مدل دوبعدی کریستوفر مراک قرار می‌دهیم که با بعضی دیگر از کتاب‌های رایج در این حوزه (مثلاً کتاب شش ستون عزت نفس ناتانیل براندن) نیز همخوانی دارد.

اما قبل از آن باید به یک نکته‌ی مهم در تعریف عزت نفس اشاره کنیم:

افزایش عزت نفس یا کاهش عزت نفس به چه معناست؟

درست است که هنوز نگفته‌ایم که عزت نفس چیست، اما با همین حسی که الان نسبت به مفهوم عزت نفس دارید، به سوال‌های زیر فکر کنید:

آیا تا به حال شده که به خاطر انتقاد تُند یک نفر، احساس کنید که به عزت نفس شما آسیب وارد شده است؟

آیا تا به حال پیش آمده که به خاطر افسردگی یا خستگی یا استرس، احساس کنید که از عزت نفس همیشگی برخوردار نیستید؟

آیا پیش آمده که فردی را با خودتان مقایسه کنید و بگویید عزت نفس او از من بیشتر است؟ (یا برعکس: عزت نفس من بیشتر از اوست)

دو سوال اول، یک تفاوت کلیدی با سوال سوم دارند.

در سوال اول و دوم، ما به عزت نفس لحظه‌ای اشاره داریم. اما در سوال سوم، عزت نفس را به عنوان یک صفت شخصیتی نسبتاً ثابت در نظر می‌گیریم.

تعریف عزت نفس | کاهش و افزایش عزت نفس در طول زمان اتفاق می‌افتد

بنابراین، همان‌طور که در نمودار بالا می‌بینید، عزت نفس ما در لحظات مختلف کم و زیاد می‌شود، اما در طول زمان، می‌توانیم متوسط عزت نفس را به عنوان یک «ویژگی» ببینیم و برای افزایش عزت نفس تلاش کنیم.

چنان‌که عزت نفس فرد الف، از عزت نفس فرد ب بیشتر است.

در زبان انگلیسی، تعبیر Baseline (پایه) را به کار می‌برند و می‌گویند: تمرین کنیم تا پایه‌ی عزت نفس خود را بالا ببریم (از حالت ب به سمت حالت الف حرکت کنیم).

افزایش عزت نفس و کاهش عزت نفس را باید در طول زمان نیست. وقتی از کمبود عزت نفس حرف میزنیم، منظورمان متوسط عزت نفس است. این نکته را نباید در تعریف عزت نفس فراموش کنیم

تعریف عزت نفس چیست؟ مدل دوعاملی عزت نفس

همان‌طور که در ابتدای درس اشاره کردیم، پس از بررسی منابع مختلف و تعاریف مطرح شده در هر منبع، مدلی که ما در نهایت برای عزت نفس انتخاب کرده‌ایم، مدل دوعاملی است.

پرسش‌های متداول

آیا عزت نفس انواع مختلف دارد و می‌توان از انواع عزت نفس حرف زد؟

اگر منظورتان تعریف های مختلف عزت نفس باشد، قطعاً تعریف های عزت نفس متعدد هستند. اما این‌که مثلاً بگوییم عزت نفس تحصیلی یا عزت نفس شغلی (چنان‌که برخی کتاب‌های تجاری به‌کار می‌برند) تعبیری علمی نیست.

 آیا عزت نفس همان حرمت نفس است؟

اصطلاح حرمت نفس معادل احترام به خود یا Self-respect است و نمی‌توان آن را مترادف عزت نفس (Self-esteem) در نظر گرفت. اما احترام به خود، یکی از مولفه‌ها و زیرمجموعه‌های عزت نفس است و طبیعتاً احترامی که برای خودمان قائل هستیم، بر روی عزت نفس‌مان تأثیر دارد.

متضاد عزت نفس چیست؟

برخی از افرادی که با مفهوم عزت نفس آشنا نیستند، اصطلاح «ذلت نفس» را به عنوان مخالف عزت نفس به کار می‌برند. در حالی که عزت نفس یک ویژگی است که می‌تواند کم یا زیاد باشد، اما مخالف آن معنا ندارد. درست همان‌طور که قد یک ویژگی است و می‌تواند بلند یا کوتاه باشد. اما مخالفی برای آن قابل تعریف نیست. بنابراین درست این است که از اصطلاح «عزت نفس پایین» استفاده کنیم.

مخاطب دوره عزت نفس متمم چه کسانی هستند؟

همه می‌توانند از مطالب دوره عزت نفس استفاده کنند. به شرط این‌که «با ارزش بودن» و به طور دقیق‌تر، «احساس ارزشمندی» یکی از دغدغه‌هایشان باشد. فقط کافی است وقت و حوصله کافی داشته باشند و درس‌ها را به ترتیب و تدریج بخوانند و تمرین‌های پیشنهادی را انجام دهند.

چه درس‌ها و مباحث دیگری با دوره عزت نفس مرتبط هستند؟

عزت نفس چند رکن اساسی دارد و همان‌طور که در طول بحث خواهید آموخت، بسیاری از مباحث مرتبط با توسعه فردی می‌توانند مکمل درس‌های افزایش عزت نفس باشند. اما به طور خاص پیشنهاد ما این است که هم‌زمان با مطالعه درس‌های عزت نفس، برای درس‌های خودشناسی، شخصیت شناسی و مهارت ارتباطی هم در متمم وقت بگذارید.

منابع مورد استفاده در تدوین درس‌های عزت نفس متمم چه هستند؟

متمم از بهترین و شناخته‌شده‌ترین کتابها و مقالات عزت نفس که توسط برترین محققان و دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی جهان منتشر شده‌اند استفاده می‌کند. نام تمام این منابع و مقالات را هنگام مطالعه درس‌ها خواهید دید.

هزینه دوره عزت نفس متمم چقدر است؟

شما می‌توانید برای استفاده از درس‌ها اشتراک ماهانه پرداخت کنید و بسته به مدت زمانی که نیاز دارید، از درس‌ها استفاده کنید. ضمناً در مدت فعال بودن اشتراک، علاوه بر فروش به هزاران درس دیگر (از جمله خودشناسی، شخصیت شناسی، مهارت ارتباطی و مدیریت زمان) هم دسترسی دارید.


محدودیت در دسترسی به این مجموعه درس

دسترسی کامل به این درس و ۴۰ درس دیگر دربارهٔ عزت نفس برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. تا کنون ۱۳۹۸۲ نفر از متممی‌ها مجموعاً ۱۵۵۰۹ تمرین در درس‌های عزت نفس ثبت کرده‌اند.

با عضویت ویژهٔ متمم علاوه بر این ۴۰ درس به هزاران درس دیگر از جمله درس‌های زیر دسترسی خواهید داشت:

  شخصیت شناسی | خودشناسی | تحلیل رفتار متقابل

  حمایت اجتماعی | استرس | پرورش تسلط کلامی

  کوچینگ | مهارت ارتباطی | مذاکره | فن بیان

  چگونه شاد باشیم | مدیریت انگیزه | برنامه ریزی

  دوره MBA (مطالعه منظم درس‌های مدیریتی)

ثبت نام    تجربه‌ٔ متممی‌ها

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری کارگاه آموزشی عزت نفس به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه کارگاه آموزشی عزت نفس

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۴۵۰ نظر برای دقیق ترین تعریف عزت نفس چیست؟

  1. در عزت نفس خودمون هستیم و خودمون و تو این حالت تنهایی و خلوت خودمون هست که می تونیم از نظر درونی رضایت قلبی داشته باشیم به اون چیزی که هستیم و تلاش کنیم در ادامه بهتر باشیم ، هم رضایت خودمون از خودمون رو بیشتر کنیم و هم توانمندی هامون رو زیاد کنیم، ولی در خودشیفتگی بحث مقایسه پیش میاد بحث محیط پیش میاد و تو این حالت ما خودمون رو از دیگران بیشتر دوست داریم و خودمون رو از دیگران بهتر می بینم ، ولی توی عزت نفس من خود امروزم رو با خود روزهای قبلم می سنجم. 

  2. مونا رضایی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۶ درس)

    اگر بخواهم یک مقایسه بین افراد خودشیفته و افراد با عزت نفس بالا انجام دهیم:

    افراد خودشیفته، خود بزرگ بین هستند و خود را از دیگران بهتر و برتر می‌پندارند و به صورت اغراق شده‌ای نگاه از بالا به پایین نسبت به دیگران دارند.

    در حالی که افراد با عزت نفس بالا، می‌دانند که برتری بر دیگران، ملاک‌های خاص خودش را دارد. اما در عمل همه انسان‌ها ارزشمند هستند.

    افراد خودشیفته، معمولا نیازها و احساسات دیگران را نادیده می‌گیرند و قادر به تشخیص احساسات دیگران نیستند.

    افراد با عزت نفس بالا به احساسات طرف مقابل هم اهمیت می‌دهند و از همدلی بالایی برخوردار هستند.

  3. من در طول سال های متمادی که با فعالین موفق و ناموفق در کسب و کار برخورد داشتم مرتب در ذهنم این سوال را مرور می کردم که : علت این نتایج متفاوت در شکست ها و پیروزی های افراد و سازمان ها چیه ؟

    مطلبی که با خوندن این مقاله برای من داره بیشتر به عنوان یک عامل اصلی مسجل میشه فکر می کنم همین عزت نفس واقعی باشه یعنی احساس ارزشمندی و توانمندی ،با هم .

    عزت نفس فرد را به یک مبارز تمام عیار تبدیل می کنه که حاضر میشه در مسیر زندگی وقتی به مانعی برخورد می کنه ،توقف نکنه , بی انگیزه نشه .اگه با شکست مواجه شد درس بگیره و به مسیر ادامه بده و در عین حال از پیروزی ها هم سرخوش نمیشه و آماده میشه برای فتح قله ها و اهداف بزرگتر.

  4. سلام

    خیلی مطلب جالبی بود؛ من تا قبل از این احساس می کردم که عزت نفس همون احساس ارزشمندی هست و عزت نفس پایین خودم رو به دلیل ضعف در این قسمت می دیدم

    اما الان متوجه شدم که بخش دیگه ای هست به اسم احساس توانمندی ،که من در این بخش خوب هستم و احساس توانمندی بالایی دارم

    و معمولا زمان هایی که دستاورد هایی داشتم،مثلا رتبه آوردن در یک رویداد یا یک آزمون،در اون زمان ها احساس عزت نفس خیلی بالایی داشتم و به قول آقای مراک این رو مقطعی تجربه می کردم و زمانی که حس خوب دستاورد هام باقی بود،عزت نفسم هم بالا بود

    و این موضوع به راحتی توجیه می کنه که چرا من زمان هایی عزت نفس بالا رو تجربه می کردم با وجود اینکه همیشه و مداوم احساس ضعف در عزت نفس داشتم

    و دقیقا مثل چیزی که در متن بالا گفته شد، احساس راحتی در جمع ندارم و می خواستم ببینم کسی دلیلش رو میدونه؟

    چرا باید در جمع احساس راحتی نداشته باشم در حالیکه من یکی از عوامل عزت نفس رو دارم و اون احساس توانمندی هست؟ مثلا چرا در جمع هایی که حتی توانایی ها و دستاورد هام از افراد حاضر در جمع بیشتره،باز هم اون احساس راحتی رو ندارم؟

    • سلام خانم مبینا

      کامنت شما رو مطالعه کردم و چقدر جالب درباره خودتون نوشتین. فکر کردم شاید یکی از دلایلی که در حضور جمع احساس راحتی ندارید مقداری درون گرا بودن شما باشه. خود من هم چنین احساسی رو در مواجه با جمع و بخصوص افراد جدید دارم.

  5. برای من کارهایی که نیمه‌کاره رهاشون کرده‌ام، عامل مهمی برای کاهش عزت نفس بوده. کارهایی که با انرژی زیاد شروع کردم، خیلی هم خوب پیش رفته‌م ولی در میان راه متوقف شدم. و عامل دیگه هم مقایسه‌ی خودم با دیگران هست.

  6. علی نادری گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۲ درس)

    برای من جالب‌ترین نکته‌ی این درس این قسمت بود:

    .
    "هر فرد، مستعد بودن و توانمند بودن را با انتظارات خودش می‌سنجد"

  7. حسن رفعتی گفت: (عضو ویژه)

    با شروع مطالعه این درس فهمیدم که علت خیلی از ناراحتی هام مقایسه خودم با دیگران بود با وجودی که در بعضی از موارد فامیل من رو برای بچه هاشون مثال میزدند و من رو فرد موفقی معرفی می کردنند اما خودم شاد نبودم چون دایم در حال مقایسه کردن بودم. 

  8. من درس شادکامی رو شروع کردم به خوندن ویکی از دلایل حال بد خودم را در عزت نفس پایینم پیدا کردم..این درس را جدی تر شروع کردم..دقیقا من به این رسیدم که ممکنه از نظر کسی مثلا موفقیت تحصیلی در فلان دانشگاه امتیاز باشه ولی برای فرد دیگه احساس توانمندی یه معنای دیگه داشته باشه..حتی من فهمیدم اگر فعالیتم در راستای ارزش های شخصیم نباشه شدیدا روی حس ارزشمندی و حتی توانمندی من اثر میگذاره..و البته الان سعی میکنم خودم رو ببخشم چرا اینقدر دیر به این نتایج از خودم رسیدم

  9. احساس ارزشمندی واقعا نکنه مهمی بود که من از وجودش آگاه نبودم. متوجه شدم در بعضی موارد خود را بی ارزشتر از بقیه می دانم و از این به بعد در امورم سعی می کردم هر وقت این احساس در من پیدا شد، علتش رو ریشه یابی کنم. به مواردی جالبی دست یافتم. پیشنهاد می کنم به دوستان از ۵ پرسش با چرا استفاده کنن تا به علت نداشتن احساس ارزمشندی دست یابند و به فایل های صوتی عزت نفس استاد گوش فرا دهند. با تشکر و خدا قوت

  10. امیرحسین طارمی گفت: (عضو ویژه)

    چقدر این نکته که باید در هر دو مولفه عزت نفس قوی باشیم برای من مهم بود ، من برخلاف بعضی از دوستان احساس ارزشمندی بسیار خوبی نسبت به خودم دارم اما در مورد مولفه توانمندی یا حداقل در بخشی های از اون اینطور نیستم و همین مسبب عزت نفس سینوسی من شده . به عنوان مثال اینکه تا چه اندازه توانایی هایم کارآمد هستند و یا به اندازه کافی در اونها ماهر هستم در مورد مولفه دوم مساله من هست .

  11. مریم کریمی گفت: (عضو ویژه)

    برخلاف دوستانی که گفتن می تونن ریشه رفتارهایی که باعث شده عزت نفس پایینی داشته باشن رو ببینن، من هرچی فکر می کنم چیزی به خاطرم نمیاد. وقتی به گذشته نگاه می کنم، تا سن و سال ۲۰ سالگی خودم رو ارزشمند و توانا می دیدم، اما بعد از اون توی یه سراشیبی بودم که هم حس ارزشمندیم مدام رو به افول بود هم حس توانمندیم. 

     

  12. محمد حسن ناعمه گفت: (عضو ویژه)

    سلام و درود. سپاس فروان از تیم ارزشمند متمم و به ویژه جناب محمد رضا شعبانعلی عزیز که یادگیری علمی و اصولی رو به من هدیه دادن.

    من با مطالعه ی درسهای عزت نفس و گوش دادن به فایل های صوتی مربوط به این درس ، متوجه شدم که ااز عزت نفسی پایین رنج میبرم و با وجود اینکه خودم رو انسان توانمند و ارزشمندی میدونم ولی به شدت نیازمند توجه دیگران و محیط پیرامون خودم هستم و با کوچکترین بی توجهی و عدم اعتنا به ارزش‌ها و توانمندی هام، به شدت متاثر میشم و احساس غم و کمبود میکنم که البته ریشه ی این وضعیت من به کودکی و ضعف خانوادگی من برمیگرده.  خیلی دوست دارم کمکم کنید تا عزت نفسم رو افزایش بدم و بی توجه به نظر دیگران، با قدرت به مسیر رشد و توسعه ی فردی ادامه بدم.

            سپاس از شما عزیزان

  13. در بعد حس ارزشمندی به خود احساس خوبی دارم ولی با خواند احساس توانمندی حس کردم در بعضی از جاها و زمانها خودم را محدود کردم و دلیل خاصی برای ان ندارم، هر چند میدانم توانمندی خوبی دارم ولی در عمل چیزی را که میدانم باید عمل کنم تا نتیجه بهتری بگیرم، شاید ترس از موفقیت در ناخود اگاه من ریشه دارد؟ باید دلایل آنرا پیدا کنم و این مسایل را حل کنم ، شناخت خود و خودآگاهی در این مرحله خیلی کمک میکند، امیدوارم با طی کردن این دوره وضعیت بهتری بدست بیاورم، سفر هیجان انگیزی است، سفر به قاره ناخودآگاه !

  14. مرضیه خواجه محمود گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۳ درس)

    برام جالب بود که عزت نفس از دو مولفه ی احساس ارزشمندی و احساس توانمندی تشکیل شده و برای رسیدن به سطح متوسطی از عزت نفس هر دو باید با هم باشند.

  15. گاهی ما نمی‌توانیم توانمندی های خودمون، از حالت بالقوه به بالفعل تبدیل کنیم و این باعث میشه احساس توانمندی در خود بسیار پائین میاد و از طرفی چون توانمندی های ما بروز پیدا نکردند ما نمی‌تونیم ارزش آفرینی کنیم، و این یعنی کاهش احساس ارزشمندی. این چرخه می‌تونه عزت نفس ما رو نابود کنه.

  16. کسانی که عزت نفس پایین دارن  وقتی در مسیر رشد و توسعه فردی خودشون کار می کنن ،می تونن  بیس لاین عزت نفس خودشون رو بالا ببرن. خیلی خوبه که در اغلب اوقات زندگی به خودمون آگاه تر باشیم به احساسمون نسبت به خودمون و اینکه چطور می تونیم حس ارزشمندی خود را حفظ کنیم .  

     

  17. سید علی اکبر سجادی گفت: (عضو ویژه)

    این درس متمم برای من خیلی مهم و جدیه!

    تصویر روشنی از عزت نفس و مولفه های اون بهم داد. 

    من مدت هاست که از عزت نفس پایین دارم به شدت اذیت میشم، با خوندن این درس متوجه شدم تقریبا همه نشانه های عزت نفس پایین رو دارم تجربه می کنم. از بیش از حد انتقاد پذیر بودن گرفته تا مقایسه افراطی، تجربه خیلی بد و دردناکیه. با خوندن این درس فهمیدم از دو مولفه عزت نفس یعنی ارزشمندی و توانمندی دومی رو دارم ولی در تجربه اولی احساس ارزشمندی لنگ می زنم. 

  18. مرضیه ح گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۲ درس)

    با درود

    نوشتن این کامنت برای من مثل یک میکرواکشن در جهت افزایش عزت نفس هست. 

    گاهی در جمع دو نفر یا بیشتر من نظری نمیدم یا حرفی نمیزنم چون فکر میکنم حرف خیلی خاصی برای گفتن ندارم یا شاید حرفم برای دیگران جالب نباشه یا اینکه نظرم رو قبول نمیکنن. این بار به خودم گفتم بنویس و بدون که خوب مینویسی و حتما کسانی هستن که نوشته تو براشون جالب باشه، لازم نیست خیلی عالی باشه فقط یه کامنته دیگه. کسی که عزت نفس بالاتری نسبت به من داره که دقیقا ریشه اصلیش در کودکی و تربیت خانوادگی هست نیاز به این تحلیل ذهنی نداره و در کسری از ثانیه تصمیم میگیره بنویسه ولی من در شروع کار نیاز دارم انرژی بیشتری مصرف کنم و یه تحلیلی تو ذهنم انجام بدم. مطمئن هستم بعد از یه مدت این میشه یه عادت که ناخودآگاه انجامش میدم و خودش باعث افزایش عزت نفسم میشه.

    معمولا وقتی مطالب مهمی مثل متمم میخونم نت برمیدارم ولی این بار همزمان با شروع مطالعه این کارگاه یک دفتر برداشتم و به جای خلاصه کردن مطالبی که خوندم برای هر کدوم در مورد خودم مینویسم، فکر میکنم چی باعث شده من اینطوری باشم. گاهی حتی اتفاقی که معمولا در کودکی یا نوجوانی بوده هم یادم میاد و شروع اون حسها رو در خودم کشف میکنم، خود این آگاهی بخش بزرگی از راه برای رفع مشکل و پیشرفت هست.همینطور کارها یا میکرواکشن هایی که میتونه بهم کمک بکنه رو مینویسم. به نظرم خیلی خیلی کمک میکنه.

     

     

  19. واقعا دید خوبی از عزت نفس بهم داد و در ضمن فهمیدم که تو مسیر خود شیفتگی بسر میبرم و خودمو باید اصلاح کنم بعد هم تا الآن که خوندم اون چیزی که فهمیدم کمبود احساس ارزشمندی دارم.

    توصیه میکنم درس خودشیفتگی رو هم بخونین.

    با تشکر فراوان

  20. Maahsa گفت:

    من خودم هیچ وقت نمیدونستم عزت نفس پایینی دارم ( الان که خوندم متوجه شدم تقریبا تمام نشانه های کمبود عزت نفس رو داشتم!) به جایی رسید که لازم بود برای کاری که میخواستم کنار تحصیل ادامه بدم،خودم تبلیغ میکردم تا بقیه در جریان قرار بگیرن ولی اصلا نمیتونستم

    شاید برای کسی که میومد ازم سوال میپرسید ارائه ی خوبی از کارم میدادم ولی در غیر اینصورت نه

    تا اینکه با روانشناس صحبت کردم و اونجا اولین باری بود که به مشکلم تو عزت نفس پی بردیم.جلسه اول فایل های صوتی آقای شعبانعلی رو بهم توصیه کرد و هرچی بیشتر درگیر این مفهوم بودم بیشتر متوجه ی دلیل خیلی از رفتار ها و خواسته هام میشدم.

    بخشی از پازل گمشده ی ذهنیم به عزت نفس برمیگرده. علیرغم اینکه اطرافیان همیشه فکر میکنند توانمندم و به تبع اون باید حس ارزشمندی نسبت به خودم داشته باشم ولی تا اینجا درون خودم و طبق انتظاراتم اینطور نبوده …