دقیق ترین تعریف عزت نفس چیست؟

عزت نفس را میتوانیم در کنار واژههایی مثل عشق و آرامش و رشد قرار دهیم که همیشه و همهجا، در مورد آنها و اهمیتشان صحبت میشود، اما وقتی میخواهیم به شکل دقیق تعریفشان کنیم، با مشکل مواجه میشویم.
این همان چیزی است که در زبان علم، به آن مفهوم پردازی میگویند. یعنی اینکه بتوانید دقیقاً بگویید یک مفهوم، چیست و مرز آن با مفاهیم دیگر در کجاست.
چنانکه کریستوفر مراک در کتاب عزت نفس خود میگوید، ما هنوز به نقطهای نرسیدهایم که اتفاقنظر قطعی بر روی تعریف عزت نفس وجود داشته باشد و بتوانیم به سادگی بگوییم که معنی عزت نفس چیست و عزت نفس یعنی چه (+).
اما جالب اینجاست که با همهی ابهامها و اختلافنظرهایی که در تعریف عزت نفس وجود دارد، بر سر اهمیت عزت نفس اختلافی نیست.
مثلاً همهی ما حس میکنیم که عزت نفس، به نوعی میتواند روی مواجههی ما با مشکلات زندگی، روبرو شدن با شکستها، رفتار ما پس از پیروزیها، شادمانی در زندگی، نحوهی مدیریت تعارض، میزان انتقادپذیری، کیفیت روابط عاطفی و دهها حوزهی دیگر تأثیر بگذارد.
ما قصد نداریم در اینجا شما را با انبوه تعریفهای متفاوت و بعضاً متعارض در زمینهی عزت نفس گیج کنیم.
بنابراین در متمم، معیار خود را مدل دوبعدی کریستوفر مراک قرار میدهیم که با بعضی دیگر از کتابهای رایج در این حوزه (مثلاً کتاب شش ستون عزت نفس ناتانیل براندن) نیز همخوانی دارد.
اما قبل از آن باید به یک نکتهی مهم در تعریف عزت نفس اشاره کنیم:
افزایش عزت نفس یا کاهش عزت نفس به چه معناست؟
درست است که هنوز نگفتهایم که عزت نفس چیست، اما با همین حسی که الان نسبت به مفهوم عزت نفس دارید، به سوالهای زیر فکر کنید:
دو سوال اول، یک تفاوت کلیدی با سوال سوم دارند.
در سوال اول و دوم، ما به عزت نفس لحظهای اشاره داریم. اما در سوال سوم، عزت نفس را به عنوان یک صفت شخصیتی نسبتاً ثابت در نظر میگیریم.
بنابراین، همانطور که در نمودار بالا میبینید، عزت نفس ما در لحظات مختلف کم و زیاد میشود، اما در طول زمان، میتوانیم متوسط عزت نفس را به عنوان یک «ویژگی» ببینیم و برای افزایش عزت نفس تلاش کنیم.
چنانکه عزت نفس فرد الف، از عزت نفس فرد ب بیشتر است.
در زبان انگلیسی، تعبیر Baseline (پایه) را به کار میبرند و میگویند: تمرین کنیم تا پایهی عزت نفس خود را بالا ببریم (از حالت ب به سمت حالت الف حرکت کنیم).
تعریف عزت نفس چیست؟ مدل دوعاملی عزت نفس
همانطور که در ابتدای درس اشاره کردیم، پس از بررسی منابع مختلف و تعاریف مطرح شده در هر منبع، مدلی که ما در نهایت برای عزت نفس انتخاب کردهایم، مدل دوعاملی است.
پرسشهای متداول
آیا عزت نفس انواع مختلف دارد و میتوان از انواع عزت نفس حرف زد؟
اگر منظورتان تعریف های مختلف عزت نفس باشد، قطعاً تعریف های عزت نفس متعدد هستند. اما اینکه مثلاً بگوییم عزت نفس تحصیلی یا عزت نفس شغلی (چنانکه برخی کتابهای تجاری بهکار میبرند) تعبیری علمی نیست.
آیا عزت نفس همان حرمت نفس است؟
اصطلاح حرمت نفس معادل احترام به خود یا Self-respect است و نمیتوان آن را مترادف عزت نفس (Self-esteem) در نظر گرفت. اما احترام به خود، یکی از مولفهها و زیرمجموعههای عزت نفس است و طبیعتاً احترامی که برای خودمان قائل هستیم، بر روی عزت نفسمان تأثیر دارد.
متضاد عزت نفس چیست؟
برخی از افرادی که با مفهوم عزت نفس آشنا نیستند، اصطلاح «ذلت نفس» را به عنوان مخالف عزت نفس به کار میبرند. در حالی که عزت نفس یک ویژگی است که میتواند کم یا زیاد باشد، اما مخالف آن معنا ندارد. درست همانطور که قد یک ویژگی است و میتواند بلند یا کوتاه باشد. اما مخالفی برای آن قابل تعریف نیست. بنابراین درست این است که از اصطلاح «عزت نفس پایین» استفاده کنیم.
مخاطب دوره عزت نفس متمم چه کسانی هستند؟
همه میتوانند از مطالب دوره عزت نفس استفاده کنند. به شرط اینکه «با ارزش بودن» و به طور دقیقتر، «احساس ارزشمندی» یکی از دغدغههایشان باشد. فقط کافی است وقت و حوصله کافی داشته باشند و درسها را به ترتیب و تدریج بخوانند و تمرینهای پیشنهادی را انجام دهند.
چه درسها و مباحث دیگری با دوره عزت نفس مرتبط هستند؟
عزت نفس چند رکن اساسی دارد و همانطور که در طول بحث خواهید آموخت، بسیاری از مباحث مرتبط با توسعه فردی میتوانند مکمل درسهای افزایش عزت نفس باشند. اما به طور خاص پیشنهاد ما این است که همزمان با مطالعه درسهای عزت نفس، برای درسهای خودشناسی، شخصیت شناسی و مهارت ارتباطی هم در متمم وقت بگذارید.
منابع مورد استفاده در تدوین درسهای عزت نفس متمم چه هستند؟
متمم از بهترین و شناختهشدهترین کتابها و مقالات عزت نفس که توسط برترین محققان و دانشگاهها و موسسات آموزشی جهان منتشر شدهاند استفاده میکند. نام تمام این منابع و مقالات را هنگام مطالعه درسها خواهید دید.
هزینه دوره عزت نفس متمم چقدر است؟
شما میتوانید برای استفاده از درسها اشتراک ماهانه پرداخت کنید و بسته به مدت زمانی که نیاز دارید، از درسها استفاده کنید. ضمناً در مدت فعال بودن اشتراک، علاوه بر فروش به هزاران درس دیگر (از جمله خودشناسی، شخصیت شناسی، مهارت ارتباطی و مدیریت زمان) هم دسترسی دارید.
دسترسی کامل به این درس و ۴۰ درس دیگر دربارهٔ عزت نفس برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. تا کنون ۱۳۹۹۴ نفر از متممیها مجموعاً ۱۵۵۳۲ تمرین در درسهای عزت نفس ثبت کردهاند.
با عضویت ویژهٔ متمم علاوه بر این ۴۰ درس به هزاران درس دیگر از جمله درسهای زیر دسترسی خواهید داشت:
شخصیت شناسی | خودشناسی | تحلیل رفتار متقابل
حمایت اجتماعی | استرس | پرورش تسلط کلامی
کوچینگ | مهارت ارتباطی | مذاکره | فن بیان
چگونه شاد باشیم | مدیریت انگیزه | برنامه ریزی
دوره MBA (مطالعه منظم درسهای مدیریتی)
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری کارگاه آموزشی عزت نفس به شما پیشنهاد میکند:
- عزت نفس چیست؟ بررسی راهکارهای افزایش عزت نفس (نقشه راه درس)
- دقیق ترین تعریف عزت نفس چیست؟
- پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت
- تعریف اعتماد به نفس چیست؟ تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس در چیست؟
- پرسشنامه اعتماد به نفس | شاخص عمومی اعتماد به نفس + اعتماد به نفس اجتماعی
- راه های تقویت اعتماد به نفس چیست؟ | معرفی چهار منبع اصلی افزایش اعتماد به نفس
- نشانه های عزت نفس پایین | حساس بودن بیش از حد به حرف و نظر دیگران
- کمبود عزت نفس و آثار آن در رابطه عاطفی
- عوامل عزت نفس | چهار منبع اصلی عزت نفس چیست؟
- چالش ها، راهکارها و روشهای افزایش عزت نفس در محیط کار و زندگی
- حرف و نظر دیگران چقدر برایتان مهم است؟
- افکار منفی | ذهن ما چگونه واقعیت را تحریف میکند؟
- هنگام گفتگو با خود، در مقابل خودتان هستید یا کنار خودتان؟
- تفکیک تجربه ها به رویداد و احساس و تفسیر – از ضروریات افزایش عزت نفس
- برندسازی درونی | خودتان را یک چرخدنده نبینید!
- نقش پذیرش خویشتن در حفظ و افزایش عزت نفس
- نکتهای پیش از قضاوت کردن در مورد دیگران
- درباره اعتراف به اشتباه
- افزایش عزت نفس و هنر بازخورد گرفتن درست
- مسئولیت پذیری و نقش آن در افزایش عزت نفس
- افزایش عزت نفس از طریق توسعه مهارتها
- ابراز وجود و مهارت جرات ورزی (صراحت و قاطعیت)
- پرسشنامه ابراز وجود (تست راتوس)
- نکتهای درباره اصالت
- زندانی بدون دیوار | منفیگرایی میتواند کشنده باشد
- تأثیر استفاده از شبکه های اجتماعی بر عزت نفس
- اندازه گیری عزت نفس | در یک دقیقه ببینید وضعیت عزت نفس شما چگونه است
- معرفی برنامه پنج هفتهای افزایش عزت نفس
- افزایش عزت نفس: هفتهی اول از برنامه پنج هفتهای
- افزایش عزت نفس: هفته دوم از برنامه پنج هفتهای
- ده صفت مثبت من | هفته سوم برنامه افزایش عزت نفس
- خطاهای من در ارزیابی خودم و نقش آنها در کاهش عزت نفس (هفته چهارم)
- افزایش عزت نفس | فایل های صوتی (پادکست) محمدرضا شعبانعلی
- مدیریت و نظارت دائمی بر عزت نفس (هفتهی آخر برنامه پنج هفتهای)
- عزت نفس کودکان و نوجوانان
- جنبش عزت نفس و نقد آن | چه شد که عدهای مخالف بحث عزت نفس شدند؟
- چند کتاب در مورد عزت نفس
- کتاب روانشناسی عزت نفس (شش ستون عزت نفس) | ناتانیل براندن
- کتاب عزت نفس | کریستوفر مراک
- کارنامه شما در درس عزت نفس
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.
توجه داشته باشید که خرید ششماهه و یکساله بهترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یکماهه) محسوب میشوند.برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
به جامعهای فکر میکنم که افراد موظف هستند قبل از ازدواج دورهای عزت نفس را طی کنند یا معلمانی که قبل از استخدام موظف هستند دورههای عزت نفس را طی کنند. حال میتوانم جامعهای را تصور کنم که انسانهایی با عزت نفس بالا دارد. مواردی که در این درس مطالعه کردم من را به گذشته برد. به زمان کودکی که تاثیرپذیری بیشتری داشتم و حالا میتوانم به راحتی تاثیر نظام اموزش و نظام خانواده را روی میزان بالا بودن و پایین بودن عزت نفس خود ببینم. به طور خلاصه نطر من این است که درختی که ریشه سالمی داشته باشد زودتر تیمار میشود و درختی که ریشه بیمار دارد به سختی
اگر میخواهیم که جامعه ی بهتری داشته باشیم و آسیب های اجتماعی در این جامعه کاهش پیدا کنه یقیناً این مباحث باید در مدارس ما تدریس بشه؛ البته برای رده های مختلف تحصیلی، مفاهیم رو قابل درک کنند
به نظر من یکی از موارد بسیار مهم که در دوران کودکی ما به آن اهمیت ندادند همین عزت نفس هست،که اکثر والدین ما هم خودشون در این مورد ضعف داشتند،متاسفانه در دوران آموزش عمومی هم هیچ اهمیتی به آن داده نشده است.
من تا قبل از خواندن این دو درس از کارگاه عزت نفس فکر می کردم عزت نفس بالایی دارم و با تعریف هایی که اطرافیانم از اعتماد به نفس بالای من می کردند، فکر می کردم در عزت نفس مشکلی ندارم و اعتماد به نفس و عزت نفس را به یک معنی تصور می کردم. اما وقتی تعریف دو عاملی عزت نفس را در خودم بررسی کردم دیدم اوه اوه، چقدر لازمه که این کارگاه را با جدیت شرکت کنم و الان مشتاق خوندن درس های بعدی هستم.
چقدر خوبه که میتونیم این مفاهیم رو عمیق تر بدونیم ، برای درکش و زندگی کردنش فکر کنیم و تلاش کنیم تا به عمل و رفتار و بودن واقعیش تبدیلش کنیم .
از نظر من بهترین تعریف برای عزت نفس تا به امروز برای من همین تعریف دو عاملی بود و نمودارد چهار وجهی که دید خوبی برای من ایجاد کرد .
خودشیفتگی : داشتن احساس ارزشمندی بدون حس توانمندی .
انزوا : داشتن حس توانمندی بدوت حس ارزشمندی .
تنها چیزی که مرز باریکی برای من ایجاد میکنه بین عزت نفس و اعتماد به نفس اضافه شدن حس توانمندی در موضوعاتی که برای من ارزش هستند هست که باید ازش بیشتر بدونم و بیشتر مطالعه کنم .
ما وقتی توی زندگیمون،کلی دارم میگم چه زندگی شغلی،اجتماعی،مشترک و….. ، با شکست مواجح میشیم اینجاست که عزت نفس به کمک ما میاد.
کسانی که عزت نفس بالایی دارند و میدونن که ارزشمند هستن خودشونو نمیبازن و دنبال راهکاری برای ادامه زندگی میگردن چون میدونن که ارزشمند هستن و این شکست ها چیزی از ارزشمندی اونا کم نمیکنه و در ضمن میدونن که زندگی پراز فراز و نشیب هست.
در مقابل کسانی که دنبال تعریف و تمجید از دیگران هستن با اولین شکست با صحنه بدی روبهرو میشن.قطعا کسی موقع شکست من نمیاد منو تشویق یا تحسین کنه پس موقع شکست حس ارزشمندی خودمو از دست میدم.
ارزشمند باشید.
شما از همه چیز ارزشمندتر هستید.
سپاس..
بعد خوندن این قسمت نشستم یه متنی نوشتم با سوال و جواب در مورد اینکه توانایی های من بر اساس ارزش ها و انتظارات من چیه و بهشون درصد و وزن دادم.
دیدم از یه زندگی بسیار عالی و باکیفیت و نه معمولی از دید خودم من ۸۰ درصد و دارم اما وزن اون ۲۰ درصد نداشته اینقدر زیاده که باعث میشه من عزت نفسم در طول روز پایین باشه.
من مهاجرت کردم، یه همسر عالی و رابطه عاشقانه دارم، یه خونه کوچک ولی بسیار زیبا داریم، سلامتی جسمی دارم، دو ساله هنر و شروع کردم و تونستم خیلی خوب ببرم جلو و کار مورد علاقه مو انجام میدم ولی هنوز درآمد ندارم و چندتا مصاحبه ای که شرکت کردم جواب منفی بوده.
همین عامل باعث شده من حس ارزشمندی م بیاد پایین. وقتی به خودم فکرمیکنم میگم آفرین این همه راه و اومدی ولی….
اینم اولین کامنت من در متمم:
چیزی که از مطالب این درس در ذهنم خیلی قشنگ نقش بست دو عامل عزت نفس و دو نکته مطرح شده در بخش احساس توانمندی است.
با توجه به ویس های گام صفر
“یکی از ستون و پایه های عزت نفس زندگی آگاهانه است.”
اینکه الان هر چند دیر به این آگاهی دارم میرسم که عزت نفس یک نقش کلیدی در موفقیت ها و شکستهام داشته ، خوشحالم. فکر میکنم هم پایه های بنای وجودیم که عزت نفسم هست ضعیفه و هم اعتماد بنفسم. ولی با وجود پا گذاشتن در زندگی آگاهانه قطعا بخشی از عزت نفسم ترمیم می شود.
همینطور متوجه شدم که کمبود عزت نفسم بخاطر کمال طلبی و انتظار بیش از حد سطح توانمندیم در یکسری بازه های زمانی است. همچنین اینکه شاید اون توانمندی ها که در من وجود داشت برخیش برام ارزشمند نبود و با اقدام نکردن برای آنچه که توانایی با ارزش محسوب میشد تلاشی نکردم و احساس ضعف و ناتوانی کم کم عزت نفسم را پایین آورد.
حالا وقت عمل کردن است.
طبق این درس متوجه شدم که چرا شاد نیستم و با وجود موفقیتهایی که به دست آوردم، آرامش ندارم و با تمام تلاش و مطالعه و گذروندن دوره های مختلف، رشد زیادی نداشتم. و همینطور متوجه شدم که توانمندی های خودم رو اصلا ارزشمند نمیدونستم و همیشه دنبال پر کردن قسمتی از خلا درونی ام بودم.میشه گفت انتظار بیشتری از خودم داشتم و کمالگرایی داشتم.
این درس ها رو هم نوشتم و هم خوندم و هم بهشون فکر کردم.
معمولا وقتی دروس متمم رو مطالعه میکنم سعی میکنم مصداق های بیرونی اون رو در خودم واطرافیانم پیدا کنم.در این درس هم،مصداق های فراوانی برای خودشیفتگی و انزوا طلبی ناشی از داشتن تنهایکی از این دو مؤلفه پیدا کردم
یکی از اقوام ما با اینکه در رشته ی تحصیلی خودش جز رتبه های برتر بودند وتا مقطع فوق دکترا پیش رفتند ودر کنار اون مسلط به زبان انگلیسی وکامپیوتر هستند به علت نداشتن احساس ارزشمندی در دهه چهارم زندگی خودش هنوز نتونسته حضور فعالی در زمینه کسب وکار داشته باشه و متأسفانه خانه نشین شده حتی چندان در جمع صحبت نمیکنه و میشه گفت همدمش لپ تاپش هست نه رفیقی داره ونه به ازدواج فکر میکنه
وقتی میبینمش خیلی ناراحت میشم که این همه استعداد داره گوشه خونه خاک میخوره
به نظرم شکل گیری عزت نفس با توجه به دو عامل ارزشمندی و توانمندی از زمان ولوج روح یا صاحب روح شدن جنین در شکم مادر و قبل از آمدن به دنیا اتفاق می افتد و حتی اگر عمیق تر به این مقوله نگاه کنیم و دیدگاه هستی شناسی و معرفت شناسی دقیق تری داشته باشیم میشود این را با خصوصیات اخلاقی و رفتاری والدین و همگام با وراثت و ژنتیک مرتبط دانست .چه خصوصیات و ویژگیهایی که از طریق ژنتیک به فرزند انتقال پیدا میکند و چه کنش ها و واکنش های رفتاری که روح کلی یک خانواده را تشکیل می دهد. در واقع دو عامل ارزشمندی و توانمندی از شاکله یک خانواده میتواند در فرد عروج پیدا کنند و یا کمبود آنها خلا ایجادنماید. به نظر میرسد از طریق تربیت و آموزش ما این مولفه ها یا در کل عزت نفس را از طریق استعداد ذاتی ای که عرض کردم رشد میدهیم.
از زمان خواندن این صفحه دارم مدام به این فکر میکنم که مدارس ما به عنوان بزرگترین سرکوب گر عزت نفس، سالهای متمادی با معدل وزنی یکسان گرفتن از دروس (حال چه مفید و چه غیر مفید) و در نهایت طبقه بندی خیل عظیمی از ما با عنوان ممتاز و متوسط و ضعیف باعث شد تا همان ابتدای زندگی تعریف ما از واژه ی شایستگی (competency) به غلط شکل بگیرد.
من فکر می کنم انسان حس ارزشمندی را بیشتر در زمان شکل گیری شخصیت و از محیط (خانواده و هم سالان و معلمان و …) می گیرد و توانمندی را خودش در هر سنی (برخی از کودکی برخی از نوجوانی و برخی از جوانی) می تواند کسب کند.
به این فکر می کنم که سیستم آموزشی دوره قبل که تربیت بچه ها را با تنبیهات بدنی و کلامی مجاز می دانست چقدر این حس "ارزشمندی" را در هموطنان من از بین برده و شاید عقب افتادگی ملی یکی از اثرات همین کاهش عزن نفس در عموم افراد یک جامعه باشد.
در نگاه اول که عامل دوم احساس توانمندی است من را به یاد اعتماد به نفس انداخت که چقدر شبیه به هم هستن.
نکته ای که اینجا برای احساس توانمندی ذکر شده انتظارات شخص و زمینه هایی که فرد برای خودش مهم و ارزشمند میداند است.
ولی برای فهم شباهت بین این دو دچار سردرگمی شدم.
ممنون میشم کسی اگر میتونه این دو را از هم تفکیک کند به من برای تشخیص این دو کمک بکند.
اولین باری که بهم پیشنهاد شد دوره عزت نفس رو بگذرونم این طرز فکر رو داشتم که با وجود این حجم از مسایل و درگیریها، کی حوصله داره برای عزت نفس وقت بزاره! غافل از اینکه در غفلت بودم و اصلا نمیدونستم ریشه اکثر اون مشکلات ناآگاهی از همین موضوعه! بعد از مدت ها خیلی اتفاقی شروع به گوش دادن فایل های عزت نفس کردم، با این خیال که استارت چرخیدن تو متمم رو با یه فایل ساده بزنم! اوایل با دقت گوش نمیدادم و فکر میکردم درسته جز کسایی نیستم که عزت نفسشو بالاس ولی قطعا جز پایینیام نیستم:)) ولی وقتی تمرکز کردم رو موضوع هم هیجان داشتم هم استرس هم حسرت! هیجان زده از اینکه تو چه مسیر درستی افتادم، استرس اینکه آیا از پس این مسیر بر میام و نتیجه خوبی میگیرم یا نه و حسرت اینکه چرا این همه در غفلت بودم! متاسفانه در کنار اشتباهات خودم، به داستان تکراری سیستم ضعیف آموزشی و ناآگاهی در مسائل تربیتی رسیدم که همچنان هم بهش بی توجهی میشه. متاسفانه توجه به رشد ذهنی و شخصیتی در مهمترین بخش زندگی ما که از دوران جنینی تا پیش از ورود به مدرسه است، در کم اهمیت ترین سطح ممکن قرار داره و تمرکز اصلی روی رشد فیزیکی گذاشته میشه و اگر فرزندی خوش شانس باشه والدینش اون رو تو دوره های استعدادیابی ثبت نام میکنند به امید اینکه فرزندشون از این طریق بهترین بهره رو در طول زندگیش میبره و موفق میشه و باعث افتخار خاندان اما متاسفانه در اکثریت موارد تلاش ها به نتیجه ای که در ذهن والدین ساخته شده منجر نمیشه و به نظر میاد دلیل اصلی اینه که والدین در طول مسیر فراموش میکنند به عزت نفس فرزندشون اهمیت بدن!
نقد به این موضوع فراوان است و اما موضوع اصلی کامنت بنده بررسی عزت نفس خودم بود که طبق نتیجه تست و مطالعه اولین مراحل، بر من روشن شد که در سطح پایینیست و نیاز به پیگیری و تمرین فراوان دارد. اولین کامنت در متمم را با این نیت ثبت میکنم که با پیگیری مستمر این مباحث و توجه و تمرین کافی سطح عزت نفسم را به حدی مطلوبی برسانم. با تشکر از آقای شعبانعلی و تیم حرفه ای متمم
سلام
اولین کامنت
به نظرم نوشتن اولین کامنت در متمم با وجود این همه معلم، اونم تو درس عزت نفس برای آدمی که احساس ضعف شدید در این توانمندی داره یکم سخت و وسواس گونه باشه، ولی خوب شاید همین اولین تمرین برای بالابردن این مهارت بشه.
دوتا نکته هست که نمیدونم درسته یا نه، خواهشا شما کمک کنید درکش کنم:
اول اینکه به نظرم احساس ارزشمندی و احساس توانمندی هردو در یک سطح روی عزت نفس تاثیر ندارن و نقش احساس ارزشمندی قبل از احساس توانمندی هست. چون ادمی که احساس ارزشمندی نداره حتی نسبت به توانمندی هایی که براش مهم هم هستند بی تفاوت میشه. پس شخصی که دچار خودشیفتگی شده با افزایش توانمدی راحت تر به عزت نفس مطلوب میرسه تا آدمی که نسبت به توانایی هاش احساس بی ارزشی میکنه. البته شاید جدا کردن این دو باعث میشه که اینجوری فکر کنم و باید بگم که عزت نفس یعنی احساس ارزشمندی نسبت به توانایی های مهم هر شخص در زندگیش.
و نکته دوم اینکه احساس توانمندی با تمرین و پشتکار درست میشه و اون توانایی بخشی از وجود ما میشه ولی احساس ارزشمندی ذاتیه و شاید بشه با تمرین و تکرار در شرایط خودآگاهی اون رو حفظ کنیم ولی در شرایط بحرانی و چالشی که ذهن ناخوداگاه عمل میکنه ممکنه ما کنترلی روی اون نداشته باشیم
قبل از این، آموزشایی که دربارهٔ عزت نفس دیده بودم، بیشتر فقط میگفتن خودمون رو بپذیریم اما کمتر به احساس توانمندی اشاره میکردن که باعث شدن کمی به خودشیفتگی رو بیارم.
در مورد این که آدم ها در مورد توانمندی خود، فقط توانمندی های خاصی که مد نظر خودشون هست رو می سنجند، به من این ایده رو داد که برای تقویت عزت نفس آدم می تونه با شناخت بهتر از نقاط قوت و توجه به اون ها و استفاده از اون ها عزت نفسش رو تقویت کنه و از اون طرف هم با شناخت نقاط ضعفش شاید بتونه روش هایی برای هندل کردن نقاط ضعفش داشته باشه مثلا تفویض کارهایی که در اونها خوب نیست. پس شناخت درست از خودم می تونه به من کمک کنه.
یه سوال هم این که آیا من خودم رو ارزشمند می دونم یا نه؟ به نظر ارزشمند بودن از نگاه خودم تعریف روشنی نداره. در واقع باید برگشت و دید که تعریف ما در مورد ارزشمندی چیست و چطور ساخته شده این تعریف؟ مثلا ممکنه من حس ارزشمندی خودم رو معادل میانگین حس ارزشمندی خودم در نظر دیگران در گذر سنین تعریف کنم. یا شاید ارزشمندی رو معادل مفید بودن برای جامعه بدونم و یا حتی چیز دیگه ای!
به نظرم هم تعریفش روشن نیست و هم می شه این تعریف رو تغییر داد که خودش می تونه به تقویت عزت نفس منجر بشه.
در واقع بیان کردن مطالب با زبان ساده بهتر درک و پذیرفته میشه
سپاس
چیزی که تو این درس توجه من رو به خودش جلب کرد قسمتی هستش که مراک می گه :
۱-هر فرد، مستعد بودن و توانمند بودن را با انتظارات خودش میسنجد.
۲- توانمندیها باید در زمینههایی باشند که برای خود فرد، مهم هستند و او آنها را ارزشمند میداند.
یکی از عواملی که عزت نفس پایین من رو موجب شده انتظارات ایده آل گرایانه از خودم هستش.
.
.
مورد بعدی سوالاتی هست که درون کادر رنگی درباره احساس ارزشمندی پرسیده شده. برای من جواب دادن به این سوال ها سخته. بهتره بگم جوابی برای این سوال ها ندارم . شاید خودم برای خودم به قدری بی ارزش بوده ام که به این سوال ها تا به حال فکر نکردم :(