Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره صوتی آموزشی نکته‌هایی برای مدیران (کلیک کنید)


دقیق ترین تعریف عزت نفس چیست؟


از بین تعریف های مختلف عزت نفس، بهترین تعریف عزت نفس کدام است؟

عزت نفس را می‌توانیم در کنار واژه‌هایی مثل عشق و آرامش و رشد قرار دهیم که همیشه و همه‌جا، در مورد آن‌ها و اهمیت‌شان صحبت می‌شود، اما وقتی می‌خواهیم به شکل دقیق تعریف‌شان کنیم، با مشکل مواجه می‌شویم.

این همان چیزی است که در زبان علم، به آن مفهوم پردازی می‌گویند. یعنی این‌که بتوانید دقیقاً بگویید یک مفهوم، چیست و مرز آن با مفاهیم دیگر در کجاست.

چنان‌که کریستوفر مراک در کتاب عزت نفس خود می‌گوید، ما هنوز به نقطه‌ای نرسیده‌ایم که اتفاق‌نظر قطعی بر روی تعریف عزت نفس وجود داشته باشد و بتوانیم به سادگی بگوییم که معنی عزت نفس چیست و عزت نفس یعنی چه (+).

اما جالب اینجاست که با همه‌ی ابهام‌ها و اختلاف‌نظرهایی که در تعریف عزت نفس وجود دارد، بر سر اهمیت عزت نفس اختلافی نیست.

مثلاً همه‌ی ما حس می‌کنیم که عزت نفس، به نوعی می‌تواند روی مواجهه‌ی ما با مشکلات زندگی، روبرو شدن با شکست‌ها، رفتار ما پس از پیروزی‌ها، شادمانی در زندگی، نحوه‌ی مدیریت تعارض، میزان انتقادپذیری، کیفیت روابط عاطفی و ده‌ها حوزه‌ی دیگر تأثیر بگذارد.

ما قصد نداریم در این‌جا شما را با انبوه تعریف‌های متفاوت و بعضاً متعارض در زمینه‌ی عزت نفس گیج کنیم.

بنابراین در متمم، معیار خود را مدل دوبعدی کریستوفر مراک قرار می‌دهیم که با بعضی دیگر از کتاب‌های رایج در این حوزه (مثلاً کتاب شش ستون عزت نفس ناتانیل براندن) نیز همخوانی دارد.

اما قبل از آن باید به یک نکته‌ی مهم در تعریف عزت نفس اشاره کنیم:

افزایش عزت نفس یا کاهش عزت نفس به چه معناست؟

درست است که هنوز نگفته‌ایم که عزت نفس چیست، اما با همین حسی که الان نسبت به مفهوم عزت نفس دارید، به سوال‌های زیر فکر کنید:

آیا تا به حال شده که به خاطر انتقاد تُند یک نفر، احساس کنید که به عزت نفس شما آسیب وارد شده است؟

آیا تا به حال پیش آمده که به خاطر افسردگی یا خستگی یا استرس، احساس کنید که از عزت نفس همیشگی برخوردار نیستید؟

آیا پیش آمده که فردی را با خودتان مقایسه کنید و بگویید عزت نفس او از من بیشتر است؟ (یا برعکس: عزت نفس من بیشتر از اوست)

دو سوال اول، یک تفاوت کلیدی با سوال سوم دارند.

در سوال اول و دوم، ما به عزت نفس لحظه‌ای اشاره داریم. اما در سوال سوم، عزت نفس را به عنوان یک صفت شخصیتی نسبتاً ثابت در نظر می‌گیریم.

تعریف عزت نفس | کاهش و افزایش عزت نفس در طول زمان اتفاق می‌افتد

بنابراین، همان‌طور که در نمودار بالا می‌بینید، عزت نفس ما در لحظات مختلف کم و زیاد می‌شود، اما در طول زمان، می‌توانیم متوسط عزت نفس را به عنوان یک «ویژگی» ببینیم و برای افزایش عزت نفس تلاش کنیم.

چنان‌که عزت نفس فرد الف، از عزت نفس فرد ب بیشتر است.

در زبان انگلیسی، تعبیر Baseline (پایه) را به کار می‌برند و می‌گویند: تمرین کنیم تا پایه‌ی عزت نفس خود را بالا ببریم (از حالت ب به سمت حالت الف حرکت کنیم).

افزایش عزت نفس و کاهش عزت نفس را باید در طول زمان نیست. وقتی از کمبود عزت نفس حرف میزنیم، منظورمان متوسط عزت نفس است. این نکته را نباید در تعریف عزت نفس فراموش کنیم

تعریف عزت نفس چیست؟ مدل دوعاملی عزت نفس

همان‌طور که در ابتدای درس اشاره کردیم، پس از بررسی منابع مختلف و تعاریف مطرح شده در هر منبع، مدلی که ما در نهایت برای عزت نفس انتخاب کرده‌ایم، مدل دوعاملی است.

پرسش‌های متداول

آیا عزت نفس انواع مختلف دارد و می‌توان از انواع عزت نفس حرف زد؟

اگر منظورتان تعریف های مختلف عزت نفس باشد، قطعاً تعریف های عزت نفس متعدد هستند. اما این‌که مثلاً بگوییم عزت نفس تحصیلی یا عزت نفس شغلی (چنان‌که برخی کتاب‌های تجاری به‌کار می‌برند) تعبیری علمی نیست.

 آیا عزت نفس همان حرمت نفس است؟

اصطلاح حرمت نفس معادل احترام به خود یا Self-respect است و نمی‌توان آن را مترادف عزت نفس (Self-esteem) در نظر گرفت. اما احترام به خود، یکی از مولفه‌ها و زیرمجموعه‌های عزت نفس است و طبیعتاً احترامی که برای خودمان قائل هستیم، بر روی عزت نفس‌مان تأثیر دارد.

متضاد عزت نفس چیست؟

برخی از افرادی که با مفهوم عزت نفس آشنا نیستند، اصطلاح «ذلت نفس» را به عنوان مخالف عزت نفس به کار می‌برند. در حالی که عزت نفس یک ویژگی است که می‌تواند کم یا زیاد باشد، اما مخالف آن معنا ندارد. درست همان‌طور که قد یک ویژگی است و می‌تواند بلند یا کوتاه باشد. اما مخالفی برای آن قابل تعریف نیست. بنابراین درست این است که از اصطلاح «عزت نفس پایین» استفاده کنیم.

مخاطب دوره عزت نفس متمم چه کسانی هستند؟

همه می‌توانند از مطالب دوره عزت نفس استفاده کنند. به شرط این‌که «با ارزش بودن» و به طور دقیق‌تر، «احساس ارزشمندی» یکی از دغدغه‌هایشان باشد. فقط کافی است وقت و حوصله کافی داشته باشند و درس‌ها را به ترتیب و تدریج بخوانند و تمرین‌های پیشنهادی را انجام دهند.

چه درس‌ها و مباحث دیگری با دوره عزت نفس مرتبط هستند؟

عزت نفس چند رکن اساسی دارد و همان‌طور که در طول بحث خواهید آموخت، بسیاری از مباحث مرتبط با توسعه فردی می‌توانند مکمل درس‌های افزایش عزت نفس باشند. اما به طور خاص پیشنهاد ما این است که هم‌زمان با مطالعه درس‌های عزت نفس، برای درس‌های خودشناسی، شخصیت شناسی و مهارت ارتباطی هم در متمم وقت بگذارید.

منابع مورد استفاده در تدوین درس‌های عزت نفس متمم چه هستند؟

متمم از بهترین و شناخته‌شده‌ترین کتابها و مقالات عزت نفس که توسط برترین محققان و دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی جهان منتشر شده‌اند استفاده می‌کند. نام تمام این منابع و مقالات را هنگام مطالعه درس‌ها خواهید دید.

هزینه دوره عزت نفس متمم چقدر است؟

شما می‌توانید برای استفاده از درس‌ها اشتراک ماهانه پرداخت کنید و بسته به مدت زمانی که نیاز دارید، از درس‌ها استفاده کنید. ضمناً در مدت فعال بودن اشتراک، علاوه بر فروش به هزاران درس دیگر (از جمله خودشناسی، شخصیت شناسی، مهارت ارتباطی و مدیریت زمان) هم دسترسی دارید.


محدودیت در دسترسی به این مجموعه درس

دسترسی کامل به این درس و ۴۰ درس دیگر دربارهٔ عزت نفس برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. تا کنون ۱۴۰۱۶ نفر از متممی‌ها مجموعاً ۱۵۵۸۲ تمرین در درس‌های عزت نفس ثبت کرده‌اند.

با عضویت ویژهٔ متمم علاوه بر این ۴۰ درس به هزاران درس دیگر از جمله درس‌های زیر دسترسی خواهید داشت:

  شخصیت شناسی | خودشناسی | تحلیل رفتار متقابل

  حمایت اجتماعی | استرس | پرورش تسلط کلامی

  کوچینگ | مهارت ارتباطی | مذاکره | فن بیان

  چگونه شاد باشیم | مدیریت انگیزه | برنامه ریزی

  دوره MBA (مطالعه منظم درس‌های مدیریتی)

ثبت نام    تجربه‌ٔ متممی‌ها

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری کارگاه آموزشی عزت نفس به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه کارگاه آموزشی عزت نفس

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۲۴۰ هزار تومان)، فصلی (۶۱۰ هزار تومان)، نیم‌سال (یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۴۵۴ نظر برای دقیق ترین تعریف عزت نفس چیست؟

  1. KHalegh گفت: (عضو ویژه)

    این بیت از مولانا عزت نفس را برای من یادآوری می کند:

    تو مگو همه به جنگند و ز صلح من چه آید                         تو یکی نه‌ای هزاری تو چراغ خود برافروز

  2. به باور من عزت نفس حکم همان اسکله ساختمان رو داره و اعتماد به نفس در واقع نمای ساختمانه که بسیاری متوجه اسکله ساختمان خودشون نیستن و برای نمای ظاهری یا همون اعتماد به نفس تلاش های بسیاری می کنن اما اونطور که نیاز هست نتیجه نمی گیرن در صورتی که مشکل از ریشه است. ما هرچقدر نمای ساختمان رو زیبا بسازیم باز هم با یک تکانی اسکله ساختمان ما به راحتی ریزش می کنه .

    امیدوارم تونسته باشم منظورم رو رسونده باشم

  3. محمد کاظم هدایت گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۱ درس)

    عزت نفس یک مولفه درونی است که برا هر شخصی متفاوت است و بر اساس متر و معیارهای درونی هم باید سنجیده شود. اینکه من در درون چقدر خودم را شایسته و توانمند بدانم فارغ از اینکه دیگران چه ارزیابی و قضاوتی داشته باشند.

  4. aliyazdani گفت:

    سلام دوستان سال نو همگی مبارک
    این اولین کامنت منه در متمم
    خیلی جالب بود  این تعاریف   و خصوصا این جمله :
    جالب اینجاست که با همه‌ی ابهام‌ها و اختلاف‌نظرهایی که در تعریف عزت نفس وجود دارد، بر سر اهمیت عزت نفس اختلافی نیست.
    بعد خوندن هر تعریف داشتم به تجربه های خودم راجع به ارزشمندی و توانمندی فک می کردم و این که کجا های این تجربه هارو داشتم   ولی نکته باحال بود این بود که نمیدونستم ارزشمندی و توانمدی مکمل هم هستن و انقد تاثیر گذارند رو وضعیت روحی ما
    چیزی من متوجه شدم از این ارتباط جذاب اینه که باید توجه بیشتری رو به احساساتمون  نسبت خودمون و وضعیت فعلی خودمون داشته باشیم   و ببینیم که آیا متعادل هستیم در این ارتباط ارزشمندی و توانمندی؟؟؟

  5. ی موضوعی که دوست دارم در موردش بنویسم تاثیر احساس ارزشمندی و توانمندی بر یکدیگر هست و در خیلی از مواقع ما وقتی از خودمون انتظار انجام کاری رو نداریم ولی به خوبی انجامش میدیم احساس توانمندی ما در اون زمینه به شدت تقویت میشه که خود این ناشی از تقویت حس ارزشمندی  در وجود ما هست.

  6. همیشه فکر می کردم که فردی با عزت نفس بالا هستم و به این مهم، مفتخر بودم.

    اما طی ۳۰ دقیقه ی گذشته، و با مطالعه ی این درس، مطالب همانند سیلی بود که مرا از خواب طولانی مدت بیدار کرد که در اشتباه محض بوده ام.

    ۱) هیچ گاه از هیچ چیز خودم (فرم لباس پوشیدن، صحبت کردن، تعامل با دیگران، موقعیت کاری، تحصیلات، مکان زندگی و…) راضی و خوشحال نبوده ام و همیشه منتقد اصلی خودم، خودم هستم.

    این چه لباسیست که پوشیده ای؟

    چرا این حرف را گفتی؟

    چرا با دیگری این طور رفتار می کنی؟

    موقعیت شغلیت اصلا خوب نیست.

    و هزاران هزار انتقاد دیگر

    ۲) خودم را فرد توانمندی می دانم اما هرگاه که با انتقاد یا بازخوردی (به ویژه از طرف افرادی که در حوزه ی کاری خودم، قبولشان دارم) روبرو می شوم، به شدت بهم ریخته و عصبی می شوم و سعی در جبران آن دارم.

    بخواهم موقعیت خودم را مشخص کنم، در یک چهارم پاینی سمت چپ قرار دارم.

    حال آنکه فکر می کردم در یک چهارم بالایی سمت راست هستم.

  7. حسین کمیلیان گفت: (عضو ویژه)

    یک سوالی که پس از مطالعه این درس به ذهن من خطور کرد این است که ما چقدر راحت میتونیم این احساس ارزشمند بودن و احساس توانمندی مون رو از هم تفکیک کنیم؟ آیا این ها روی هم اثر نمیگذارند؟ اگر موفق شویم برای یکی از اعضای خانواده و یا دوستان کار مهمی رو انجام بدیم (که این از توانمندی های ما نشات گرفته)، در حال افزایش حس ارزشمندپنداری خودمون هستیم.

  8. کمبود عزت نفس از کمبود احساس ارزشمندی و دوست داشتن خودم و نگرش نادرست خودم نسبت به توانمندی ها و شایستگی هام نشات میگیره

    آگاهی اولین قدم برای بهبود خود هست

    و من آگاهم نسبت به این دو احساسم ، کمبود این دو احساس در قالب کمبود عزت نفس خودشو نشون میده و به تبع کمبود عزت نفس خودشو در افکار ، گفتار ، رفتار واقدامات ما نشون میده

    کمبود عزت نفس باعث ندیدن فرصت ها و بهره نبردن ازشون میشه

    کمبود عزت نفس باعث میشه بجای انجام اقدامات ساده و منظم روزانه ، دائما درگیر اشتباهات ساده در تصمیم گیری باشیم و وقتی این احساس و اقدامات در طول زمان با هم ترکیب میشوند از ما شخصیتی موفق یا ضعیف و شکست خورده میسازن

    پایه ی موفقیت عزت نفس هست

    احساس ارزشمندی و احساس توانمندی خودمون رو دست کم نگیریم و از دریچه ای به همه ی اتفاقات و افراد نگاه کنیم که بهمون حس خوب بده.

     

  9. پریسا گفت:

    مدل دو عاملی عزت نفس برام خیلی ملموس بود. من توانمندی های خود رو هویت خودم می دونستم.

    هنگام حضور در جمع هایی که موضوع بحث در حوزه دانش و مهارتم بود، احساس خیلی خوبی داشتم اما در سایر محافل حس بی ارزشی می کردم که توام با اضطراب اجتماعی بود.

    این حالات متغیر واقعا برام معضل بود، تا اینکه با مطالعه این مطلب پاسخ رو پیدا کردم.

     

  10. محمد علیزاده گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۱ درس)

    کامل و مختصر عزت نفس از ۲بخش ارزشمندی و توانمندی خلاصه میشود که یک دنیا توضیح این دو مبحث دارند  اما تفکر و فکر کردن به این جملات باعث میشود خیلی از رابطه ها قطع شود ، خیلی از مسائل برایمان بی تفاوت باشند و اولویت ارزشمندی خودمان و توانایی خودمان و رقابت با خودمان ملاک قرار گیرد.

  11. کامنتا رو که مرور می کردم ، دیدم موارد زیادی به قضاوت نادرست در مورد خودمون اشاره کردند. اونی که در ذهن ماست دایما داره صحبت می کنه و مقایسه و یا راهکار یا قضاوت سریعی  انجام می ده.  کامنت مربوط به  (خانم یاسمن سعید) خیلی جالب بود که وقتی از صحبت های ذهنشون خسته می شن، روانشناس بهشون توصیه می کنه اونو به عنکبوت تشبیه کن تا ازش بدت بیاد و نتونه رو توتاثیر بگذاره.

    بنظر من هم دقیقا چیز مهمی که روی احساس ارزشمندی ما تاثیر زیادی می گذاره، گفتگوهای درونی ماست.پس یکی از راهکارها توقف صحبت درونی مون هست ولی چگونه؟

    چند وقت پیش کتاب ” نیروی حال”? نوشته ” اکهارت تله” رو می خوندم. وقتی بیوگرافی شو مرور کردم دیدم مشکلات زیادی داشته و دچار افسردگی طولانی میشه تا اینکه تصمیم به خودکشی می گیره، روزی که می خواد خودکشی کنه سوالی براش ایجاد میشه و از خودش می پرسه ” این کسی که می خوام از دستش راحت شم، کیه؟?‍♂️

    خلاصه از این قراره که یک سوال کلیدی، باعث تغییر سرنوشت او و درخشش فوق العاده این کتاب میشه و اونم اینه که می گه:

    ” اون اتفاقاتی  که ذهن از قبل برات تعریف می کنه،خاطره ان و مربوط به گذشته هستند و دقیقا هرچیزی ذهن برات تصور می کنه، آینده ان، اینها همه گفتگوهای ذهن توست. و تو فقط اونی هستی که الان داری تصمیم می گیری چه کار کنی؟(گفتگوی من با من ذهنی)

    تاکید می کنه دستاورد اکنون رو ببین، از طبیعت لذت ببر،به گلها خیره شو، حتی شده برای اینکه  قضاوت ذهن رو متوقف کنی، قدم هایی که درمسیر برمیداری رو بشمار. بعنوان یکی از راههای موثر هم یوگا و مدیتیشن رو پیشنهاد می ده.(جالبه خودش مدت زیادی در پارک می نشسته وفقط مناظر رو نگاه می کرده)

    فکر کنم اگر با تمرین بتونیم گفتگوهای ذهنی خودمون رو کنترل کنیم، احساس ارزشمندی بیشتری بدست می آوریم و همانطور که درمتن درس گفته شده باید عزت نفس رو یک “ویژگی ” ببینیم و برای تقویت آن تلاش کنیم. با تمرین افزایش احساس ارزشمندی، می تونیم بتدریج عزت نفس بالا رو تجربه کنیم.?

     

     

     

  12. نوشتن همیشه بهم کمک کرده که بهتر فکر و تحلیل کنم و واقعی‌تر ببینم. 

     

    چند وقت پیش یه فایل وُرد درست کردم و شروع کردم به نوشتنِ خصوصیاتِ به‌دردبخورم و کارهایی که هم خودم و هم اطرافیانم معتقد بودیم که من خوب انجام‌شون میدم.

     

    بعد از مدتی دیدم حسِ self-worth و self-competence درونیم داره با هم افزایش پیدا میکنه و انگیزه‌م برای ایجاد اصلاحاتِ مثبت داره تقویت میشه.

  13. تجربه ی حس ارزشمندی در این دوران برای خیلی از آدم ها دست نیافتنی شده.

    با وجود فشارهای مختلف اجتماعی و مقایسه ها و خودویرانگری های ذهنی که هرروز برای هرشخص بصورت خودآگاه یا ناخودآگاه رخ میده , دیگه جایی برای ارزشمند دانستن خود باقی نمیمونه.

    اغلب وقتی میخوایم خودمون رو ارزشمند محسوب کنیم ناخودآگاه  در  مقایسه کردن های خود با دیگران یا گشتن دنبال آرزوهایی که بهش دست پیدا نکردیم دفن میشیم , در نتیجه بجای حس ارزشمند بودن حس تنفر و بی ارزشی ما رو در خودش غرق میکنه.

     

    به امید اینکه نکات مثبت هرچند کوچک خودمون رو باارزش بدونیم و بجای خودشیفتگی به خودباوری برسیم.

  14. نیوشا برهانی حقیقی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۲ درس)

    به نظر من این احساسات و ذهنیات متلاطمی که در ما وجود دارند که ارزشمندی یا توانایی های ما رو زیر سوال میبرند همیشه وجود داشتند، مساله اینجاست چی میشه که ما انقدر بهشون بها میدیم؟ مگر نه اینکه یه سری افکار مظلوم و کم صدا هم در کنار اون ها هستند که ما رو تایید میکنن همیشه؟ چرا ما صدای  اون ها رو نمیشنویم؟ چرا ولوم صدای اونا رو توی مغزمون بالا نمیبریم که صدای اون منفی ها شنیده نشه؟

    آیا خودمون موثریم یا جامعه، تربیتمون یا محیط اطرافمون؟

    این ها همه وجود داره اما من حس میکنم درصد کسانی که اونقدر خوش شانس باشند که در محیطی رشد کنند که بستر نهادینه کردن تمام ویژگی ها و در یک کلام عزت نفس برای اون ها فراهم باشه خیلی کم اند. اما اون دسته ی دیگه که اکثریت اند میتونند با دونستن ریشه این افکار سعی در بهبود یا برطرف کردنش کنند. همون کاری که همه ی ما با خوندن درس های عزت نفس متمم و پادکست های آقای شعبانعلی و یا مطالعات آزاد دیگمون در این حوزه داریم انجام میدیم.

    این خودش یه قدم مثبته و همین الان من میتونم به خود درونیم بگم که به جای اینکه فکر کنه چند دقیقه یه متن خونده و تمام، به این فکر کنه که چقدر ارزشمند و توانمنده که داره قدم های مثبتی برای بهبود افکار منفی که در درونش ریشه کرده بر میداره.

     

  15. نجمه گفت: (عضو ویژه)

    سلام بر دوستان متممی عزیز

    چه تعریف جالبی بود “تعریف دو عاملی” و نموداری که در ادامه مطلب آمد به من کمک کرد بدانم دقیقا کجا قرار دارم. عامل دوم کاملا در من مشهود است، به توانایی های خود ایمان دارم اما با احساس ارزشمندی به خصوص زمانی که توانایی هایم انتظاراتم را براورده نمی کند دچار مشکل می شوم. مثلا زمانی که دو هفته ممتد به سختی کار می کنم، در طول انجام کار احساس رضایت و ارزشمندی دارم به خصوص اگر طبق برنامه ام که معمولا سنگین است پیش بروم، اما در انتها، زمانی که خیلی خسته می شوم، زمانی که باید خودم را به خاطر تلاشم فارغ از نتیجه به دست آمده در آغوش بکشم، دو روز فقط استراحت کنم و هدیه ای برای خود بخرم، اصلا قدردان خودم نیستم. محیط هم می تواند این حال بد را در من تشدید می کند.
    امیدوارم در انتهای این دوره بتوانم عامل اول را در خودم بهبود ببخشم. فکر می کنم کمال گرایی حس ارزشمندی را کاهش می دهد.
    یک مطلبی در مورد تعریف عزت نفس از دیدگاه کریستوفر مراک ذهنم را مشغول کرده. بر اساس متمم او معتقد است عزت نفس یک ویژگی درونی است و یک فرد نمی تواند مقدار عزت نفس آدم دیگر را بر اساس توانایی هایش قضاوت کند. من فکر می کنم عزت نفس را راحت می توان در آدم ها تشخیص داد به شرط اینکه در موقعیت مناسب بتوان رفتارشان را دید. رفتار، انتخاب و نحوه تصمیم گیری نمود بیرونی مقدار عزت نفس هر آدم فارغ از مقدار توانایی های او است.

    • مجتبي آزادي گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۱ درس)

      سلام

      بر خلاف نظر شما من معتقدم رفتار، انتخاب و نحوه تصمیم گیری افراد نمیتونه شاخص های پیش رو (پیش بینی. کننده)  برای عزت نفس افراد باشه چون  افراد در موقعیت های مختلف بر اساس مؤلفه های مختلف محیطی انتخاب یا رفتار هایی میکنند که رابطه مستقیمی با عزت نفس اونها نداره هر چند اگر تعریف عزت نفس رو همون طور که در درس اومده عزت نفس لحظه ایی در نظر بگیریم میشه با شما هم نظر باشم ،همونطور که در درس های شخصیت شناسی متمم اومده رفتار یک واکنش لحظه ایی نسبت به یک کنش محیطیه یعنی اگرکسی در یک لحظه نسبت به موضوعی خشمگین بشه و فریاد بزنه نمیشه گفت شخصیت عصبانی داره ولی کسی که مدام در حال فریاد زدن نسبت به هر عامل محیطی آزار دهنده یا عادیه دیگه از رفتار صحبت نمیکنیم و از شخصیت و کمی جلوتر از تیپ شخصیتیش صحبت میکنیم و البته انتخاب و تصمیم گیری هم از عوامل مختلفی تبعیت میکنند در نهایت بنظرم پیوستگی و تداوم در یک نوع رفتار ،انتخاب،تصمیم گیری میتونه شاخص های بهتری از میزان ارزشمندی یا توانمندی (عزت نفس)افراد باشه و نه یک یا  چند انتخاب و تصمیم و رفتار .

      • محمد علیزاده گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۱ درس)

        دوست گرامی نظر شما رو خوندم و اجازه بدید مخالفت خودم رو با مبحث اول نوشته تون بگم، بلعکس عزت نفس نه فقط در شرایط طبیعی بلکه در مشکلات و عصبانیت بیشتر نمون پیدا میکنه و تفاوت  دو شخصی که بر روی این موضوع کار کرده با شخصی که بدون عزت نفس است کاملا نمود پیدا میکنه .

  16. مدت زمانیه که فهمیدم ریشه خیلی از مشکلات و موانعی که مانع از رشد فردی میشه از عزت نفس پایین میاد.. قضاوتهای اشتباه مقایسه های بی پایان… برای همین اولین درسی که بعد از کاربر ویژه شدن شروع کردم این درس بود.. امیدوارم قدمی رو به جلو بردارم

     

     

  17. احساس ارزشمندی گاهی اوقات با پرخاش نسبت به هر گونه بی احترامی در ذهن من مترادف می شوند شاید بهتر ایتپن باشد که انسانی که خودرا ارزشمند می داند خود را در معرض موقعیت هایی که اورا بی ارزش و خجالت زده و در معرض اشتباه قرار می دهد قرار نگیرد.

    ولی در صورتی که در چنین موقعیت گیر بیافتد چکار باید کرد که هم موقعیت را مدیریت کرد و هم از احساس ارزشمندی کاسته نشود.

    • دقیقن به همین دلیل هست که گفته میشه عزت نفس و حس ارزشمندی لحظه ای هست و بالا پایین میشود , قرار گرفتن توی همچین موقعیت هایی میتونه باعث کاهش لحظه ای این احساس ها بشه .

      شخصی که عزت نفس متوسط بالایی داره در چنین موقعیت هایی بجای فرار از واقعیت ها یا ترس از اشتباه و شکست , سعی میکنه اگر اشتباهی ازش سرزده بجای خودویرانگری یا دلیل آوردن و انکار کردن , اشتباه خودش رو بپذیره و برخورد منطقی با خود و دیگران بروز بده.

       

      همین ترس ها و فرار از واقعیت یا کمال گرایی برای اشتباه نکردن عواملی هستن که عزت نفس رو تخریب میکنن.

  18. فردین گفت: (عضو ویژه)

    سلام

    به نظرم میرسه عزت نفس پایین در بسیاری از مواقع مانع از رشد و پیشرفت من بوده و حتی گاهی مانع از بهتر بودنم در تحصیل کار ،ارتباطات و … میشه گفت عزت نفس در تمام ابعاد زندگی وجود داره و عامل و مانع بسیاری از مسائل. من امروز میدانم که میتوانم خودم باشم و برای خودم زندگی کنم اگر احساس ارزشمند بودن را در خودم پرورش دهم و توانمندی ها و مهرارت هایم را توسعه دهم تا چرخه ای مثبت در زندگی ام شکل گیرد . من فهمیدم که بسیاری از ای کاش هایم نتیجه ی پایین بودن عزت نفسم بوده اند. من میخواهم در مسیر اصلی زندگی ام را ادامه دهم .

  19. من خب حس میکردم که با عزت نفسم مشکل دارم.

    وهمیشه دوس داشتم کاری بکنم .وقتی وارد متمم شدم و این مطلب رو دیدم سریعا شروع به مطالعه کردم.خب الان بصورت علمی تر و جزئی تر از مشکلات خودم با عزت نفس اگاه شدم چون الان تا حدی با نشانه هاشان اشنام ،وخب این یه قدم مثبته چون که مبارزه با چیزی که هیچ اطلاعاتی درموردش نداری خب خیلی سخته.

    الان ادمهایی که عزت نفس بالایی دارن رو بهتر میتونم تشخیص بدم و اینم خیلی کمک میکنه و برعکس ادما با عزت نفس پایین.

    خیلی جالبه برام و دوس دارم تا اخرشو ادامه بدم

  20. سلام و درود به همه متممی های عزیز
    بحث فوق العاده جالبی بود که یا بهش کمتر فکر میکردم و یا تصور نمیکردم که مباحث جدی در موردش وجود داشته باشه و البته تصورات من از برخی نویسندگان و مترجمین و ناشرین کتابها زرد هم بی تاثیر نبود که ای یک قضاوت ناشیانه من هست.
    اینطور که من برداشت کردم در واقع اولین گام برای ارتقاء عزت نفس کنار آمدن با خود است اما فعل این عمل با بیان آن بسیار متفاوت میباشد اما شاید اینطوری درست باشد که اگر مسیری (که من هنوز واقعا نمیدانم چه مسیری) را به درستی طی کنیم شرایطی پیش میاید که با خودمان کنار آمده و همین کنار آمدن با خود راه را بازتر کرده تا بازهم به خود نزدیک تر بشویم و خودمان را همانگونه که هستیم قبول کنیم (من هم مثل برخی کتابهای زرد صحبت کردم ولی در پائین توضیح میدهم) و در واقع از تنش درگیری سنگین درونی خلاص شده و به امور واقعیتر و بیرونی رسیدگی کنیم. البته اشاره کردم که این برداشت من ارتقاء عزت نفس در اولین روز برخوردم با این مبحث بود
    اما بارها سعی کردم با این عبارت که خودمان را همانطور که هستیم بپذیریم خودم را سرگرم دیدم ، خوب نمیشود. وقتی یک عامل ظاهری و یا درونی وجود دارد که آزارمان میدهند و بسیاری از مشکلات را به آن نسبت میدهیم خوب چطور باید خودمان را بپذیریم.
    خیر یک اشتباه کردم ، وقتی لغت پذیرش را به کار میبریم گاها با تائید برابری میکند. یک نامه برای ما میاید آنرا دریافت میکنید و در واقع پذیرفتیم که مال ماست اما وقتی نامه را میخوانیم و از محتویات آن آگاه میشویم متوجه میشویم برای ما ناخوشایند است و احتمالا با فرض اینکه نامه برای ما بوده و ما پذیرش آن را داشتیم ، قصد نداریم که محتویاتش را تائید کنیم برای همین اقدامی میکنیم ، مثلا ما هم یک نامه متقابل ارسال میکنیم ، یا محترمانه معترض میشویم ویا بی خیال شده و یا با یک تیربار به سمت نویسنده حرکت میکنیم.
    اگر یک نفر قد کوتاهی دارد و اصلا مایل نیست این را پیذیرد به احتمال زیاد تلاشی هم غیر از فرسایش خود نمیکند و اگر روزی این پذیرش را داشته باشد احتمال زیاد تلاش میکند با ورزش و تغذیه و یا نقشی که در جامعه میپذیرد خود را ارتقاء دهد.
     
    این برداشت من از این بحث بود
    با تشکر