Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


راسل اکاف (راسل ایکاف) | تدوین‌گر تفکر سیستمی


راسل اکاف راسل ایکاف تفکر سیستمی متمم محل توسعه مهارتهای من

راسل اکاف – که نامش را راسل ایکاف هم می‌خوانند – از دانشمندان و صاحب‌نظران مطرح مدیریت در جهان بوده است. او در سال ۱۹۱۹ به دنیا آمد و نود سال بعد در سال ۲۰۰۹ درگذشت.

اکاف را از نظر جایگاه، نوع نگرش و شیوهٔ فعالیت تا حد زیادی می‌توان شبیه پیتر دراکر دانست. چون مانند دراکر نگاه عمیقی داشت. می‌کوشید پدیده‌ها را به شکل سیستمی بفهمد. در زمینه‌های بسیار متنوعی مطالعه می‌کرد و در طیف گسترده‌ای از موضوعات هم حرف می‌زد و می‌نوشت. مدیریت، حل مسئله، سازمان‌دهی، تفکر سیستمی، سیاست‌گذاری،‌ شخصیت شناسی، رفتارشناسی، مدیریت بحران‌های اجتماعی، تحول تمدن‌ها، پژوهش عملیاتی، روش علمی، آموزش و یادگیری صرفاً نمونه‌هایی از موضوعاتی هستند که اکاف به آن‌ها پرداخته و درباره‌شان نوشته است.

او که تحصیلات پایهٔ خود را در معماری و فلسفه گذرانده بود، در نهایت دکترای خود را در حوزه فلسفه علم گرفت. اما به دلیل حجم گسترده فعالیت‌هایش در حوزه مدیریت، کمتر کسی می‌داند یا به خاطر می‌آورد که او در این رشته تحصیل نکرده است. بنابراین باید اکاف را هم مانند دنیل کانمن، ادگار شاین، مارشال مک لوهان و بسیاری بزرگان دیگر، از جمله دانشمندان نامداری دانست که در رشته‌ای غیر از تحصیلات رسمی دانشگاهی خود به نظریه‌پرداز و صاحب‌نظر تبدیل شده‌اند.

تدوین تفکر سیستمی

راسل اکاف را در بسیاری از کتاب‌ها و مقالات بین‌المللی به عنوان پدر تفکر سیستمی معرفی می‌کنند. پذیرش این نوع عنوان‌ها برای ما ایرانیان که عادت داریم به سرعت افرادی را به عنوان پدر یا مادر علوم مختلف اعلام کنیم، راحت‌تر نیز هست.

با این حال اگر بخواهیم منصف باشیم، باید بگوییم که نقش اکاف، تدوین دانش تفکر سیستمی بوده است. پیش از او افرادی مانند لودویگ برتالانفی و الکساندر بوگدانف دربارهٔ نظریهٔ عمومی سیستم‌ها حرف زده بودند و نگاه کل‌نگر در حل مسئله هم مورد توجه قرار گرفته بود. اما این راسل اکاف بود که مباحث تفکر سیستمی را جمع‌بندی و طبقه‌بندی کرد و به زبانی ساده در قالب کتاب‌ها و مقالات فراوان شرح داد. کار او آن‌قدر تأثیرگذار بود که شاید بتوان گفت «اکاف» امروزه بلند‌آوازه‌ترین نام در قلمرو تفکر سیستمی است.

ترویج اصطلاحات و مفاهیم متنوع در مدیریت و علوم انسانی

امروزه اصطلاحات و مفاهیم بسیاری در مدیریت و علوم انسانی می‌خوانیم و می‌شنویم که یا راسل اکاف آن‌ها را ابداع کرده و یا نقش مهمی در ترویج آن‌ها داشته است. هرم DIKW از جملهٔ همین اصطلاحات است. حتی اگر اسم DIKW را نشنیده باشید، احتمالاً دربارهٔ تفاوت داده (Data) و اطلاعات (Information) چیزهایی شنیده‌اید. این بحث، زیرمجموعهٔ همین هرم DIKW است.

اکاف توضیح می‌دهد که باید میان داده‌ها، اطلاعات، دانش و خِرَد (یا حکمت) تفاوت قائل شد:

راسل ایکاف

اکاف توضیح می‌دهد که «داده‌ها» خام‌ترین چیزی هستند که در دسترس ما قرار دارند. داده ممکن است مفید باشد یا غیرمفید؛ معنادار یا بی‌معنا؛ درست یا نادرست. معمولاً جدول‌های خالی با «داده» پر می‌شوند. داده‌هایی که ممکن است فهرست قد دانشجویان یک کلاس، درآمد مردم کشور و یا تاریخ تولد مشتریان یک بانک باشند.

اگر بتوانیم با قرار دادن داده‌ها در کنار یکدیگر، ارتباطی منطقی میان‌شان کشف کنیم، می‌توانیم بگوییم به «اطلاعات» دست یافته‌ایم. متوسط قد دانشجویان یک کلاس، نحوهٔ توزیع درآمد میان مردم (مثلاً شاخص جینی) و تغییرات پس‌انداز مردم در طول زمان، نمونه‌هایی از «اطلاعات» هستند. به زبان ساده می‌توان گفت اطلاعات، حاصل پردازش داده‌هاست.

حالا اگر همین اطلاعات را پردازش کنیم و بخش‌های مفید را از غیرمفید جدا کنیم و آن‌ها را دسته‌بندی کرده در راستای هدف خاصی به کار بگیریم، می‌‌توانیم بگوییم به «دانش» دست‌ یافته‌ایم.

اکاف «حکمت و پختگی» را آخرین لایهٔ این هرم می‌داند. لایه‌ای که در آن از «چگونگی» به «چرا» می‌رسد. دیگر نمی‌پرسیم مردم درآمد خود را چگونه هزینه می‌کنند؟ بلکه می‌گوییم چرا این‌گونه هزینه می‌کنند؟‌ دیگر نمی‌گوییم سازمان ما چگونه کار می‌کند و چه تأثیراتی بر بازار داشته است؟ بلکه در پی این هستیم که بدانیم مأموریت سازمان ما چیست و چرا می‌خواهد روی بازار تأثیر بگذارد. در این مرحله، همه چیز  از جنس توصیف نیست. بلکه تجویز، ارزیابی، هدف‌گذاری و ارزش‌گذاری هم وارد ماجرا می‌شود (کتابِ دربارهٔ سیستم‌های هدفمند).

بحث دربارهٔ DIKW می‌تواند موضوع درسی مستقل باشد و محور اصلی حرف ما در این درس نیست. بلکه فقط با اشاره به این موضوع می‌خواستیم بگوییم که بسیاری از حرف‌ها، توضیحات و مفاهیمی که امروزه در مدیریت می‌شنویم، حتی اگر ندانیم، ممکن است مستقیم یا غیرمستقیم حاصل کارهای راسل اکاف باشد.

چند جمله از راسل اکاف

در آینده با راسل اکاف زیاد کار خواهیم داشت اما در این مرحله می‌خواهیم برخی از جملات او را با یکدیگر مرور کنیم:

ما فقط می‌توانیم از اشتباهات‌مان درس بگیریم؛ با تشخیص اشتباهات، تعیین منشاء و ریشهٔ آن‌ها، و اصلاح‌شان. انسان‌ها از اشتباهات خود بیشتر می‌توانند بیاموزند تا کارهای درست دیگران.

بوروکرات کسی است که توان نه گفتن دارد اما قدرت بله گفتن ندارد

محدودیت در دسترسی کامل به این مطلب

برای مشاهدهٔ متن کامل این مطلب کافی است (بدون پرداخت هرگونه هزینه) در سایت متمم ثبت نام کنید. پس از ثبت‌نام به تعداد قابل‌توجهی از درس‌‌های متمم دسترسی پیدا می‌کنید:

نمونه درس‌های کاربر آزاد

البته اگر بخواهید به همهٔ درس‌های متمم دسترسی از جمله درس‌های زیر دسترسی داشته باشید لازم است حق اشتراک بپردازید:

مدیریت کسب و کار (MBA) | توسعه فردی

خودشناسی | شخصیت شناسی | هدف گذاری

مسیر شغلی | کوچینگ | مشاوره مدیریت

تصمیم گیریعزت نفس | زندگی شاد

تسلط کلامی | مهارت ارتباطی | فنون مذاکره

ثبت نام رایگان    تجربه‌ٔ متممی‌ها

برای خرید دوره های صوتی هم می‌‌توانید به صفحهٔ فروشگاه متمم سر بزنید.

کتابهای راسل اکاف

اکاف کتاب‌های بسیاری نوشته و در آثارش طیف گسترده‌ای از موضوعات را پوشش داده است؛ از تحقیق در عملیات و بازآفرینی سازمان گرفته تا خاطره و داستان.

ما در متمم از میان کتاب‌های متعدد او کتاب دربارهٔ سیستم‌های هدفمند را معرفی کرده‌ایم.

تلفظ درست نام Russell Ackoff

در زبان انگلیسی Ackoff را به شکل اَکاف تلفظ می‌کنند. اما چون نخستین سال‌هایی که ایرانیان با او آشنا شدند هنوز اینترنت رواج نداشت، مدرسان دانشگاه و پژوهشگران حدس زدند که تلفظ درست این کلمه «ایکاف» است. می‌توان گفت امروز هر یک از این دو تلفظ را به کار ببرید درست است. اکاف، تلفظ واقعی است و ایکاف، غلط مصطلحی است که به علت جاافتادن، نمی‌توان از به کار بردن آن ایراد گرفت.

اگر به بحث اسامی و شیوهٔ تلفظ آن‌ها علاقه‌مند هستید، پیشنهاد می‌کنیم خط مشی متمم در نگارش نام نویسندگان و اسامی خاص را بخوانید.

چند تذکر دربارهٔ بخش معرفی کتاب متمم

متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب می‌پردازد.

صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنگ‌تر از نقاط قوت‌شان باشد. ضمن این که معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درس‌ها بوده است. جز در مواردی که صریحاً به این نکته اشاره، در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدف آشنایی کلی با موضوع یا نویسنده و یا نقد کتاب به آن پرداخته شده باشد.

متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینه‌ای دریافت نمی‌کند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار می‌دهد.

دسته‌بندی کتاب های مدیریت

دسته‌بندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی

مطالب، فایل‌ها و کتابهای مربوط به کتابخوانی

پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری تفکر سیستمی به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه تفکر سیستمی

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۳۷۵ نظر برای راسل اکاف (راسل ایکاف) | تدوین‌گر تفکر سیستمی

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .