تنبیه خود | آیا شما هم گاهی خودتان را تنبیه و مجازات میکنید؟
🟩 وسیلهای را بدون تحقیق زیاد از یک فروشگاه خریدهاید و چند ساعت بعد متوجه میشوید که فروشگاه دیگری آن را بسیار ارزانتر میفروخته است. تصمیم میگیرید برای این که تنبیه شوید، یا شاید برای جبران مافات، بر خلاف برنامهٔ قبلی، امشب شام را از رستوران نخرید و نیمرو بخورید.
🟩 رابطهٔ بسیار خوب و صمیمیتان با یکی از بهترین دوستانتان از بین رفته است. علت هم این بوده که هنگام عصبانیت، حرفهایی به او زدهاید که به سادگی قابل جبران نیستند. حالا مدام در خانه قدم میزنید و به خود میگویید: «من یک احمقم. یک آدم بیدقت. هیچوقت نتوانستم خشمم را کنترل کنم. این اولین بار نیست که به خاطر ناتوانی در مدیریت احساسات، چیز ارزشمندی را از دست میدهم.»
🟩 امروز در شرکت سخنرانی داشتهاید و از نتیجه راضی نبودهاید. به نتیجه میرسید که به اندازهٔ کافی تمرین نکرده بودید. تصمیم میگیرید سه ساعت بیشتر در شرکت بمانید و اتاقتان را تمیز کنید. کاری که همیشه از آن فراری بودهاید و امروز فکر میکنید میتواند تنبیه مناسبی باشد. تا یادتان بماند و در آینده بیشتر تمرین کنید.
🟩 در محیط کار، پشت سر همکار خود حرف زدهاید. آنهم نه حرف معمولی. یکی از اسرار او را – که پیش از این به شما گفته بود – برملا کردهاید. حالا به همین علت، او فرصت ارتقاء شغلی را از دست داده است. حستان اصلاً خوب نیست. فکر نمیکردید چنین اتفاقی بیفتد. تصمیم میگیرید سفر آخر هفتهتان را که ماههاست منتظرش بودید، لغو کنید. چون فکر میکنید اگر خودتان را تنبیه کنید، تلخی این تنبیه یادتان میماند و در موارد مشابه چنین رفتاری را تکرار نخواهید کرد.
🟩 امروز هنگام رانندگی تصادف کردید. تقصیر خودتان هم بود. چون داشتید – برای هزارمین بار – موبایل را همزمان با رانندگی چک میکردید و پیام میدادید. تصمیم میگیرید موبایل را چند روز داخل چمدان بگذارید و در آن را قفل کنید. یا اصلاً آن را به دوستتان بدهید و بگویید چند روز دیگر آن را برایتان بیاورد. میخواهید همیشه یادتان بماند که میشود بدون موبایل هم لحظاتی را گذراند.
این نوع رفتارها را میتوان «تنبیه خود یا خودتنبیهی» (Self-punishment) نامید.
در این درس میخواهیم کمی دربارهٔ تعریف خودتنبیهی حرف بزنیم و ببینیم این کار چگونه و با چه انگیزههایی انجام میشود و آیا برای تغییر رفتار مفید است؟
تعریف خودتنبیهی چیست؟
اصطلاح «تنبیه خود» چندان جدید نیست و حداقل نیم قرن قدمت دارد. مثلاً در پژوهشهایی که در سال ۱۹۷۳ منتشر شده، میبینیم به این سوال پرداختهاند که استفاده از تنبیه خود چقدر به موفقیت انسانها در برنامهٔ کاهش وزن کمک میکند (+). حتی در اوایل قرن بیستم هم، در نوشتههای کسانی مثل فروید – که البته پژوهشمحور نیستند – همچنان ایدهٔ ارتباط میان «احساس گناه» و «تنبیه خود» دیده میشود (+). با این حال، به رغم قدیمی بودن این اصطلاح و انتشار مقالات فراوان دربارهٔ آن، هنوز تعریف شفافی از خودتنبیهی وجود ندارد و حد و مرز آن مشخص نیست.
بعضی از پژوهشگران، اصطلاح تنبیه خود را سختگیرانه تعریف کردهاند. در حدی که باید سر خود را به دیوار بکوبید تا کارتان را مصداق خودتنبیهی فرض کنند. بعضی حد میانه را انتخاب کردهاند. به شکلی که تشخیص مصداقهای «تنبیه خود» تا حد زیادی سلیقهای است. مثلاً تأکید میکنند که خودتنبیهی رفتاری ناشی از پشیمانی است که هزینهآور (مادی یا نامشهود) نیز هست (+). گروه دیگری هم هستند که دامنهٔ خودتنبیهی را بسیار وسیعتر در نظر میگیرند. آنها حتی نشستن در خلوت و سرزنش خود را مصداق خودتنبیهی فرض میکنند.
ما در اینجا، همین معنای عمومیتر و بازتر را مد نظر داریم. همان شکلی که این روزها در رسانهها و نشریات هم زیاد میبینیم و میشنویم:
این شکل از خودتنبیهی حتی در پرورش و تغییر عادتها را رایج است. شاید شما هم کسانی را دیده باشید که با خود قرار میگذارند هر روز سی دقیقه ورزش کنند و اگر نتوانستند، پولی را به یک خیریه بدهند. یا با خود قرار میگذارند که هفتهای پنجاه صفحه کتاب بخوانند و هر هفتهای که این کار را انجام ندهند، به خودشان اجازه نمیدهند که در آن هفته فیلم ببینند.
با چه انگیزهای خود را تنبیه میکنیم؟
آیا تنبیه خود گزینهٔ خوبی است و اثر دارد؟
با توجه به مثالهای مطرح شده در درس – و نیز احتمالاً جستجوی تکمیلی در وب – حتماً این نکته را درک کردهاید که مرز بین «جبران اشتباه» و «تنبیه خود» مرز شفافی نیست. اما احتمالاً توجه به معیارهای زیر کمک میکند مصداقهای آن را راحتتر تعیین کنیم:
- این روشها هزینه دارند؛ هزینهٔ مادی، عاطفی، روانی، اعتباری و …
- این روشها معمولاً اتفاقهای افتاده را جبران نمیکنند.
- این روشها معمولاً حاوی پیام هستند؛ پیام پشیمانی: برای خودمان یا برای طرف مقابل یا برای دیگران (یک یا دو مورد از اینها و یا هر سه مورد).
حکم دادن دربارهٔ موثر بودن یا نبودن آنها هم، چنانکه در همین درس گفتیم، ساده نیست. روشی که در گذشته برای شما جواب داده، شاید در اثر تکرار، کماثر یابیاثر شود. همچنین، روشی که میتواند برای شما جواب دهد، ممکن است برای دوستتان موثر و مناسب نباشد. به همین علت، پژوهشها هم غالباً بر ریشههای خودتنبیهی متمرکز هستند و نه نتیجههای آن.
ما به قضاوتی کاملاً شخصی نیاز داریم. باید به الگوهای رفتاری خود نگاه کنیم و نهایتاً تشخیص دهیم که الگوهای خودتنبیهیمان موثر هستند یا نه.
ضمن این که در ارزیابیهایمان باید موردی بودن یا مکرر بودن این رفتار را هم در نظر بگیریم. این که در رقابتهای درونسازمانی حق یک همکار را پایمال کنیم و بعداً که پشیمان شدیم، برای جریمهٔ خودمان، تمام پاداش اضافیمان را به یک خانوادهٔ فقیر بدهیم، نوعی خودتنبیهی موردی است. اما این که هر هفته نتوانستیم ورزش صبحگاهی انجام دهیم، خوردن غذای مورد علاقهمان را برای یک هفته بر خود ممنوع کنیم، یک الگوی تکراری خودتنبیهی است که هفتهها و ماهها قرار است تکرار شود. این دو نوع تنبیه از یک جنس نیستند و ماهیت متفاوتی دارند.
به عنوان تمرین این درس میتوانید به پرسشهای زیر فکر کنید و اگر راحت بودید، پاسخ آنها را برای دوستانتان هم بنویسید:
شما با عضویت ویژه در متمم، میتوانید به درسها و آموزشهای بسیاری از جمله موضوعات زیر دسترسی کامل داشته باشید:
موضوعات زیر، برخی از درسهایی هستند که در متمم آموزش داده میشوند:
دوره MBA (یادگیری منظم درسها)
استراتژی | کارآفرینی | مدل کسب و کار | برندسازی
فنون مذاکره | مهارت ارتباطی | هوش هیجانی |تسلط کلامی
توسعه فردی | مهارت یادگیری | تصمیم گیری | تفکر سیستمی
کوچینگ | مشاوره مدیریت | کار تیمی | کاریزما
عزت نفس | زندگی شاد | خودشناسی | شخصیت شناسی
مدیریت بازاریابی | دیجیتال مارکتینگ | سئو | ایمیل مارکتینگ
اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید دربارهی متمم بیشتر بدانید، میتوانید نظرات دوستان متممی را دربارهی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی میشناسند:
آیا میتوانید یک یا دو نمونه از الگوهای خودتنبیهی را در رفتار خود تشخیص دهید و به یاد بیاورید؟ کاری که زیاد پیش میآید بعد از «اشتباهات، محقق نشدن اهداف و برنامهها، اتفاقهای ناخوشایند، رفتارهای نادرست، تصمیمهای غیراخلاقی و یا تجربهٔ حس بد» انجام دهید.
این الگوهای خودتنبیهی چقدر موثر بودهاند؟ آیا اثرشان همیشه و همهجا یکسان است؟
آیا روشهای خودتنبیهی شما اثرات منفی و مخرب ماندگار هم دارند؟ یا کارهایی مثبت و سازنده محسوب میشوند؟
آیا روشهای خودتنبیهی جایگزینی هم میشناسید؟ پیش آمده که ببینید دیگران در شرایط مشابه شما کار دیگری بکنند؟
آیا دوست یا دوستانی دارید که گفتگو با آنها بتواند شما را از «تنبیه خود» بینیاز کند؟ به زبان دیگر، آیا پیش آمده که حمایت اجتماعی بتواند نقش خودتنبیهی را ایفا کند؟ یا این دو را مکمل میبینید و جایگزین نمیدانید؟
آیا این امکان وجود داشته به که جای تنبیه خود در هنگام رفتار نادرست، وقتی رفتار درست انجام میدهید خود را تشویق کنید؟ (این موضوع از جایی به جای دیگر فرق میکند. مثلاً در رعایت رژیم غذایی، چنین کاری امکانپذیر است. ولی در ماجرای دروغ گفتن به دوستان، ممکن است پاداش به رفتار درست، چندان معنا نداشته باشد).
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری انگیزش-و-هیجان به شما پیشنهاد میکند:
- مدیریت انگیزه چیست؟ انگیزش و هیجان، چگونه زندگی ما را میسازند؟
- تعریف انگیزه چیست؟ پنج سوال اصلی در انگیزش
- برنامه ریزی برای برنامه ریزی (Plan to Plan)
- علف های هرز در زمین برنامه ریزی شما
- برنامه ریزی و چالش اقدامهای رها شده و ناتمام
- مانع اصلی در رسیدن به خواسته ها
- نقش «طرح جایگزین یا Plan B» در برنامه ریزی
- تنبیه خود | آیا شما هم گاهی خودتان را تنبیه و مجازات میکنید؟
- رفتارشناسی | رفتارگرایی در روانشناسی | روانشناسی رفتارگرا
- شرطی سازی کلاسیک – هنوز هم باید آن را جدی بگیریم
- تقویت مثبت و مثالهای آن
- تقویت منفی و مثالهای آن
- انگیزه و بی انگیزگی در نگاه رفتارگراها چگونه تعریف میشود؟
- دوپامین چیست؟ درباره متهم اصلی پرونده لذت و اعتیاد!
- افسانه سیزیف | بی انگیزگی ناشی از انجام کارهای پوچ
- اثر آیکیا | دلبستگی به آنچه خود ساختهایم
- معرفی ماتریس عوامل انگیزشی دیوید فوربس
- چه چیزی انگیزه سفر را ایجاد کرده است؟
- مفهوم خود و خود انگاره (Self-concept): رابطه شما با خودتان چگونه است؟
- آنچه شما دربارهی خودتان میدانید
- رابطه هویت و انگیزه
- فهرستی که میتواند به ایجاد انگیزه در شما کمک کند
- امنیت به عنوان یک انگیزه
- چرا امنیت روانی خود را از دست میدهیم؟
- امنیت روانی به عنوان یک انگیزه پایه در بازاریابی و فروش
- تبدیل انتقام و ترس به انگیزه برای موفقیت
- درباره کارهایی که دوستشان نداریم
- معرفی کتاب The Science of Why: «دانشِ چراها» یا «علم علتها»
- دیوید مک کللند – نظریه پرداز انگیزش، پیشرفت و موفقیت
- کتاب اثر مرکب | دارن هاردی | خلاصه کتاب و نقد کتاب اثر مرکب
- کتاب پاداش | کتابی دربارهی انگیزش از دن اریلی
- کتاب انگیزش و هیجان مارشال ریو
- جان واتسون | پدر روانشناسی رفتارگرا
- آلبرت بندورا و نظریه یادگیری اجتماعی
- لئون فستینگر
- فرمول موفقیت چیست؟ افراد موفق چگونه به موفقیت میرسند؟
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : یاسین نوری
فکر می کنم تنبیه، گزینه بسیار خوبی برای تغییر رفتاره.
بنده به همراه 5-6 نفر از اطرافیانم یک گروه تلگرامی ساختیم که اسمش هست (تعهد روزانه). هرکدوم از اعضای گروه یک تعهد داره و باید به صورت روزانه به تعهدش عمل کنه.
قانون گروه اینه که هر کسی بعد از عمل به تعهدش باید به بقیه اعضای گروه اعلام کنه که تعهدش رو انجام داده. ما قانون گذاشتیم که اگر کسی، تعهدش رو انجام نده یا اینکه یادش بره (تا یک ساعت مشخص) در گروه اعلام کنه که تعهدش رو انجام داده، باید جریمه پرداخت کنه. جریمه تعیین شده، واریز کردن 20 هزار تومان پول به صندوق گروهه.
این روش برای خودم و تمام اعضای گروه بسیار کارآمد و اثر گذار بوده. همه از دستاورد های این گروه راضی هستیم. هیچ کدوم از افراد تا قبل از تاسیس این گروه، نتونستن انقدر طولانی مدت و به صورت مداوم یک کار رو انجام بدن.
الان یک سال و یک ماه از تاسیس این گروه می گذره و همه از این کار راضی هستیم. من الان دوتا تعهد در گروه برای خودم تعیین کردم و هردوتا رو به خوبی انجام می دم. شک ندارم اگه این گروه وجود نداشت، من هم خیلی زود خسته می شدم و دیگه انگیزه ادامه دادن رو نداشتم.
ماجرای شکل گیری این گروه جالبه:
از مزایای داشتن معلم خوب
حدود 2 سال پیش، به تقلید از معلم خوبم آقای شعبانعلی تصمیم گرفتم که هر روز کتاب بخونم. البته از اونجایی که جایگاه آقای معلم برای من بسیار بلند پروازانه و دست نیافتنی بود (و هست). تصمیم گرفتم حداکثر توانم رو بذارم و تقلید 10 درصدی از آقای معلم رو در حوزه کتاب خونی عملی کنم. من باید روزانه 10 صفحه کتاب می خوندم.
5-6 ماه اول این کار برام سخت بود، خیلی ها میگن که آدم بعد از 40 روز عادت میکنه و شرطی میشه، ولی من اینطور نبودم. 5-6 ماه گذشت ولی خیلی پیش میومد که به تعهدم عمل نکنم. ولی همه ی روزهایی که کتاب نمی خوندم رو می نوشتم و مثلا روز جمعه، به اندازه چند روز کتاب می خوندم.
از این روش راضی بودم، اما یک بار تا 20-30 روز کتاب نخوندم. از متوقف شدن این برنامه خیلی می ترسیدم. به دنبال یک روش برای حل این مشکل بودم که یادم افتاد برادرم پشت کنکوریه و همسرم هم دوست داره به صورت روزانه زبان تمرین کنه. ما سه نفر به همراه خواهر کوچیکم که 9 سالشه این گروه رو تاسیس کردیم. یه مدت اعضای گروه تا 11-10 نفر هم رسید.
الان یک سال از تاسیس گروه می گذره و داداشم کنکور قبول شده و تعداد اعضا 6 نفره.
همه ی ما از این گروه که با مکانیزم تنبیه کار می کنه خیلی خیلی راضی هستیم.