Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی هدف گذاری (کلیک کنید)


تاریخچه نظریه های تصمیم گیری در مدیریت


تاریخچه تصمیم گیری در مدیریت

اگر تاریخچه نظریه های تصمیم گیری را مرور کنیم، می‌بینیم که در بخش زیادی از تاریخ زندگی انسان، بحث تصمیم گیری بیشتر از فرایند تصمیم گیری بر روی نتیجه تصمیم گیری تمرکز داشته است.

این را بهتر از هر کسی فالگیرها می‌دانسته‌اند و می‌دانند.

تاریخچه تصمیم گیری در هزاران سال گذشته، سرشار از فالگیرهایی است که به جای دیگران و برای دیگران تصمیم می‌گرفتند و هیچکس از آنها، علت تصمیم گیری و فرایند پیشگویی‌شان را نمی‌پرسید.

اگر چه در تاریخ بدنامی این نوع فال‌گیرها بیشتر برای اوراکل‌های معبد دلفی باقی مانده است، اما این سبک تصمیم گیری بر اساس پیش گویی، هزاران سال در سراسر نقاط کره زمین به شکل فراگیر رایج بوده است.

تصمیم گیری مشورتی

تصمیم گیری مشورتی، همزمان و حتی قبل از الگوی تصمیم گیری بر اساس فالگیری وجود داشته و تا امروز هم ادامه دارد.

در این شیوه، انسان‌ها اطلاعات مربوط به شرایط و وضعیت خود را در اختیار یک دوست یا کارشناس قرار می‌دهند و سپس از او می‌خواهند که در انتخاب یک گزینه مطلوب از میان گزینه های موجود به آنها کمک کند.

تصمیم گیری بر اساس آمار و اطلاعات

اگر چه نمی‌توان نقطه شروع مشخصی را برای این نگرش به تصمیم گیری تعیین کرد، اما شاید بتوان مطالعات و تحقیقات دنیل برنولی را به صورت قراردادی به عنوان آغاز سبک تصمیم گیری بر اساس آمار و اطلاعات فرض کرد.

دنیل برنولی، فیزیکدان و ریاضی‌دان سوییسی تبار هلندی، به بحث آمار و احتمال علاقه‌ی بسیار زیادی داشت و مطالعات او باعث شد که نگاه به تصمیم گیری از شکل کیفی (Qualitative) به شکل کمّی (Quantitative) تغییر کند.

درس روش های کمی در تصمیم گیری یا Quantitative Methods in Decision Making که هنوز هم در دانشگاه‌های دنیا تدریس می‌شود و در محیط کسب و کار هم کاربرد دارد، حاصل این نگرش به تصمیم گیری است.

هربرت سایمون و عقلانیت محدود

هربرت سایمون برنده جایزه نوبل، در میانه های قرن بیستم، با مطرح کردن بحث Bounded Rationality یا عقلانیت محدود، دوران جدیدی را در نگاه به تصمیم گیری ایجاد کرد.

او به این نکته توجه کرد که انسان‌ها، ماشین‌هایی مکانیکی با ظرفیت نامحدود محاسباتی و تحلیلی نیستند که همیشه بتوانند بهترین گزینه موجود را انتخاب کنند.

انسان‌ها همین که به یک گزینه‌ی رضایتبخش برسند که احساس کنند کلیات مورد نظر آنها را تامین می‌کند، در تصمیم گیری متوقف می‌شوند.

پس به جای انسان عقلانی با میل به جستجوی بهترین و عاقلانه ترین گزینه بهتر است به انسانی با عقلانیت محدود در تلاش برای جستجوی یک گزینه‌ی دم دستی و البته رضایت بخش فکر کنیم.

DSS-Simon

ظهور نگرش Cognitive یا شناختی در تصمیم گیری

گام بعدی در توسعه تصمیم گیری را بی‌تردید دنیل کانمن و تورسکی و ریچارد تیلر و سایر همکاران آنها برداشته‌اند.

کسانی که گاهی آنها را به عنوان دانشمندان تصمیم گیری شناختی و گاهی به عنوان دانشمندان رفتارگرا در تصمیم گیری می‌شنویم و می‌خوانیم.

آنها معتقد بودند و هستند که اگر انسان‌ها، خطاهای شناختی خودشان را بشناسند، می‌توانند تا حد زیادی بهتر تصمیم بگیرند.

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه درس

دسترسی کامل به این درس و ۷۶ درس دیگر دربارهٔ تصمیم گیری و حل مسئله برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. تا کنون ۱۲۷۱۳ نفر از متممی‌ها مجموعاً ۲۵۶۶۵ تمرین در درس‌های تصمیم گیری و حل مسئله ثبت کرده‌اند.

با عضویت ویژهٔ متمم علاوه بر این ۷۶ درس به هزاران درس دیگر از جمله درس‌های زیر دسترسی پیدا می‌کنید. درس‌های زیر صرفاً چند نمونه هستند:

تفکر سیستمی  |  تفکر استراتژیک  |  مهارت یادگیری

دوره MBA  |  توسعه فردی  | سبک زندگی

مشاوره مدیریت  |  کوچینگ  |  مدیریت جلسه

مذاکره  |  مدیریت تعارض  | مهارت های ارتباطی

خودشناسی  |  زندگی شاد  |  عزت نفس

خرید اشتراک    تجربهٔ متممی‌ها

در درس‌های تصمیم گیری و سایر درس‌های وابسته به آن، می‌کوشیم مفاهیم مطرح شده در این درس‌ را با هم مرور کنیم.

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری تصمیم گیری به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه تصمیم گیری

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۷۶ نظر برای تاریخچه نظریه های تصمیم گیری در مدیریت

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : حسین قربانی

    مارک منسون در فصل نهایی کتاب «اوضاع خیلی خراب است» به مسئله هوش مصنوعی و فرایند تسلط آن بر دنیای انسان‌ها پرداخته و موضوعات قابل تاملی را در این خصوص ارائه کرده است.

    نویسنده در بخشی از این فصل سعی کرده تا از دنیای تحت حاکمیت هوش مصنوعی که به اعتقادش فاصله چندانی با ما ندارد، تصویری نزدیک به واقعیت برایمان بسازد که به نظرم نقل آن در اینجا و با توجه به موضوع درس چندان خالی از لطف نباشد:

    هوش مصنوعی به جایی می‌رسد و هوشش آن‌چنان بر هوش ما برتری می‌یابد که دیگر قادر به درک رفتارش نخواهیم بود. ماشین‌ها به دلایلی که ما نمی‌دانیم، سوارمان خواهند کرد و ما را به مکان‌هایی خواهند برد که خودمان از وجودشان بی‌اطلاع بوده‌ایم. ناخواسته داروهایی دریافت خواهیم کرد، آن هم برای بیماری‌هایی که اصلاً از ابتلا به آن‌ها خبر نداشته‌ایم. احتمالاً به جایی خواهیم رسید که در آن، بچه‌هامان مدرسه‌شان را عوض می‌کنند، ما شغلمان را تغییر می‌دهیم، سیاست‌های اقتصادی یک‌باره عوض می‌شوند و دولت‌ها قوانین اساسی‌شان را بازنویسی می‌کنند، و هیچ‌یک از ما دلایل آن را به طور کامل درک نمی‌کنیم، بلکه صرفاً آن‌ها را می‌پذیریم. ذهن‌های عقلانی‌مان زیادی کند خواهند شد، و ذهن‌های عاطفی‌مان زیادی ناپایدار و خطرناک. همان‌طور که آلفا زیرو ظرف تنها چند ساعت استراتژی‌هایی را ابداع کرد که بزرگ‌ترین مغزهای شطرنج هم نمی‌توانستند آن را پیش‌بینی کنند، هوش مصنوعی پیشرفته ممکن است جامعه و جایگاه‌های ما در آن را طوری تغییر دهد که تصورش را هم نمی‌توانیم بکنیم.

    آن وقت دوباره به همان جایی برمی‌گردیم که از آن آمده بودیم: پرستش نیروهای غیرممکن و غیرقابل درکی که به ظاهر سرنوشت ما را کنترل می‌کنند؛ همان‌طور که انسان‌های بدوی برای باران و آتش پیش خدایانشان دعا می‌کردند. همان‌طور که آن‌ها قربانی می‌کردند، هدایایی می‌آوردند، آیین‌هایی ابداع می‌کردند، و رفتار و ظاهرشان را تغییر می‌دادند تا الطاف و عنایات خدایان طبیعت شامل حالشان شود، ما هم این کار را خواهیم کرد. اما به‌جای خدایان بدوی، ما به پیشگاه خدایان هوش مصنوعی خواهیم رفت.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .