کتاب مجالی برای تمرکز | توصیههایی برای افزایش بهره وری
کتابهای مدیریت زمان، همه کم و بیش به نکات مشابهی اشاره میکنند.
از هنر نه گفتن حرف میزنند و به ماتریس آیزنهاور میپردازند. از محدودیت منابع میگویند و بر اهمیت تفویض اختیار تأکید میکنند. دربارهی مدیریت توجه صحبت میکنند و به خوانندگان خود توصیه میکنند از نوتیفیکیشنها و سایر عوامل حواسپرتی فاصله بگیرند.
گاهی هم تکنیکهایی مثل تکنیک GTD را کمی تغییر شکل میدهند و اهمیت و اثربخشی آنها به زبان و ادبیاتی دیگر، برای مخاطبان خود گوشزد میکنند.
بنابراین اگر چند کتاب مدیریت زمان خوانده باشید، به تدریج با همهی اصول و تکنیکها آشنا میشوید و یک کتاب تازه در مدیریت زمان، نمیتواند شما را چندان هیجانزده کند.
کتاب Free to Focus مایکل هایت هم از این قاعده مستثنی نیست.
این کتاب که با عنوان مجالی برای تمرکز به فارسی ترجمه شده به مجموعهای از اصول و تکنیکهای مدیریت زمان میپردازد که شاید آنها را به صورت پراکنده در اینجا و آنجا خوانده باشید. اما اگر مطالعهی پیشین چندانی در این حوزه نداشته باشید و به کتاب مجالی برای تمرکز بروید، احتمالاً مایکل هایت میتواند شما را بسیار راضی کند.
این کتاب به طور ویژه برای کسانی نوشته شده که در جایگاه مدیریت و سرپرستی قرار دارند. فرض نویسنده بر این است که خواننده، جلسات متعدد کاری دارد و تودهای از ایمیلها بر سرش ریخته و در محیط کار، با نرمافزارهایی مثل Slack سر و کار دارد. همچنین کسانی را دارد که میشود کارها را به آنها واگذار کرد (اگر در پایینترین ردهی یک کسب و کار باشید، خیلی زود متوجه میشوید که تفویض و واگذاری، قرار نیست کار شما را سبکتر کند. بلکه شما همان فردی هستید که همهی افراد ردههای بالاتر، قرار است کارها و وظایفشان را بر دوش شما بریزند و خودشان را سبکتر کنند).
احیا و کسب مجدد انرژی
کتاب مجالی برای تمرکز، نکات و فصلهای ارزشمندی دارد که مرور و بررسی آنها میتواند برای شما جذاب باشد. مثلاً فصلی که به واگذاری و تفویض اختیار میپردازد، یکی از شیرینترین و شفافترین مطالبی است که میتوانید در کتابهای مدیریتی دربارهی تفویض اختیار ببینید.
یا فصلی که در آن به طبقهبندی کارها میپردازد، میتواند برای شما آموزنده و الهامبخش باشد.
اما حالا که میخواهیم به سنت همیشگی متمم در معرفی کتاب به سراغ یکی از بخشها برویم، ترجیح میدهیم به سراغ موضوع احیا و کسب مجدد انرژی برویم که لازم است همهی ما بیشتر به آن توجه داشته باشیم.
در کتاب مجالی برای تمرکز، مایکل هایت بر خلاف بسیاری از نویسندگان حوزهی مدیریت زمان و بهرهوری، فقط در پی این نیست که مخاطب را به کار و تلاش بیشتر ترغیب کند. بلکه تأکید دارد که استراحت بیشتر و کسب انرژی از اصول کلیدی در افزایش بهرهوری است و اگر میخواهید خروجی بیشتری داشته باشید، باید زمانهایی را به استراحت و تجدید قوا اختصاص دهید.
دیدگاه هایِت، مخالف نگاه کسانی است که برای افزایش بهرهوری و مدیریت زمان، زندگی خود را فشرده میکنند و دیرتر میخوابند و زودتر بیدار میشوند تا بتوانند ساعات بیشتری برای تلاش و فعالیت داشته باشند.
او تأکید میکند که «افزایش ساعت کار به بیش از ۵۰ ساعت در هفته باعث افزایش بهرهوری نمیشود، بلکه اثر معکوس دارد. در یک پژوهش مشخص شده که در ۵۰ ساعت کار، فقط حدود ۳۷ ساعت کار مفید وجود دارد. اما در ۵۵ ساعت کار، فقط ۳۰ ساعت کار مفید وجود خواهد داشت. هر قدر از آستانهی ۵۵ ساعت فراتر رویم، بهرهوری کاهش بیشتری خواهد یافت.»
هایت در کتاب خود به هفت روش برای احیا و کسب مجدد انرژی اشاره میکند و توضیح میدهد که اگر برای این هفت مورد وقت نگذاریم، در مدیریت زمان و افزایش بهرهوری موفق نخواهیم شد.
هفت نکتهی پیشنهادی مایکل هایت برای احیا و کسب انرژی
اولین نکتهی مورد توجه هایت، خواب کافی است. او توضیح میدهد که بین بسیاری از مدیران و کارآفرینان مد شده که از خواب کم خود بگویند و توضیح دهند که وقت زیادی را برای کار و تلاش صرف میکنند. سپس اضافه میکند که این باور کاملاً غلط است و ما باید وقت بیشتری را برای خواب در نظر بگیریم.
تأکید هایت بر این است که ما تمام ساعتی که در تختخواب هستیم را به خواب اختصاص نمیدهیم و معمولاً ۲۰٪ کمتر از زمانی که خودمان فکر میکنیم میخوابیم (یعنی وقتی پنج ساعت در تخت هستیم، احتمالاً چهار ساعت خوابیدهایم).
جملهی جالب هایت این است که «ما با بالش به عنوان دشمن بهرهوری برخورد میکنیم، اما در نهایت این بیخوابی است که به کار ما لطمه وارد میکند.»
دومین عاملی که او برای احیا و کسب انرژی مطرح میکند، تغذیه است. او میگوید: «اگر مواد مغذی لازم وارد بدن نشود، بهترین سیستم بهرهوری در جهان هم به درد شما نخواهد خورد.» او مجموعهای از نکات و توصیهها را در زمینهی تغذیه مطرح میکند که استفاده از غذاهای طبیعی و کاهش مصرف افراطی قند از جملهی آنهاست.
سومین نکته، جنبوجوش و تحرک است. هایت تأکید میکند که وقتی که برای ورزش و پیادهروی و تمرینهای فیزیکی میگذارید، هدر نمیرود. بلکه به شما انرژیای میدهد که میتوانید آن را در کارها و فعالیتهای کلیدی خود صرف کنید.
عامل چهارم ارتباط با دیگران است. او به این بحث میپردازد که دیگران میتوانند یک منبع انرژی مهم برای ما باشند. همچنین اگر اطرافیان خود را اشتباه انتخاب کنیم، ممکن است این اطرافیان، بخش مهمی از انرژی ما را تخلیه کنند. او توضیح میدهد که اطرافیان، صرفاً به کسانی که شما را از نزدیک میبینند محدود نمیشوند، بلکه دنبالکنندگان شما در فیسبوک و [ اینستاگرام ] و توییتر هم کسانی هستند که میتوانند به ما انرژی دهند یا انرژی ما را بگیرند و تخلیه کنند.
از آنجا که ما در مجموعه درسهای حمایت اجتماعی به اندازهی کافی به این موضوع پرداختهایم، بهنظر نمیرسد تأکید بیشتر بر اهمیت اطرافیان و نقش آنها ضروری باشد.
پنجمین عامل مورد اشارهی هایت، سرگرمی است. او توضیح میدهد که نباید سرگرمی را تا دوران بازنشستگی به تعویق بیندازید. «کار بدون سرگرمی، انسان را به موجودی کودن تبدیل میکند.» کسانی که زمانی را به سرگرمی اختصاص نمیدهند، با اُفت کارایی، خلاقیت و تمرکز روبرو میشوند و بهرهوریشان کاهش مییابد:
به دلیلِ اینکه هدف سرگرمی رسیدن به یک محصول نهایی مطلوب نیست، انسان در انجام دادن آن آزادی عمل دارد. همین، قدرت پنهان سرگرمی است.
زمانی که شما برای رسیدن به چیزی تلاش نمیکنید، میتوانید و اجازه دارید بازده کمی داشته باشید. این یعنی میتوانید دست به آزمون و خطا بزنید و چیزهای جدیدی را تجربه کنید.
ششمین موردی که هایت به آن اشاره میکند، تفکر است. اینکه وقتی را به مطالعه، نوشتن خاطرات روزانه، دروننگری، مدیتیشن، دعا و عبادت اختصاص دهیم:
برای افراد پرمشغلهای مثل ما بسیار راحت است که امور زندگی را به سرعت انجام دهیم و بدون تفکر و بدون اینکه بدانیم روی چه کسی تأثیر میگذاریم، تصمیمگیری و عمل کنیم.
این ناآگاهی در طول هفتهها، سالیان و دهههای بعد، زندگی عجولانهای برای ما به وجود میآورد که صرفاً واکنشی به نیروهای بیرونی است. انسانی که اینگونه زندگی کند قطعاً پشیمان خواهد شد.
آخرین نکته، واضح اما بسیار مهم است: اینکه ساعاتی را در روز و هفته برای جدایی از کار در نظر بگیریم. ساعتهایی که به کار فکر نکنیم، هیچکاری انجام ندهیم، دربارهی کار صحبت نکنیم و از خواندن مطالبی که مرتبط با کارند خودداری کنیم.
هایت معتقد است که با توجه به این هفت مورد، توان و انرژی ما احیا میشود و میتوانیم در باقیماندهی ساعات روز و هفته، با بهرهوری بالاتری فعالیت کنیم و خروجی بیشتری داشته باشیم.
توضیح پایانی اینکه کتاب مجالی برای تمرکز توسط امیرحسین فتوحی به فارسی ترجمه شده و به همت نشر هورمزد به بازار عرضه شده است.
[ لینک مرتبط: صفحه معرفی کتاب مجالی برای تمرکز در سایت هورمزد ]
چند تذکر دربارهٔ بخش معرفی کتاب متمم
متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب میپردازد.
صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنگتر از نقاط قوتشان باشد. ضمن این که معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درسها بوده است. جز در مواردی که صریحاً به این نکته اشاره، در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدف آشنایی کلی با موضوع یا نویسنده و یا نقد کتاب به آن پرداخته شده باشد.
متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینهای دریافت نمیکند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار میدهد.
دستهبندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی
کتابهایی در مورد یادگیری و مدل ذهنی
چند کتاب درباره بهبود مهارت های ارتباطی
مطالب، فایلها و کتابهای مربوط به کتابخوانی
خرید کتاب از کتاب نوشته محمدرضا شعبانعلی
راهنمای خواندن و خریدن کتاب (فایل صوتی)
کتابخوانی | چگونه کتابخوان شویم؟
فهرست کتابهای پیشنهادی برای ترجمه
پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها
دوست عزیز.
شما با عضویت رایگان به عنوان کاربر آزاد متمم (صرفاً با تعیین نام کاربری و کلمهی عبور) میتوانید به حدود نیمی از چند هزار درس متمم دسترسی داشته باشید.
همچنین در صورت تمایل، با پرداخت هزینه عضویت، به همهی درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. فهرست برخی از درسهای مختص کاربران ویژه متمم را نیز میتوانید در اینجا ببینید:
فهرست درسهای مختص کاربران ویژه متمم
از میان درسهایی که در فهرست بالا آمده است، درسهای زیر از جمله پرطرفدارترین موضوعات هستند:
دوره MBA | مذاکره | کوچینگ | توسعه فردی
فنون مذاکره | تصمیم گیری | مشاوره مدیریت
تحلیل رفتار متقابل | تسلط کلامی | افزایش عزت نفس
چگونه شاد باشیم | هوش هیجانی | رابطه عاطفی
خودشناسی | شخصیت شناسی | پرورش کودکان هوشمندتر
اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید دربارهی متمم بیشتر بدانید، میتوانید نظرات دوستان متممی را دربارهی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی میشناسند:
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مدیریت زمان به شما پیشنهاد میکند:
- مدیریت زمان چیست؟ | دوره مدیریت زمان و اصول و تکنیک های آن
- تعریف کارایی، تعریف اثربخشی و تفاوت کارایی و اثربخشی
- تعریف اهمال کاری چیست؟ | چگونه عادت به تعویق انداختن کارها را ترک کنیم؟
- انضباط شخصی | نظم شخصی یا نظم درونی چیست؟
- آزمایش مارشمالو | قدرت اراده، خودکنترلی و حاشیههای آن
- روتین چیست؟ شما چند روتین روزانه دارید؟
- تکنیک پومودورو چیست؟ | چرا به سراغ تایم باکسینگ میرویم؟
- نظم شخصی و فعالیت در زمانهای خاکستری
- ویژگی های یک برنامه ریزی موفق | هدف گذاری کافی نیست
- نظم شخصی و راهکاری برای آشفتگی ذهنی
- برای خواب بهتر کافی است فهرست کارهای فردایتان را بنویسید
- نظم شخصی در پانزده دقیقه (قانون ۱۵ دقیقه)
- اولویت بندی کارها و فعالیت ها | ماتریس آیزنهاور
- یک تکنیک مفید در برنامه ریزی برای آینده
- سریعتر رفتن لزوماً ما را زودتر به هدف و مقصد نمیرساند
- تعهد نود و هشت درصدی مستهلککننده است
- اصل پارتو یا قانون ۲۰/۸۰ چه میگوید؟ | معرفی، کاربردها و نقد قانون پارتو
- تعریف قانون پارکینسون چیست؟
- تعریف تفویض اختیار چیست؟
- یکی از اصول تفویض اختیار به کارکنان | استعارهی میمون بر شانه
- با دو شخصیت درون خود چه میکنید؟
- اوقات فراغت | آیا باید به دنبال پر کردن اوقات فراغت باشیم؟
- در ستایش آهستگی | کتاب کارل اونوره دربارهٔ جنبش آهستگی و کندزیستی
- نرم افزار برنامه ریزی روزانه و انجام کارهای شخصی Todoist
- آموزش نرم افزار یادداشت برداری اورنوت
- وان نوت (OneNote) | آموزش استفاده از نرم افزار وان نوت برای درس، کار و زندگی
- برای تثبیت عادتهای خوب در زندگی روزانه از چه برنامهای استفاده میکنید؟
- دانلود فایل صوتی اصول مدیریت زمان محمدرضا شعبانعلی
- مایکروسافت تو دو (Microsoft To Do) | نرم افزار مدیریت وظایف و پیگیری کارها
- مراحل نوشتن فهرست انجام کارهای روزانه | برنامه ریزی به روش GTD
- جدول برنامه ریزی روزانه و چک لیست روزانه | فایل PDF برای دانلود
- کانبان چیست و چگونه میتواند به مدیریت زمان و نظم شخصی کمک کند؟
- جدول برنامه ریزی هفتگی (+ فایل PDF برای دانلود)
- جدول برنامه ریزی ماهانه (+ فایل PDF برای دانلود)
- معمای تقویم ماهانه | اعداد مکعبها را چگونه انتخاب کنیم؟
- مدیریت انرژی در کنار مدیریت زمان
- تعریف توجه و انواع توجه | بازه زمانی توجه | توجه پایدار، انتخابی و متناوب
- چگونه از زمان درست استفاده کنیم؟ | معرفی و بررسی کتاب
- کتاب آداب روزانه | عادتهای رفتاری افراد موفق و بزرگان هنر و اندیشه
- اثر معکوس | آیا ابزارهای افزایش کارایی، خود عامل اتلاف وقت میشوند؟
- دیجیتال دیتاکس | سم زدایی دیجیتال چیست؟
- چند کتاب مدیریت زمان | معرفی و اشاره به نکات کلیدی هر کتاب
- کتاب خرده عادت ها (عادت های اتمی) | اثر جیمز کلییر
- کتاب مینیمالیسم دیجیتال | درباره اعتیاد به اینترنت و شبکه های اجتماعی
- کتاب مجالی برای تمرکز | توصیههایی برای افزایش بهره وری
- کتاب کار عمیق | خلاصه کتاب، نکات مهم و نقد آن
- کتاب مدیریت توجه (نیر ایال) | معرفی، خلاصه و نقد
- کتاب مدیریت زمان برایان تریسی | معرفی، خلاصه و نقد
- کتاب قدرت عادت نوشته چارلز دوهیگ
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : مانی صادقیان
چند وقت پیش بخشی از کتاب مینیمالیسم دیجیتال رو خوندم که البته هنوز تمومش نکردم و همین دو روز قبل بود که پادکست خلاصه کتاب کی(when) رو گوش دادم نکته جالب و دریافتم از این دوتا مطلب یه جورایی به این مطلب مرتبط بود.در اولی بهمون یادآوری میکرد که با بمباران مغزمون با اطلاعات داریم اونو نابود میکنم و دومی هم میگفت که انرژی ما یک سیکل خاص داره در طول روز و ما هم شارژمون مثل گوشیهای موبایلمون تموم میشه و وقتی این اتفاق میفته تصمیماتمون از کیفیت کمتری برخوردار خواهند بود نتیجه اینکه درسته ما زمانمون محدوده و عمرمون یه روزی به پایان میرسه ولی بنظرم اینکه چقدر دستاورد داشتیم ، در پایان اونقدر اهمیت نداره ، که چقدر حس های خوب رو تجربه کردیم.این روزها تنهاییم بیشتر شده و فکر میکنم در پایان زندگی چه چیزهایی با ارزشتر هستن؟پول و سرمایه؟روابط با دیگران؟یا حس و حال خودم؟ بنظرم باید قبل از مدیریت زمان باید به اینکه قراره خروجی این کار ورودی چی باشه فکر کنم والا با این زمان مدیریت شده هم به جایی نمیرسیم و بیشتر از قبل حس پوچی بهمون دست میده.
اگر مدیریت زمان منجر به داشتن حس و حال خوب نشه بنظرم مشکل داره.مدیریتی که ما رو به سمت انسانیت بیشتر سوق نده و حال دورنیمون رو خوب نکنه مثل این مدیریت فعلی که در سطوح مختلف جامعه میبینیم بیماره و دستاوردهاش هرچقدر مدیریتی باشن مزخرفن.