بازه زمانی توجه (Attention Span)

بازه زمانی توجه یا Attention Span یکی از شاخص هایی است که طی سالهای اخیر، بیش از پیش مورد توجه روانشناسان و رفتارشناسان قرار گرفته است.
واحد سنجش بازه زمانی توجه، زمان (ثانیه یا دقیقه) است و آن را به صورت زیر تعریف میکنند:
چه مدت میتوانید ذهن خود را بر روی یک فعالیت مشخص متمرکز کنید و حواستان به موضوع دیگری پرت نشود؟
شاخص بازه زمانی توجه را یکی از شاخص های پیش بینی کننده مربوط به موفقیت و دستیابی به اهداف در زندگی میدانند.
[مطالعه بیشتر: شاخص پیش بینی کننده چیست؟]
در مطالعه و بررسی نوشتهها و مقالات و تحقیقاتی که به نوعی به بحث توجه و بازه زمانی توجه پرداختهاند، حتماً ابتدا به این مسئله توجه داشته باشید که تعریف توجه در نگاه آنها و تحلیل آنها چه بوده است.
چون تعاریف بسیار متنوعی از توجه یا Attention وجود دارد که طبیعتاً میتواند نتایج و توضیحات و تحلیلهای متفاوتی را هم به همراه داشته باشد.
یکی از تقسیم بندیهای رایج در بحث توجه به صورت زیر است:
- توجه گذرا یا Transient Attention که به مدت زمان توجه ما به یک محرک مشخص میپردازد. مثلاً وقتی صدای رعد و برق را میشنویم چه مدت حواسمان از کارهای جاریمان پرت میشود. یا به شکل مشابه، وقتی صدای رعد و برق را میشنویم، تا چه مدت به آن توجه میکنیم؟
- توجه پایدار یا Sustained Attention: در این نگاه، بحث اصلی این است که اگر مشغول یک فعالیت مشخص باشید، تا چه مدت میتوانید بر روی آن متمرکز بمانید و حواستان به چیز دیگری پرت نشود. مثلاً وقتی مشغول خواندن یک درس متمم هستید، تا چند دقیقه میتوانید به موضوع دیگری فکر نکنید و فقط بر روی درستان متمرکز باشید؟
توجه داشته باشید که در اینجا هم، صرفاً یک تقسیم بندی ارائه کردهایم. حتی اگر مشخص شود که موضوع بحث، توجه پایدار یا توجه گذرا است، باز هم باید به صورت دقیقتر مشخص شود که چه تعریفی از آن داریم و آن را چگونه میسنجیم.
بنابراین، به سادگی نمیتوان در قالب یک پرسشنامه، به صورت کلی و عمومی در مورد توجه و بازه زمانی توجه اظهار نظر کرد.
اما شاید سوالات زیر بتواند تا حدی، مسئلهی توجه و اهمیت آن را برای شما پر رنگتر کند:
نمایش کامل این مطلب برای کاربران آزاد متمم انجام میشود.
ثبت نام به عنوان کاربر آزاد متمم، سریع و رایگان است و کافی است برای خودتان نام کاربری و رمز عبور تعریف کنید.
شما با ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، به درسهای مختلفی (از جمله: استعدادیابی، سبک زندگی، هوش کلامی، افعال پرکاربرد انگلیسی، مهارتهای ارتباطی و پاراگراف فارسی) دسترسی پیدا خواهید کرد.
[ درسهای مرتبط: #مجموعه درسهای نظم شخصی]
[ محصول مرتبط: فایل صوتی مدیریت توجه]
نویسندهی دیدگاه : سارا حق بین
سلام به دوستان
چون جز افرادی هستم که اغلب چند کار را با هم انجام می دهم (muititasking) قطعاً بارها و بارها دچار عدم تمرکز می شوم. اصولاً تنوع گرایی در ذهن و فکر در مقابل تمرکزگرایی است. البته به عقیده من اگر به موضوع و مبحثی علاقه مند باشیم تا حدود زیادی کمتر عاملی می تواند موجب عدم تمرکز شود. چون به علت علاقه، ناخودآگاه در آن موضوع غرق می شویم.
با این حال طی تجربه شخصی راههایی برای عدم تمرکزم پیدا کرده ام و بکار می برم.
* در ابتدای هر روز برنامه همان روز را روی کاغذ می نویسم .
* برای هر برنامه زمان بندی خاص خودش را قرار می دهم و اگر در آن بازه زمانی انجام نشد سراغ کار بعدی می روم و آن را به زمان دیگری موکول می کنم.(نظم و انضباط ذهنی)
* در حین کار مسائل و افکار مزاحم را روی کاغذ یادداشت می کنم و یا به ذهنم می سپارم که به عنوان مثال در مورد این موضوع امشب فکر می کنم نه الان.
* هنگام مطالعه و یا انجام کارهای دقیق یادداشت برداری و تکرار در ذهن حتی گاهی به حالت زمزمه دارم تا فکرم بیشتر درگیر مطالب شود.
* سعی می کنم فعالیت هایم رو خرد کنم و کم کم جلو بروم چون تعدد آنها موجب استرس و عدم تمرکز می شود.
*بعد از مطالعه مطلبی یا انجام کاری تلاش می کنم در زمانهایی که فکرم درگیر موضوعی نیست و حالت آزاد دارد مرور ذهنی نسبت به آن موضوع داشته باشم تا با تکرار ذهنی، مطالب بهتر به حافظه ام سپرده شوند.