پروژه پایانی مدل ذهنی
بعد از درسهای متعددی که دربارهٔ مدل ذهنی مطالعه کردید و موضوعات متنوعی که دربارهشان به حرف زدیم، دیگر به نقطهای رسیدهایم که با انجام پروژهٔ درس مدل ذهنی، سعی کنید آموختههای خود را در این بحث محک بزنید.
از آنجا که درس مدل ذهنی در کنار دو درس تفکر سیستمی و تصمیم گیری از درسهای تحلیلی پایه در متمم محسوب میشود، انتظار داریم در انجام پروژهٔ این درس وسواس مضاعف به خرج دهید.
ثبت پروژهٔ پایانی در درس مدل ذهنی، علاوه بر این که فرصتی است تا خواندهها و آموختههای خود را مرور کنید، باعث میشود نام این درس در پرونده شما در بخش «درسهایی که با موفقیت گذراندهاید» ثبت شود. البته برای این کار باید حداقل ۷ نفر از ارزیابان درس مدل ذهنی پروژه شما را تأیید کنند.
پروژهی درس مدل ذهنی
صورت پروژه را با دقت بخوانید و به پاسخ آن فکر کنید. همچنین در پایین همین مطلب، ویژگیهای یک پروژهٔ خوب را بخوانید. سپس با دقت و حوصله پاسخ را زیر همین مطلب ثبت کنید.
ابتدا متمم پاسخ شما را بررسی کرده و اگر حداقل استاندارد را داشته باشد منتشر میکند. سپس باید منتظر بمانید تا ارزیابهای درس مدل ذهنی پروژهتان را ببینند و به آن امتیاز دهند. توضیحات بیشتر در پایین همین صفحه آمده است.
بررسی مدل ذهنی یک فرد مشخص در یک حوزه مشخص
◼️ ابتدا باید یک فرد مشخص را برای این پروژه انتخاب کنید. این فرد میتواند خودتان یا هر فرد دیگری باشد که فکر میکنید او را تا حد قابلقبولی میشناسید (در موضوع مورد نظرتان).
◼️ در گام دوم یک حوزهٔ مشخص را انتخاب کنید. حوزهای که قرار است مدل ذهنی فرد مورد نظرتان را در آن زمینه تحلیل کنید. میتوانید یکی از حوزههای زیر را انتخاب کنید:
- مدیریت و کسبوکار
- بورس و بازارهای مالی
- نقشهای خانوادگی و ارتباطی (مادر بودن، پدر بودن، خواهر بودن، دوست بودن و…)
- نقشهای حرفهای (معلم بودن، بازرگان بودن، کارآفرین بودن، متخصص بودن، منشی بودن، فروشنده بودن، نویسنده بودن و …)
- زندگی (چه مفهوم زنده بودن و چه زندگی به معنای عام آن)
◼️ در گام سوم سعی کنید مدل ذهنی فرد مورد نظرتان را – چه خودتان هستید و چه فردی دیگر – در حوزهای که انتخاب کردهاید تحلیل کنید. برای تحلیل مدل ذهنی میتوانید به رفتارهای فرد، تصمیمهای مهم و کلیدیاش، صحبتها و اظهارنظرهایش و هر نشانهٔ دیگری که آشکارکنندهٔ مدل ذهنی میدانید اشاره کرده و استناد کنید.
چند تذکر مهم
⚠️ اگر فردی غیر از خودتان را به عنوان موضوع پروژه برگزیدهاید، حتماً به خاطر داشته باشید که صحبتها و تحلیلهایتان را به اندازهٔ کافی با نقلقولهای متعدد و ارائهی منابع مستند و قابل دفاع، تحکیم کنید. اگر فرد را از نزدیک نمیشناسید یا مصداقهایی رفتاری و عملی از مدل ذهنیاش ندیدهاید، ممکن است لازم باشد تأکید کنید که تحلیل شما بر اساس مدل ذهنیای است که فرد از آن دفاع میکند (espoused theory) و قصد شما تحلیل مدل ذهنی که بر اساس آن عمل میکند (theory in use) نیست (فاصله بین دانستن و عمل کردن).
⚠️ مراقب باشید که پروژهتان به سمت قصهگویی و خاطرهگویی کشیده نشود. ایرادی ندارد اگر لازم شد به داستان یا رویدادی اشاره کنید. اما هدف اصلی این است که نشان دهید درسها را خوانده و فهمیدهاید. مثلاً بسته به موضوع میتوانید با استفاده از ایدهٔ مفهوم پردازی توضیح دهید که برخی اصطلاحات و کلمات در ذهن فرد مورد نظرتان چه معنایی دارد. یا این که توضیح دهید فرد مورد نظرتان در مواجهه با رویدادهایی مشخص چه نوع سوالاتی طرح میکند (رابطهٔ رویدادها با مدل ذهنی). یا این که چه مفاهیمی در ذهن او کلیدی هستند و این مفاهیم در نظام فکری او چگونه به هم وصل میشوند (تعریف مدل ذهنی). علاوه بر این میتوانید به سلسله مراتب ارزشها در ذهن فرد هم توجه کنید.
⚠️ با توجه به حساسیتهای موجود، پیشنهاد میکنیم به سراغ افراد یا موضوعات سیاسی و مذهبی نروید. چون درگیری احساسی باعث میشود بیش از آنکه به هدف درس (تمرین شناخت مدل ذهنی) دست پیدا کنید، ذهن شما و دوستانتان با موضوعات حاشیهای درگیر شود. ضمناً در تحلیلهای خود مانند همیشه، اصول و ارزشها و چارچوبهای کلی ثبت نظر در متمم را لحاظ کنید.
ویژگیهای یک پروژهٔ خوب
برای این که دوستان متممی پروژهتان را بپسندند و ارزیابان زودتر به شما امتیاز دهند، پیشنهاد میکنیم نکات زیر را رعایت کنید:
ابتدا تمرینهای تعدادی از درسها را انجام دهید. با وجودی که ما محدودیتی در ثبت پروژه قرار ندادهایم و بدون ثبت تمرین در سایر درسها میشود مستقیم پروژه ثبت کنید، امّا معمولاً این نوع پروژهها ضعیفترند و بارها دیدهایم که مدتها منتظر تأیید ماندهاند و امتیاز لازم را کسب نکردهاند.
صدها پروژه در هر یک از موضوعات درسی متمم ثبت شده است. قبل از این که پروژهٔ خود را بنویسید و ثبت کنید، حتماً تعدادی از پروژههای دیگر را که امتیاز بالایی کسب کردهاند بخوانید و ببینید چگونه و به چه سبکی نوشته شدهاند.
پروژهٔ خود را خیلی کوتاه و مختصر ننویسید. درست است که کسی پروژهٔ شما را متر نمیکند، اما با توجه به پیچیدگی سوالاتی که در قالب پروژه مطرح میشوند و نیز این که انتظار میرود در پروژه تسلط خودتان را بر مباحث مختلف نشان دهید، با متن کوتاه نمیتوانید به این هدف دست پیدا کنید. تجربه نشان میدهد که پروژههای قابلقبول در متمم به ندرت از ۵۰۰ یا ۶۰۰ کلمه کوتاهتر بودهاند. در عین حال، زیادهگویی هم اگر در راستای بحث نباشد، مزیت محسوب نمیشود.
متن پروژهتان را حداقل یک بار دقیق بخوانید و بعد ثبت کنید. تعداد اندکی غلطهای نگارشی کاملاً طبیعی است. اما اگر تعدادشان زیاد شود، ممکن است بر قضاوت کسانی که پروژهتان را میخوانند تأثیر منفی بگذارد (بهتر است برخی از اشتباهات رایج نگارشی را بخوانید).
نوشتهٔ خود را به چند پاراگراف تقسیم کنید تا خواندن آنها راحتتر باشد. همچنین بیدلیل کلمات را بولد نکنید.
مراقب باشید که در دام درد دل و خاطرهگویی نیفتید. ایرادی ندارد که در پروژهٔ خود، بسته به موضوع، به خاطرات و داستانها و اتفاقهایی که برایتان افتاده اشاره کنید، اما لازم است کاملاً شفاف مشخص کنید که هر بخش از پروژهتان به کدام درس ربط دارد. شما باید با پروژهٔ خود به ارزیابان متمم «نشان دهید» مفاهیم کلیدی و اصطلاحات تخصصی بحث را که در درسهای مختلف آمده آموختهاید و به درستی درک کردهاید.
اگر پروژهای ضعیف باشد، ممکن است متمم آن را منتشر نکرده و حتی به فرض انتشار، متمم بعداً آن را حذف کند. لطفاً اگر دیدید پروژهٔ شما حذف شده، به پشتیبانی پیام نفرستید و صرفاً تلاش کنید پروژهٔ بهتری در درس ثبت کنید.
چند پرسش و پاسخ
چه زمانی پروژهام تأیید میشود؟زمانی که حداقل ۷ نفر از ارزیابان درس مدل ذهنی در متمم به پروژهٔ شما امتیاز آموزنده بدهند.
چه کسانی ارزیاب درس مدل ذهنی هستند؟کسانی که حداقل ۴۰ امتیاز آموزنده از دوستان خود در کامنتها و تمرینهای درس مدل ذهنی دریافت کرده باشند. ملاک ما در محاسبهٔ امتیاز، صرفاً درسهای تمریندار مدل ذهنی است. فهرست ارزیابها و کسانی که به زودی ارزیاب میشوند را میتوانید بالای همین بخش پرسش و پاسخ ببینید.
چکار کنم تا پروژهام زودتر امتیاز بگیرد؟اگر نکاتی را که کمی بالاتر با عنوان «ویژگیهای پروژهٔ خوب» آمده رعایت کرده و پروژهٔ خوبی ثبت کرده باشید، لازم نیست هیچ کار خاصی انجام دهید و معمولاً طی چند روز هفت نفر از ارزیابان متمم پیدا میشوند که پروژهتان را بپسندند و به آن امتیاز دهند. در عین حال، برای تسریع کار میتوانید یک کار دیگر هم انجام دهید: به سبک رایج در فضاهای اجتماعی، فهرست ارزیابهای متمم را که بالای همین بخش پرسش و پاسخ آمده، بررسی کنید و تمرینهای آنها را بخوانید و امتیاز دهید. این کار دو ویژگی دارد. هم تمرینهای بهتر را میبینید و از آنها میآموزید و هم ارزیابها – که ممکن است پروژهٔ شما را ندیده باشند – متوجه حضور شما میشوند و به پروژهتان سر میزنند.
آیا میتوانم نظرات خودم را در پاسخ به پروژههای دوستان متممی در قالب Reply ثبت کنم؟خیر. پاسخ به کامنتها و تمرینها در تمام درسها و مطالب متمم «به جز پروژههای درسی» امکانپذیر است. اما در این درس صرفاً میتوانید پروژهٔ خودتان را ثبت کنید. اگر کسی چند تمرین/پاسخ زیر این صفحه داشته باشد، سیستم ارزیابی متمم از میان آنها پایینترین امتیاز را انتخاب کرده و ملاک قرار میدهد.
توضیحات بیشتر دربارهٔ پروژههای درسی را در کجا بخوانم؟به صفحهٔ پرسشهای متداول سر بزنید و بخش پرسشهای مربوط به پروژههای درسی را بخوانید.
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مدلهای ذهنی به شما پیشنهاد میکند:
- مدل ذهنی و کاربرد مدل ذهنی در مدیریت (نقشه راه درس)
- مدل ذهنی و اهمیت شناخت آن (فایل صوتی)
- مدل و مدلسازی | مدل چیست؟ تئوری چیست؟ تفاوت مدل و تئوری به زبان ساده
- چه مدلی مفید است؟ (ویژگیهای یک مدل مفید)
- نقشه غلط میتواند ذهنیت غلط هم بسازد
- مصاحبه با مدیر مرکز بیتها و اتمها در MIT
- تعریف مدل ذهنی | مدل ذهنی چیست و الگوهای ذهنی چگونه شکل میگیرند؟
- معنی کلمه انتزاعی چیست؟ | تفکر انتزاعی یعنی چه؟
- فرهنگ علمی | از کتاب عقلانیت و توسعه یافتگی ایران
- رویدادهای اطراف ما، چگونه الگوهای ذهنی و مدل ذهنی ما را میسازند؟
- مفهوم پردازی چیست و چه اهمیتی دارد؟
- مثالی از مفهوم پردازی: لوطیگری و درویشی
- مثالی از مفهوم پردازی: انواع درونگرایی
- درباره گفتمان یا دیسکورس (Discourse)
- خوشه بندی چیست و چه تفاوتی با طبقه بندی دارد؟
- چرخه عمر چیست و چرا باید آن را بشناسیم؟
- چرخه گارتنر (سیکل هایپ تکنولوژی)
- پارادایم چیست ؟ پارادایم شیفت به چه معناست؟
- کریس آرگریس و فاصله بین دانستن و عمل کردن
- تعریف مدل ذهنی در ارتباط با فرایند یادگیری
- کریس آرگریس و مهارت انجام کارهای مهم بیخاصیت
- مدل مارشال مک لوهان برای تحلیل تکنولوژی ها
- نکتهای در تحلیل تکنولوژی | تکنولوژی خنثی نیست
- ویندوز هولوگرافیک و دستگاه هولولنز مایکروسافت و پارادایم جدید
- آیا مدلها به تقویت بینایی شما کمک کردهاند؟
- در پایان درس مدل ذهنی، باید چه چیزهایی را آموخته باشم؟
- روباه یا جوجه تیغی؟ سوالی که بیش از دو هزار سال قدمت دارد
- پروژه پایانی مدل ذهنی
- کتاب انسان چارچوب ساز | اهمیت مدل های ذهنی در عصر هوش مصنوعی
- مدلها بد رفتار میکنند | معرفی کتابی درباره تفاوت مدل و نظریه و محدودیتهای مدلسازی
- معرفی کتاب ذهن توسعه یافته | ذهن چگونه در قلمرویی گستردهتر از بدن فعالیت میکند؟
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
آخرین کاربران ویژه متمم
ورود مهران بشیری و پوریا گلستانی و سیدابوالفضل گلپر به جمع کاربران ویژه متمم را خوشآمد میگوییم
دوستان برتر متممی در دو هفته اخیر
- محمدرضا ضامنی (۲۲۳ امتیاز)
- حمیدرضا حدیدی (۱۶۱ امتیاز)
- علی کریمی (۱۴۴ امتیاز)
- صابر طهانی (۱۳۷ امتیاز)
- پیمان احمدی (۱۱۹ امتیاز)
- علی محمد افراسیابی (۱۱۹ امتیاز)
- نگین چراغی (۱۱۵ امتیاز)
- محسن شیروانی (۱۰۸ امتیاز)
- مرضيه رفعتي (۱۰۷ امتیاز)
- مائده طبائیان (۱۰۳ امتیاز)
آخرین دیدگاهها
- بهرام نیک خو در تقسیم بندی شاخصها: شاخصهای طولی در برابر شاخصهای مقطعی
- نواب قربان پور در مدیریت فشار روانی (۱): چه زمانی تحت فشار روانی قرار میگیریم؟
- زهرا فتح الهی در تکنیک های مذاکره | با پیشنهادهای خیلی تند و سرسختانه چه میکنید؟
- مینا حیدری در هشت خرده مهارت برای تصمیم گیری بهتر و حل مسئله
- حسین زارعی در فایل صوتی مهارت یادگیری | اهمیت کند کردن سرعت یادگیری
- سامان غذبانی در تعریف کسب و کار و هدف از کسب و کار چیست؟ | فرصت طلبی یا ایجاد ارزش پایدار؟
- عادله در راه های تقویت اعتماد به نفس چیست؟ | معرفی چهار منبع اصلی افزایش اعتماد به نفس
- sarah.aa62 در رویکرد سیستمی | نگاه چندبعدی در برابر تکبعدی
- پرويز دارستان در رویدادهای اطراف ما، چگونه الگوهای ذهنی و مدل ذهنی ما را میسازند؟
- سامان غذبانی در تعریف پایداری چیست؟ | بررسی مفهوم پایداری در مدیریت و کسب و کار
- فاطمه عبدی در هویت برند چیست؟
- مهرداد کشاورزی در دانستن، حفظ کردن و به خاطر سپردن، میتواند یکی از اهداف آموزش باشد
- محمود سیف اللهی در مدیریت ارتباط با مشتری | به زبان ساده
- علی صاحبی در هدف گذاری و تنظیم لیست اهداف در یادگیری (+ نمونه هدف گذاری)
- حامد صفاکیش در چگونه کاریزماتیک باشیم؟ مهارتهای کلامی افراد کاریزماتیک
- حامد صفاکیش در استعاره مفهومی چیست و چه کاربردی دارد؟
- Mahshid در مزخرفات فارسی
- سامان غذبانی در ارزش چیست؟ | تعریف ارزش و ارزش آفرینی در کسب و کارها
- وکیلیان در جملههای روزانه (۸۵) | جملههایی درباره استعداد، تقلب، نظریهپردازی و …
- محسن شیروانی در کتاب بخشودن | با کسانی که با شما بد کردهاند چه میکنید؟
- سامان غذبانی در ارزش و ارزش آفرینی در کسب و کار (نقشه راه درس)
- زهرا نوبهار در فایل صوتی آموزشی | مقدمهای بر مهارت یادگیری
- رسول انقیاد در رویکرد سیستمی در یک جمله | توجه به ترکیب (سنتز) به جای تجزیه (آنالیز)
- Hosna Zarei در مثالهایی از رفتار متقابل در تحلیل رفتار
- محمدرضا شعبانعلی در دورهٔ آموزش فکر کردن به کمک نوشتن
- مهسا خوشرو در تمرین خودآگاهی هیجانی | نوشتن برای “هیچکس”
- مهدی هاشم زاده در گرفتار کدامیک هستید: مشکل سیستمی یا مشکل در سیستم؟
- نیلی در سواد چیست؟ | تعریف سواد از نظر یونسکو
- محسن شیروانی در هشت خرده مهارت برای تصمیم گیری بهتر و حل مسئله
- محمدرضا ضامنی در دلالی چیست؟ واسطه گری چه تفاوتی با دلالی دارد؟
آخرین پروژههای ثبت شده
- مینا حیدری در پروژه پایانی درس تصمیم گیری
- سعید توپچی پور در پروژه پایانی استعدادیابی
- هلیا حسینی در پروژه پایانی تفکر سیستمی
- زاهده شریفی در پروژه پایانی تفکر سیستمی
- حسین شجاعی در پروژه پایانی تفکر سیستمی
- سیدمحمد سیدالحسینی در پروژه پایانی تفکر سیستمی
- فهیمه ابراهیمیان در پروژه پایانی ارزش آفرینی
- حسین شجاعی در پروژه پایانی تفکر سیستمی
۳۷۲ نظر برای پروژه پایانی مدل ذهنی