Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


دوره تیم سازی و کار تیمی | از کار گروهی تا کار تیمی موفق


کار تیمی

وقتی دو نفر یا بیش از دو نفر در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند و خواسته‌ها، ویژگی‌ها، انتظارات یا اهدافشان به هم گره می‌خورد، عملاً با گروه مواجه هستیم.

گروه‌ها گاهی اوقات به شکلی خاص‌تر و در قالب تیم‌ها فعالیت می‌کنند. اگر چه گروه و کار گروهی، بحثی بسیار گسترده‌تر از تیم و کار تیمی است و کار تیمی و حاشیه‌های آن، تنها بخش کوچکی از دانش شناخت گروه‌ها و رفتار آنها را تشکیل می‌دهد.

دوره کار تیمی برای چه کسانی مفید است؟

مهارت کار گروهی و کار تیمی با بسیاری از مباحث توسعه فردی و مدیریت کسب و کار گره خورده است. موارد زیر صرفاً چند نمونه از موضوعات و مباحث مرتبط با کار تیمی هستند:

رفتار سازمانی و مدیریت منابع انسانی

هر وقت از رفتار سازمانی و مدیریت منابع انسانی حرف می‌زنیم، باید به خاطر داشته باشیم که مسائل رفتاری و انسانی در سازمان‌ها معمولاً در سه سطح مختلف مشاهده می‌شوند:‌ سطح فردی، سطح گروه و تیم، سطح کلان (کل سازمان).

به همین علت، اگر مفاهیم بنیادی کار گروهی و تیمی را نشناسیم و مهارت های کار گروهی را در خود تقویت نکنیم، توانایی حل بخش بزرگی از چالش‌های محیط کار را نخواهیم داشت. بر همین اساس تیم و گروه در رفتار سازمانی به یک سرفصل استاندارد تبدیل شده و تقریباً در همهٔ کتابهای مدیریت رفتار سازمانی نیز فصلی به کار تیمی اختصاص می‌یابد.

کارآفرینی و ایجاد کسب و کار جدید

اگر قصد دارید به سراغ کارآفرینی بروید یا یک استارتاپ راه‌اندازی کنید، پیشاپیش می‌توان گفت که اگر شکست بخورید، علت شکست‌تان به احتمال زیاد محصول ضعیف یا شناخت نادرست از بازار خواهد بود. اما به فرض که بازار را بشناسید و در طراحی محصول هم موفق باشید، تهدید دیگری که در کمین شما نشسته، مشکلات کار تیمی است. به همین علت در فهرست علل رایج شکست استارتاپها این گلایه را هم می‌بینیم که «ما تیم درستی نداشتیم.»

کار پروژه‌ای و فریلنسری

یکی دیگر از گروه‌هایی که به شدت به کار تیمی نیازمندند، فریلنسرها هستند. شاید در نگاه اول به نظر برسد که فریلنسر نیازمند کار تیمی نیست. در حالی که اتفاقاً فریلنسرها بیش از دیگران به این مهارت نیاز دارند. وقتی رسماً در چارت سازمانی و چارچوب یک شرکت جایی ندارید، اما باید با افراد مختلفی از آن شرکت همکاری کنید و تعامل داشته باشید، یکی از مهارت‌هایی که می‌‌تواند موفقیت و شکست شما را رقم بزند، مهارت کار تیمی است.

کار تیمی - تصویر چهار نفر که با هم یک جعبه را بلند کرده‌اند. اما یکی از آن‌ها همراه بقیه به نظر نمی‌رسد

تفاوت گروه و تیم

پیش از این که بحث‌مان را جلو ببریم، باید دربارهٔ تفاوت گروه و تیم (و به تبع آن تفاوت کار گروهی و کار تیمی) با هم توافق کنیم.

گاهی اوقات در کتابهای تیم سازی فارسی و نیز کلاس‌ها و دوره‌هایی که درباره تیم سازی و کار تیمی برگزار می‌شود، گروه را معادل فارسی کلمه تیم در نظر می‌گیرند و بر همین اساس کار گروهی و کار تیمی را هم یکسان فرض می‌کنند. چنین فرضی در گفتگوهای روزمره نادرست نیست. اما در بحث تخصصی بهتر است این دو کلمه را یکسان در نظر نگیریم و به تفاوت گروه و تیم توجه داشته باشیم.

چون در زبان انگلیسی هم که کلمه team به کار می‌رود، هم‌چنان کلمهٔ group هم وجود دارد و بسیاری از منابع علمی این دو مفهوم را با هم مقایسه می‌کنند. وقتی دو کلمهٔ متفاوت را از زبان دیگری می‌آوریم و یک کلمه را به جای هر دو آن‌ها به کار می‌بریم،‌ «دقت بیان» را قربانی «حفظ زبان» کرده‌ایم.

برای این که تفاوت گروه و تیم بهتر جا بیفتد، یک اصطلاح دیگر را هم در کنار آن‌ها قرار می‌دهیم: جمع یا دسته یا crowd.

این سه اصطلاح، همان‌طور که در نمودار زیر می‌بینید، روی یک طیف قرار می‌گیرند. طیفی که از «جمع» شروع می‌شود، با «گروه» ادامه پیدا می‌کند و در پایان به «تیم» می‌رسد.

تفاوت گروه و تیم و جمع

Crowd یا اجتماع یا توده یعنی چه؟

در بحث کار تیمی وقتی از «crowd / اجتماع / دسته / توده» حرف می‌زنیم، منظورمان افرادی هستند که صرفاً کنار هم قرار گرفته‌اند. بدون این که ارتباط شفاف و مشخصی با یکدیگر داشته باشند. البته معمولاً اجتماع را برای جمع‌های کوچک‌تر و توده (مناسب‌ترین معادل برای mass) را برای جمع‌های بزرگ‌تر به کار می‌بریم.

مثلاً‌ در زمان کرونا می‌شنیدیم که می‌گفتند:‌ «اجتماع بیش از ۶ نفر ممنوع است.» در این موارد، دیگر مهم نیست رابطه‌ای مشخص بین این چند نفر وجود داشته باشد. همین که یک جا «جمع» شده‌اند، آن‌ها را به اجتماع تبدیل کرده است.

به صرف این که چند نفر دور هم «جمع» شده‌اند نمی‌شود بگوییم «گروه» به وجود آمده است

تعریف گروه چیست؟

گاهی اوقات، بعضی از جمع‌ها از یک «جمع» ساده فراتر می‌روند و به یک «گروه» نزدیک‌تر می‌شوند. ما در متمم، اصطلاح گروه را مطابق تعریفی که استیفن رابینز در کتاب مدیریت رفتار سازمانی خود پیشنهاد کرده به کار می‌بریم:

تعریف گروه | گروه بدون کار گروهی معنا ندارد

گروه وقتی معنا پیدا می‌کند که قرار باشد کاری به شکل گروهی انجام شود.

وقتی دو یا چند نفر در راستای یک هدف مشترک فعالیت می‌کردند و برای رسیدن به هدف‌شان به گفتگو، ارتباط و تبادل اطلاعات ارتباط با هم احتیاج داشتند، می‌گوییم گروه شکل گرفته و مشغول کار گروهی است.

پس ویژگی‌های زیر در گروه وجود دارد:

  • هدف مشخصی وجود دارد
  • کار بین اعضا تقسیم شده و وظیفه هر کس مشخص است
  • اعضای گروه اطلاعات خود را در اختیار یکدیگر قرار می‌دهند
  • اعضای گروه تصمیم‌های خود را به اعضای دیگر اطلاع می‌دهند

تفاوت کار گروهی و کار تیمی چیست؟

احتمالاً بعد از خواندن تعریف گروه - که کمی بالاتر آمد - می‌پرسید: پس فرق گروه و تیم چیست؟ این چیزی که خواندیم، دقیقاً‌ همان تعریف تیم است. مگر کار تیمی چیز دیگری است؟

هم رابینز (در کتاب رفتار سازمانی) و هم ریچارد هکمن (در کتاب رهبری تیمها) تأکید می‌کنند که تیم وقتی معنا پیدا می‌کند که کار گروهی سینرژی ایجاد کرده باشد. یعنی تیم کاری انجام دهد که فراتر از حاصل‌جمع توانمندی‌های تک‌تک اعضایش باشد.

به صرف این که یک گروه شکل گرفته و برای هدف مشترکی تلاش می‌کنند، نمی‌شود بگوییم آن‌ها کار خود را به شکل تیمی انجام می‌دهند.

حرف رابینز و هکمن را می‌توان این‌گونه توضیح داد که بسیاری از کارهایی که ما به عنوان کار تیمی می‌شناسیم، صرفاً کار گروهی ساختاریافته با تقسیم شفاف نقش‌ها هستند. چیزی که ما در فارسی معمولاً اصطلاح «کار تشکیلاتی» را برای آن به کار می‌بریم.

اما فعالیت‌ گروهی باید چیزی فراتر از کار تشکیلاتی باشد تا بتوان آن را کار تیمی دانست و این فراتر بودن خود را در «ایجاد سینرژی» نشان می‌دهد. البته با توجه به اینکه سینرژی یک طیف دارد و صفر و یک نیست، عملاً می‌توان گفت مرز بین تیم و گروه یک مرز مشخص نیست. هر چه هم‌افزایی در یک گروه افزایش یابد،‌ ماهیت آن «گروه» به «تیم» نزدیک‌تر می‌شود.

در این‌جا هم رابینز و هم هکمن به یک نکتهٔ مهم هم اشاره می‌کنند که احتمالاً‌ شما هم آن را تجربه کرده‌اید:  سینرژی لزوماً صفر یا مثبت نیست و می‌تواند منفی هم باشد. یعنی گاهی اوقات، وقتی افراد در یک گروه با هم کار می‌کنند،‌ آن‌قدر دردسر و اصطکاک و فرار از مسئولیت‌ها ایجاد می‌شود که حاصل کار گروه از حاصل‌جمع کار اعضا کمتر است. در این مواقع در کارهای گروهی کوچک‌تر گاهی به نتیجه می‌رسیم که اگر از اول تنها کار کرده بودم، نتیجهٔ بهتری می‌گرفتم. 

نگاه دقیق‌تری به تعریف تیم

حالا که گروه و تیم را روبه‌روی هم قرار دادیم و با هم مقایسه کردیم، زمان مناسبی است که تیم و کار تیمی را دقیق‌تر تعریف کنیم و با هم قرار بگذاریم که وقتی در متمم از تیم حرف می‌زنیم منظورمان دقیقاً‌ چیست. تعریفی که در ادامه می‌آوریم، تلفیقی از توصیف‌های رابینز، کتزن‌باخ و ریچارد هکمن است.

تعریف تیم

یک تیم شامل دو یا چند نفر است که:
  • یک یا چند هدف مشترک دارند
  • کارها و وظایفشان مرتبط و درهم‌تنیده (interdependent) است
  • با هم تعامل اجتماعی دارند و می‌کوشند خود را با یکدیگر تطبیق دهند و خود را در برابر اعضای دیگر مسئول می‌دانند
  • مرزی را بین جمع خود و محیط اطراف قائلند و برای حفظ و مدیریت آن مرز تلاش می‌کنند
  • نقش های مشخص دارند و مهارتهایشان مکمل است
  • به شیوه‌ای کار می‌کنند که عملکرد جمع‌شان از حاصل‌جمع عملکرد تک‌تک‌شان بیشتر است

تیم باید کوچک باشد

در کنار همهٔ موارد بالا که به عنوان ویژگی های تیم مطرح کردیم، یک ویژگی ساختاری هم وجود دارد که بیشتر صاحب‌نظران کار تیمی بر آن تأکید دارند: تیم باید کوچک باشد.

کتزن‌باخ این نکته را در کتاب The Discipline of Teams گفته و مردیت بلبین هم بارها تأکید کرده که اگر تیم کمی بزرگ شود، دیگر جز نام تیم از آن باقی نمی‌ماند (چنین محدودیتی در گروه و کار گروهی وجود ندارد). هکمن هم در کتاب هدایت تیمها کوچک بودن را یکی از ویژگی های تیم برشمرده است.

جالب این‌جاست که بسیاری از کارآفرینان و بنیان‌‌گذاران استارتاپها هم بر اساس تجربه خود به این نکته رسیده‌اند. شاید معروف‌ترین نقل‌قول در زمینه از جف بیزوس بنیان‌گذار شرکت آمازون باشد که می‌گوید: تیم باید آن‌قدر کوچک باشد که بتوان آن را با دو پیتزا سیر کرد (+).

تیم باید آن‌قدر کوچک باشد که بتوان اعضایش را با دو پیتزا سیر کرد. جف بیزوس - بنیان‌گذار آمازون
ثبت نام در دوره کار تیمی

با توجه به اینکه دسترسی کامل به دوره کار تیمی صرفاً برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده و نیز اینکه مطالعه‌ تدریجی این بحث با تمرین‌ها و درس‌های جانبی (مانند مهارت های ارتباطی، مدیریت تعارض، مدیریت زمان و مدیریت پروژه های کوچک) حداقل به ۶ ماه زمان نیاز خواهد داشت، پیشنهاد ما این است که برای استفاده از این مجموعه درس حداقل یک اعتبار ویژهٔ شش ماهه (۷۵۰ هزار تومان) یا سه مرتبه اعتبار یک ماهه (۱۶۰ هزار تومان) خریداری کنید.

در این شش ماه علاوه بر درس‌های کار تیمی به درس‌های دیگر متمم (به‌ویژه درس‌های توسعه فردی و دوره MBA) نیز دسترسی خواهید داشت.

ثبت نام می‌کنم    تجربهٔ متممی‌ها

مسیر مطالعه و یادگیری کار تیمی

پیشنهاد متمم این است که برای آشنایی بهتر و عمیق‌تر با مهارت کار تیمی، درس‌ها را به ترتیب زیر مطالعه کنید.

گام اول | آشنایی با مردیت بلبین

بخش قابل توجهی از بحث کار تیمی در متمم، با تکیه بر مطالعات، تحقیقات و تجربیات مردیت بلبین، تهیه و تدوین شده است.

بنابراین، مطالعه‌ی درس معرفی مردیت بلبین می‌تواند شما را برای ورود به بحث کار تیمی آماده‌تر کند.

گام دوم | تجربیات بلبین در مورد تیم‌های ناموفق

یک نقطه‌ی شروع مناسب برای ورود به بحث کار تیمی، مطالعه‌ی خاطرات، تجربیات و توضیحات مردیت بلبین در مورد کارهای تیمی ناموفق است.

گام سوم | مدل رنگی طبقه بندی فعالیت‌ها

بلبین در سال‌های نخست مطالعات خود در مورد کار تیمی، مدلی را ابداع کرد که با نام مدل رنگی برای طبقه بندی وظایف شناخته می‌شود.

ما در متمم سه درس را به معرفی این مدل اختصاص داده‌ایم که پس از مطالعه‌ی آنها، درک سایر درس‌ها و تسلط‌ بر آنها بسیار ساده‌تر خواهد بود:

گام چهارم | آشنایی با نقش های کلیدی در کار تیمی

این بخش را می‌توان قلب آموزش کار تیمی در متمم دانست. هر چقدر با مفهوم نقش‌های تیمی بهتر آشنا شوید، درک سایر موضوعات و مباحث مربوط به کار تیمی ساده‌تر خواهد بود.

برای آشنایی با مدل نقش های کار تیمی، ابتدا درس نقش افراد در تیم‌ها را بخوانید.

سپس هر یک از نقش‌های ایده پرداز، جستجوگر منابع، ارزیاب، هماهنگ کننده، موتور محرک، اجرا کار، تمام کننده، گروهی کار و متخصص را به صورت جداگانه مطالعه کنید.

انجام تمرین‌های این بخش از درس‌های کار تیمی، می‌تواند به درک بهتر مفهوم تیم و کار تیمی کمک فراوانی بکند.

گام پنجم | چالش‌ها و مشکلات کار تیمی

در این بخش، چند درس مستقل وجود دارند که می‌توانید بسته به علاقه یا نیاز،‌ آنها را به هر ترتیبی که دوست دارید بخوانید:

در این قسمت، یک تمرین ساده هم تحت عنوان تلاش برای بقا در کره‌ی ماه داریم که می‌تواند آموزنده باشد.

چه درس‌های دیگری مکمل دوره آموزش کار تیمی هستند؟

اگر قرار بود متمم فقط یک دوره آموزشی داشته باشد و آن دوره هم کار تیمی باشد، طبیعتاً باید مهارتهایی مانند مدیریت تعارض، حل مسئله، گزارش‌نویسی، مدیریت زمان و … هم در آن دوره گنجانده می‌شد.

اما از آن‌جا که هر یک از این مباحث را به شکل مستقل و با جزئیات زیاد بررسی کرده‌ایم، در دوره کار تیمی صرفاً به هستهٔ بحث و موضوعاتی که مستقیماً به تیم مربوطند پرداخته‌ایم. بنابراین اگر قصد دارید مهارت کار تیمی را به بهترین شکل بیاموزید و در خود پرورش دهید، پیشنهاد می‌کنیم درس‌های مکمل زیر را هم با دقت و حوصله بخوانید و تمرین‌هایشان را انجام دهید:

مهارت های ارتباطی و مذاکره

اشتباه است که فکر کنیم صرفاً پس از آشنایی با مفاهیم بنیادی کار گروهی و تیمی و به‌کارگیری آن‌ها یک فعالیت تیمی موفق و بی‌دردسر خواهیم داشت. حتی اگر اصول کار تیمی را بدانیم و نقش‌ها را درست تقسیم کرده باشیم و اعتماد و تعهد هم میان اعضای تیم وجود داشته باشد، باز هم تعارض‌ها، اختلاف‌نظرها و تنش‌ها وجود خواهند داشت و ناگزیر درگیر گفتگوهای دشوار خواهیم شد.

روحیه تیمی برای کار تیمی لازم است، اما کافی نیست. و حتماً لازم است در گام اول با مبانی اولیه ارتباط مانند مهارت های ارتباطی، همدلی و گوش دادن موثر آشنا شده و سپس برای تقویت هوش هیجانی و ارتقاء مهارتهای مذاکره، متقاعدسازی و مدیریت تعارض تلاش کنیم.

مهارتهای ارتباط رسمی

معمولاً وقتی از مهارت ارتباطی حرف می‌زنیم، بیشتر به یاد گفتگوهای روزمره و جلسات غیررسمی می‌افتیم. اما بخش مهمی از مهارت ارتباطی در گروه های موفق، هنر ارتباط با ابزارهای رسمی  و در فضاهای رسمی است.

با این فرض که شما هم ممکن است مهارت ارتباطی را به معنای گستردهٔ آن – شامل ارتباط رسمی – در نظر نگیرید،‌ این بخش را جدا آورده‌ایم تا بیشتر بر آن تأکید کرده باشیم.

مدیریت جلسه، تسهیلگری، گزارش نویسی، مهارت ارائه و اسلایدسازی از جمله مهارتهای مکملی هستند که بدون آن‌ها معمولاً ارتباط شفاف و بدون اصطکاک به دست نمی‌آید و منشاء بسیاری از چالش های کار گروهی را باید در ضعیف بودن این مهارتها جستجو کرد.

اهمیت این مهارت‌ها معمولاً در زمانی که تیم با گروه‌های مختلف بیرونی تعامل دارد، و نیز زمانی که تیم درگیر تصمیم‌‌های استراتژیک و حیاتی است بیشتر است.

مهارت های عملکردی

مهارتهای دیگری هم هست که می‌توان آن‌ها را مهارتهای مرتبط با عملکرد (performance-related skills) نامید. مهارتهایی که مستقیماً زیر عنوان کار گروهی و کار تیمی تعریف نمی‌شوند، اما ارزیابی عملکرد تیم و بهبود عملکرد تیم بدون آن‌ها امکان‌پذیر نیست.

مهارت‌های هدف گذاری، برنامه ریزی و مدیریت زمان شاخص‌ترین مهارتهای عملکردی هستند. در کنار باید از مهارت مدیریت پروژه های کوچک هم نام برد که به خرد کردن و زمان‌بندی فعالیت‌ها و بررسی روند پیشرفت کار کمک می‌کند. مدیریت استرس هم مهارت دیگری است که برای مهار کردن فشارهای اجتناب‌ناپذیر کار تیمی به کار می‌آید و اهمیت دارد.

مهارت تصمیم گیری و حل مسئله

بسیاری از ما در زندگی انفرادی خود (چه شخصی و چه زندگی حرفه‌ای و شغلی) بدون این که بفهمیم مسئله‌ها را حل می‌کنیم و دربارهٔ موضوعات مختلف تصمیم می‌گیریم.

اما در کار تیمی معمولاً نمی‌شود چنین کاری انجام داد. افراد مختلف نظرهای متفاوتی دارند و در بسیاری از مسئله‌ها بهتر است نظر همه (یا اکثریت اعضای تیم)‌ شنیده شده و لحاظ شود. گفتگو دربارهٔ مسئله‌ها و تصمیم‌ها، جدا از این که به بهبود عملکرد تیمی کمک می‌کند، فرصتی فراهم می‌کند تا اعضای تیم در یک فرایند یادگیری مداوم قرار بگیرند و با مدل ذهنی یکدیگر بیشتر آشنا شوند.

البته این نکته را هم باید در نظر داشته باشید که حرف زدن از مسئله‌ها و راه‌حل‌ها،‌ بر خلاف آن‌چه در نگاه نخست به نظر می‌رسد، معمولاً ساده نیست. گاهی همین گفتگوها منشاء تعارض می‌شوند و انگیزه و روحیه تیمی را کاهش می‌دهند.

هر چقدر اعضای تیم با مهارت تصمیم گیری و مهارت حل مسئله آشناتر باشند، اشتراک زبانی بیشتری خواهند داشت و فرایندهای ذهنی را به شیوهٔ مشابهی طی خواهند کرد. قطعاً جلسات گروهی هم شیرین‌تر و پرثمرتر خواهد شد.

کتابها و مقالات مورد استفاده متمم در تدوین دوره کار تیمی

مانند سایر درس‌ها و دوره های آموزشی متمم، در بحث کار تیمی هم هر جا در هر درسی نکته‌ای از کتاب یا مقاله‌ای نقل شده، همان‌‌جا به منبع هم اشاره شده است. با این حال، برخی از منابع را مکرراً در درس‌های مختلف به‌کار گرفته شده‌اند، در این‌جا فهرست می‌کنیم. ضمناً می‌توانید برای آشنایی با کتابهای مرتبط با کار تیمی به صفحهٔ کتاب های تیم سازی و کار تیمی هم سر بزنید (همهٔ کتابهای معرفی شده در آن صفحه لزوماً منبع متمم نیستند).

کتاب تیم سازی و رهبری تیمها

ریچارد هکمن از صاحب‌نظران بزرگ در حوزهٔ دینامیک کار گروهی است و در جایگاه مشاور مدیریت با شرکتهای بزرگ بسیاری کار کرده است. به همین علت، حرف‌های او هم پایهٔ علمی و پژوهشی دارند و هم مشاهدات مستقیم تجربی. کتاب او با عنوان Leading Teams یا هدایت تیمها یکی از کتابهای ارزشمند در این باره است که محتوای آن پس از گذشت دو دهه هنوز هم قدیمی نشده و کتابهای روز دنیا هم به آن ارجاع می‌دهند. ما کتاب او را در فهرست کتابهای پیشنهادی متمم برای ترجمه به فارسی گنجانده‌ایم: معرفی کامل‌تر کتاب هکمن 

کتاب خرد تیم‌ها

کتاب خرد تیم‌ها (The Wisdom of Teams) نوشتهٔ جان کتزن‌باخ یکی از کتابهای کلاسیک درباره اصول کار تیمی، چالشهای کار تیمی و راهکارهای آن است که هنوز هم منبع و مرجع مهمی برای آشنایی با مفاهیم بنیادی کار گروهی و تیمی محسوب می‌شود. کمتر کتابی را می‌توان یافت که آموزه‌هایش دربارهٔ تیم سازی و مدیریت تیم تا این حد قابل‌اتکا و کاربردی باشد. توضیحات بیشتر دربارهٔ این کتاب را در صفحهٔ معرفی کتاب خرد تیمها بخوانید.

مجموعه کتابهای کار تیمی مردیت بلبین

مردیت بلبین از جمله نظریه‌پردازان مطرح درباره کار تیمی است و به طور خاص در زمینه تقسیم نقش‌ها در فعالیتهای گروهی نوشته‌های بسیاری دارد. بلبین چند کتاب درباره اصول کار تیمی نوشته که بخش‌هایی از آن‌ها با یکدیگر هم‌پوشانی دارند و در عین حال همهٔ آن‌ها برای یادگیری کار تیمی مفیدند.

ما از سه کتاب Team Roles at Work و Management Teams و Beyond the Team در تدوین دوره کار تیمی متمم بسیار بهره برده‌ایم. یک درس را هم به معرفی مردیت بلبین اختصاص داده‌ایم.

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مهارت کار تیمی به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه مهارت کار تیمی

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۲۴ نظر برای دوره تیم سازی و کار تیمی | از کار گروهی تا کار تیمی موفق

  1. بنیامین کیومرثی گفت: (عضو ویژه)

    چیزی که برای من در این متن لذت بخش بود زوایای نگاه مختلف به کار تیمی هست. از سینرژی که تمایز گروه و تیم هست گرفته تا تعریف تیم، نقشهای ضروری در یک تیم، محیط های مناسب و نامناسب برای تیم، ویژگی های تیم، ریسک های تیم، اعضای مناسب و نامناسب، فراگیری کار تیمی، فضای فیزیکی و مجازی، بازی های تقویت کننده و جلوگیری از سیاسی کاری و اصطکاک در کار تیمی. این طیف گسترده، مانند یک رنگین‌کمان کامل، مجموعه‌ای جامع و متنوع از عناصر و ابعاد مختلف کار تیمی را ارائه می‌دهد.