Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی هدف گذاری (کلیک کنید)


گروه کتابخوانی | برای کتابخوانی گروهی چه قوانینی بگذاریم؟


کتابخوانی گروهی

بسیاری از ما دوست داریم کتاب بخوانیم و بخشی از برنامه ریزی روزانه یا برنامه‌ی هفتگی خود را به مطالعه اختصاص دهیم. اما به علت‌های مختلف نمی‌توانیم برای کتابخوانی وقت بگذاریم.

گاهی اوقات غرق شدن در روزمرگی و اولویت‌های روزمره باعث می‌شود که کتابخوانی از برنامه‌ی ما حذف شود. گاهی هم همت نمی‌کنیم و انگیزه کافی نداریم. البته علت‌های دیگری هم وجود دارد. از جمله این‌که کتاب خوب نمی‌شناسیم یا پشتکار کافی نداریم. یعنی خواندن را شروع می‌کنیم اما نمی‌توانیم به پایان برسانیم و کتاب‌ها را نیمه‌کاره رها می‌کنیم.

سال‌های سال است که کتابخوان‌ها با تشکیل گروه کتابخوانی سعی می‌کنند این مشکلات را کمتر کنند. به این صورت که چند نفر دور هم جمع می‌شوند و با هم کتاب می‌خوانند.

معمولاً در کتابخوانی گروهی نمی‌توانید به سادگی شانه از زیر بار خواندن خالی کنید. به خاطر بقیه مجبور می‌شوید به شکل منظم کتاب بخوانید تا در جلسات،‌ حرفی برای گفتن داشته باشید. حتی ممکن است حاضر شوید کتاب‌هایی را که هرگز حوصله نمی‌کرده‌اید بخوانید،‌ مطالعه کنید (احتمالاً جمله‌ی مارک تواین را در توصیف کتاب‌های کلاسیک به یاد دارید: کتاب‌هایی که همه دوست دارند آن‌ها را خوانده باشند اما هیچ‌کس دوست ندارد آن‌ها را بخواند).

البته مزیت کتابخوانی گروهی به مقید شدن و افزایش انگیزه محدود نمی‌شود. بحث درباره‌ی محتوای کتاب و حاشیه‌های آن می‌تواند به شما کمک کند تا کتاب را به شکلی عمیق‌تر بفهمید و درک کنید.

کتابخوانی گروهی در نگاه اول ساده و جذاب به نظر می‌رسد. افراد بسیاری به آن رو می‌آورند و امید دارند که با این روش، سبک زندگی یا لااقل سبک مطالعه‌شان دگرگون شود.

اما اگر از کسانی که گروه کتابخوانی داشته‌اند بپرسید، متوجه خواهید شد که موضوع چندان هم ساده نیست. گروه های کتابخوانی بسیاری – بر خلاف قصد اولیه که قرار بوده سال‌ها و دهه‌ها وجود داشته باشند – به سرعت از هم پاشیده‌اند و یا اعضای آن‌ها بارها و بارها تغییر کرده‌اند.

گاهی هم کتابخوانی گروهی در این جمع‌ها حذف شده و عملاً‌ به یک مهمانی دوستانه تبدیل شده است.

به همین علت، معمولاً نخستین توصیه کسانی که تجربه کتابخوانی گروهی دارند این است که: برای گروه خود قانون‌های مشخص بگذارید و به آنها وفادار بمانید.

گروه کتابخوانی

چند پیشنهاد برای قوانین گروه کتابخوانی

هیچ‌کس بهتر از خود شما و دوستان‌تان نمی‌تواند قوانین گروه کتابخوانی‌تان را مشخص کند. سلیقه‌ها متفاوت است و انگیزه‌های مختلفی هم برای کتابخوانی وجود دارد. طبیعی است که این سلیقه‌ها و انگیزه‌ها روی قوانینی که تعیین می‌کنید تأثیر می‌گذارند.

بنابراین در این‌جا صرفاً چند قانون پیشنهادی متمم را مطرح می‌کنیم تا ایده‌ی اولیه‌ای برای تدوین خط مشی و قوانین خودتان داشته باشید. ممکن است برخی از این قوانین را بپسندید و برخی دیگر را از پایه قبول نداشته باشید و کنار بگذارید:

برای تعداد اعضای گروه سقف تعیین کنید

در روزها و هفته‌های اول تشکیل گروه کتابخوانی، همه هیجان‌زده هستند و هر کس با دوستانش صحبت می‌کند و می‌خواهد افراد بیشتری را به گروه دعوت کند.

اما باید دقت کنید که اگر تعداد اعضای گروه از حد مشخصی فراتر رود، عده‌ای نقش منفعل پیدا می‌کنند. نه فرصت می‌کنند حرف بزنند و نه انگیزه پیدا می‌کنند کتاب بخوانند. همه می‌دانند که حتی اگر کتاب را نخوانده باشند، می‌توانند در میان جمعیت پنهان شوند و به چشم نیایند. پس یکی از ویژگی‌های اصلی گروه کتابخوانی (ایجاد انگیزه برای مطالعه از طریق فشار جمعی) از بین می‌رود.

ما نمی‌خواهیم بگوییم که قطعاً شش نفر یا هشت نفر یا هر عدد دیگری به عنوان سقف نفرات گروه وجود دارد. اما بهتر است خودتان با سایر بنیان‌گذاران گروه کتابخوانی بنشینید و تصمیم بگیرید که حداکثر تعداد نفرات گروه چقدر است.

همه‌ی افراد هم مقید باشند که اگر می‌خواهند فرد جدیدی را برای عضویت گروه دعوت کنند، ابتدا مطمئن شوند که تعداد اعضای گروه از تعداد مشخص‌شده فراتر نخواهد رفت.

برای تهیه لیست کتاب قانون و فرایند داشته باشید

دیر یا زود کسانی در گروه پیدا می‌شوند که می‌خواهند نظر و خواسته‌ی خود را به دیگران تحمیل کنند. مثلاً یکی از اعضا کتابی را خوانده و معتقد است که این کتاب، بهترین اثری است که در زندگی‌اش مطالعه کرده است.

بعید نیست در گفتگو با سایر اعضا با توسط به زور و اجبار و «جان من» و «جان تو» بخواهد همه را مجبور کنند که مطالعه‌ی آن کتاب را در برنامه قرار دهند. پس بهتر است از همان ابتدا که هنوز چنین بحث‌هایی شکل نگرفته، مشخص کنید که کتاب‌ها را چگونه انتخاب خواهید کرد.

مثلاً ممکن است از اعضای گروه بخواهید فهرستی از ده یا بیست یا پنجاه کتاب پیشنهادی خود را ارائه دهند و به دنبال مشترکات بگردید. در بررسی عناوین مشترک ممکن است قرار بگذارید صرفاً کتاب‌هایی را بخوانید که در فهرست تک‌ تک اعضای گروه بوده باشد (در چنین حالتی، عملاً حق وتو تعریف کرده‌اید و هر زمان یکی از افراد گروه یک کتاب را قبول نداشته باشد،‌ موظف هستید آن را از برنامه مطالعه خود حذف کنید).

روش دیگر این است که نظر نصف به‌علاوه‌ی یک یا دو‌سوم اعضای گروه را بپذیرید.

توافق کردن درباره‌ی روش تهیه لیست کتاب و الگوی تصمیم‌گیری درباره‌ی انتخاب کتاب‌ها در روزهای اول بسیار ساده است. اما همین موضوع ساده در صورتی که شفاف نشود و درباره‌اش حرف نزنید، می‌تواند به منشاء دلگیری‌ها و قهر‌ها و نارضایتی‌های آتی تبدیل شود.

محدودیت در دسترسی کامل به این مطلب

برای مشاهدهٔ متن کامل این مطلب کافی است (بدون پرداخت هرگونه هزینه) در سایت متمم ثبت نام کنید. پس از ثبت‌نام به تعداد قابل‌توجهی از درس‌‌های متمم دسترسی پیدا خواهید کرد نمونهٔ آن‌ها را می‌توانید از طریق لینک زیر ببینید:

نمونه درس‌های کاربر آزاد متمم

البته اگر بخواهید به همهٔ درس‌های متمم دسترسی داشته باشید، لازم است حق اشتراک بپردازید.

ثبت نام رایگان    تجربه‌ٔ متممی‌ها

پیشنهاد | دوره آموزشی صوتی روش صحیح مطالعه کتاب

اگر مطالعه کردن برای شما یک کار جدی است و دوست دارید در مورد کتاب و کتابخوانی بیشتر بدانید، احتمالاً فایل صوتی راهنمای خریدن و خواندن کتاب (به روایت محمدرضا شعبانعلی) می‌تواند برایتان مفید باشد. در این فایل صوتی درباره کتاب و مفهوم آن، انواع کتاب برای مطالعه و انتخاب کتاب (با تأکید بر کتابهای غیرداستانی) صحبت شده است.

شناخت و انتخاب ناشر کتاب، آشنایی با انواع نویسندگان، تشخیص کتابهای مفید برای خواندن، روش‌های درست و نادرست مطالعه کتاب و تکنیکهای مطالعه و علامتگذاری و یادداشت برداری از جمله موضوعاتی هستند که در این فایل صوتی مطرح شده‌اند.

این فایل صوتی برای مخاطبانی تهیه شده که می‌خواهند کتابخوانی را به بخشی از سبک زندگی خود تبدیل کنند و اثربخشی مطالعه خود را بالا ببرند و در یک کلام، به یک کتابخوان حرفه ای تبدیل شوند.

مشارکت در بحث

تجربه‌ی شما از مطالعه گروهی چیست؟ آیا قوانین و چارچوب‌هایی داشته‌اید که موثر بوده باشند و بخواهید با دوستان‌تان در میان بگذارید؟

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مهارت یادگیری به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه مهارت یادگیری
 

برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)

متمم چیست و چه می‌کند؟ (+ دانلود فایل PDF معرفی متمم)
چه درس‌هایی در متمم ارائه می‌شوند؟
هزینه ثبت‌نام در متمم چقدر است؟
آیا در متمم فایل‌های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

۲۱۲ نظر برای گروه کتابخوانی | برای کتابخوانی گروهی چه قوانینی بگذاریم؟

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : جواد خوانساری

    افزون بر مواردی که در متن اشاره شد، باید خیلی مراقبت کرد که گروه کتابخوانی‌مون تبدیل نشه به مصداق ضرب‌المثلِ «سنگ بزرگ نشانه‌ی نزدن است». چند سال قبل مشابه این اتفاق برای گروه کتابخونی ما افتاد: سرِ کتاب اول گیر کردیم و گروهی که با کلی شوق و ذوق شکل گرفته بود در همون جلسات اول فروپاشید.

    ما چهار نفر بودیم از چهار رشته‌ی مختلف (جامعه‌شناسی، پژوهش هنر، هنرهای نمایشی و فلسفه) که دور هم جمع شده بودیم تا هر کدوم از منظر رشته‌های تخصصی خودمون درباره‌ی متن کتاب‌ها حرف بزنیم. و اولین کتابی که برای خوندن انتخاب کردیم «کمدی الهی» بود: شاهکار سه جلدی (دوزخ، برزخ و بهشت) دانته آلیگیری، شاعر اهلِ فلورانس ایتالیا. متنی که تبدیل به سنگ بزرگِ گروه نوپای ما شد.

    ما با خوش‌بینی عاری از دوراندیشی و بدون هیچ توشه‌ای به دل متن زدیم. چند جلسه‌ی اول در پیچ و خم‌های اولیه‌ی دوزخ انرژی‌مون تحلیل رفت. کمی جلوتر در برزخِ متن ثقیلِ دانته به نفس‌نفس افتادیم. و درست در آستانه‌ی درواز‌ه‌های بهشت از فرط خستگی و بی‌نقشگی، نقش بر زمین شدیم. و با افتادن ما گروه کتابخوانی ما هم به زمین خورد.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .