مدلها بد رفتار میکنند | معرفی کتابی درباره تفاوت مدل و نظریه و محدودیتهای مدلسازی
◼️ چرا بحرانهای مالی در جهان اتفاق میافتند؟
◼️ چرا دنیا در سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ در رکود فرو رفت؟ این همه مدلهای ریاضی و مالی کجا بودند؟ آیا نمیشد زودتر متوجه رکود شد و جلوی آن را گرفت یا لااقل شدتش را کاهش داد؟
◼️ چه شد که نسیم طالب اصطلاح قوی سیاه (Black Swan) را مطرح کرد و گفت که بعضی رویدادها پیشبینیناپذیرند و صرفاً پس از وقوع میتوان دربارهشان حرف زد؟
◼️ چرا وقت بیتکوین رشد میکنند، همه برای رشد آن توضیح دارند و وقتی هم سقوط میکند، ظاهراً همه علتش را میدانند و به سادگی توضیح میدهند. اما در حالت عادی نمیتوانند با اطمینان آیندهٔ آن را پیشبینی کنند؟
◼️ اصلاً با این همه مدل در مباحث مالی و اقتصاد، چرا باز هم اقتصاددانها به یک حرف واحد نمیرسند و حرفهایشان را بیشتر دربارهٔ گذشته میتوان جدی گرفت تا آینده؟ مسئله فقط هم در کشور ما نیست که آن را به عوامل دیگر ربط بدهیم. بلکه چالشی در کل جهان است.
◼️ اصلاً آیا این مدلهای مالی به کار میآیند؟ یا فقط ما را سر کار گذاشتهاند؟
اینها سوالهایی است که امانوئل درمن (Emanuel Derman) میکوشد در کتاب مدلها بد رفتار می کنند (Models Behaving Badly) پاسخ دهد.
بخش قابلتوجهی از این کتاب دربارهٔ بازارهای مالی است. جاهایی هم که از مباحث مالی خارج شده، به سراغ الکترومغناطیس و سایر مباحث علم فیزیک رفته است. اما نکات بسیاری هم درباره مفهوم مدل و تفاوت مدل و نظریه در آن آمده که برای درس مدل ذهنی ما در متمم به کار میآید.
مثل همیشه در اینجا به معرفی مختصر کتاب میپردازیم و در درسهای دیگر، از نکات مفید کتاب استفاده کرده و به آن ارجاع خواهیم داد.
امانوئل درمن کیست؟
بیشتر کسانی که در زمینهٔ ریاضیات مالی کار میکنند، با مدل BDT آشنا هستند؛ مدلی که برای قیمتگذاری برخی از انواع اوراق قرضه به کار میآید. اما احتمالاً عدهٔ کمی از آنها در ذهنشان مانده که BDT مخفف نام چه کسانی است. بلک، درمن و توی سه نفری هستند که اسم این مدل از ترکیب حرف اول نام خانوادگی آنها گرفته شده است.
امانوئل درمن، متولد ۱۹۴۵، برای ورود به دههٔ نهم زندگیاش آماده میشود. او تحصیلات خود را در فیزیک نظری تا مقطع دکترا به پیش برد و پس از آن حدود هفت سال در زمینهٔ فیزیک نظری پژوهش کرد. در ادامه چند سالی هم در AT&T (از شرکتهای پیشرو فناوری در آن دوران) به توسعهٔ زبانهای برنامهنویسی تخصصی مدلسازی مشغول شد.
اما آنچه برایش شهرت به همراه آورد، همکاری با شرکت گلدمن ساکس بود؛ یکی از شرکتهای قدیمی و بزرگ سرمایهگذاری در جهان که هماکنون حدود ۲۰۰۰ میلیارد دلار سرمایه را تحت مدیریت و نظارت خود دارد (+).
خودش دربارهٔ آن سالها چنین میگوید (+): من در سال ۱۹۸۵ به گلدمن ساکس رفتم. همکارانم به همان اندازهٔ دانشگاهیان، تیزهوش، اما از آنها جذابتر بودند. کار ما ترکیبی میانرشتهای از مدلسازی، ریاضیات، آمار و برنامهریزی بود و همهٔ فعالیتها با هدف ارزشگذاری [بهتر] اوراق بهادار انجام میشد.
درمن طی همکاری با گلدمن ساکس، مدلها و معادلات متعددی را طراحی و ابداع کرد که BDT صرفاً یکی از آنهاست.
او در سال ۲۰۰۴ زندگی خود را با جستارهایی دربارهٔ فیزیک مدیریت مالی درآمیخت در قالب کتاب My Life as a Quant (زندگی من به عنوان یک تحلیلگر عددی) منتشر کرد که بازار هم نسبتاً از آن استقبال کرد و البته موضوع بحث فعلی ما نیست. ما قرار است به سراغ همان کتاب «چرا مدلها بد رفتار می کنند» برویم که حدود هفت سال پس از کتاب زندگی من منتشر شده و حرفهای مفیدی دربارهٔ مدل و مدلسازی دارد.
فرق مدل و تئوری چیست؟
کسانی که در رشتههای علوم پایه یا مهندسی درس خوانده و بعداً به سراغ مباحثی مثل مدیریت کسب و کار و دوره MBA رفتهاند، تجربهٔ مشابهی دارند. آنها از دنیایی که پر از دقت، قاعده، اصول و نظریههای قابلاتکا بوده، وارد جهانی شدهاند که همه چیز بسیار انعطافپذیر و نرم و سیال به نظر میرسد.
اگر با دانشجویان مدیریتی که سابقهٔ علوم پایه و رشتههای فنی-مهندسی را دارند صحبت کنید، اغلب این تعجب را ابراز میکنند که چرا اینجا همهچیز روی هواست؟ چرا ده جور نظریهٔ انگیزش داریم؟ چرا هر کس رضایت کارکنان را یکجور تعریف میکند؟ چرا اینقدر راحت میشود با صورتهای مالی شرکتها بازی کرد و سرفصلها را تغییر داد؟ کمی طول میکشد تا تازهواردان به دنیای مدیریت و علوم انسانی، با این پیچیدگیها و ابهامها کنار بیایند و آنها را بپذیرند.
این تجربه کاملاً شبیه چیزی است که برای ایمانوئل درمن اتفاق افتاده است. کسی که با فیزیک سر و کار داشته، وارد دنیای مالی شده و ناگهان حس کرده که «چرا اینجا همهچیز روی هواست؟ چرا اینجا هر چیز ساده و غیردقیقی را تئوری میدانند؟»
بعد از سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ که رکورد بزرگ اقتصادی جهان پیش آمد، فرصت خوبی بود تا درمن حرفهایش را جمعوجور کند و نقدش را حول این ادعا سامان دهد که فعالان صنعت مالی معمولاً فرق مدل و تئوری را نمیفهمند و همین باعث میشود که بیش از آنچه که باید به مدلها تکیه کنند.
حرفهای او را در این باره – نقل به مضمون – بخوانید:
دسترسی کامل به مجموعه درسهای مدل ذهنی برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است.
با عضویت ویژهی متمم علاوه بر دسترسی به درسهای مدل ذهنی به درسهای بسیار بیشتری دسترسی پیدا میکنید که میتوانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:
بررسیهای ما نشان داده که علاقهمندان به درس مدل ذهنی معمولاً از بین درسهای متمم به درسهای زیر علاقهی بیشتری دارند:
خودشناسی | شخصیت شناسی | روانشناسی پول
تصمیم گیری | حل مسئله | یادگیری | زندگی شاد
تفکر سیستمی | تفکر استراتژیک | تفکر نقادانه
مشاوره مدیریت | کوچینگ | عزت نفس
دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درسها)
اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید دربارهی متمم بیشتر بدانید، میتوانید نظرات دوستان متممی را دربارهی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی میشناسند:
نکتهای در نقد کتاب مدلها بد رفتار می کنند
اولین نکتهای که باید به آن توجه داشته باشیم این است که درک بسیاری از کتابهایی که دربارهٔ مدل و مدلسازی نوشته شدهاند، دشوار است.
خیلی خوب است که کسی بتواند کتاب Models, Simulations and Representations نوشتهٔ سیریل ایمبرت را بخواند. عالی است اگر کسی کتاب Scientific Models in Philosophy of Science نوشتهٔ بیلرجونز را مطالعه کند. اما میدانیم که بسیاری از ما وقت و فرصت خواندن چنین آثاری را نداریم، و نیز به این سطح از دقت و جزئینگری در تعاریف نیاز نداریم، و حتی اگر بخواهیم این متنها را بخوانیم، لزوماً همهٔ آنها را متوجه نمیشویم.
درمن با زبانی بسیار ساده به تفاوت مدل و نظریه پرداخته است. این سادگی باعث شده که تعریفهایش شفاف نباشد و به سادگی بتوانید از آنها ایراد بگیرید (مثلاً چرا باید بگوییم گرانش فکت است؟ میدانیم که گرانش هم یک مدل است. و ممکن است در آینده فیزیک به مدلهایی برسد که بهتر از گرانش بتوانند جهان اطراف ما را توضیح دهند). در واقع درمن، بسیاری از چیزهایی را که امروز مدل فرض میشوند، تئوری دانسته است.
با این حال، کتاب درمن از این جهت ارزشمند است که مفهوم «مدلِ دنیا با خود دنیا فرق دارد» را به خوبی برای مخاطب جا میاندازد. و نیز به خواننده یاد میدهد که فرمولهای ریاضی پیچیده لزوماً به این معنا نیستند که ما با یک نظریه سر و کار داریم. بسیاری از این فرمولها صرفاً یک مدل هستند و این یعنی میتوانند کاملاً غیردقیق یا اشتباه باشند. حتی اگر خروجی آنها با چند رقم اعشار مشخص شود.
ایراد دیگری که به کتاب درمن وارد است، پراکندهگوییهای اوست. به نظر میرسد که درمن صد صفحه حرف داشته و ناگزیر بوده آنها را به دویست صفحه برساند. یا اینکه چیزهایی دربارهٔ اسپینوزا خوانده بوده و در ذهن داشته که چون فکر میکرده فرصت دیگری برای نوشتن آنها نیست، همهٔ آنها را در کتاب خود گنجانده است. تخصیص یک فصل به مدیریت هیجانات از نگاه اسپینوزا و وارد شدن به جزئیات نظریههای الکترومغناطیس، برای خوانندهای که میخواهد کتاب یک تحلیلگر مالی را بخواند، جذاب نیست.
بهعلاوه اینکه روایتهای شخصی و خاطرات هم بخش قابلتوجهی از کتاب را به خود اختصاص دادهاند. البته این کتاب طرفدارانی مانند نسیم طالب هم دارد (+). طالب صریحاً تأکید میکند که این کتاب، همان چیزی است که من میپسندم و نشان میدهد که تحلیلگران بازار چندان از بازار سر در نمیآورند. طالب حتی از خاطرهنویسی و حاشیه رفتنهای درمن هم دفاع میکند و میگوید منتقدان درمن کسانی هستند که انتظار داشتهاند کتابی مشابه آنچه همیشه میخواندهاند ببینند. در حالی که حتی نوشتن از عادات روزانه در وسط یک متن جدی تحلیلی، کار عجیبی نیست و نمونهٔ آن را در کار کسانی مانند مونتنی دیدهایم.
نمیشود گفت که آیا نسیم طالب واقعاً چارچوب کتاب را پسندیده و یا صرفاً چون درمن به همان کسانی حمله کرده که طالب هم با آنها دشمن است، کتاب او را تحسین میکند.
اما به هر حال، میتوان گفت کتاب درمن، به رغم ضعفهایی که به چشم بسیاری از خوانندگان میآید، در چشم برخی متخصصان جذاب و حتی بینقص بوده است.
توضیح درباره ترجمه عنوان کتاب
در عنوان کتاب بعد از هر سه کلمه نقطه آمده است (.Models.Behaving.Badly). همین باعث شده که برخی منابع در اشاره به این کتاب، عنوان را سه کلمهٔ مستقل در نظر بگیرند. اگر این سه کلمه را جدا ببینیم، استفاده از دو کلمهٔ رفتار و بد به شکل اسم مصدر (Behaving) و قید (Badly) توجیهی ندارد. جملهٔ Models behaving badly و جملات مشابه آن بارها در کتاب آمده و مشخص است که عنوان هم به همین جمله اشاره دارد.
به نظر میرسد استفاده از نقطه در نقش فاصلهانداز یا به عنوان نشانهٔ تأکیدی در عنوان کتاب، نوعی کجسلیقگی ناشر و نویسنده بوده که درک عنوان را برای کسانی که کتاب را نخواندهاند دشوار کرده است.
چند تذکر درباره بخش معرفی کتاب
متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب میپردازد.
صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنکتر از نقاط قوتشان باشد.
معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درسها بوده است (مگر این که صریحاً به این نکته اشاره شده باشد). در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدفی مشخص (نقل یک مطلب از کتاب، نقد کتاب، آشنایی با نویسنده و ...) به کتاب اشاره شده باشد.
متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینهای دریافت نمیکند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار میدهد.بنابراین اگر ناشر هستید و کتابی در متمم معرفی شده، کتاب مرتبط دیگری را که در آن حوزه ترجمه یا تألیف کردهاید (یا اگر ترجمه دیگری از همان کتاب را عرضه کردهاید) در کامنتها معرفی کنید. متمم ممکن است بعد از بررسی کتاب را به متن بیفزاید یا معرفی آن را در قالب مطلبی مستقل منتشر کند.
دستهبندی موضوعی کتاب های مدیریت
دستهبندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی
چند مطلب، فایل صوتی و کتاب درباره کتاب و کتابخوانی
کتابخوانی | چگونه کتابخوان شویم؟
فهرست کتابهای پیشنهادی برای ترجمهپاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها
پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها
کتابهای زندگینامه و خاطرات کتابهای داستان و رمان کتابهایی درباره زندگی در سایه کمونیسمترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مدلهای ذهنی به شما پیشنهاد میکند:
- مدل ذهنی و کاربرد مدل ذهنی در مدیریت (نقشه راه درس)
- مدل ذهنی و اهمیت شناخت آن (فایل صوتی)
- مدل و مدلسازی | مدل چیست؟ تئوری چیست؟ تفاوت مدل و تئوری به زبان ساده
- چه مدلی مفید است؟ (ویژگیهای یک مدل مفید)
- نقشه غلط میتواند ذهنیت غلط هم بسازد
- مصاحبه با مدیر مرکز بیتها و اتمها در MIT
- تعریف مدل ذهنی | مدل ذهنی چیست و الگوهای ذهنی چگونه شکل میگیرند؟
- معنی کلمه انتزاعی چیست؟ | تفکر انتزاعی یعنی چه؟
- فرهنگ علمی | از کتاب عقلانیت و توسعه یافتگی ایران
- رویدادهای اطراف ما، چگونه الگوهای ذهنی و مدل ذهنی ما را میسازند؟
- مفهوم پردازی چیست و چه اهمیتی دارد؟
- مثالی از مفهوم پردازی: لوطیگری و درویشی
- مثالی از مفهوم پردازی: انواع درونگرایی
- درباره گفتمان یا دیسکورس (Discourse)
- خوشه بندی چیست و چه تفاوتی با طبقه بندی دارد؟
- چرخه عمر چیست و چرا باید آن را بشناسیم؟
- چرخه گارتنر (سیکل هایپ تکنولوژی)
- پارادایم چیست ؟ پارادایم شیفت به چه معناست؟
- کریس آرگریس و فاصله بین دانستن و عمل کردن
- تعریف مدل ذهنی در ارتباط با فرایند یادگیری
- کریس آرگریس و مهارت انجام کارهای مهم بیخاصیت
- مدل مارشال مک لوهان برای تحلیل تکنولوژی ها
- نکتهای در تحلیل تکنولوژی | تکنولوژی خنثی نیست
- ویندوز هولوگرافیک و دستگاه هولولنز مایکروسافت و پارادایم جدید
- آیا مدلها به تقویت بینایی شما کمک کردهاند؟
- در پایان درس مدل ذهنی، باید چه چیزهایی را آموخته باشم؟
- روباه یا جوجه تیغی؟ سوالی که بیش از دو هزار سال قدمت دارد
- پروژه پایانی مدل ذهنی
- کتاب انسان چارچوب ساز | اهمیت مدل های ذهنی در عصر هوش مصنوعی
- مدلها بد رفتار میکنند | معرفی کتابی درباره تفاوت مدل و نظریه و محدودیتهای مدلسازی
- معرفی کتاب ذهن توسعه یافته | ذهن چگونه در قلمرویی گستردهتر از بدن فعالیت میکند؟
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
۲ نظر برای مدلها بد رفتار میکنند | معرفی کتابی درباره تفاوت مدل و نظریه و محدودیتهای مدلسازی