Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


دیدگاه گیری | آیا می‌توانید مسئله را از نگاه دیگران ببینید؟


دیدگاه گیری یا نقش گیری - دیدن دنیا از نگاه دیگران

«یک سگ خیابانی، دست یک کودک را گاز گرفته است.»

افراد مختلف، این اتفاق را از زوایای متفاوتی می‌بینند و از آن، نتیجه‌های متفاوتی هم خواهند گرفت.

پدر و مادری که فرزند خردسال دارند، در پاسخ به این رویداد، رفتار و هیجانات متفاوتی را تجربه خواهند کرد. روزنامه‌نگار، از زاویه‌ی متفاوتی به این موضوع می‌نگرد. حامیان حیوانات، سوال‌های متفاوتی می‌پرسند. مدیران شهرداری، آن را مسئله‌‌ای متفاوت برداشت می‌کنند و این رویداد را در چارچوب سیاست‌‌گذاری‌های خود، می‌سنجند و ارزیابی می‌کنند.

درباره‌ی همین رویداد ظاهراً ساده، می‌توانید بیش از ده گروه مختلف را بیابید که نظرات متفاوتی دارند و اگر حوصله داشته باشید، بد نیست وقت بگذارید و تلاش کنید نظر هر گروه را در قالب ده تا بیست جمله بنویسید و شرح دهید.

این همان چیزی است که در ادبیات مذاکره، از آن به عنوان توانایی دیدگاه گیری یا Perspective-taking Ability (مخفف: PTA) نام برده می‌شود.

آیا دیدگاه گیری همان همدلی نیست؟

ممکن است از خود بپرسید که آیا توانایی دیدن از نگاه دیگران همان همدلی (Empathy) نیست؟ چرا برای آن یک نام جدید تعریف کرده‌ایم و دوباره به آن می‌پردازیم؟

با کمی اغماض، می‌توان این دو مفهوم را یکسان فرض کرد. چنان‌که در برخی کتاب‌های مذاکره هم، به جای PTA از همان Empathy استفاده می‌شود.

اما یک تفاوت ظریف میان «همدلی» و «دیدگاه گیری» وجود دارد: همدلی یک اقدامِ دگرخواهانه است. یعنی شما به عنوان یک انسان می‌کوشید با همدلی، خودتان را جای افراد دیگر بگذارید و با آن‌ها همراه شوید و رفتار بهتری با ایشان داشته باشید.

اما «دیدگاه گیری» یک فعالیت منفعت‌طلبانه است. شما می‌کوشید از زاویه‌ی نگاه دیگران به مسئله نگاه کنید تا در نهایت بتوانید در گفتگو و مذاکره با آن‌ها، خواسته‌ها و اهداف خود را به شکل بهتری تأمین کنید.

به عبارت دیگر، شما با استفاده از دیدگاه‌گیری در پی این هستید که برنامه ریزی برای مذاکره را بهتر انجام داده و بحث و استدلال را بهتر به پیش ببرید و در اقناع و متقاعدسازی طرف‌های مذاکره موفق‌تر باشید و بن‌بست‌ها را ساده‌تر از میان بردارید (+).

فکر کنید کسی در مذاکره‌ها و چانه‌زنی‌های میان ایران و آمریکا، در یکی از دو کشور چنین بگوید که: «سعی کنید نگاه همدلانه به کشور دیگر داشته باشید.» می‌دانید که از چنین جمله‌ای استقبال نمی‌شود و حتی ممکن است با آن برخورد شود.

اما این حرف را همه می‌فهمند که: «در این تعارض، بکوشید از زاویه‌ی نگاه آن‌ها [ کشور روبرو ] به مسئله نگاه کنید و ببینید آن‌ها چه می‌بینند و چه می‌خواهند.»

پس در سنگین‌ترین تعارض‌ها و مذاکره‌ها، در جایی که نمی‌توان از نگاه همدلانه (Empathetic) حرف زد، هنوز دیدگاه گیری (Perspective-taking) معنا دارد و به‌کار می‌آید.

دیدگاه گیری در چه شرایطی به‌کار می‌آید؟

قطعاً مذاکره‌کننده‌ای که در دیدگاه‌گیری توانایی بالایی دارد، در مذاکره و مدیریت تعارض موفق‌تر خواهد بود (+). چنین مذاکره‌کننده‌ای در برنامه ریزی برای مذاکره بهتر عمل می‌کند و موضوعات احتمالی که در مذاکره مطرح خواهد شد را بهتر حدس می‌زند و مسیر فکری و استدلالی طرف مقابل را هم بهتر پیش‌بینی خواهد کرد.

محدودیت در دسترسی کامل به درس‌ها

دسترسی کامل به این درس و ۹۷ درس دیگر دربارهٔ مذاکره و زبان بدن برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. تا کنون ۱۲۰۴۰ نفر از متممی‌ها مجموعاً ۷۸۰۰ تمرین در درس‌های مذاکره ثبت کرده‌اند.

با عضویت ویژهٔ متمم علاوه بر این ۹۷ درس به هزاران درس دیگر از جمله درس‌های زیر دسترسی خواهید داشت:

  مهارت ارائه و سخنرانی | فن بیان | پرسونال برندینگ

  مهارتهای ارتباطی | تحلیل رفتار متقابل

  شخصیت شناسی | خودشناسی | مدیریت تعارض

  کوچینگ | مشاوره مدیریت

  دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درس‌ها)

ثبت نام    تجربه‌ٔ متممی‌ها

محصول آموزشی مرتبط

دوره صوتی ۶۰ نکته در مذاکره (۵ ساعت)

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری اصول و فنون مذاکره به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه اصول و فنون مذاکره

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۳۱ نظر برای دیدگاه گیری | آیا می‌توانید مسئله را از نگاه دیگران ببینید؟

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : برف

    چه خوب که فرق بین نگاه همدلانه و دیدگاه گیری انقدر خوب شرح داده شد. اینکه در دیدگاه‌گیری نگاه ما منفعت‌طلبانه ست. این مطلب من رو یاد کتاب «طلاق معنوی» نوشتۀ «دبی فورد» انداخت که در اون یکی از تکنیک‌ها اینه که خودتون رو جای همسرتان بگذارید و سعی کنید از طرف او به خود نگاهی بیندازید. این مسئله باعث می‌شه نفرت و کینه مانع روند طبیعی جدایی نشه و درگیری‌ها بیهوده کش پیدا نکنه. حالا می‌فهمم نگاه دبی فورد نه همدلانه بلکه بر اساس «دیدگاه‌گیری» بوده و خواسته منفعت مخاطبش تأمین بشه و یک جدایی کم آسیب‌تر داشته باشه.

    خودم هم از دیدگاه‌گیری در ارتباط با استاد راهنمای رساله‌ام استفاده کردم. سعی کردم از سمت او به دانشجویی نگاه کنم که درست وقتی که باید رساله و مقالۀ پژوهشی بنویسه داره کتاب شعرش را چاپ می‌کنه. خیلی بهتر تونستم درکش کنم و با ادبیاتی بهتر خودم رو از حمایتش برخوردار کنم.

    اخیراً هم یک کتابی رو در سایتم پیشنهاد دادم که متعلق به جریانی هست که بهیچ عنوان من تعلقی و باوری بهش ندارم: «پست مدرن» اما تلاش کردم از دید اون شاعر به جهان نگاه کنم، پیش‌فرض‌ها و معیارهام رو کنار بگذارم تا صفحه صدای تمام جریانات شعری رو انعکاس بده و درش به روی مخالفان ما هم باز باشه. به نظرم در این مورد هم نگاه من همدلانه نبوده، دیدگاه‌گیرانه بوده و منفعت‌ رو مدّ نظر داشته که همون پیدا کردن مخاطب از طیف‌های گوناگون و با سلایق مختلفه.

     

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .