Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی هدف گذاری (کلیک کنید)


اثر آیکیا | دلبستگی به آن‌چه خود ساخته‌ایم


اثر آیکیا - دن اریلی در انگیزش و هیجان

می‌دانیم که سال‌هاست روانشناسی رفتارگرا، جایگاه خود را به عنوان تنها نظریه‌ در بحث انگیزه و انگیزش از دست داده است.

البته این بدان معنی نیست که این نظریه، دیگر کاربرد ندارد. بلکه همه پذیرفته‌اند که روانشناسی رفتارگرا، صرفاً یکی از زوایای متعدد بحث پیچیده‌ی انگیزش را منعکس می‌کند و برای شناخت و تحلیل انگیزه – حداقل در انسان‌ها – باید ابزارهای دیگر را نیز به‌کار گرفت.

با این حال، هنوز هم در عمل،‌ نگاه رفتارگرایانه بر ذهن بسیاری از ما سایه انداخته است. به همین علت، معمولاً‌ هنگام صحبت از انگیزه، دو سوال زیر پُررنگ‌تر از پرسش‌های دیگر مطرح می‌شوند:

  • چه کار کنم که انگیزه‌ی بیشتری برای انجام کارِ … داشته باشم؟ (در مورد کارهای مثبت)
  • چه کار کنم که انگیزه‌ام برای انجام کارهای …. کاهش پیدا کند؟ (برای کارها و عادت‌های منفی)

می‌توان گفت  اصرار بر تعیین تشویق و تنبیه و جایزه در نظر گرفتن نیز، از همین مسئله نشأت می‌گیرد که ما، ظاهراً می‌خواهیم «سگِ پاولوفِ درون‌مان» را با مکانیزم‌های رفتارگرایانه، تربیت کنیم. 

مطلبی که از دن اریلی با عنوان افسانه سیزیف و کارهای پوچ مطرح کردیم، یکی دیگر از زوایای انگیزه‌های انسانی را نشان می‌داد: این‌که انجام کار بیهوده، می‌تواند انگیزه‌ی ما را کاهش دهد؛ حتی اگر پاداش مادی هم برای آن کار بیهوده در نظر گرفته شود.

این بار هم، به سراغ موضوع دیگری با نام اثر آیکیا (IKEA Effect) می‌رویم که دن اریلی در کنار همکارانش (مایکل نورتون و دنیل موکون) از دانشگاه هاروارد، به مطالعه‌ی آن پرداخته‌اند.

اریلی در کتاب پاداش خود، چند صفحه‌ای را به مرور این مقاله اختصاص داده است.

محدودیت در دسترسی کامل

دسترسی کامل به مجموعه درس‌های انگیزه و انگیزش، برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است.

همچنین با فعال کردن اشتراک ویژه به درس‌های بسیار بیشتری دسترسی پیدا می‌کنید که می‌توانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:

 فهرست درس‌های متمم

البته اگر انگیزش و هیجان برایتان جذاب است، شاید بهتر باشد از میان درس‌ها و مطالب مطرح شده، ابتدا مطالعه‌ی مباحث زیر را در اولویت قرار دهید:

  شخصیت شناسی / حمایت اجتماعی / خودشناسی

  تحلیل رفتار متقابل / عزت نفس

  پرورش تسلط کلامی

  استرس / چگونه شاد باشیم / روانشناسی مثبت گرا

آیا شما هم، در زندگی شخصی خود یا محیط کار، مثال‌هایی از اثر آیکیا را تجربه کرده‌اید؟

یا بالعکس، آیا شرایطی را مشاهده و تجربه کرده‌اید که با در نظر نگرفتن این اثر، حس دلبستگی و انگیزه‌ی فردی، کاهش یافته باشد؟

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری انگیزش-و-هیجان به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه انگیزش-و-هیجان

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۵۷ نظر برای اثر آیکیا | دلبستگی به آن‌چه خود ساخته‌ایم

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : محمدرضا شعبانعلی

    مورد اول: بلبرینگ سازی

    در نخستین سال‌هایی که مشغول به کار شده بودم، برای پروژه‌ی راه‌اندازی یک دستگاه Superfinish آلمانی، به تبریز رفتم و چند هفته در کارخانه‌ی بلبرینگ‌سازی تبریز (که از افتخارات صنعت کشورمان است) رفتم.

    این کارخانه سال ۱۳۴۸ با همکاری SKF تأسیس شده و توسعه یافته، اما پس از انقلاب، همکاری SKF با ایران - مانند بسیاری دیگر از شرکای بین‌المللی - قطع شد.

    کارشناسان این شرکت، نقش مهمی در حفظ و نگهداری کیفیت محصولات آن - خصوصاً با همه‌ی محدودیت‌های موجود - داشته‌اند.

    قطع رابطه‌ی SKF با بلبرینگ‌سازی، باعث شده که بود که در موارد متعددی، بچه‌های خط تولید مجبور بشوند خودشان مشکلات و ایرادهای ایجاد شده در دستگاه‌ها را حل کنند. در این میان راه‌حل‌های خلاقانه‌ای هم به‌کار گرفته بودند و اصلاحات متعددی هم در دستگاه‌ها انجام شده بود.

    در میان بچه‌های خط تولید، چند نفر بودند که سوابق متعددی در اصلاح طراحی و تعمیر دستگاه‌ها داشتند و به همین مهارت، شناخته می‌شدند.

    تجربه‌ی کوتاه‌مدت حضور من در آن‌جا این نکته‌ی جالب را به من نشان داد که دستگاه‌های تغییر داده شده یا ترمیم شده، به خاطر این‌که رد دست و هنر کارشناسان کارخانه در آن‌ها وجود داشت، از ارج و قرب بالایی بهره‌مند بودند و اگر مشکلی برایشان پیش می‌آمد، به سرعت (و بدون کوچک‌ترین توجه به پاداش‌های مادی متعارف) تعمیر می‌شدند. چون تعمیرکاران و تیم فنی، آن‌ها را ماشین خودشان می‌دانستند.

    مورد دوم: سوپ آماده

    من گاهی اوقات از سوپ‌های آماده (مثلاً برندهای الیت یا مهنام) استفاده می‌کنم. کافی است پودر را در آب بریزید و بجوشانید تا سوپ به صورت معجزه‌آمیزی، آماده شود.

    اگر بخواهم خیلی هنر به خرج دهم، پیازداغ آماده هم می‌خرم و داخل سوپ می‌ریزم. با وجودی که نقش من در این فرایند، صرفاً ریختن آب در پودر است، اصلاً تحمل ندارم کسی از طعم سوپ من ایراد بگیرد و حس می‌کنم آشپزی من را زیر سوال برده است.

    اگر پیاز داغ هم ریخته باشم، قطعاً دیگر کوچک‌ترین نقشی برای شرکت‌های تولیدکننده‌ی پودر، قائل نخواهم بود و همه چیز را حاصل هنر خودم می‌دانم.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .