Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


سیستم باز چیست؟ | ویژگی‌های سیستم باز و چند مثال


اهداف و انتظارات آموزشی متمم در این درس
کد درس: ۳۳۴۷۲۶

«سازمان یک سیستم باز است.» «فرهنگ یک سیستم باز است.» «اقتصاد را نمی‌توان در قالب یک سیستم بسته اداره کرد.» «در نگاه سیستمی، موجودات زنده همگی سیستم باز هستند.» «اکوسیستم‌ها را نباید سیستم بسته در نظر بگیرید. این اشتباه باعث می‌شود نتوانید آن‌ها را به درستی تحلیل کنید.» «کره زمین یک سیستم باز است.» «تعامل با محیط از خواص سیستم‌های باز است» «سیستم بسته به سختی پیدا می‌شود. حتی فنجان قهوهٔ روی میز شما هم سیستم باز است.»

اگر با صاحب‌نظران و متخصصان تفکر سیستمی صحبت کنید، مدام اصطلاح سیستم باز و بسته را می‌شنوید. جمله‌های بالا صرفاً چند نمونه از این نوع صحبت‌ها و اظهارنظرهاست.

با وجودی که پیش از این در درس‌های مختلف تفکر سیستمی به اصطلاح سیستم باز اشاره کرده‌ایم، لازم بود یک درس مستقل به این مفهوم اختصاص داده شود تا سیستم باز را بهتر بشناسیم و با چند مثال از سیستم باز آشنا شویم.

پیش‌نیاز مطالعهٔ این درس از دوستان متممی انتظار می‌رود پس از مطالعهٔ این درس
  • بتوانند سیستم باز را تعریف کرده و تفاوت سیستم باز و بسته را شرح دهند.
  • بتوانند برای سیستم باز مثال بزنند و مصداق‌های آن را تشخیص دهند.
  • به خاطر بسپارند که سیستم‌های بسته همواره در مسیر افول و به سمت مرگ حرکت می‌کنند.
فشار ذهنی هنگام مطالعه
نیاز به مشارکت شما
کسب و کار
زندگی
سیستم باز چیست

سیستم‌ها را به شکل‌های مختلف طبقه‌بندی می‌کنند و صفت‌های متنوعی برایشان به کار می‌برند: سیستم ساده، سیستم پیچیده، سیستم مکانیکی، سیستم انسانی، سیستم تطبیق‌پذیر، سیستم خطی، سیستم غیرخطی و …

در این میان یکی از رایج‌ترین طبقه‌بندی‌ها «سیستم باز یا Open System» در برابر «سیستم بسته یا Closed System» است.

در ساده‌ترین تعریف، سیستم باز را سیستمی می‌دانند که کاملاً ایزوله نیست و با محیط خود تبادل ماده و انرژی دارد. مثلاً می‌گویند درخت یک سیستم باز است. چون از زمین آب و غذا می‌گیرد و نور هم دریافت می‌کند و تنفس هم انجام می‌دهد. یا می‌گویند فنجان قهوهٔ روی میز یک سیستم باز است. چون بخشی از انرژی خود را در قالب گرما به محیط می‌دهد و بخشی از ماده‌ٔ داخل فنجان هم تبخیر می‌شود.

در مقابل می‌گویند چای داغی که داخل فلاسک می‌ریزید، تقریباً یک سیستم بسته است. چون نمی‌تواند با محیط تبادل ماده و انرژی داشته باشد (البته می‌دانیم که فلاسک هم یک سیستم کاملاً بسته نیست. چون نمی‌تواند چای را تا ابد در همان دمای اولیه نگه دارد. اما نسبت به فنجان روی میز، سیستم بسته‌تری محسوب می‌شود).

سیستم باز چیست در نگاه اول به نظر می‌رسد که بحث سیستم باز و بسته صرفاً یک نام‌گذاری ساده است. اما اگر کمی بیشتر در این باره صحبت کنیم، خواهید دید که این موضوع بسیار چالش‌برانگیز است و اگر کمی از مثال‌های واضح فاصله بگیریم، امّا و اگرهای فراوانی در آن مطرح می‌شود.

بنابراین ما بحث‌مان را از تعریف سیستم باز آغاز می‌کنیم و سپس چند مثال از سیستم‌های باز را مرور خواهیم کرد. پس از آشنایی اولیه با این مفهوم، به سراغ تاریخچهٔ این اصطلاح می‌رویم و می‌بینیم که ایدهٔ سیستمهای باز و بسته چگونه مطرح شد و به چه علت مورد توجه قرار گرفت.

تعریف سیستم باز

سیستم باز و به تبع آن سیستم بسته را به شکل‌های مختلفی تعریف می‌کنند. این تعریف‌ها در عین تنوع، با یکدیگر سازگارند و هر یک از زاویهٔ متفاوتی به سیستم باز نگاه می‌کنند.

برتالانفی سیستم باز را چنین تعریف می‌کند (+):

اگر در سیستمی ورود و خروج ماده و انرژی و اطلاعات وجود نداشته باشد، آن سیستم بسته است. سیستم بسته از محیط خود ایزوله شده است.
و اگر ورود و خروجی وجود داشته باشد – که به معنی تغییر در اجزای سیستم نیز هست – سیستم باز محسوب می‌شود.

کرامر و اسمیت سیستم باز و بسته را در قالب کلمات دیگری تعریف می‌کنند (+):

وقتی می‌گوییم یک سیستم باز است که
چیزهایی در بیرون سیستم وجود داشته باشند که
در عین این که جزئی از سیستم نیستند، روی آن تأثیر بگذارند یا از آن تأثیر بپذیرند.

جمشید قراچه‌داغی هم در کتاب تفکر سیستمی خود تعریف ساده و بسیار زیبایی از سیستم باز ارائه کرده است (+):

سیستم باز سیستمی است که آن را فقط در بستر محیطی‌اش قابل فهم باشد.

[ اگر از محیطش هیچ چیز ندانیم، می‌توانیم بگوییم از خودش هم چیزی نمی‌دانیم. ]

همهٔ تعریف‌های بالا را می‌توان این‌گونه خلاصه کرد که سیستم باز در مرزهای خود تمام نمی‌شود و به پایان نمی‌رسد. درست است که ما برای سیستم مرز تعریف می‌کنیم. اما تعریف مرز صرفاً برای ساده‌سازی است. ما با مشخص کردن مرز، مسئله را به اندازهٔ ظرفیت مغزمان (یا نرم‌افزارهایمان) کوچک می‌کنیم. اما این به آن معنا نیست که سیستم در واقعیت نیز کوچک و محدود است.

چند مثال از سیستم‌های باز

پیش از این که به سراغ جزئیات بیشتری از بحث سیستم‌های باز برویم، بهتر است چند مثال از سیستم‌های باز را مرور کنیم. فعلاً در این مرحله عمداً نمونه‌هایی را انتخاب می‌کنیم که چالش کمتری دارند و به سادگی می‌توان «باز بودن» آن‌ها را درک کرد.

موتور خودرو

موتور خودرو (بنزینی و دیزل) یکی از ساده‌ترین و در دسترس‌ترین مثال‌ها برای سیستم باز است. موتور از بیرون سوخت، هوا و انرژی الکتریکی را دریافت می‌کند و خروجی‌های مختلفی از جمله دود، بخار آب، انرژی مکانیکی برای حرکت خودرو و نیز گرما تولید می‌کند.

موتور خودرو به عنوان سیستم باز

هر سه تعریفی که از سیستم باز ارائه کردیم در این‌جا مصداق دارند. هم ورود و خروج ماده و انرژی داریم و هم محیطی که نمی‌توان آن را نادیده گرفت. تغییر فشار و دمای هوا و سایر پارامترهای محیطی تأثیری جدی بر عملکرد موتور دارند. موتور هم با عملکرد روی محیط تأثیر می‌گذارد؛ نه فقط با تولید آلاینده‌ها و انرژی مکانیکی، بلکه با افزایش دما در اطراف خود و اثرات دیگری از این دست.

تراریوم‌ها (باغ‌های شیشه‌ای)

محدودیت در دسترسی کامل مجموعه تفکر سیستمی

دسترسی کامل به این درس و ۵۵ درس دیگر دربارهٔ تفکر سیستمی برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. تا کنون ۱۴۷۶۸ نفر از متممی‌ها مجموعاً ۳۶۳۴۳ تمرین در درس‌های تفکر سیستمی ثبت کرده‌اند.

با عضویت ویژهٔ متمم علاوه بر این ۵۵ درس به هزاران درس دیگر از جمله درس‌های زیر دسترسی خواهید داشت:

  مدل ذهنی | تفکر استراتژیک | تفکر نقادانه

  کوچینگ | مشاوره مدیریت | استعدادیابی

  تصمیم گیری | حل مسئله | مدیریت زمان | یادگیری

گزینه‌ی دیگر هم پیگیری منظم مجموعه درس‌های دوره MBA متمم است.

ثبت نام    تجربه‌ٔ متممی‌ها

محصول آموزشی مرتبط

دوره صوتی آموزش تفکر سیستمی (شش ساعت)

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری تفکر سیستمی به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه تفکر سیستمی

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۶۰ نظر برای سیستم باز چیست؟ | ویژگی‌های سیستم باز و چند مثال

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .