Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


پرسشنامه ارزشهای شخصی


اهداف و انتظارات آموزشی متمم در این درس
کد درس: ۱۳۹۰۴۴
پیش نیاز مطالعه درس پرسشنامه ارزشهای شخصی از دوستان عزیز متممی انتظار می‌رود پس از مطالعه این درس:
  • برای پاسخ‌گویی به پرسش‌های مطرح شده در پرسشنامه ارزش های شخصی وقت بگذارند.
  • با شناخت بهتری که از ارزش‌های خود به دست می‌آورند، اتخاذ تصمیم‌های دشوار زندگی برایشان کمی آسان‌تر شود.
فشار ذهنی هنگام مطالعه
نیاز به مشارکت شما
کسب و کار
زندگی
پرسشنامه ارزش های شخصی

همان‌طور که در مطالعه درس ارزش‌های کار و زندگی هم متوجه شُدید، در زمینه‌ی فهرست ارزشها اتفاق‌نظر قطعی میان دانشمندان و محققان وجود ندارد.

اغلب نویسندگان کتاب‌های تصمیم گیری و نیز مدرسان کارگاه‌های آموزشی مرتبط با این موضوع، روش مشابهی دارند و آن این است که خودشان، فهرستی از انواع ارزش‌ها آماده می‌کنند و سپس به مخاطبان خود می‌گویند: «ابتدا فهرست را مرور کنید و اگر ارزش‌هایی مد نظرتان است به فهرست ارزشها اضافه کنید. سپس با مقایسه‌ی دو به دو، بکوشید سلسله مراتب ارزش‌های خودتان را استخراج کنید.»

این روش نادرست نیست و قطعاً می‌تواند مفید باشد. اما حتماً برای شما هم جذاب است که ببینید آیا فهرست‌های فراگیرتری وجود دارد که بتوان آن‌ها را مبنا قرار داد؟

چالش اصلی در تهیه‌ی فهرست ارزشها این است که چنین فهرست‌هایی حتماً باید به شکل تطبیقی میان کشورهای مختلف آزموده و بررسی شوند.

در واقع، مردم کشورها و فرهنگ‌های مختلف بگویند (نشان دهند) که یک فهرست مشخص، می‌تواند دغدغه‌های ارزشی آن‌ها را نشان دهد (این چالش مشابهی چیزی است که هافستد هم در بحث فرهنگ ملی با آن مواجه بود و می‌کوشید تعداد کشورهای مورد بررسی‌اش را بیشتر کند).

خوشبختانه شالوم شوارتز (Shalom Schwartz) و همکارانش چنین کاری را انجام داده‌اند و به یک پرسشنامه ارزشهای شخصی رسیده‌اند که به شیوه‌های مختلف در ۸۲ کشور آزموده شده و فرافرهنگی بودن آن اثبات شده است (منبع).

کار شوارتز از دو جهت جذاب است: یکی این‌که تعداد ارزش‌های پایه در آن بسیار محدود است (ده مورد) و دیگر این‌که پرسشنامه‌ای هم برای سنجش آن‌ها ارائه کرده است.

در ادامه ابتدا پرسشنامه شوارتز را می‌بینیم و سپس به روش تحلیل آن می‌پردازیم. این پرسشنامه به نام PVQ یا Portrait of Values Questionnaire شناخته می‌شود.

پرسشنامه ارزش های شخصی شوارتز

در ادامه ۴۰ جمله در توصیف یک فرد فرضی بیان می‌شود. فرض کنید او را تا کنون نمی‌شناخته‌اید و اکنون کسی در حال معرفی او به شماست.

بعد از شنیدن/خواندن هر یک از توصیف‌ها، یکی از گزینه‌های زیر را روی کاغذ ثبت کنید:

۱) اصلاً شبیه من نیست
۲) شبیه من نیست
۳) خیلی کم شبیه من است
۴) تا حدی شبیه من است
۵) شبیه من است
۶) خیلی شبیه من است

حالا با هم هر یک از ۴۰ توصیف را می‌خوانیم:

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه درس

دسترسی کامل به مجموعه درس‌های تصمیم گیری و حل مسئله برای کاربران ویژه متمم در نظر گرفته شده است.

البته برای این درس خاص (پرسشنامه ارزش‌های شخصی) علاوه بر عضویت ویژه باید تمرین درس سلسله مراتب ارزش‌ها را هم انجام داده باشید.

با فعال کردن اشتراک ویژه به درس‌های بسیار بیشتری دسترسی پیدا می‌کنید که می‌توانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:

 فهرست درس‌های مختص کاربران ویژه متمم

البته با توجه به علاقه‌ی شما به مباحث تصمیم گیری و حل مسئله، مناسب‌تر به نظر می‌رسد که مطالعه‌ی درس‌های زیر را در اولویت قرار دهید:

  تفکر سیستمی | تفکر استراتژیک

  مهارت یادگیری | مدل ذهنی

  دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درس‌ها)

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری تصمیم گیری به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه تصمیم گیری

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۶۷ نظر برای پرسشنامه ارزشهای شخصی

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : طاهره خباری

    این پرسشنامه و پاسخ به سوالاتش باعث شد تا من تصویر روشن‌تر و شفاف‌تری از سلسله مراتب ارزش‌های خودم داشته باشم. به این شکل راحت‌تر و بهتر می‌تونم تصمیم‌ها و انتخاب‌های خودم رو تحلیل و بررسی کنم و از طرفی راهنمایی‌ست برای انتخاب‌هایی که در آینده خواهم داشت.

    نکته‌ی دیگری که از مشخص شدن سلسله مراتب ارزش‌هام یاد گرفتم این بود که متوجه شدم من تصمیم‌های دیگران رو براساس سلسله مراتب ارزش‌های خودم مورد قضاوت قرار می‌دهم. نمی‌تونم بگم این کار خوبیه یا نه. ولی لااقل الان که برام این نکته مشخص شده می‌تونم بگم هر بار که دیدم تصمیم دیگران برام قابل هضم و درک نیست، متوجه باشم که حتماً یکی از دلایل قابل درک نبودن چنین تصمیم‌هایی، تفاوتِ نهفته در سلسله مراتب ارزش‌هاست.

    مورد دیگه‌ای که به ذهنم رسید این بود که همین ۱۰ ارزش رو می‌توان به ۳۶۲۸۸۰۰ شکل مختلف مرتب کرد (۳۶۲۸۸۰۰ = !۱۰). به نظرم این همه تنوع دستِ‌کم دو نتیجه داره:

    ۱- این تنوع باعث می‌شه برای یک فرد مشخص بیش از ۳.۵ میلیون حالتِ مختلفِ چیدمان و ترکیب سلسله مراتب ارزش‌هاش وجود داشته باشه (هرچند چنین حالتی حدی به حساب میاد و در عمل اتفاق نمیفته)، ولی نتیجه‌ی این مورد موجب می‌شه یک نفر در مقاطع مختلف زندگی، دست به انتخاب‌های متفاوتی بزنه.

    این مورد رو به شخصه تجربه کردم و دیدم که جابه‌جایی «ارزش امنیت» در سلسله مراتب ارزش‌هام، باعث شد که در دو مقطع زمانی مختلف، انتخاب‌های متفاوتی برای زندگیم داشته باشم.

    ۲- وجود چنین تنوعی در سلسله مراتب ارزش‌ها، یکی از عوامل توضیح‌دهنده‌ی تفاوت تصمیم‌گیری آدم‌هاست. به این شکل حتی نباید انتظار داشت آدم‌ها به‌جای همدیگه تصمیم بگیرند. مگر اینکه به‌شکل کاملاً تصادفی سلسله مراتب ارزش‌های اون دو نفر کاملاً یکسان باشه.

    نمونه‌ای از مورد دوم رو خانم ویرجینیا وُکس به‌زیبایی بهش اشاره کرده [منبع این نقل‌‌قول، فایل صوتی ویژگی‌‌های انسان تحصیل‌کرده است]:

    «وقتی نمی‌دانیم چه می‌خواهیم، نباید تعجب کنیم که چرا آن را به‌دست نیاورده‌ایم؟

    ضمناً به‌خاطر داشته باشید که پاسخ این سوال توسط خود شما و براساس نظام ارزش‌های خودتان تعیین می‌شود.

    هیچ‌کس نمی‌تواند پاسخ مناسب را در اختیار شما قرار دهد. مگر اینکه تصادفاً ارزش‌هایش به نظام ارزش‌های شما نزدیک باشد.»

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .