Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


انواع منابع و طبقه بندی منابع اطلاعاتی | از منابع دست اول تا خروجی هوش مصنوعی مولد


اهداف و انتظارات آموزشی متمم در این درس
کد درس: ۱۹۶۴
از دوستان عزیز متممی انتظار می‌رود پس از مطالعه این درس:
  • بتوانند منابع دست اول و منابع دست دوم را تعریف کرده و برای هر یک مثال بزنند. هم‌چنین بتوانند تفاوت منابع دست اول و دست دوم را توضیح داده و تشخیص دهند.
  • بتوانند توضیح دهند که منابع سطح سه (tertiary) چه ویژگی‌هایی دارند و از این منابع چگونه در پژوهش‌ها و تحقیقات علمی استفاده می‌شود.
  • بتوانند جایگاه هوش مصنوعی مولد (و خروجی چت‌بات‌ها و سیستم‌های تولید متن مانند چت جی‌پی‌تی و جمینای) را در میان انواع اطلاعات شرح دهند و چند مورد از مزایا و معایب استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی مولد به عنوان منابع اطلاعاتی را فهرست کنند.
  • بتوانند برای یافتن پاسخ سوالات و کنجکاوی‌های زندگی روزمره و نیز انجام تحقیقات و پژوهش‌های جدی،‌ ترکیب مناسب استفاده از انواع منابع اطلاعاتی را تشخیص دهند.
  • بتوانند منابعی را که برای جمع آوری اطلاعات به کار می‌گیرند، بر اساس این دسته‌بندی تقسیم کنند.
درس‌هایی که آشنایی با طبقه‌ بندی منابع در آن‌ها به کار می‌آید:
فشار ذهنی هنگام مطالعه
نیاز به مشارکت شما
کسب و کار
زندگی
انواع منابع

اگر لازم باشد جایی در یک سخنرانی یا در اسلایدهای ارائه خود به جمعیت ایران اشاره کنید، جمعیت ایران را از کجا پیدا می‌کنید؟ سایت مرکز آمار؟ جستجو در گوگل؟ کتابی که دربارهٔ جمعیت‌شناسی ایران نوشته شده؟

برای پیدا کردن سال تولد و مرگ یک دانشمند یا نویسنده چه می‌کنید؟ ویکی پدیا را جستجو می‌کنید؟ کتاب زندگی‌نامه او را می‌خوانید؟ از جستجو در گوگل استفاده می‌کنید؟ از چت جی پی تی می‌پرسید؟

اگر بخواهید ارزش بازار یک شرکت را بدانید، از چه منبعی استفاده می‌کنید؟ جستجو در گوگل؟ دستیارهای هوشمند دیجیتال؟ سایت‌های تخصصی مالی مثل MarketWatch؟ سایت‌های آماری عمومی مثل statista؟

برای پیدا کردن چند نمونه کارآفرین ایرانی که از ایران مهاجرت کرده‌اند از چه منبعی استفاده می‌کنید؟ جستجو در گوگل؟

اگر بخواهید موضع رسمی مسئولان کشور دربارهٔ مسائل روز را بدانید، به کجا مراجعه می‌کنید؟ ویدئوی صحبت‌هایشان را جستجو می‌کنید؟‌ به سایت‌های خبری سر می‌زنید؟ خبرگزاری‌ها را بررسی می‌کنید؟ چند اکانت مشخص در شبکه های اجتماعی را بررسی می‌کنید؟ یا ترجیح می‌دهید نوشته‌ای از یک تحلیل‌گر پیدا کنید که رئوس مطالب و منتخب نکات مطرح شده را برایتان نقل کند؟

در این درس درباره انواع منابع اطلاعاتی و طبقه بندی منابع صحبت می‌کنیم.

طبقه بندی منابع چه اهمیتی دارد؟

ما مدام مجبوریم برای یافتن پاسخ پرسش‌های خود به سراغ منابع اطلاعاتی برویم و پاسخ خود را جستجو کنیم. روزنامه‌ها، خبرگزاری‌ها و رسانه‌های رسمی، پایگاه‌های داده تخصصی، سایت‌های خبری و تخصصی، کتاب‌ها، مقالات، جستارها، پادکست‌ها، ویکی‌ها (از جمله ویکی پدیا)، ویدئو‌ها و صداهای ضبط شده از کلاس‌های درس، شبکه های اجتماعی، خبرنامه‌های دیجیتالی کسب و کارها، فیلم‌ها، وبلاگ‌ها، لغت‌نامه‌ها، دائره‌المعارف‌های آنلاین و کاغذی، جستجو در گوگل و پرسیدن از هوش مصنوعی مولد (چت جی پی تی، جمینای و …) از جمله منابع اطلاعاتی هستند که ما از آن‌ها استفاده می‌کنیم.

هدف این جستجوها یکسان نیست. مثلاً گاهی صرفاً برای کنجکاوی شخصی جستجو می‌کنیم. گاهی در پی اطلاعات مربوط به سلامتی و درمان هستیم. بعضی اوقات می‌خواهیم از داده‌هایی که به دست می‌آوریم برای سخنرانی یا اسلایدسازی استفاده کنیم. گاهی هدف‌مان طراحی یک دوره آموزشی است. در برخی مواقع در پی امکان‌سنجی یک فعالیت اقتصادی یا نوشتن طرح کسب و کار هستیم. هم‌چنین ممکن است در پی تألیف کتاب یا انجام یک پژوهش علمی باشیم.

طبیعتاً همهٔ این موضوعات به یک اندازه اهمیت ندارند و ما هم هنگام جستجو برای همهٔ آن‌ها به یک اندازه وسواس به خرج نمی‌دهیم.

اگر با طبقه بندی منابع آشنا باشیم،‌ راحت‌تر می‌توانیم تصمیم بگیریم که برای هر کار و یافتن پاسخ هر پرسش، به سراغ کدام منابع برویم و به چه منابعی اعتماد کنیم.

فایده آشنایی با طبقه بندی منابع

توجه به انواع منابع و طبقه بندی آن‌ها قرار نیست صرفاً وسواس ما را افزایش دهد و وقت و انرژی بیشتری از ما بگیرد.

اتفاقاً آشنایی با طبقه بندی منابع باعث می‌شود گاهی اوقات در سوال‌های ساده‌تر و کم‌اهمیت‌تر، از منابع در دسترس استفاده کنیم و کمال‌گرا نباشیم. در مقابل، در موضوعاتی که حساس‌تر است، بیشتر دقت کنیم و با تکیه بر منابع نامناسب، به منافع شخصی و شغلی و اعتبار خود آسیب نزنیم.

انواع منابع اطلاعاتی

منابع اطلاعاتی به شکل‌های مختلفی دسته‌بندی شده‌اند. هیچ‌یک از این دسته‌بندی‌ها هم یک مرز کاملاً شفاف ایجاد نمی‌کنند. یعنی ممکن است مواردی پیدا شود که شما آن را یک منبع اطلاعاتی دست اول بدانید. اما فرد دیگری همان منبع را دست دوم تلقی کند.

با این حال، هم‌چنان تقسیم بندی منابع اطلاعاتی بسیار مفید است و باعث می‌شود دقت شما در گردآوری اطلاعات، جمع‌بندی و تحلیل افزایش پیدا کند.

قدیمی‌ترین‌ دسته بندی، دوبخشی بوده است: منابع دست اول و منابع دست دوم. بعدها این دسته‌بندی کامل‌تر شد و منابع دست سوم (یا درجه سه) هم اضافه شدند.

در سال‌های اخیر با رواج یافتن هوش مصنوعی مولد (generative AI) و تقویت مدلهای زبانی بزرگ، این سیستم‌ها هم به منبعی برای مراجعه تبدیل شده‌اند. Chat GPT، اما آن‌ها را نمی‌توان در هیچ‌یک از سه دستهٔ قبل قرار داد. چون هیچ فرد یا سازمان مشخصی آن‌ها را تولید نکرده است (شرکت‌های هوش مصنوعی هم طبیعتاً خود را «تولیدکنندهٔ» این متن‌ها نمی‌‌دانند و مسئولیت خروجی آن‌ها را نمی‌پذیرند).

برای خروجی سیستمهای هوش مصنوعی، نام‌ها و توصیف‌های متنوعی وجود دارد. ما در این‌جا با توجه به موضوع بحث‌مان و به سبک زبان‌شناس برجسته خانم امیلی بندر (Emily Bender)، از اصطلاح «منابع ساختگی» یا «متن‌ سنتز شده» یا «synthetic text» استفاده می‌کنیم (+). سرویس‌های زیر نمونه‌هایی از منابع دست چهارم محسوب می‌شوند:

  • ChatGPT از شرکت OpenAI
  • Gemini از شرکت گوگل
  • Claude از شرکت Anthropic
  • Jasper AI از شرکت Jasper

انواع منابع - منابع اطلاعاتی چهار دسته اند. منابع اولیه، ثانویه، منابع دست سوم و منابع ساختگی

در ادامه به شرح بیشتر هر یک از این چهار نوع منبع می‌پردازیم.

منابع اطلاعاتی دست اول

منابع اطلاعاتی دست اول یا منابع اولیه (primary sources of information) همان‌طور که از نام‌شان مشخص است، منابع دست اولی هستند که اطلاعات را به صورت مستقیم و بی‌واسطه در اختیار ما قرار می‌دهند. به عبارت دیگر، منابع دست اول، اصیل‌ترین منابع در دسترس ما هستند.

یک مثال رایج از منبع اطلاعاتی دست اول، کسانی هستند که در محل یک حادثه حاضر بوده‌اند. اصطلاح «شاهد عینی» که در رسانه‌ها می‌شنویم، به همین نکته اشاره دارد (عین یعنی چشم و شاهد عینی، یعنی کسی که با چشم خودش دیده است).

منابع دست اول لزوماً عاری از خطا نیستند. بلکه ویژگی‌شان این است که به موضوع، پدیده یا رویداد مد نظر ما نزدیک‌ترند.

چند مثال از منابع دست اول

موارد زیر نمونه‌های دیگری از منابع دست اول هستند. البته نه این که همهٔ آن‌ها منبع دست اول باشند. اما این ظرفیت را دارند که منبع دست اول محسوب شوند (توضیح بیشتر را کمی پایین‌تر خواهیم گفت):

  • داده‌هایی که در یک آزمایش یا پژوهش به دست می‌‌آیند
  • شاهدان عینی در یک رویداد
  • عکس‌ها و فیلم‌هایی که از یک رویداد ثبت می‌شود
  • لایو‌های اینستاگرام
  • تحقیقات دانشگاهی و مقالات ژورنال‌های معتبر علمی
  • خبرهای منتشر شده در خبرگزاری‌های رسمی
  • خاطرات و زندگی‌نامه‌های خودنوشتهٔ افراد
  • سایت‌ها و اکانت‌های شخصی در شبکه‌های اجتماعی
  • سایت‌های وزارت‌خانه‌ها و سایر پایگاه‌های داده دولتی
  • گواهینامه ثبت اختراعات
  • محصول فیزیکی یک شرکت یا برند
  • متن قوانین و مقررات رسمی تصویب‌شده
  • صورتجلسه‌ها

چه معیاری یک منبع را به منبع دست اول تبدیل می‌کند؟

گفتیم که همهٔ موارد فوق، لزوماً منبع دست اول نیستند و بسته به موضوع و نیز زاویهٔ نگاه شما «ممکن است» دست اول محسوب شوند. مثال‌های زیر این موضوع را شفاف‌تر می‌‌کنند:

دسترسی کامل به این مطلب برای اعضای ویژهٔ متمم امکان‌پذیر است.

منابع اطلاعاتی ثانویه

منابع اطلاعاتی دست دوم یا منابع ثانویه (secondary sources) منابعی هستند که اطلاعات را از منابع دست اول گرفته و با دسته‌بندی، مقایسه، ارزیابی و جمع‌بندی و نیز احیاناً با افزودن تحلیل و تفسیر در اختیار مخاطب قرار می‌دهند. منابع ثانویه بخش بزرگی از خوراک اطلاعاتی ما را به خود اختصاص می‌دهند.

چند مثال از منابع و اطلاعات دست دوم (ثانویه)

موارد زیر می‌توانند نمونه‌هایی از اطلاعات دست دوم باشند:

  • آراء یک فیلسوف یا متفکر یا سیاستمدار؛  وقتی آن‌ها را در کتابی غیر از کتاب‌های خودش می‌خوانیم.
  • کتابی که دربارهٔ‌ موضوع مشخصی تألیف شده و در آن به اخبار، مقالات و اطلاعات موجود در آن زمینه پرداخته شده است.
  • ترجمهٔ یک مقاله یا مطلب که آن را به زبانی غیر از زبان مبداء می‌خوانیم.
  • مطلبی که یک سایت خبری به نقل از یک خبرگزاری نقل می‌کند (مثلاً تابناک یا عصر ایران به نقل از ایرنا یا ایسنا یا ایلنا).
  • خلاصهٔ یک کتاب یا مقاله که آن را در کتاب، مقاله یا سایت دیگری می‌خوانیم.

منابع اطلاعاتی ثانویه باید «اعتبار» داشته باشند

به این نکتهٔ مهم توجه کنید. هر منبعی که منابع اولیه را گردآوری یا گزارش می‌کند، منبع ثانویه محسوب نمی‌شود. منابع ثانویه باید اعتبار داشته باشند و بر روش استفاده از منابع اولیه مسلط باشند. این موضوع، خصوصاً در کارهای پژوهشی، خبری و تحلیلی که نتیجهٔ آن‌ها حساس است،‌ اهمیت دوچندان پیدا می‌کند.

منابع اطلاعاتی سطح سوم

دسترسی کامل به این مطلب برای اعضای ویژهٔ متمم امکان‌پذیر است.

منابع اطلاعاتی سطح چهارم | هوش مصنوعی مولد

در شرایطی که بسیاری از کتابهای دانشگاهی و مراجع آموزش تحقیق و پژوهش، منابع را به دو یا سه دسته تقسیم می‌کنند و اغلب آن‌ها هنوز گوگل را هم به عنوان یک منبع لایهٔ سه به رسمیت نمی‌شناسند، منبع دیگری به منابع جستجوی اطلاعات اضافه شده که می‌شود آن را منبع سطح چهار نامید.

احتمالاً به سبک و سیاق سه منبع قبل باید اصطلاح Quaternary Information Sources را هم برای آن به کار برد: هوش مصنوعی مولد یا Generative AI که بر پایهٔ مدل های زبانی بزرگ یا LLM کار می‌کند و در پاسخ به سوال‌ها و پرامپت‌های مخاطب، متن‌هایی ارائه می‌دهد که جمله‌بندی‌های آن کاملاً شبیه انسان است.

بپسندیم یا نه، علاوه بر مردم عادی، دانشجویان و پژوهشگران هم سراغ این ابزارها می‌روند و گاهی به روش درست و گاهی به روش نادرست از آن استفاده می‌کنند.

در این‌جا قرار نیست تحلیلی کامل درباره نقاط قوت و ضعف مدلهای زبانی انجام دهیم. به‌ویژه این که می‌دانیم چنین بحثی می‌تواند موضوع چند جلد کتاب باشد (و واقعاً هم کتابهای بسیاری در نقد و تحسین و ارزیابی مدل‌های زبانی نوشته شده‌اند). ما در این‌جا صرفاً در حد موضوع همین درس، یعنی طبقه‌بندی منابع اطلاعاتی، به هوش مصنوعی مولد می‌پردازیم:

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه درس

مجموعه درس‌های مهارت یادگیری برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است.

  تعداد درس‌ها: ۵۸ عدد

  دانشجویان این درس: ۱۶۷۲۴ نفر

  تمرین‌های ثبت‌شده: ۳۳۰۳۵ مورد

با عضویت ویژه‌ی متمم، علاوه بر درس‌های مهارت یادگیری به مجموعه‌ی گسترده‌ای از درس‌ها دسترسی پیدا می‌کنید که می‌توانید فهرست برخی از آن‌ها را در این‌جا ببینید:

 فهرست درس‌های متمم

البته بررسی‌های ما نشان داده است که علاقه‌مندان به درس مهارت یادگیری به درس‌های زیر هم علاقه دارند و آن‌ها را پیگیری می‌کنند:

 تفکر سیستمی | تصمیم گیری | استعدادیابی | مسیر شغلی

  معرفی کتابهای روانشناسی | معرفی کتابهای مدیریتی

  مدل ذهنی |‌ تفکر نقادانه | کوچینگ | یادگیری زبان انگلیسی

  خودشناسی | شخصیت شناسی | مهارت ارتباطی

 دوره MBA متمم (اگر به بحث‌های کلان مدیریتی علاقمندید)

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

تمرین درباره انواع منابع اطلاعاتی (می‌توانید یکی از دو تمرین را انجام دهید)

پنج منبع اطلاعاتی که به صورت مکرر از آن‌ها استفاده می‌کنید را نام ببرید و بگویید که از نظر شما هر یک از آن‌ها در کدام دسته از منابع اطلاعاتی قرار می‌گیرند.

پنج سایت علمی یا خبری را انتخاب کنید و توضیح دهید که بر اساس قضاوت شما، چه ترکیبی از اطلاعات را در اختیارتان قرار می‌دهند.

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مهارت یادگیری به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه مهارت یادگیری

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۷۲ نظر برای انواع منابع و طبقه بندی منابع اطلاعاتی | از منابع دست اول تا خروجی هوش مصنوعی مولد

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : محمد

    من همواره از منابع زیر استفاده می‌کنم:

    1) فرهنگ‌ها یا دانشنامه‌ها که جزو منابع دست سوم به شمار می‌آیند.

    2) مقاله‌های مجلات و مدخل‌های دانشنامه‌ها یا واژه‌نامه‌های پایان کتاب‌ها که به ترتیب می‌توانند به منابع دست اول، منابع دست دوم و شاید منابع دست دوم یا سوم وابسته باشند. مثلاً عموماً دانشنامه‌های عمومی در زمره منابع دست دوم یا سوم‌اند، اما برخی از مقاله‌های دانشنامه‌ها خود نوعی منبع دست اول‌اند؛ مانند مقاله «تعویذ» در دانشنامة جهان اسلام که آقای دکتر موسی‌پور بر مبنای پدیدارشناسی دینی نوشته است که نظریه‌ها و بینش‌های نوعی را از تلفیق دیدگاه‌ها و نظریه‌های انسان‌شناسی و پدیدارشناسی دینی به دست می‌دهد. واژه‌‌نامه‌های پایان کتاب عموماً در زمره منابع لایة‌ سوم قرار می‌گیرند. اما بعضی اوقات این مدخل‌ها می‌توانند منبع دست دوم هم به حساب آیند.

    3) نوشته‌های راهنمای اینترنتی که نویسندگان متفرقه درباره امور مختلف زندگی روزمره می‌نویسند. این نوع نوشته‌ها قطعاً از منابع دست سوم به حساب می‌آیند. حال اگر همین منابع برای نوعی مطالعه فرهنگی و مردم شناسانه در اینترنت به کار آید می‌تواند به عنوان منابع دست اول به کار رود و بر پایه آن‌ها نظریه‌های مختلفی به وجود آید.

    4) گزارش‌های صنایع مختلف مانند گزارش صنعت فولاد ایران و جهان. این نوع گزارش‌ها منابع دست سوم‌ به حساب می‌آیند. مگر این‌که نویسنده بر پایه تحلیل رویدادهای بازار برای آینده نوعی پیش‌بینی مشروط طرح کند. البته در این نوع گزارش‌ها از این نوع تحلیل زیاد دیده می‌شود.

    5) کتاب‌های مختلف و بیشتر از نویسندگانی که در حوزة موضوعی مربوطه صاحب سبک‌اند و شناخته شده. قاعدتاً این نوع منابع دست اول شمرده می‌شوند. مانند کتاب آسیا در برابر غرب نوشتة داریوش شایگان که بر مبنای نظریه‌های فلسفی خود نویسنده و دیگر فیلسوفان معروف جهان نوشته شده است.

    پنج سایت خبری یا تحلیلی که من نگاه می‌کنم:

    الف. سایت بی‌بی‌سی: در این سایت معمولاً گزارش‌های خبری که خبرنگار یا گزارش‌گر مستقیم و زنده دربارة رویدادی نشان می‌دهد مشخص است که منبع دست اول است. هر گاه گزارشگر یا مجری داخل استودیو بر اساس آنچه در محله حادثه اتفاق می‌افتد نظری میدهد یا آینده‌ای را پیش‌بینی می‌کند، می‌شود منبع دست دوم که همراه با تفسیر است.

    ب. خبرگزاری‌های مختلف داخلی که معمولاً آنچه ارائه می‌دهند یا منبع ثانویه است یا منبع دست سوم. مثلاً اگر در سایت یکی از خبرگزارها، خبرها از منابع خبرگزاری‌های خارجی ذکر شود که معلوم است منبع دست دوم خواهد بود. هر گاه تحلیل‌گری بر خبر دست دوم تحلیلی می‌نویسد آن تحلیل دست سوم است. البته ناگفته نماند که اگر خبرنگار خود سایت به صورت فوری و کتبی از محل حادثه گزارشی دهد (تصویر یا نوشتاری) و درستی آن برای ما محرز باشد منبع دست اول است.

    خیلی از سایت‌هایی که من در حوزه خبر می‌بینم همین وضع را دارد.

    ولی اگر نظریه‌پرداز معروفی مانند ژیژک مقاله‌ای ارائه کند که برای مثال حاوی نظریه‌ روان‌شناسانة جدیدی دربارة سینمای جنایی باشد و به نوعی وضعیت مدرن انسان امروز را نشان دهد این منبع دست اول است و منتقدان سینما می‌توانند بر پایه آن این نوع فیلم‌ها را نقد کنند.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .