روانشناسی مثبت گرا
روانشناسی مثبت گرا (Positive Psychology) معمولاً به سادگی با مثبت اندیشی (Positive Thinking) اشتباه گرفته میشود.
به همین علت، همواره معرفی روانشناسی مثبت گرا با این بحث آغاز میشود که مثبت نگری و مثبت اندیشی بحثهای دیگری هستند و نباید آنها را با روانشناسی مثبت گرا اشتباه بگیریم (به همین علت ما هم در متمم، از اصطلاح روانشناسی مثبت نگر استفاده نمیکنیم و همواره از صفت مثبت گرا یا اصطلاح روانشناسی مثبت استفاده خواهیم کرد).
آنچه در ادامه میخوانید:
- تفاوت مثبت اندیشی و روانشناسی مثبت گرا
- روانشناسی مثبت گرا به دنبال چیست؟
- تفاوت روانشناسی انسان گرا و روانشناسی مثبت گرا
- تعریف روانشناسی مثبت گرا
- برخی از موضوعات روانشناسی مثبت گرا
- دستاوردهای روانشناسی مثبت گرا
- رشته روانشناسی مثبت گرا در دانشگاهها
- نقد روانشناسی مثبت گرا
- درسهای مرتبط با روانشناسی مثبت گرا در متمم
- کتابهای روانشناسی مثبت
تفاوت مثبت اندیشی و روانشناسی مثبت گرا
مثبت اندیشی و تفکر مثبت، ایده و روشی است که نزدیک به یک قرن قدمت دارد و همواره از موضوعات جذاب روانشناسی بوده است.
یکی از کتابهای قدیمی این حوزه، کتاب معروف ناپلئون هیل با نام بیندیشید و ثروتمند شوید است و از آخرین کتابهای موفق و مطرح هم، میتوان به کتاب راز (و مشتقات آن) اشاره کرد.
این در حالی است که بحث روانشناسی مثبت گرا به صورت جدی از اواسط دههی نود میلادی آغاز شده و کلاسیکترین مقالهی آن که تقریباً همیشه و همه جا به آن ارجاع داده میشود، سرمقالهی یک ژورنال روانشناسی است که توسط سلیگمن و چیک سنت میهایی در سال ۲۰۰۰ نوشته شده است (فایل PDF مقاله).
بنابراین روانشناسی مثبت گرا (حداقل در شکل ساختاریافتهی آن)، بسیار جوانتر از بحث مثبت اندیشی و مثبت نگری است.
اما تنها تفاوت این دو حوزه در عمر و قدمت آنها نیست.
روانشناسی مثبت گرا، بر استفاده از روش علمی تأکید دارد. بنابراین، این شاخه از دانش روانشناسی (مانند هر حوزهی علمی دیگری) نمیتواند به داستان، حکایت یا خاطرات تکیه کند.
اگر هزار مورد وجود داشته باشد که خوش بینی و مثبت اندیشی، اثربخش بوده باشد و هزار مورد دیگر هم وجود داشته باشد که بدبینی و منفی اندیشی، به نتایج نامطلوب منتهی شده باشد، میتوان چنین چیزی را به عنوان دوهزار تجربه مطرح کرد؛ اما حتی یک گزارهی علمی هم از مجموع این دوهزار داستان، قابل استخراج نیست.
گزارههای علمی، باید حاصل روش علمی باشند.
روانشناسی مثبت گرا به دنبال چیست؟
زمانی که نشریهی American Psychologist در سال ۲۰۰۰ میلادی، ویژه نامه روانشناسی مثبت خود را منتشر کرد، سلیگمن و چیک سنت میهایی نوشتن سرمقاله و نیز دعوت از نویسندگان برای نگارش مقاله های آن شماره را بر عهده گرفتند.
سرمقاله آن شماره نشریه را میتوان مانیفست روانشناسی مثبت گرا دانست و تقریباً در تمام مقالهها و کتابهایی که به روانشناسی مثبت گرا میپردازند، به آن سرمقاله اشاره شده و ارجاع داده میشود.
دانلود فایل PDF مقاله روانشناسی مثبت گرا – سلیگمن و چیک سنت میهایی
فراموش نکنیم که در آن مقطع، هم سلیگمن و هم چیک سنت میهایی، سابقه و اعتبار ارزشمندی در روانشناسی داشتند.
همان زمان در کلاسهای درس دانشگاهها کتابهایی تدریس میشد که در برخی بخشهای آنها، مطالعات چند دهه قبل این دو نفر مطرح شده بود.
سلیگمن هم حدود دو سال قبل مدتی بر صندلی ریاست انجمن روانشناسی آمریکا تکیه زده بود و جایگاهش، فراتر از یک محقق معمولی دانشگاهی بود. ضمن اینکه او در شرایطی به نگاه آسیب شناسانهی روانشناسی انتقاد میکرد که یکی از معتبرترین کتابهای دانشگاهی در زمینهی Abnormal Psychology توسط خود او نوشته شده بود و همان زمان در بسیاری از دانشگاههای جهان تدریس میشد.
مروری بر برخی بخشهای آن مقاله (نقل به مضمون) میتواند هدف و کارکرد روانشناسی مثبت گرا را برای ما شفافتر کند:
تأثیر جنگ جهانی دوم بر مسیر دانش روانشناسی
یکی از مهمترین نکاتی که در این سرمقاله مطرح شده و سلیگمن آن را در نوشتهها و مقالات دیگر خود هم تکرار میکند، نقش جنگ جهانی دوم، در شکلگیری مسیر روانشناسی است.
او توضیح میدهد که پیش از جنگ جهانی دوم، روانشناسی در سه حوزه فعالیت داشته است:
- بهبود بیماریهای روانی
- افزایش بهره وری و رضایت در زندگی انسانها
- شناخت و پرورش استعدادها
اما پس از جنگ جهانی، آسیبهای روانی بسیاری برای مردم، جنگزدگان و نظامیان از جنگ بازگشته رخ داد.
دولت و ارتش آمریکا، بودجههای قابل توجهی را به بهبود وضعیت روحی مردم اختصاص دادند و هزاران روانشناس به این نتیجه رسیدند که اگر برای درمان بیماریهای روحی وقت بگذارند، میتوانند درآمد خوبی داشته باشند.
تأسیس انستیتو ملی سلامت روانی آمریکا (NIMH)
در آن مقاله همچنین به تأسیس انستیتو ملی سلامت روانی آمریکا در سال ۱۹۴۷ اشاره شده است.
آن انستیتو هم تحت تأثیر فضای سالهای پس از جنگ، توجه ویژهای را به بیماریهای روانی داشته است.
در مقاله توضیح داده میشود که روانشناسان به زودی یاد گرفتند که اگر در زمینهی بیماریهای روانی تحقیق کنند، میتوانند بودجه های تحقیقاتی خوبی دریافت کنند.
به همین علت، سلیگمن اشاره میکند که سلامت در عنوان موسسه نام دقیقی نبوده و نام بهتر برای آن موسسه، انستیتو ملی بیماریهای روانی آمریکا است.
تأیید دستاوردهای قبلی دانش روانشناسی
یکی از نکات مهم در آن مقاله، تعیین موضع رسمی روانشناسی مثبت گرا نسبت به دستاوردهای گذشتهی دانش روانشناسی است.
سلیگمن توضیح میدهد که آن تلاشهای متمرکز بر بیماری، دستاوردهای زیادی داشته و به هر حال، حدود ۱۴ دسته بیماری روانی، به خوبی شناسایی شده و پیشرفتهای خوبی هم برای درمان آنها حاصل شده است.
اما مسئله این است که تمام مأموریت روانشناسی، نباید در درمان بیماران خلاصه شود.
چون در آن صورت، روانشناسی بیشتر به قربانیشناسی (Victimology) تبدیل خواهد شد.
نقد روانشناسی انسان گرا
روانشناسان انسان گرا، معمولاً نگرش مثبتی به روانشناسی مثبت گرا داشتهاند. چون خودشان هم، بیشتر به جنبههای رشد و پرورش و شکوفایی توجه کردهاند. چنانکه هنوز هم بسیاری از روانشناسان، روانشناسی انسان گرا را یکی از پایه های روانشناسی مثبت گرا میدانند.
[ مطالعه بیشتر: روانشناسی انسان گرا ]
اما در این مقاله، چیک سنت میهایی مسئولیت نقدِ محترمانهی آن گروه از روانشناسان (کسانی مانند آبراهام مزلو و کارل راجرز) را بر عهده گرفته و تأکید کرده که مسیر روانشناسی مثبت گرا با روانشناسی انسان گرا تفاوتهایی دارد.
او توضیح میدهد که متأسفانه، روانشناسی انسان گرا، شواهد تجربی کافی برای ادعاهای خود گردآوری نکرد و بیشتر، بستری شد تا جنبشهای خودیاری و کتابهای آن به ویترین کتابفروشیها راه پیدا کنند.
همچنین در مکتب انسان گرا، توجه به جمع و رشد فردی، در مقابل خودمحوری رنگ باخت و کمتر مورد توجه قرار گرفت.
چیک سنت میهایی محتاطانه و محترمانه، انتقاد خود را چنین مطرح میکند:
آینده مشخص خواهد کرد که این مسئله، ناشی از [شخصیت و نگرش فردی] کسانی مثل مزلو و راجرز و تعریف و تبیین اولیهی دیدگاههایشان بوده، یا طرفداران هیجانزدهی افراطگرا، چنین شرایطی را ایجاد کردهاند.
اما به هر حال بخش روانشناسی هر کتابفروشی بزرگی در جهان حداقل ده طبقه کتابهای شفا و بو درمانی و جستجوی کودک درون دارند که [به اتکای حرفهای روانشناسان انسانگرا] توانستهاند در ظاهر، استاندارد یک کتاب علمی را به نمایش بگذارند.
تفاوت روانشناسی انسان گرا و روانشناسی مثبت گرا در چیست؟
مجموع حرفهای چیک سنت میهایی و سلیگمن، نشان میدهد که موضوع و دغدغهی هر دو حوزه یکی است: هر دو دسته، به جای جستجوی بیمار و درمان آنها، میکوشند روانشناسی را برای رشد انسانهای معمولی و سالم به کار بگیرند.
هر دو دسته هم معتقدند که تا وقتی «مراجعه به روانشناس» تلویحاً معنای «بیمار بودن» را در خود دارد، نشان میدهد که روانشناسان، نتوانستهاند نقش شایستهی خود را در زندگی انسانهای متعارف و نرمال جامعه کسب کند.
اما تفاوت دو حوزه در روش (Method) آنهاست.
[ درس مرتبط: روش چیست؟ روش شناسی چیست؟ ]
روانشناسی مثبت گرا اصرار دارد که از روش علمی برای بررسیهای خود استفاده کند و جنبهی نصیحت و موعظه نداشته باشد. اما روانشناسان انسان گرا اگر احساس کنند حرفی درست است، حتی بدون اینکه بر مبنای روش علمی استوار باشد، به مطرح کردن و تشویق و ترویج آن میپردازند.
تعریف روانشناسی مثبت گرا
بعد از همهی این مقدمهها، لازم است روانشناسی مثبت گرا را در چند جمله تعریف کنیم. چیک سنت میهایی در آن مقاله، در تعریف روانشناسی مثبت گرا چنین مینویسد:
روانشناسی مثبت گرا، روانشناسی را به بررسی بیماریها، آسیبها و ضعفها محدود نمیداند. بلکه وظیفهی بررسی قوتها و صفات مثبت را نیز بر عهده روانشناسی میداند.
… اگر بخواهیم روانشناسی به جای جنبهی درمانی، قدرت پیشگیری هم داشته باشد، باید به شکل سیستماتیک برای ایجاد شایستگیها و توانمندیها هم تلاش کنیم و به بررسی نقاط ضعف، محدود نشویم.
سلیگمن هم در مقدمه دائرهالمعارف روانشناسی مثبت گرا چنین مینویسد:
هدف روانشناسی مثبت گرا این است که تحولی را در روانشناسی تسریع کند.
تحولی که به موجب آن، دغدغهی اصلی روانشناسی از ترمیم چیزهای بد در زندگی به ایجاد بهترین کیفیت زندگی تبدیل شود.
عبارت A life worth living (زندگیای که ارزش زندگی کردن داشته باشد) تعبیری است که بارها توسط این دو دانشمند در کتابها و سخنرانیهایشان در توصیف هدف روانشناسی مثبت گرا بهکار رفته است.
برخی از موضوعات روانشناسی مثبت
اگر چه نمیتوان فهرست جامعی از موضوعات مورد توجه روانشناسی مثبت گرا تدوین کرد، اما میتوانیم بگوییم موضوعات زیر، از مهمترین مباحثی هستند که در نوشتهها و مقاله های روانشناسی مثبت گرا، مورد توجه قرار گرفتهاند. مرور این فهرست میتواند تصویر بهتری از کاربرد روانشناسی مثبت گرا در ذهن شما ایجاد کند:
خلاقیت شیوههای مثبت رویارویی با مشکلات و چالشها شیوهی مثبت پیر شدن تاب آوری و بازیابی (Resilience) مدیریت هیجانات، هوش هیجانی و افزایش نقش احساسات مثبت صفات مثبت انسانی (مانند عدالت، شوق، بخشودن، میل به رشد، عشق، پختگی، نوع دوستی) فلو شدن و تجربه غرق شدن در لحظات زندگی مدل ذهنی رشدگرا انگیزه و انگیزش هدف گذاری آموزش و پرورش مثبت گرا کوچینگ و مربیگریدستاوردهای روانشناسی مثبت
مارتین سلیگمن در کتاب شکوفا شدن (Flourish) خود، دستاوردهای روانشناسی مثبت را به پنج دسته تقسیم میکند. پنج دستهای که گاهی از آنها به عنوان ابعاد روانشناسی مثبت گرا نام برده میشود:
تجربه احساسات مثبت: روانشناسی مثبتگرا میکوشد از تمام دستاوردهای دانش روانشناسی برای برانگیختن احساسات و هیجانات مثبت در انسانها استفاده کند. هر حس مثبتی را میتوان در این گروه قرار داد. به عنوان مثال، شادمانی و رضایت از زندگی در این مجموعه قرار میگیرند.
تجربه تعلیق ذهنی و غرق شدن در لحظه: روانشناسی مثبت گرا، شاخص دیگری را هم در نظر میگیرد و مورد توجه قرار میدهد. اینکه چقدر از فعالیتهای ما، میتوانند ما را چنان در خود غرق کنند که متوجه گذر زمان نشویم؟ فردی که به خودشکوفایی نزدیکتر میشود میتواند برنامه کار و فعالیتهای زندگی خود را به شکلی تنظیم کند که این نوع تجربه در زندگیاش سهم بیشتری داشته باشد.
[ مطالعهی بیشتر: کتاب Flow و مفهوم غرق شدن در لحظه ]
معنا: کلمهی معنا (Meaning) در میان روانشناسان و فیلسوفان برای انتقال پیامهای متفاوتی مورد استفاده قرار میگیرد. سلیگمن معنا را چنین تعریف میکند: اینکه احساس کنیم زندگیمان در خدمت چیزی است که از خودمان ارزشمندتر است. روانشناسی مثبت گرا، در این زمینه هم به جستجو و مطالعه پرداخته است.
رابطه موفق: بسیاری از ما، زمانی به یاد روانشناسان میافتیم که در روابط خود با دیگران دچار مشکل و چالش شده باشیم. سلیگمن حوزهی روابط انسانی را هم در حیطهی وظایف روانشناسی مثبت گرا میداند. به عبارتی، وقتی رابطه معمولی یا خوب است، باز هم روانشناسان میتوانند به ما کمک کنند که برای رسیدن به یک رابطهی بهتر تلاش کنیم.
موفقیت: سلیگمن تاکید میکند که روانشناسی باید میل انسانها به موفقیت را به رسمیت بشناسد و به آنها در این زمینه کمک کند. بررسیهای او نشان میدهند که انسانها موفقیت را، حتی در صورتی که به احساسات مثبت یا معنا منتهی نشود، دوست دارند و برای آن تلاش میکنند. به عبارتی، روانشناسی مثبت گرا میپذیرید که موفقیت به خاطر خود موفقیت و بدون هر هدف غائی دیگر میتواند برای انسانها جذاب باشد و روانشناسی باید در این زمینه هم به آنها کمک کند.
رشته روانشناسی مثبت گرا در دانشگاهها
طی سالهای اخیر رشته روانشناسی مثبت گرا به عنوان یک رشته دانشگاهی نیز در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در برخی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی در جهان ارائه شده است.
با توجه به اینکه دانشگاه پنسیلوانیا محل استقرار و پایگاه مارتین سلیگمن بوده است، طبیعتاً این دانشگاه اولین مرکزی بود که رشته روانشناسی مثبت گرا را در مقطع کارشناسی ارشد کرد. این رشته در دانشگاه پنسیلوانیا با عنوان MAPP (مخفف Masters in Applied Positive Psychology) ارائه میشود.
دانشگاه کلرمونت در کالیفرنیا (CGU) هم اولین مرکزی بود که رشته روانشناسی مثبت گرا را در مقطع دکترا ارائه کرد. حضور چیکسنتمیهایی در این دانشگاه، زمینهی ارائهی روانشناسی مثبت گرا در مقطع دکترا را فراهم کرده است.
معمولاً افرادی که در این رشته تحصیل میکنند، با عضویت در مجموعههایی مانند انجمن روانشناسی مثبت گرا (IPPA)، شبکهی حرفهای خود را به کمک سایر علاقهمندان این حوزه توسعه میدهند.
فعلاً در ایران از این نظر در اوایل راه هستیم. تا کنون روانشناسی مثبت گرا به عنوان گرایشی از روانشناسی اسلامی در مقطع کارشناسی ارشد ارائه شده است.
سرفصلهای این رشته در ایران، در کنار درسهایی مانند حدیث و روانشناسی مثبت، روانشناسی اخلاق، مبانی فهم متون (قرآن و حدیث) و روش فهم روانشناختی متون دینی، برخی درسها مانند انگیزش درونی، بازسازی مثبت، روابط مثبت، صفات و انگیزههای مثبت و هوش هیجانی را پوشش میدهد.
نقد روانشناسی مثبت گرا
روانشناسی مثبت گرا هم مانند هر شاخهی علمی دیگر، منتقدانی نیز دارد. بخش قابلتوجهی از این انتقادات به شخص مارتین سلیگمن و مدلهایی که ارائه کرده یا پروژههایی که انجام داده مربوط میشود.
اما بخش دیگری هم هست که اساسا این رویکرد را نقد میکند و معتقد است که روانشناسی مثبت گرا، بار سنگین «داشتن حال خوب» را بر شانهی خود افراد میگذارد. در حالی که واقعاً گاهی شرایط محیطی و رویدادها به گونهای است که باید به انسانها حق بدهیم حال بد داشته باشند و احساسات منفی را تجربه کنند.
ما یک درس مستقل را به مرور کتابها و مقالاتی که در نقد روانشناسی مثبت گرا نوشته شدهاند اختصاص دادهایم:
[ مطالعه بیشتر: نقد روانشناسی مثبت گرا ]
درس های مرتبط با روانشناسی مثبت گرا در متمم
با توجه به تنوع و گستردگی موضوعات مرتبط با روانشناسی مثبت گرا، این درسها به بخشهای مختلف تقسیم شده و تحت عنوانهای متنوع در متمم ارائه میشود.
از جمله درسهایی که اختصاصاً به موضوعات مرتبط با این حوزه پرداختهاند میتوانیم به درسهای زیر اشاره کنیم:
هوش هیجانی عزت نفس زندگی شاد (چگونه شاد باشیم) حمایت اجتماعی انگیزش و هیجانکتابهای روانشناسی مثبت
مانند سایر درسهای متمم در هر یک از درسها به مقالهها و کتابهای مرتبط با آن درس، بسته به موضوع اشاره خواهد شد. با این حال، فعلاً برای ورود به بحث، چند کتاب روانشناسی مثبت گرا را در اینجا معرفی میکنیم:
این کتابها از جمله منابع اصلی ما در طراحی و تدوین چارچوب درس روانشناسی مثبت محسوب میشوند:
کتاب غرقگی (Flow) نوشتهی چیک سنت میهایی کتاب شکوفایی (Flourish) نوشتهی مارتین سلیگمن (مناسب برای آشنایی با مولفه های روانشناسی مثبت گرا) کتاب خوش بینی آموخته شده نوشتهی مارتین سلیگمنPositive Psychology (Alan Carr)
Positive Psychology (Snyder & Lopez)
Authentic Happiness (مارتین سلیگمن)
با ثبت نام رایگان به عنوان کاربر آزاد متمم (صرفاً با تعیین نام کاربری و کلمهٔ عبور) میتوانید به حدود نیمی از هزاران درس متمم دسترسی داشته باشید.
همچنین در صورت تمایل با پرداخت هزینهٔ عضویت ویژه به همهٔ درسهای متمم از جمله درسهای زیر دسترسی خواهید داشت:
دوره MBA | مذاکره | کوچینگ | توسعه فردی
فنون مذاکره | تصمیم گیری | مشاوره مدیریت
تحلیل رفتار متقابل | تسلط کلامی | افزایش عزت نفس
چگونه شاد باشیم | هوش هیجانی | هدف گذاری
خودشناسی | شخصیت شناسی | فکر کردن با نوشتن
برای خرید محصولات صوتی هم میتوانید به صفحهٔ فروشگاه متمم سر بزنید.
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری روانشناسی مثبت گرا به شما پیشنهاد میکند:
- روانشناسی مثبت گرا
- ابعاد روانشناسی مثبت گرا: درون فردی | فردی | اجتماعی
- مارتین سلیگمن و روانشناسی مثبت گرا
- درماندگی آموخته شده (ناتوانی آموخته شده)
- پرسشنامه جهت گیری زندگی شییر و کارور | پرسشنامه خوش بینی
- مفهوم خوش بینی چیست؟ آیا شما خوش بین هستید؟
- جملهای از هلن کلر درباره بدبینی
- پرسشنامه امید اسنایدر (پرسشنامه امید به زندگی اشنایدر)
- معنی امید چیست؟ | امیدواری یعنی چه و چگونه امیدار باشیم؟
- امید داشتن به آینده | آیا امید همیشه خوب است؟
- گفتگو دربارهٔ آینده انسان | پینکر، دو باتن، ریدلی، گلدول
- پارادوکس استاک دیل | دردسرهای خوشیبینی برای آیندهی نزدیک
- زمانی برای نگرانی | چگونه نگرانی از آینده را کمتر کنیم؟
- قدردانی و قدرشناسی | چقدر در زندگیتان شکرگزار و سپاسگزار هستید؟ (+پرسشنامه)
- شکرگزاری و قدردانی | چگونه این عادت را در خود پرورش دهیم؟
- بخشش و بخشیدن | چقدر برای بخشودن دیگران آمادگی دارید؟
- معنی پختگی چیست؟ آیا شما فردی پخته و خردمند هستید؟
- چقدر رفتارهای نوع دوستانه انجام میدهید؟
- حتی در ویژگیهای خوب هم زیادهروی میتواند خوب نباشد
- اثر پیگمالیون | کاربرد این اثر در تدریس، تربیت فرزند و مدیریت سازمان چیست؟
- یک پادکست برای زندگی بهتر، شادتر و بامعناتر
- کتاب غرقگی (Flow) | روانشناسی تجربهی عمیق لحظات زندگی
- اعتیاد مثبت | چگونه در زندگی خود تغییر مثبت ایجاد کنیم؟
- کتاب خوش بینی آموخته شده
- ریچارد وایزمن
- میهای چیک سنت میهایی (میهالی)
- کریستوفر پترسون (روانشناس مثبت گرا)
- تعریف خوش بینی چیست | مقاله خوش بینی پترسون + فایل PDF
- کتاب شکوفایی | تعریف روانشناسی مثبت گرا به زبان ساده از نگاه مارتین سلیگمن
- کتاب اوضاع خیلی خراب است | کتابی درباره امید | مارک منسن
- نقد روانشناسی مثبت گرا | ایراد در مثبت اندیشی است یا فراتر از آن؟
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.
توجه داشته باشید که خرید ششماهه و یکساله بهترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یکماهه) محسوب میشوند.برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : ساجده ممتازیان
در دوران دانشجویی برای یکی از واحد های درسی قرار بود که ارائه های داوطلبانه بر حسب موضوعات انتخابی خودمون داشته باشیم . من موضوع
" آشنایی با روان شناسی مثبت " رو انتخاب کردم یکی از خاطرات خوبم در دوران تحصیل همین ارائه بود چون برای این ارائه مقالات زیادی رو مطالعه کردم و یادمه که نتایج برخی تحقیقات در این زمینه اون زمان برام خیلی جالب و تاثیر گذار بودو همین باعث شد که بعد از اون بیشتر پیگیر مطالعه در این زمینه بشم و این روند همچنان ادامه داره
یکی از جمله هایی که از سلیگمن در این مورد یادم مونده این بود که گفته بود لذتی که در طول چند سال اخیر از تدریس روان شناسی مثبت به دست آوردم هرگز از تدریس
آسیب شناسی روانی در بیست سال گذشته به دست نیاوردم . ( نقل به مضمون)
در سال 2006روان شناسی مثبت گرا به یکی از محبوب ترین واحد های درسی در دانشگاه تبدیل شد و از همون سال تحقیقات گسترده ی طولی و مقطعی در سراسر دنیا رشد و شتاب چند برابری گرفت .
دکتر آذرخش مکری در اردیبهشت ماه 96 در بیمارستان روزبه سخنرانی در ارتباط با شادکامی و افسردگی داشتند که در این سخنرانی به نتایج جالب توجه تحقیقاتی اشاره می شود که بی ارتباط با تاثیرات چشمگیر روان شناسی مثبت گرا نیست
لینک