Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
شرایط دریافت هدیه نوروزی متمم: دوره صوتی آموزش هدف‌گذاری (کلیک کنید)


خلاقیت به عنوان یک مهارت


خلاقیت به عنوان یک مهارت

ما در فهرست مهارتهای کلیدی می‌کوشیم کمک کنیم تا دوستان متممی، اولویت‌ها و نیازهای مهارتی خود را بهتر تشخیص دهند و بر اساس آن، برای توسعه مهارتهای فردی خود اقدام کنند.

این بار خلاقیت را به عنوان یک مهارت مورد بررسی قرار می‌دهیم.

ممکن است برخی دوستان، با دیدن خلاقیت به عنوان یک مهارت، کمی تعجب کنند. چون کم نیستند کسانی که خلاق بودن را یک صفت شخصیتی می‌دانند و ترجیح می‌دهند آن را به عنوان یک مهارت در نظر نگیرند.

[ مطلب مرتبط: تعریف خلاقیت چیست (مرور چند مقاله) ]

با این حال ما به چند علت، خلاقیت را به عنوان یک مهارت مورد توجه قرار داده‌ایم و در آینده نیز باز هم از اصطلاح مهارت خلاقیت استفاده خواهیم کرد:

 علت اول: خلاقیت، مانند بسیاری از مهارت‌های دیگر، با تمرین و تکرار و یادگیری بهتر می‌شود.

 علت دوم: هیچ کس به صورت مطلق، غیرخلاق نیست. اگر چه سطح خلاقیت ما با یکدیگر تفاوت دارد.

 علت سوم: شاید ما نتوانیم در حد خلاق‌ترین افراد جهان باشیم. اما می‌توانیم با یادگیری و تمرین، از آنچه امروز هستیم خلاق‌تر شویم.

 علت چهارم: بسیاری از مولفه‌های خلاقیت، در دوران کودکی وجود دارند و به تدریج سرکوب می‌شوند. پس خلاقیت را نمی‌توان صرفاً از جنس استعداد دانست. بلکه پذیرفتنی‌تر است که آن را یک توانایی بدانیم که به تدریج کمرنگ می‌شود و مهارت خلاقیت، تلاش برای دور شدن از روند تدریجی مرگ خلاقیت است.

در اینجا، پاره‌ای توضیحات در مورد مهارت خلاقیت ارائه می‌‌کنیم و شما می‌توانید بر اساس آن، در مورد اهمیت و اولویت این توسعه‌ی این مهارت در سبد مهارتهای خود قضاوت کنید و پس از مقایسه با سایر مهارتهای کلیدی تصمیم بگیرید که آیا قصد دارید در کوتاه مدت، به این مهارت بپردازید یا اولویت‌های مهم‌تری در زندگی شخصی و شغلی شما وجود دارد.

تعریف خلاقیت به عنوان یک مهارت

 خلاقیت را به عنوان توانایی نگاه از زاویه‌‌ی جدید به یک مسئله‌ی قدیمی تعریف می‌کنیم. همچنین خلاقیت به معنای ارزش قائل شدن برای راهکارها و روش‌هایی است که قبلاً سابقه‌ای در محیط زندگی شخصی و فضای شغلی ما نداشته‌اند.

وقتی از خلاقیت به عنوان یک مهارت نام می‌بریم، تمایلی به تفکیک آن از نوآوری نداریم. به عبارتی، برایمان مهم نیست که ایده‌ها نگاه‌های جدید و راهکارهای جدید، واقعاً از هیچ خلق شده‌اند یا از فضای دیگری وارد شده‌اند. برایمان مهم است که بتوانیم در سیستمی که هستیم بهبود و نگرش تازه‌ای را ایجاد کنیم و رواج دهیم که قبلاً وجود نداشته است.

 احتمالاً اهل هنر، این نوع تعریف را چندان دوست نخواهند داشت؛  چون با مفهوم Originality و اصالت که مد نظر آنهاست تفاوت دارد.

اما در محیط کسب و کار و سازمان و زندگی روزمره، لازم نیست چنین تعصبی به خرج دهیم.

چنانکه در فضای کسب و کار، شرکت اپل را نمادی از خلاقیت و طراحی جدید می‌دانند، در حالی که اپل تقریباً هیچ محصولی به بازار ارائه نکرده که قبل از آن، در مقیاس محدود و با طراحی مشابه ارائه نشده باشد.

در چه شرایطی، خلاق بودن و خلاقیت برای من اهمیت پیدا می‌کند؟

 اگر به کارآفرینی و ایجاد کسب و کار جدید فکر می‌کنید.

 اگر قصد دارید مهارت حل مسئله خود را بهبود دهید.

 اگر طی کردن مسیر متعارفی که دیگران رفته‌اند، شما را راضی و خوشحال نمی‌کند.

 در صورتی که فعالیت شغلی شما به شکلی است که روند آن چندان روتین و تکراری نیست.

 در صورتی که در محیط شما، حفظ وضع موجود، مزیت محسوب نمی‌شود و به این کار تشویق نمی‌شوید. بلکه از شما انتظار دارند که همواره به بهتر شدن وضعیت فکر کنید.

 اگر قصد دارید به عنوان یک مشاور در زندگی فردی انسان‌ها یا در محیط کسب و کار فعالیت کنید و دیگران برای مشورت در تصمیم گیری به شما مراجعه کنند.

خلاقیت در چه سطح‌هایی قابل تعریف است؟

سطح پایه: برایم مهم است که راه‌کارهای خلاقانه و جدید را مورد استفاده قرار دهم. حتی اگر نتوانم همه جا خلاق باشم، به این مسئله توجه دارم که چه راهکارهایی تکراری و چه راه و روش‌هایی خلاقانه هستند. ضمناً به دیگرانی که راه‌کارهای خلاقانه را مطرح می‌کنند احترام می‌گذارم و کمک می‌کنم بستری ایجاد شود که آنها ایده‌های خود را آزمایش و پیاده‌سازی کنند.

سطح میانی: هنگامی که در یک جمع هستم، چه این جمع دوستانه باشد و چه کاری، می‌توانم ایده‌ها و راهکارهای جدیدی مطرح کنم. در حدی که اگر مشکلی وجود داشته باشد که راه حل آن چندان شفاف و مشخص نباشد، دوستان، همکاران و مدیرانم ترجیح می‌دهند که من در جلسه‌ی حل مسئله حاضر باشم.

سطح پیشرفته: در هر مجموعه‌ای که حضور داشته باشم، می‌توانم کمک کنم تا موانع خلاقیت برطرف شده و افراد خلاق، بتوانند ایده‌ها و حرف‌های خود را با هزینه و زحمت کمتری مطرح کرده و اجرا کنند.

سطح خبره: حتی اگر کسانی باشند که لذت خلاقیت و تجربه‌ی راهکارهای جدید را نچشیده باشند و تمایلی به این نوع نگرش نداشته باشند، می‌توانم – هر چقدر هم جزئی – میل و رغبت آنها را به خلاقیت افزایش دهم و این کار را برای آنها از یک تکلیف دشوار و دردآور، به یک تجربه‌ی شیرین یا لااقل قابل تحمل تبدیل کنم.

محدودیت در دسترسی کامل به این مطلب

برای مشاهدهٔ متن کامل این مطلب کافی است (بدون پرداخت هرگونه هزینه) در سایت متمم ثبت نام کنید. پس از ثبت‌نام به تعداد قابل‌توجهی از درس‌‌های متمم دسترسی پیدا خواهید کرد نمونهٔ آن‌ها را می‌توانید از طریق لینک زیر ببینید:

نمونه درس‌های کاربر آزاد متمم

البته اگر بخواهید به همهٔ درس‌های متمم دسترسی داشته باشید، لازم است حق اشتراک بپردازید.

ثبت نام رایگان    تجربه‌ٔ متممی‌ها

     تعدادی از دوستان علاقه‌مند به این مطلب:    هما . م ، پریسا محمودی ، ندا خدایی نژاد ، سیما صمدی ، علیرضا محمدی

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری توسعه مهارتهای فردی به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه توسعه مهارتهای فردی