دانیل گلمن | رواجدهندهی مفهوم هوش هیجانی (هوش عاطفی)
پیش و پس از دانیل گلمن نیز افراد بسیاری درباره هوش مطالعه کرده و کتابهای متعدد نوشتهاند.
از آلفرد بینه و هوارد گاردنر تا ریموند کتل و اشترنبرگ و فویرشتاین.
حتی بخش قابل توجهی از مفاهیمی که او درباره هوش هیجانی (یا هوش عاطفی) میگوید، قبلاً در نوشتههای پیتر سالووی (Peter Salovey) مورد اشاره قرار گرفته است.
این سالووی بود که در دانشگاه ییل لابراتوارِ سلامت، هیجان و رفتار را راهاندازی کرد و مطالعات و بررسیهای آن لابراتوار نهایتاً نطفهی اولیهی هوش هیجانی را شکل داد. همان لابراتوار است که امروز با تغییر نام به مرکز هوش هیجانی فعالیت خود را ادامه داده است.
اما به هر حال، نقش اصلی در ترویج مفهوم هوش عاطفی یا هوش هیجانی بر عهدهی دانیل گلمن بوده است.
دانیل گلمن، دکترای روانشناسی خود را از دانشگاه هاروارد دریافت کرده و سالهاست برای نشریههای مختلف از جمله نشریه کسب و کار هاروارد (Harvard Business Review) مقاله مینویسد.
دانیل گلمن و تجاری سازی مفهوم هوش هیجانی
تجاری سازی یا Commercialization یک جنبهی مثبت و یک جنبهی ناخوشایند (نه الزاماً منفی) دارد. هر دو این جنبهها را میتوانید به خوبی در دانیل گلمن ببینید.
جنبهی ناخوشایند، نگاه درآمدزای افراطی به مفاهیم علمی است.
مثلاً شاید برای بخشی از مخاطبان جالب نباشد که تمام صفحهی اول و اصلی سایت گلمن به تبلیغ دورههای آموزشی و سمینارهای او اختصاص یافته و هیچ نشانهای از هیچ یک از فعالیتهای علمیاش در صفحهی اول دیده نمیشود.
همچنین شاید حس خوبی به مخاطب ندهد که دانیل گلمن هنگام معرفی کتاب هاروارد (از سریِ Must-Read) که سه مقاله از مقالههای او را در خود جا داده است، مستقیم اشاره میکند که من خودم یک کتاب دیگر دارم که همهی مقالاتم آنجاست و تلویحاً با لحنی شوخ اشاره میکند که این را نخرید و آن را بخرید.
نمونههای این رفتار در دانیل گلمن کم نیست.
اما باید منصف باشیم و این را بگوییم که این جنبهی شاید ناخوشایند، روی دوم سکهی تجاری سازی است که ناگزیر از پذیرش آن هستیم.
روی اول سکه این است که اگر این تلاش گلمن نبود، بعید بود بسیاری از ما امروز نام هوش هیجانی و پیتر سالووی و کسانی را که در این زمینه تلاش کردهاند، شنیده باشیم.
اگر امروز میلیونها نسخه از کتابهای گلمن در سراسر جهان فروخته شده و تمرکز مدیران کسب و کار از سمت تعریف سنتی هوش و بهره هوشی به سمت اهمیت تسلط بر خود و همدلی و مهارت در تعامل اجتماعی رفته است، بیتردید بخش مهمی از این تغییر را مدیون تلاش دانیل گلمن هستیم.
چند جمله از دانیل گلمن
گلمن برای بیان نظریهها و دیدگاههای مختلف، از سادهترین عبارتها و جملهها استفاده میکند.
به عنوان مثال در برخی از نوشتههای خود، تعریف هوش هیجانی (هوش عاطفی) را با این جمله از ارسطو آغاز میکند:
اجازه بدهید برخی دیگر از جمله های دنیل گلمن را هم مرور کنیم:
ترس در مسیر تکامل، نخستین و قاطعترین همراه انسان بوده؛
شاید به این علت که به بقاء و زنده ماندن او کمک میکرده است.
هر موفقیتی نیازمند:
- مدیریت احساسات
- قدرت تصمیمگیری لحظهای
- به تاخیر انداختن لذت مورد انتظار
است.
برای رهبری قدرتمند، نخستین گام این است که بتوانی روی موضوعی که برایت مهم است، تمرکز کنی.
گام دوم این است که به همه کمک کنی تا روی آن موضوع تمرکز کنند.
اثر یک رابطهی مسموم بر فیزیولوژی بدن، از لحاظ مخرب بودن، تفاوت چندانی با غذای مسموم ندارد.
باید بپذیریم که ما دو ذهن داریم: ذهنی که فکر میکند و ذهنی که حس میکند.
باید مرزها را دوباره بسازیم.
وقتی یک وسیلهی دیجیتال همراه خود داریم که رابطهی بین ما و محل کار را [به صورت پیوسته و دائمی] حفظ میکند، نیازمند ساختن یک مرز جدید هستیم.
برخی از کتابهای دانیل گلمن
از وی کتابهای متعددی به فارسی ترجمه شده که هوش عاطفی (هوش هیجانی)، هوش اجتماعی، زندگی در باتلاق فریب (ترجمه کمی نارسا است) از جملهی آنهاست.
در اینجا فهرستی از کتابهای منتشر شده از دنیل گلمن و معرفی کوتاهی از هر یک از این کتابها را خدمت شما ارائه میکنیم. مرور این کتابها و مفاهیم مطرح شده در آنها، میتواند تصویر بهتری از مدل ذهنی دانیل گلمن در اختیار ما قرار دهد:
کتاب هوش هیجانی (Emotional Intelligence)
کتاب هوش هیجانی (Emotional Intelligence) در سال ۱۹۹۵ منتشر شد و همانگونه که از نام آن مشخص است، دانیل گلمن در این کتاب میکوشد این پیشفرض را که «ضریب هوشی یا IQ از جمله مهمترین شاخصهای شایستگی و توانمندی است» زیر سوال ببرد.
در این کتاب دانیل گلمن از دو استعاره کلیدی استفاده میکند: ذهن منطقی و ذهن احساسی.
او با این نام گذاری و طبقه بندی، به مرور تحقیقات دانشگاهی درباره عملکرد انسانها در محیط کار و زندگی میپردازد و میکوشد نشان دهد که ذهن احساسی میتواند نقش مهمتری در موفقیت و شکست ما در زندگی داشته باشد.
[ مطالعه بیشتر: معرفی و مرور خلاصه کتاب هوش هیجانی ]
کتاب Focus
کتاب تمرکز یا Focus یا تمرکز در سال ۲۰۱۳ منتشر شد.
گلمن در این کتاب توصیف جالبی درباره تمرکز به کار برد: تمرکز یکی از منابع ارزشمند اما کمیابِ قدرت و رشد است که به سختی در میان انسانها یافته میشود.
دنیل گلمن در این کتاب توضیح میدهد که تمرکز، دارایی ارزشمندی است که کمتر از میزان اهمیت واقعی آن مورد توجه قرار گرفته است.
اگر بخواهیم بحث دانیل گلمن در این کتاب را در یک جمله خلاصه کنیم (که البته کار خوبی نیست) میتوان گفت:
در دنیایی که تغییرات هر روز روی میدهند و تنوع خواستهها و آرزوها و انگیزهها و فرصتها، هر روز رو به رشد است، تمرکز میتواند رمز موفقیت و بقا باشد.
کتاب تمرکز، یک کتاب بسیار دقیق علمی است و گلمن در آن تمرکز را به سه بخش تمرکز بر خود، تمرکز بر دیگران و تمرکز بر جهان بیرون تقسیم میکند.
دانیل گلمن به همراه پیتر سنگه (از بزرگان حوزه تفکر سیستمی و سازمان یادگیرنده) در سال ۲۰۱۴ کتاب تکمیلی دیگری را به نام Triple Focus یا تمرکز سه گانه منتشر کردند و توضیح دادند که با استفاده از مفهوم تمرکز و پرورش این مهارت، میتوان اثربخشی یادگیری را بالا برد.
یادگیری در این کتاب، مشابه مدل دانیل گلمن در Focus، به سه بخش یادگیری و درک خویشتن، درک دیگران و درک جهان بزرگتری که در آن قرار داریم تقسیم میشود.
کتاب هوش اجتماعی (Social Intelligence)
دانیل گلمن کتاب هوش اجتماعی (Social Intelligence) را در سال ۲۰۰۷ منتشر کرد.
اگر به بازار رمانها و فیلمها دقت کرده باشید، معمولاً وقتی فیلم و یا داستانی با اقبال عمومی مواجه میشود، قسمت دوم آن هم به سرعت عرضه میشود و موارد کمتری را میتوان یافت که قسمت دوم، به اندازهی قسمت اول جذاب و ارزشمند باشد.
قطعاً کتاب هوش اجتماعی کتابی آموزنده و زیبا و جذاب است. اما اگر انتظار داشته باشید دقیقاً کتابی در سطح کتاب هوش هیجانی بخوانید، ممکن است کمی ناامید شوید.
پیام مهم و جدید گلمن در کتاب هوش اجتماعی این است:
مغز ما انسانها برای بودن در کنار سایر انسانها و ارتباط با آنها طراحی شده است.
رابطهای که ما با دیگران داریم و برخوردی که دیگران با ما دارند، بسیار بیش از آنچه در نگاه نخست به نظر میرسد بر روی مغز ما تاثیر میگذارد.
احساسات هم مانند ویروس سرماخوردگی میتوانند بین ما منتقل شوند.
اثر یک رابطهی مسموم بر فیزیولوژی بدن، از لحاظ مخرب بودن، تفاوت چندانی با غذای مسموم ندارد.
دانیل گلمن، با بررسی مطالعات و تحقیقات انجام شده، میکوشد توضیح دهد که انسانها به سمت همدلی، همکاری و تعامل و همین طور خیرخواهی برای دیگران، کششی ذاتی دارند.
اما پرورش این روحیه در خانواده و جامعه، نیازمند دقت و توجه و برنامه ریزی مناسب و دقیق است.
[ مطالعه بیشتر: معرفی و مرور کتاب هوش اجتماعی ]
کتاب صفتهای تغییریافته (Altered Traits)
دنیل گلمن و ریچارد دیویدسون کتاب صفات تغییریافته (یا ویژگیهای دگرگون شده) یا Altered Traits را در نیمههای سال ۲۰۱۷ منتشر کردند.
این کتاب، همانگونه که از عنوان فرعی آن – که روی جلد آمده – مشخص است، به بررسی اثرات مدیتیشن بر ذهن و جسم میپردازد.
با توجه به انبوه کتابهایی که به دور از فضای علمی و صرفاً بر اساس تجربهها و ادعاهای شخصی نوشته شدهاند، تلاش گلمن و دیویدسون بر این بوده که با جستجو در شواهد و مطالعات علمی، پشتوانههای کافی برای مدیتیشن و مراقبه پیدا کنند.
آنها در اینکار موفق بودهاند و بسیاری از این مطالعات و تحقیقات را در کتاب خود گزارش کردهاند.
البته اما و اگرهایی هم به این بحث افزودهاند و توضیح دادهاند که اگر مدیتیشن را صرفاً به عنوان یک روتین در زندگی شخصی در نظر بگیریم و هر روز به سراغش برویم، نباید انتظار داشته باشیم که تحولی جدی در ما روی دهد.
آنها بر این نکته تأکید میکنند که تلاش برای تغییر نگرش و مدل ذهنی و بازخورد گرفتن از تلاشها و فعالیتها میتواند کمک کند تا مدیتیشن به تدریج، صفات شخصیتی و ویژگیهای ما را تغییر دهد.
[ درس مرتبط: منظور از صفات شخصیتی و شخصیت شناسی صفاتی چیست؟ ]
[ مطلب مرتبط: عادتها و تکنیکهای مراقبه در زندگی شما ]
کتاب هوش هیجانی در رهبری و مدیریت سازمانی (Primal Leadership)
دنیل گلمن و نویسندگان همکارش در کتاب Primal Leadership به اهمیت توانایی مدیریت هیجانات و عواطف در رهبری سازمانی پرداختهاند.
این کتاب نخستین بار در سال ۲۰۰۲ به بازار عرضه شد و البته چند ماه قبل از آن، گلمن و همکارانش در مقالهای در نشریهی کسب و کار هاروارد (شماره دسامبر ۲۰۰۱) به معرفی این مفهوم و محتوای کلی کتاب پرداختند که آن مطلب، خود از مقالات مطرح در زمینهی رهبری سازمانی است.
در کتاب Primal Leadership بر این نکته تأکید شده که یکی از اصلیترین ویژگیها و توانمندیهای رهبران سازمانی، مدیریت هیجانات خود و برانگیختن و هدایت درست هیجان دیگران است. اصطلاح Resonance و Dissoance از کلمات کلیدی در این کتاب است. Resonance به توانایی رهبران در برانگیختن هیجانات مثبت در راستای کسب بهترین خروجی از دیگران، و در مقابل Dissonance به تخریب و آسیبزدن به پایههای عاطفی در ذهن و زندگی افراد دیگر اشاره دارد، بهشکلی که عملکرد دیگران تحت تأثیر این ویژگی، کاهش مییابد.
ترجمهی کتاب Primal Leadership با عنوان هوش هیجانی در رهبری و مدیریت سازمان توسط دوست متممیمان آقای بهمن ابراهیمی و به همت انتشارات سازمان مدیریت صنعتی به بازار عرضه شده است.
یک کلیپ ویدئویی از دانیل گلمن
اگر دوست داشته باشید با گلمن آشنا شوید، احتمالاً دیدن ویدئوی زیر از دانیل گلمن در سایت TED میتواند برای شما جذاب و آموزنده باشد.
در صورتی که برای دیدن کلیپ به اندازهی کافی وقت ندارید، پیشنهاد میکنیم دو دقیقه از این کلیپ را از ۰۰:۴۰ تا ۲:۲۰ ببینید.
[ مطلب مرتبط: پیشنهاد چند سخنرانی از سایت TED ]
چند تذکر درباره بخش معرفی کتاب
متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب میپردازد.
صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنکتر از نقاط قوتشان باشد.
معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درسها بوده است (مگر این که صریحاً به این نکته اشاره شده باشد). در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدفی مشخص (نقل یک مطلب از کتاب، نقد کتاب، آشنایی با نویسنده و ...) به کتاب اشاره شده باشد.
متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینهای دریافت نمیکند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار میدهد.بنابراین اگر ناشر هستید و کتابی در متمم معرفی شده، کتاب مرتبط دیگری را که در آن حوزه ترجمه یا تألیف کردهاید (یا اگر ترجمه دیگری از همان کتاب را عرضه کردهاید) در کامنتها معرفی کنید. متمم ممکن است بعد از بررسی کتاب را به متن بیفزاید یا معرفی آن را در قالب مطلبی مستقل منتشر کند.
دستهبندی موضوعی کتاب های مدیریت
دستهبندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی
فهرست کامل کتاب های روانشناسی | نقد و خلاصه کتاب
کتابهایی در مورد یادگیری و مدل ذهنی
چند کتاب درباره بهبود مهارت های ارتباطی
مطالب، فایلها و کتابهای مربوط به کتابخوانی
خرید کتاب از کتاب نوشته محمدرضا شعبانعلی
راهنمای خواندن و خریدن کتاب (فایل صوتی)
کتابخوانی | چگونه کتابخوان شویم؟
فهرست کتابهای پیشنهادی برای ترجمه
پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها
شما با عضویت ویژه در متمم، میتوانید به درسها و آموزشهای بسیاری از جمله موضوعات زیر دسترسی کامل داشته باشید:
موضوعات زیر، برخی از درسهایی هستند که در متمم آموزش داده میشوند:
دوره MBA (یادگیری منظم درسها)
استراتژی | کارآفرینی | مدل کسب و کار | برندسازی
فنون مذاکره | مهارت ارتباطی | هوش هیجانی |تسلط کلامی
توسعه فردی | مهارت یادگیری | تصمیم گیری | تفکر سیستمی
کوچینگ | مشاوره مدیریت | کار تیمی | کاریزما
عزت نفس | زندگی شاد | خودشناسی | شخصیت شناسی
مدیریت بازاریابی | دیجیتال مارکتینگ | سئو | ایمیل مارکتینگ
اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید دربارهی متمم بیشتر بدانید، میتوانید نظرات دوستان متممی را دربارهی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی میشناسند:
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری هوش هیجانی به شما پیشنهاد میکند:
- هوش هیجانی (هوش عاطفی) و کاربرد آن در مدیریت و کسب و کار
- هوش هیجانی پایین چگونه به ما لطمه میزند؟
- دانیل گلمن | رواجدهندهی مفهوم هوش هیجانی (هوش عاطفی)
- تعریف هوش هیجانی چیست؟
- هوش هیجانی | مدل پیتر سالووی و جان مایر
- کاربرد هوش هیجانی | هوش عاطفی در محیط کار و زندگی شخصی
- نشانه های هوش هیجانی بالا چیست؟ (مولفه های هوش هیجانی)
- برای تقویت هوش هیجانی روی کدام مهارتها و ویژگیها وقت بگذاریم؟
- تعریف خلق در روانشناسی چیست؟
- تفاوت هیجان و احساس چیست؟
- اصل صفر در مدیریت احساسات و افزایش هوش هیجانی
- خودآگاهی | یکی از مولفه های هوش هیجانی
- تمرین تقویت هوش هیجانی | الان حالتون چطوره؟
- انواع هیجانات و ابراز احساسات با کلمات | چرخ رابرت پلاچیک
- تمرین خودآگاهی هیجانی | نوشتن برای “هیچکس”
- همدلی چیست؟ تأکیدی بر اهمیت همدلی به عنوان یک مهارت
- تعریف همدلی چیست؟ | تفاوت همدلی و همدردی
- پرسشنامه همدلی (به همراه پاسخنامه و کلید امتیاز دهی)
- تعریف کار عاطفی یا کارگری احساسی در محیط کار
- مدیریت احساسات و ایفای نقش در محل کار
- مدیریت خشم | برخی از روش های ناکارآمد تخلیه خشم
- آیا حالات صورت روی احساسات و هیجانات ما تأثیر میگذارند؟
- کتاب هوش هیجانی دانیل گلمن (کتابی ساده اما غنی)
- کتاب گفتگوهای سرنوشت ساز
- آنتونیو داماسیو
- هوارد گاردنر (پیشنهاد دهندهی مدل هوش چندگانه)
- کاربرد هوش هیجانی در مدیریت پروژه (معرفی کتاب)
- جدال میان عقل و احساس
- مقاله | تأثیر نوشتن دربارهٔ احساسات بر روی حافظهٔ فعال
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : سامان عزیزی
سلام
كتاب هوش هيجاني رو چند سال پيش خونده بودم ولي هفته پيش دوباره خوندمش. خوندن اين كتاب براستي براي همه لازمه بخصوص براي كساني كه بچه دارن.
دوجمله خوب از اين كتاب رو اينجا براتون نقل (به مضمون )ميكنم:
-شايد مهمترين نكته در كنترل و مديريت عواطف و احساسات توانايي به تاخير انداختن اونها باشه (گلمن بر پايه تحقيقاتي كه روي مغز انجام شده،دليل اين توصيه رو در تفاوت سرعت واكنش بادامه مغز و قشر مخ ميدونه(كه سرعت واكنش ناخودآگاه و احساسي ما بسيار بيشتر از واكنش آگاهانه و منطقي ماست)
-شايد يكي از مهمترين عواملي كه آينده يك ملت رو رقم ميزنه ،نحوه آموزش كودكان اون ملته...