Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


چگونه لیست ارزش های زندگی خود را استخراج کنیم؟ راهنمای تعیین و اولویت‌بندی ارزشها


اهداف و انتظارات آموزشی متمم در این درس
کد درس: ۱۰۴۲۴

اهمیت درس ارزش های زندگی

بدون این که ارزش های زندگی خود را بشناسیم، نمی‌توانیم هیچ‌ انتخابی را با اطمینان انجام دهیم. به همین علت، تعیین لیست ارزش های زندگی یکی از ستون‌های اصلی دوره تصمیم گیری متمم است.

طبیعتاً کسانی هم که در زمینهٔ مذاکره و کوچینگ فعالیت می‌‌کنند، لازم است مفهوم ارزش را به‌خوبی درک کنند.

تعیین و اولویت بندی ارزشها در حوزه استراتژی هم بسیار اهمیت دارد. چون ارزش‌ها هستند که مشخص می‌کنند چه گزینه‌ای باید به نفع گزینه‌های دیگر کنار گذاشته شود.

از دوستان عزیز متممی انتظار می‌رود پس از مطالعه این درس
  • اهمیت شناخت ارزشها را درک کرده و توضیح دهند که ارزشها چگونه بر تصمیم گیری و سبک زندگی تأثیر می‌گذارند.
  • بتوانند مفهوم ارزش در تصمیم‌گیری و اولویت بندی ارزشها را با ارائه مثال های کاربردی نشان دهند.
  • بتوانند تفاوت ارزش (Value) و معیار (Criterion) را به‌صورت شفاف و قابل‌فهم شرح دهند.
  • نسخهٔ ساده‌ای از لیست ارزش های فردی حاکم بر زندگی‌شان را استخراج کنند‌.
  • به خاطر بسپارند که برای افزایش رضایت در زندگی، لازم است هماهنگی میان ارزشها و رفتارهای خود را افزایش دهند.
فشار ذهنی هنگام مطالعه
نیاز به مشارکت شما
ارتباط با کسب و کار
ارتباط با زندگی
لیست ارزش های زندگی - ارزش های فردی چگونه بر تصمیم گیری تأثیر می‌گذارند؟

بیشتر کسانی که از تردید در تصمیم گیری حرف می‌زنند، گزینه‌های پیش رویشان را می‌شناسند. حتی اغلب، تبعات مثبت و منفی هر گزینه را هم می‌دانند. آن‌چه باعث می‌شود ترس از تصمیم گیری به سراغ‌شان بیاید یا نگران پشیمانی از انتخاب باشند، شفاف نبودن اولویت‌ها و ارزش‌هایشان است.

به تصمیمی مثل مهاجرت کردن (یا نکردن) فکر کنید. این تصمیم یکی از مهم‌ترین تصمیم‌های انسان‌ها در زندگی است. شاید در ابتدای مسیر، فرد چندان تصویر شفافی از گزینه‌ها نداشته باشد. اما تحقیق می‌کند. با کسانی که مانده‌اند و رفته‌اند حرف می‌زند. وضعیت مهاجران را در کشورهای مقصد می‌بیند. هزینه‌ها را بررسی می‌کند و همهٔ سناریوها تا حد چشمگیری برایش شفاف می‌شوند.

فهرست ارزشها - تصویر دختری پشت به بیننده که به افقی دور نگاه می‌کند و آماده رفتن است

با این حال، تازه در این مرحله، تردیدها جدی می‌شود و مدام این جمله را می‌شنویم که «نمی‌توانم تصمیم بگیرم. تشخیص نمی‌دهم که ماندن بهتر است یا رفتن.» اگر از چنین فردی علت تردیدش را بپرسید، احتمالاً چنین ابهام‌هایی را از زبانش خواهید شنید:

  • هنوز مطمئن نشده‌ام که آرامش برای من در اولویت است یا بودن در کنار خانواده؟
  • می‌دانم رفاه من بعد از مهاجرت بهتر است، اما در این‌جا فشار کار بسیار کمتر است. نمی‌دانم کدام را انتخاب کنم.
  • مهاجرت برایم پیشرفت فردی به همراه می‌آورد. اما این‌جا ارتباطات گستردهٔ اجتماعی دارم.

وقتی در ادامه با سه مفهوم «معیار»، «ارزش های فردی» و «سلسله مراتب ارزشها» آشنا شوید، خواهید دید که بخش بزرگی از این ابهام‌ها و تردیدها به معنای «شفاف نبودن فهرست ارزشهای زندگی» هستند.

معیار یعنی چه؟ تعریف معیار چیست؟

معیار یا criterion (که در حالت جمع به شکل criteria نوشته می‌شود) پارامترهایی هستند که در یک تصمیم‌گیری مشخص، مهم محسوب می‌شوند و معمولاً به آن‌ها توجه می‌شود. مثلاً:

  موقعیت جغرافیایی، قیمت، وسعت، تعداد اتاق خواب و نقشه، از جمله معیارهای خرید خانه هستند.

  حقوق و مزایا، نزدیکی و دوری از خانه، خصوصی یا دولتی بودن و ساعت شروع کار، از جمله معیارهای انتخاب خانه هستند.

بعضی از معیارها، اهمیت کلیدی ندارند و صرفاً به ماهیت مسئله برمی‌گردند. اما بیشتر معیارها در خاک «ارزشهای زندگی ما» ریشه دارند.

برای این‌که رابطهٔ میان «معیارها» و «ارزش‌ها» را بهتر درک کنید، نمودار زیر را ببینید. در سمت چپ، سه مورد از معیارهای خرید خودرو آمده است. در سمت راست هم تعدادی از ارزش های فردی فهرست شده است (قطعاً هم فهرست معیارها و هم فهرست ارزش‌ها طولانی‌تر است و این‌ها صرفاً چند نمونه هستند).

هر یک از معیارهای سمت چپ، حاصل یک یا چند ارزش در سمت راست هستند. مثلاً توجه به برند خودرو می‌تواند ناشی از مهم بودن «امنیت» و «موقعیت اجتماعی» باشد. یا تعداد ایربگ‌ها وقتی اهمیت پیدا کند که «امنیت» ارزش مهمی محسوب شود.

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه درس

دسترسی کامل به این درس و ۷۶ درس دیگر دربارهٔ تصمیم گیری و حل مسئله برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. تا کنون ۱۲۸۲۳ نفر از متممی‌ها مجموعاً ۲۵۹۸۰ تمرین در درس‌های تصمیم گیری و حل مسئله ثبت کرده‌اند.

با عضویت ویژهٔ متمم علاوه بر این ۷۶ درس به هزاران درس دیگر از جمله درس‌های زیر دسترسی پیدا می‌کنید. درس‌های زیر صرفاً چند نمونه هستند:

تفکر سیستمی  |  تفکر استراتژیک  |  مهارت یادگیری

دوره MBA  |  توسعه فردی  | سبک زندگی

مشاوره مدیریت  |  کوچینگ  |  مدیریت جلسه

مذاکره  |  مدیریت تعارض  | مهارت های ارتباطی

خودشناسی  |  زندگی شاد  |  عزت نفس

خرید اشتراک    تجربهٔ متممی‌ها

در متمم، بارها و بارها مجبور خواهید شد فهرست ارزش‌های خود را در زمینه‌های مختلف تهیه و تنظیم کرده و آن‌ها را اولویت‌بندی کنید. برنامه‌ریزی برای توسعه فردی، حرکت به سمت کارآفرینی، طراحی مسیر شغلی و نیز توسعه برند شخصی صرفاً نمونه‌هایی از تصمیم‌های بزرگ و تاثیرگذاری هستند که ما را به تهیه و تنظیم فهرست ارزش‌ها وادار می‌کنند.

تمرین درس ارزش های فردی

آخرین باری که در انتخاب بین دو ارزش (که هر دو برایتان مطلوب است) با تعارض مواجه شدید و به ناچار یکی را به خاطر دیگری رها کردید چه زمانی بود؟

بعد از خواندن این مطلب چکار کنم؟

  پرسشنامه ارزش های فردی شوارتز

اگر از علاقه‌مندان پرسشنامه‌ها هستید و معتقدید که پرسشنامه‌ها به درک بهتر موضوعات علمی کمک می‌کنند، درس بعدی را هم که به پرسشنامه ارزش های فردی شوارتز اختصاص داده شده بخوانید.

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری تصمیم گیری به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه تصمیم گیری

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۹۵۶ نظر برای چگونه لیست ارزش های زندگی خود را استخراج کنیم؟ راهنمای تعیین و اولویت‌بندی ارزشها

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : محمدرضا شعبانعلی

    چیزی که من در سالهای قبل به عنوان یک تعارض با اون مواجه شدم، شاید از نظر بسیاری از دوستان متممی، تعارض محسوب نشه. اما از نظر من و با توجه به سبک زندگی و ارزش‌های من، یک تعارض جدی بوده:

    رفاه مادی و موقعیت اجتماعی

    قبلاً در درس تفکر سیستمی، درباره‌ی افق زمانی بحث شده. فکر می‌کنم اگر افق زمانی ما خیلی بلند باشه (مثلاً‌ در حد بیست یا سی سال یا بیشتر) دو مورد فوق در تعارض جدی قرار نمی‌گیرند.

    اما برای من در سالهای 85 تا 90، با توجه به گزینه‌هایی که پیش روی من بود، در افق زمانی کوتاه مدت (کمتر از ده سال) این دو ارزش به نوعی متعارض بودند.

    در آن مقطع زمانی، من دو مسیر مختلف رو پیش روی خودم می‌دیدم:

    مسیر اول: فعالیت تجاری و اقتصادی و صنعتی در ادامه‌ی تمام سالهای قبل. درآمد خیلی خوب. هر روز و هر هفته مسافرت به کشورهای مختلف و تجربه‌ی محیط‌های متفاوت. قراردادهای مختلف. فروش. پاداش. درآمد. ماشین بهتر. خانه‌ی بزرگتر و ...

    مسیر دوم: ورود به حوزه‌ی یادگیری و آموزش و مطالعه و مجهز کردن تجربیات قبلی‌ام به دانش تئوریک و ساختار یافته برای اینکه بتوانم در جامعه (به طور عام)‌ به جای یک کارآفرین یا مدیر یا صنعت‌گر موفق، به عنوان یک دانشجو و فرد اهل مطالعه در حوزه‌ی مدیریت شناخته بشوم و در جامعه‌ی مدیران کسب و کار هم (به طور خاص) به عنوان فردی با دانش آکادمیک و تجربه‌ی اجرایی شناخته بشم. چون دیده‌ام و می‌دانم که در جمع مدیران و کارآفرینان، افراد آکادمیک دانشگاهی در حوزه‌ی مدیریت، کسانی در نظر گرفته می‌شوند که به دلیل عدم توانایی به کار گیری دانسته‌ها، به آموزش آنها مشغول شده‌اند و من نمی‌خواسته‌ام در آن موقعیت باشم.

     

    کسی که از بیرون به این دو گزینه نگاه می‌کند، ممکن است فکر کند که می‌شود آنها را با هم داشت. روزها کار کنیم. شبها مطالعه! یا جلسات کاری را برگزار کنیم و قراردادها را هم ببندیم و عصر‌ها هم در دوره‌های آموزشی مدیریتی ثبت نام کنیم!

    اما تجربه به من نشان داد که موفقیت در کار - اگر بخواهم جزو موفق‌ترین‌ها باشم - مستلزم روزانه شانزده تا بیست ساعت کار حرفه‌ای و تخصصی است و داشتن دانش آکادمیک مدیریت هم، به معنای چند سال مطالعه ‌ی پیوسته روزانه (حداقل 10 تا 12 ساعت)‌ است.

    یکی از دوستانم در آن سالها به من گفت: قورباغه‌ها می‌توانند با کمی تلاش و تمرین، هر اندازه که می‌خواهند دورتر بپرند. اما هرگز نمی‌توانند در یک مرحله، در دو جهت بپرند!

    امروز معتقدم که واقعاً توصیه‌ی ارزشمندی بوده و بعد از چند سالی که از درآمد زیاد و رفاه مادی جدی فاصله گرفتم و حتی سختی‌ها و بحران‌های مالی را تحمل کردم و سبک زندگی قبلی را به فراموشی سپردم، اکنون حدود یک سال است که دوباره در حال جهیدن در مسیر دوم هستم!

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .