اثرات و عوارض کم خوابی و بی خوابی
سبک زندگی امروزی متوسط زمان خواب ما انسانها را کاهش داده است:
حجم زیاد کارها و مشکلات اقتصادی، استرس و فشار روانی در زندگی شخصی و شغلی، حضور پررنگ شبکههای اجتماعی و ابزارهای ارتباط دیجیتال در زندگی ما، گوشیهای موبایل و نرمافزارهای آنها که نیمههای شب در رختخواب هم در دسترساند و با انواع ابزارها و مکانیزمهای گیمیفیکیشن ما را به سمت خود میکشانند، به استفاده از خود، وسوسه میکنند، تنها برخی از علتهایی هستند که ساعت خواب روزانه یا لااقل کیفیت خواب روزانهی ما را کاهش دادهاند.
همه ما شنیدهایم و میدانیم که خواب برای بدن لازم است؛ اما ممکن است با عوارض بی خوابی و مضرات کم خوابی کمتر آشنا باشیم و ندانیم که آثار خطرناک کمبود خواب میتواند همهی جنبههای زندگی ما را تحتالشعاع خود قرار دهد.
به همین علت، این مطلب را به برخی از اثرات کم خوابی و بی خوابی (با استناد به مطالعات و تحقیقات انجام شده و منابع علمی) اختصاص دادهایم:
- کمخوابی و افزایش وزن
- تأثیر کم خوابی و بی خوابی بر تحریک پذیری
- مشکلات بینایی به عنوان یکی از پیامدهای خواب کم
- رابطه کم خوابی و بیماریهای قلبی
- اثرات بی خوابی روی یادگیری
- رابطه کم خوابی و سردرد و سرگیجه
- کند شدن در اثر خواب کم
- تأثیر بی خوابی روی سیستم ایمنی بدن
- رابطه میزان خواب و ریسک پذیری
- تأثیر خواب کم روی اثرگذاری واکسنها
- رابطه خواب و دیابت
تأثیر کم خوابی بر وزن
تحقیقات متعدد (تحقیق اول، تحقیق دوم، تحقیق سوم، تحقیق چهارم و …) نشان میدهند کسانی که کمتر از حد مورد نیاز بدنشان میخوابند، تعادل هورمونیشان به هم میخورد و در نتیجه گرفتار مشکلات زیر میشوند:
- افزایش اشتها
- علاقه به غذاهای کالری بالا
- تمایل به رفتارهای تکانشی (از جمله غذا خوردن زیاد یا میل بیدلیل به خوردن غذا وقنی نیازی به انرژی آن ندارند)
احتمال دارد بگویید: «کسی که کمتر میخوابد، بیشتر بیدار است و قاعدتاً فعالیت فیزیکی بیشتری دارد. پس واقعاً هم به کالری بیشتری نیاز خواهد داشت.»
این حرف شما درست است. اما میزان کالری ناشی از خوردن غذا، اغلب خیلی بیشتر از این نیاز اضافه است.
پس میتوان گفت یکی از عوارض کم خوابی، افزایش وزن است.
کم خوابی باعث افزایش تحریک پذیری، عصبانی شدن و رفتارهای تهاجمی است
تحقیقات نشان میدهد کسانی که کم خوابی یا بی خوابی را تجربه کردهاند، در مواجهه با رفتارهای منفی و نامطلوب (مثلاً اینکه یک نفر در میانهی کار، حواس شما را پرت کند) واکنشهای بزرگتری نشان میدهند (+).
بنابراین میتوان گفت یکی از علائم کم خوابی این است که ببینید تحریکپذیرتر شدهاید و اصطلاحاً «به سادگی از کوره در میروید.»
بروز مشکلات متعدد بینایی از جمله آثار خطرناک بی خوابی است
مطالعاتی که در این زمینه انجام شده نشان میدهد بی خوابی میتواند عوارض زیر را در سیستم بینایی به همراه داشته باشد:
- محدود شدن حوزهی دید
- تار شدن دید
- دوگانهبینی
هر چه مدت زمان نخوابیدن شما افزایش یابد، خطاهای بیناییتان هم افزایش خواهد یافت.
محرومیت از خواب میتواند به بروز توهم و مشاهده تصاویر و رویدادهای غیرواقعی هم منجر شود (+).
افزایش ریسک بیماریهای قلبی، یکی دیگر از تبعات کم خوابی است
تحقیقات زیادی در این حوزه انجام شده است (مورد اول، مورد دوم، مورد سوم و …).
بر اساس همهی این تحقیقات، محرز شده است که بیخوابی طولانی میتواند فشار خون را بالا ببرد.
آزمایش نشان میدهد کسانی که ۸۸ ساعت متوالی بیدار ماندهاند، افزایش قابل توجه فشار خون را تجربه کردهاند. البته احتمالاً این خبر برای شما چندان نگرانکننده نیست. چون بعید است در زندگی، موارد زیادی پیش بیاید که مجبور شوید تا این حد بیدار بمانید.
اما نکات منفی دیگری هم وجود دارد که در کم خوابی های متعارفتر هم دامن ما را میگیرد. از جمله اینکه:
- کسانی که به جای هشت ساعت، چهار ساعت میخوابند هم، ضربان قلب بالاتری دارند.
- تمرکز گروه پروتئینهای C-Reactive در کسانی که به صورت کامل از خواب محرومند یا فرصت خواب کامل را ندارند، افزایش مییابد. این پروتئینها، از جمله شاخصهایی هستند که احتمال بروز بیماریهای قلبی را نشان میدهند.
تاثیر کم خوابی بر توانایی یادگیری هم، انکارناپذیر است
تحقیقات زیادی را در ارتباط با این موضوع میتوان یافت (+، +، +).
تحقیقات نشان میدهد که حتی تغییر ساعت شروع مدرسه از ساعت هفت و نیم به هشت و نیم، میتواند تغییرات مثبتی در یادگیری ریاضی و مهارت خواندن ایجاد نماید.
اما بحث به مدرسه و درس و مشق، محدود نیست. حافظه کوتاه مدت، یکی از ابزارهای مهم و حیاتی در یادگیری ما انسانها است و کم خوابی میتواند موجب کاهش کارایی حافظه کوتاه مدت شود.
در یک تحقیق، از افراد مختلف خواسته شد که کلماتی را که روز قبل به آنها نشان داده شده بود، به یاد بیاورند. آنهایی که کم خوابی داشتند، در این کار ضعیفتر عمل کردند.
تحقیق جالب دیگری در این حوزه انجام شده است.
به افراد مختلف یک فعالیت خاص آموزش داده شده و تا مدتی به آنها اجازه داده نشد که بخوابند. بعدها این افراد در تکرار آن کار ضعیف عمل میکردند. جالب اینجاست که حتی خوابهای بعدی هم، جبران این ضعف را نکرد. به عبارتی، ما زمانی که مهارتها و فعالیتهای جدید را میآموزیم و بعد از آن، فرصتی برای استراحت و خواب داریم، این مهارت بهتر برای ما تثبیت میشود.
سردرد میتواند یکی از اثرات کم خوابی باشد
البته این مسئلهای نیست که به تازگی مورد توجه قرار گرفته باشد.
بیش از یک قرن است که پزشکان رابطهی بین کم خوابی و بی خوابی و سردرد و سرگیجه را به صورت جدی مورد توجه قرار دادهاند (+/+).
کند شدن ذهن، عارضه دیگر ناشی از کم خوابی است
زمانی که نمیتوانیم به اندازهی کافی بخوابیم، عکس العملهای ما کند میشود و ذهن نمیتواند با کیفیت قبلی، تصمیم گیری کند.
به شکلهای مختلف این آزمایش انجام شده است که کسانی که دچار کم خوابی میشوند، حتی اگر کیفیت تصمیمگیری آنها کاهش پیدا نکند، سرعت تصمیم گیری آنها به صورت جدی کاهش پیدا میکند (+/+).
ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن، از جمله دیگر عوارض کم خوابی است
گاهی اوقات یک زخم باز جدی، در بدن شما، مشکلی به وجود نمیآورد و گاه ممکن است بدن حتی با یک زخم بسیار کوچک، نتواند در مقابل نفوذ میکروارگانیسمها مقاومت کند.
محرومیت از خواب میتواند سیستم دفاعی بدن را تضعیف کند. حتی یک شب نخوابیدن هم میتواند در این زمینه تاثیرات محسوس داشته باشد (+/+).
کم خوابی و ریسک پذیری اقتصادی
ریسک پذیری اقتصادی هم از فاکتورهای دیگری است که تحت تاثیر کم خوابی قرار میگیرد.
اگر قصد دارید یک تصمیم اقتصادی جدی و مهم بگیرید، حتماً شب قبل به اندازهی کافی بخوابید. حتی یک شب نخوابیدن، باعث میشود که تغییرات جدی در استراتژی تصمیم گیری به وجود بیاید.
حتی ممکن است کسی که در حالت عادی تلاش میکند از الگوی محافظهکارانه باخت گریز تبعیت کند، مدل تصمیم گیری خود را به به الگوی تهاجمی سودگرا تغییر دهد (+/+).
کاهش اثربخشی واکسنها یکی دیگر از عوارض کم خوابی است
همانطور که میدانید مکانیزم عملکرد واکسنها، ایجاد آنتیبادی یک ویروس خاص در بدن است. اما زمانی که کم خوابی داریم، به دلیل ضعیف شدن سیستم ایمنی، تولید آنتی بادیها کمتر می شود.
آزمایش در مورد واکسن هپاتیت A نشان داده است کسانی که بعد از واکسن زدن، مجبور شدهاند شب بیدار بمانند و کار کنند، پس از چهار هفته، در بدن خود به اندازهی نصف حالت عادی (کسانی که خواب منظم خود را در شب پس از واکسن هم به مدت هشت ساعت داشتهاند) آنتی بادی هپاتیت A را داشته اند.
البته اجازه بدهید این را هم توضیح دهیم که در مورد واکسن آنفولانزا چنین اثری مشاهده نشده. بنابراین شاید اثر فوق، به همهی واکسنها هم مربوط نباشد. اگر بخواهیم دقت و وسواس علمی را رعایت کنیم باید بگوییم که: نباید از خواب به عنوان یکی از عوامل مهم در اثربخشی واکسیناسیون غافل شد (+/+/+).
دیابت را هم میتوان به عنوان یکی از تبعات کم خوابی مورد توجه قرار داد
بیداری بودن وقتی که بدن نیاز به خواب دارد، در سیستم متابولیسم بدن اختلال ایجاد میکند که این خود میتواند خطر افزایش مقاومت در برابر انسولین را داشته باشد (این حالت pre-diabetes یا پیش دیابت نامیده میشود). حتی تحقیقاتی وجود دارد که نشان میدهد مداخلههای پزشکی برای افزایش خواب، میتواند منجر به کاهش ریسک دیابت شود (+/+).
چهار تحقیق مهم و معتبر روی افراد بالغ هم، نشان داده است که رابطهی محکمی بین کم خوابی منظم و ریسک دیابت وجود دارد. البته منظور از رابطه، رابطهی همبستگی است و نه رابطهی علت و معلولی.
شاید برای شما هم جالب باشد که بسیاری از فاکتورهایی که در نگاه اول، چندان مهم به نظر نمیرسند میتوانند روی افزایش یا کاهش مدت زمان خواب ما تاثیر داشته باشند. ما در بحث طراحی دفتر کار به یکی از این موارد اشاره کردهایم.
پس با فواید کم خوابی چه کنیم؟
بسیاری از ما چنین میشنویم که کم خوابی فواید بسیاری هم دارد و بعضی افراد موفق هم از دو یا سه یا چهار ساعت خواب در شبانه روز صحبت میکنند.
اول از همه به خاطر داشته باشید که برخی از عوارض کم خوابی در بلندمدت بروز پیدا میکنند. پس اگر کسی به شما گفت من کم میخوابم و هیچ مشکلی هم برایم پیش نیامده، حتی به فرض اینکه ادعایش واقعاً درست باشد، باز هم نمیتوانید نتیجه بگیرید که هیچ مشکلی برایش به وجود نخواهد آمد.
بهتر است ما به جای کاهش ساعت خواب خود، ساعات بیداریمان را بهتر مدیریت کنیم و کارایی و اثربخشی فعالیتهایمان را افزایش دهیم.
هر چقدر بیشتر برای برنامه ریزی و انضباط شخصی وقت بگذارید، از ساعات بیداری خود بهتر استفاده خواهید کرد و نیاز شما به کاهش ساعت خواب، کمتر خواهد شد.
با توجه به عوارض کم خوابی در کودکان، منطقی است والدین این عادت را به کودکان خود نیز بیاموزند که کارهای عقبافتاده (مثلاً تمرینهای درسی یا مطالعهی درس برای امتحان) را با کم خوابی جبران نکنند و به جای آن، برنامه ریزی درسی و نظم شخصی بهتری داشته باشند.
وقت گذاشتن برای برنامه ریزی روزانه، همچنین اولویت بندی کارها و داشتن جدول برنامه ریزی هفتگی میتواند شما و فرزندانتان را از کاهش ساعت خواب بینیاز کند.
دوست عزیز.
شما با عضویت رایگان به عنوان کاربر آزاد متمم (صرفاً با تعیین نام کاربری و کلمهی عبور) میتوانید به حدود نیمی از چند هزار درس متمم دسترسی داشته باشید.
همچنین در صورت تمایل، با پرداخت هزینه عضویت، به همهی درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. فهرست برخی از درسهای مختص کاربران ویژه متمم را نیز میتوانید در اینجا ببینید:
فهرست درسهای مختص کاربران ویژه متمم
از میان درسهایی که در فهرست بالا آمده است، درسهای زیر از جمله پرطرفدارترین موضوعات هستند:
دوره MBA | مذاکره | کوچینگ | توسعه فردی
فنون مذاکره | تصمیم گیری | مشاوره مدیریت
تحلیل رفتار متقابل | تسلط کلامی | افزایش عزت نفس
چگونه شاد باشیم | هوش هیجانی | رابطه عاطفی
خودشناسی | شخصیت شناسی | پرورش کودکان هوشمندتر
اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید دربارهی متمم بیشتر بدانید، میتوانید نظرات دوستان متممی را دربارهی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی میشناسند:
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری سبک زندگی من به شما پیشنهاد میکند:
- سبک زندگی | تعریف سبک زندگی چیست و مولفه های آن کدامند؟
- تعریف سلامت چیست؟ مولفه ها و شاخص های سلامت کدامند؟
- معرفی کتاب زندگی های روزمره | بن هایمور
- چای یا قهوه؟ کدام بهتر است؟
- انسانهای موفق قبل از صبحانه چه میکنند؟
- گوشت خواری یا گیاه خواری؟ | از کتاب در جست و جوی طبیعت
- چگونه کارایی روزانهام را نابود کنم یا کاهش دهم؟
- چرا همیشه خسته ام؟
- اثرات و عوارض کم خوابی و بی خوابی
- چند پیشنهاد برای خواب راحت شبانه
- چند جمله از کتاب نکته های کوچک زندگی | اچ جکسون براون
- قانون مورفی چیست؟ | قوانین مورفی چه چیزی را به ما میآموزند؟
- اگر میخواهید موفق نباشید…
- کارهایی که هر روز به شکل نادرست انجام میدهیم
- کسانی که جسم و ذهن ما را مسموم می کنند
- چرا باید وابستگی به موبایل را کاهش دهم؟
- مواجهه با انسانهای سمی
- مهربانی های کوچک زندگی
- مدیریت رابطه عاطفی | رابطه عاطفی سالم چه نشانه هایی دارد؟
- فواید و خواص دوش آب سرد در برنامه روزانه زندگی ما
- پرکاربردترین اپلیکیشن موبایل شما چیست؟ (اندروید | iOS | ویندوز)
- نوموفوبیا چیست؟ آیا شما هم گرفتار آن هستید؟
- درباره بلند حرف زدن با خود!
- برخی از فواید گوش دادن به موسیقی
- نکته هایی در مورد موفقیت که کمتر به ما میگویند
- درباره دوستی: آیا هنوز باید با او دوست بمانم؟
- چرا خوشحال نیستیم؟
- شاخص توده بدنی چیست؟ فرمول BMI و معنای آن
- کپسول زمان | آیا به خودتان هدیه میدهید؟
- کافه مرگ | حرف از مرگ و زندگی در کنار چای و قهوه
- در ستایش پیاده روی | راه رفتن برایمان عادی نشود (ارلینگ کاگه)
- مکان سوم چیست؟ | مسئلهٔ مکان را جدی بگیریم
- چرا پیاده روی میکنیم؟ | فردریک گرو در کتاب فلسفه پیاده روی پاسخ میدهد
- فواید پیاده روی و مضرات آن و عادتهای ما در زمینه پیاده روی
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
من تحقیقاتی که در این درس یه ان اشاره شده بود را نخواندم اما چیزی که به نظرم اومد این بود که بدن انسان یک سیستم بسیار پیچیده هست و هنوز نحوه عملکرد بسیاری از ارگان ها در بدن پر ابهام هست سیستم عصبی و مغزی انسان یکی از انهاست که بسیار تحت تاثیر میزان و کیفیت خواب هست . دستکاری اون میتونه برای ما عوارض جانبی زیادی داشته باشه بهترین استراتژی که برای خودم وجود داره اینه که سعی کنم تحقیق کنم در کارهای مختلف نیاکان ما چیکار میکردن من هم ان کار را انجام بدم و هر چقدر سعی کنیم سبک زندگی مدرن خود را در قالب های تکاملی بگنجانیم به نظرم بدن سالم و طول عمر بیشتری خواهیم داشت نکته بعدی برای من این بود که این سیستم پیچیده (بدن انسان) قابلیت های شگفت انگیزی برای خود باسازی و وفق دادن خود با محیط و شرایط دارد .احتمالا این اثرات کم خوابی که در تحقیقات اومده در بازه های روزانه یا نهایت هفتگی اندازه گیری شده ولی با توجه تطبیق پذیری بدن انسان ممکن هست باگذشت یک سال بدن این عوارض را تا حدود زیادی ضربه گیری کند .این فقط برای من به این معنی هست عوارض کمتر شده اما اختلالات و عوارض جانبی همچنان هستن فقط شدت انها کمتر شده .
من مدتها بود از یک خستگی مفرط به صورت یک سیکل سینوسی در غذاب بودم تا اینکه به صورت اتفاقی به یک پزشک متخصص ریه که فلوشیب خواب هم داشت برخورد کردم و به یک نکته ساده که همیشه همهی ما با اون آشناییم برخوردم:راه بینی ام آنطور که باید باز نبود و مسیر اکسیژن رسانی ناهموار!(نمیخوام بگم بریم دماغ عمل کنیم) با یک اسپری بینی انگار ریهی من به کل اکسیژن دنیا وصل شد. قرص هم داد و .. اما میخوام بگم یک انسداد جزئی راه بینی خیلی مهمه و میتونه کلی دردسر ایجاد کنه.
خود من از وقتی که کار در شیفت شب را پذیرفتم تنظیم خوابم بهم خورده خصوصا که بعضا هم پیش آمده علاوه بر ۱۲ ساعت شب کاری موظف به ایستادن در روز کار هم به صورت ۱۲ ساعته بودم و درمجموع۲۴ شیفت بودم درست است که سعی براین بوده که خطای کاری نداشته باشیم اما موقعی که کلا خارج از محیط کار هم هستم به صورت کاملا هوشیار بودم وحتی قبل از این که کسی بخواهد به تلفنم زنگ بزند ذهنم آماده است و گوش به زنگ می شود و الان مدتی هست که بعد از شیفت های طولانی خواب هایم به صورت خیلی کوتاه و به عبارتی خواب خرگوشی دوران نوزادی شده است :) و فکر میکنم وضعیت خطر را رد کرده ام :) اما هرچند دیر بخوابم یا کلا نخوابم امکان ندارد خواب بمونم و به کاری نرسم اگر اراده کنم و به ذهنم بسپارم فلان ساعت باید بیدار شوم و به کارم برسم کاملا حرف گوش کن هست و بیدار می شوم :)
یوگا به من تو بالا بردن کیفیت خواب شبانه خیلى کمک کرده
Matthew Walker، دانشمند حوزه خواب موارد زیر را برای خواب بهتر توصیه میکند:
منبع
اهمیت خواب و مضرات کمخوابی زمانی برای من جدی شد که این اپیزود از پادکست بی پلاس رو گوش دادم.
خلاصهی کتاب چرا میخوابیم؟ نوشتهی متیو واکر.
آقای متیو واکر نوروساینتیست و روانشناسی هست که به طور تخصصی روی مسئلهی خواب تمرکز کرده و کتاب Why we sleep آخرین کتابش هست.
همین که یک دانشمند به صورت تخصصی روی خواب وقت بذاره و تحقیق کنه و در این مورد کتاب بنویسه، به نظرم نشاندهندهی اهمیت مسئله در نگاه اوّل هست.
یک سخنرانی تد هم داره که مدخل جذابی داره و برای شروع صحبت در مورد مضرات کم خوابی میگه: "مردانی که فقط پنج ساعت در شب میخوابن، به طرز قابل توجهی، بیضههای کوچکتری(و طبیعتاً تستوسترون کمتری) از مردانی دارند که هفت ساعت یا بیشتر در شب میخوابند."
تاثیراتی که خواب با کیفیت و کافی روی سلامت روان و جسم آدم داره، تاثیراتی که روی پروسهی Aging و روند پیری انسان میذاره، آثاری که روی سیستم ایمنی و مقاومت در برابر عفونتها و جلوگیری از بیماریهایی از جمله سرطان و آلزایمر و… داره، نقش مهم خواب در یادگیری دانش آموزان و دانشجویان و… به ما ثابت میکنه که خواب، یک هدیهی ارزشمند به ما انسانها هست که به شدت در سلامتی نقش قابل توجهی داره.
اما همونطوری که در متن این درس هم اشاره شد، (در جوامع صنعتی) از کمخوابی به عنوان نمادی از سخت کوشی یاد میشه و افرادی که به خواب با کیفیت و کافی اهمیت میدن، معمولاً به عنوان افراد تنبل و تن پرور ازشون یاد میشه.
حتی جالبه متیو واکر معتقده که نگاه تک تک افراد جامعه باید به تدریج نسبت به مسئلهی خواب تغییر کنه و اصلاح بشه. و در مراحل بعدی میتونه به صورت یک مطالبهی جدی توسط جوامع در بیاد که ساعات کاری ادارهها و مدارس و دانشگاهها و… فرصت بیشتری برای خوابِ افراد در نظر بگیره تا کارایی و اثربخشی فعالیتها (و بازدهی و سود اقتصادی) افزایش پیدا کنه.
من شب ها خیلی سخت خوابم میگیرفت، اصلا چشم هام سنگین نمیشد و شب ها انرژی بیشتری داشتم و مغزم هوشیار تر بود. من از نوجوونی اینجوری بودم ، درس خوندن و مطالعه تو شب برام راحت بود و بعضا تا هوا روشن نمیشد بیدار بودم ، الان به خاطر شغلم مجبورم صبح خیلی زود بیدار شم و باید شب زود بخابم ، بهداشت خواب خیلی مهمه ولی یه کاری که من میکنم و جواب گرفتم اینه که تو رختخواب ۱۰ دقیقه عمیق تنفس میکنم و سعی میکنم به هیچ چیزی فکر نکنم و این کار باعث میشه خوابم بگیره. مرحله دم ۶ ثانیه ، حبس نفس ۷ ثانیه، بازدم ۸ ثانیه
من هیچ وقت نتونستم Morning Person باشم ! همیشه میزانِ خوابِ کافی ای داشتم (متناسب با نیاز بدنم) امّا میتوانم بگویم هیچ وقت خوابِ شبِ درستی ندارم ! (نمیدونم چقدر فرق میکنن این دو مقوله گرچه که این درس مربوط به میزانِ خواب است نه تایمِ خواب )
جُغد بودن عادتی است که بیش از ۱۲ ساله که من دارم . امیدوارم با جلو رفتن و یادگیری از متمم و دروسِ مربوطه به این موضوع ، این عادت را نیز بتوانم در خود، درست کنم.
با سلام و وقت بخیر
در ستایش جغد بودن!
اینکه کلا به خواب شب علاقه ندارید
یا کلا شبها خوابتان نمیبرد
طبق درس آدم صبح هستید یا آدم شب؟ لزوما اتفاق بدی نیست.