Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


مهرطلبی چیست؟ ویژگی های افراد مهرطلب و پرسشنامه مهرطلبی


کتاب مهرطلبی - تعریف مهرطلبی و ویژگی های افراد مهرطلب

اصطلاح مهرطلبی واژه‌ای است که در زبان فارسی، بیش از هر چیز به واسطه‌ی کتاب مهرطلبی نوشته‌ی خانم هریت بریکر (Harriet Braiker) رایج شده است.

البته بریکر برای کتاب مهرطلبی در زبان انگلیسی عنوان Disease to Please را انتخاب کرده که می‌توان آن را به بیماری راضی کردن دیگران یا بیماری خشنود کردن دیگران یا توجه افراطی به آن‌چه خوشایند دیگران است ترجمه کرد.

اما مهدی قراچه داغی مترجم این کتاب، با سلیقه‌ی خوب و انتخاب هوشمندانه‌ی واژه‌ی مهرطلبی، کمک کرده که بتوانیم این مفهوم را به شکل ساده‌تر و کوتاه‌تری بیان کنیم.

در این‌جا قصد داریم به معرفی و مرور خلاصه کتاب مهرطلبی پرداخته و در این میان، کمی درباره‌ی ویژگی های افراد مهرطلب و نیز روش رهایی از مهرطلبی (به شیوه‌ای که هریت بریکر توصیه می‌کند) حرف بزنیم.

مهرطلبی چیست؟ افراد مهرطلب چه ویژگی هایی دارند؟

آیا مهرطلبی یک بیماری است؟

اگر بیماری مهرطلبی را در استانداردهای شناخته‌شده‌ای مانند DSM جستجو کنید، دست‌خالی بازخواهید گشت.

خود هریت بریکر هم در مقدمه‌‌ی کتاب مهرطلبی توضیح می‌دهد که عنوان Disease to Please عنوانی است که هنگام حضور خود در برنامه‌ی تلویزیونی اپرا وینفری به‌کار برده و به‌نظر می‌رسد که هم‌وزن بودن disease و please در انتخاب این عنوان بی‌تأثیر نبوده است.

با این حال، نمی‌توان انکار کرد که مهرطلبی – خصوصاً در شکل افراطی آن – می‌تواند نوعی اختلال رفتاری محسوب شده یا نشانه‌ای از اختلال‌های رفتاری دیگر باشد.

به هر حال، بهتر است چنین فرض کنیم که مهرطلبی عنوانِ یک مسئله است که بسیاری از انسان‌ها گرفتار آن هستند. مسئله‌ای که جنبه‌های ذهنی، احساسی و رفتاری دارد به شکل‌های متنوع و گاه پیچیده‌ بروز پیدا می‌کند.

هریت بریکر در کتاب مهرطلبی کوشیده است به افرادی که در زندگی خود با این مسئله دست و پنجه نرم می‌کنند کمک کند.

قاعدتاً دسته‌ای از این افراد، می‌دانند که گرفتار مهرطلبی هستند و دسته‌ی دیگری هم وجود دارند که هنوز برای این رفتارهای مخرب و آسیب‌زننده‌ی خود، نامی انتخاب نکرده‌اند و آن‌ را به عنوان نشانه‌های یک بیماری یا مسئله‌ی نامطلوب در نظر نمی‌گیرند.

تعریف مهرطلبی چیست؟ پرسشنامه مهرطلبی

بریکر در تعریف مهرطلبی و توصیف آن، این مسئله را دارای سه مولفه می‌داند و آن‌ها را به شکل مثلث مهرطلبی نشان می‌دهد. سه مولفه‌ای که هر یک از آن‌ها هم‌زمان می‌تواند ریشه و نتیجه‌ی دو مولفه‌ی دیگر باشد:

تعریف مهرطلبی چیست؟ افراد مهرطلب چه ویژگی هایی دارند؟

اگر با روش‌های مدلسازی و مفهوم پردازی رایج در مقاله‌ها و کتابهای روانشناسی آشنا باشید، احتمالاً به سرعت حدس می‌زنید که بریکر در این‌جا از الگوی A-B-C (ترکیب سه‌گانه‌ی Affect و Behavior و Cognition) الهام گرفته است.

این دقیقاً ویژگی کتاب مهرطلبی بریکر است. او در عین این‌که کوشیده از زبان خشک و جدی آکادمیک فاصله بگیرد و روان و ساده بنویسد، به مفاهیم و چارچوب‌های علمی هم بی‌توجه نبوده و تلاش کرده آن‌ها را در توضیح و تحلیل مهرطلبی به‌کار بگیرد.

هریت بریکر با استفاده از پرسشنامه مهرطلبی به مخاطب خود کمک می‌کند تا سهم هر یک از این سه مولفه را در خود بیابند.

تست مهرطلبی که بریکر پیشنهاد کرده، یک آزمون استاندارد (پرسشنامه بر اساس چارچوب‌های علمی و به همراه کنترل پایایی و روایی) نیست. بلکه او می‌خواهد با این سوال‌ها، صرفاً تصویر بهتری از سه مولفه برای مخاطب ترسیم کند.

در ادامه سوال‌های مطرح شده در پرسشنامه ۲۴ سوالی مهرطلبی را بر اساس تفکیک موضوعی (و با ترجمه‌ی متمم) می‌خوانیم:

محدودیت در دسترسی کامل به این دوره

دسترسی کامل به مجموعه درس‌های خودشناسی و شخصیت شناسی برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. با فعال کردن عضویت ویژه در متمم، به درس‌های بسیار بیشتری نیز دسترسی پیدا می‌کنید:

ضمناً بررسی‌های ما نشان داده در میان دوستان متممی، کسانی که به درس‌های شخصیت‌شناسی علاقه‌مند بود‌ه‌اند، برای مطالعه‌ی درس‌های زیر هم وقت صرف کرده‌اند:

تحلیل رفتار متقابل | زندگی شاد | افزایش عزت نفسکوچینگ | مشاوره مدیریت

کاریزما | مدیریت استرستصمیم گیری | روانشناسی پول | استعدادیابییادگیری

تحلیل رفتار متقابل | هوش هیجانیمهارت ارتباطی | رابطه عاطفی | مسیر شغلی

بریکر معتقد است که اگر هر یک از توصیفات بالا در مورد شما مصداق داشته باشد، بیماری مهرطلبی (راضی کردن دیگران)‌ در شما یک گام جدی‌تر خواهد بود.

او این دسته‌بندی را ارائه می‌کند:

  • امتیاز ۰ تا ۴: عاری بودن از مهرطلبی یا مهرطلبی خفیف
  • امتیاز بین ۵ تا ۹: سطح متوسط بیماری مهرطلبی
  • امتیاز بین ۱۰ تا ۱۵: مهرطلبی در سطح متوسط رو به شدید
  • امتیاز ۱۶ و بالاتر: مهرطلبی بسیار شدید، جدی و تثبیت شده

هریت بریکر به مخاطبان خود پیشنهاد می‌کند که پاسخ‌های مثبت خود را به ۲۴ گزینه‌ی فوق بررسی کنند و ببینند تراکم گزاره‌های درست (که آن‌ها را توصیف می‌کند) در کدام یک از سه بخش ذهنی، احساسی و رفتاری بالاست و در ادامه‌ی کتابش برای هر یک از سه بخش، راهکارهای مختلفی ارائه می‌کند.

تبعات مهرطلبی

بریکر مشکل در مدیریت زمان و کاهش عزت نفس را از جمله تبعات مهرطلبی می‌داند. در حدی که به خواننده‌ی خود می‌گوید: «اگر مهرطلب باشید،‌ بعید است فرصت کافی در اختیارتان باشد که تمام کتاب من را بخوانید. پس فعلاً مستقیم به سراغ یکی از سه بخشی که فکر می‌کنید در مورد شما جدی‌تر و حادتر است بروید.»

او هم‌چنین یک برنامه‌ی بیست و یک روزه برای غلبه بر مهرطلبی پیشنهاد می‌کند که آن را در درسی جداگانه بررسی خواهیم کرد.

ترجمه کتاب مهرطلبی

کتاب مهرطلبی توسط مهدی قراچه داغی (یا شاید با سرپرستی و نظارت وی) ترجمه شده و به همت نشر پیک بهار به بازار عرضه شده است. ترجمه‌ی کتاب از نظر روانی و دقت، نسبتاً قابل قبول است؛ اما پیشنهاد ما این است که اگر قصد خرید نسخه فارسی کتاب را دارید، بخش‌هایی از آن را بخوانید و مطمئن شوید که با متن کتاب راحت هستید.

[ لینک مرتبط: خرید کتاب مهرطلبی از آدینه بوک ]

[ لینک مرتبط: خرید کتاب مهرطلبی از شهر کتاب آنلاین ]

بعد از خواندن این درس چه کار کنم؟

  می‌توانید برنامه رهایی از مهرطلبی را مطالعه و بررسی کنید (دستورالعمل هفته‌ی اول از برنامه‌ی سه‌هفته‌ای پیشنهادی هریت بریکر).

چند تذکر دربارهٔ بخش معرفی کتاب متمم

متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب می‌پردازد.

صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنگ‌تر از نقاط قوت‌شان باشد. ضمن این که معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درس‌ها بوده است. جز در مواردی که صریحاً به این نکته اشاره، در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدف آشنایی کلی با موضوع یا نویسنده و یا نقد کتاب به آن پرداخته شده باشد.

متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینه‌ای دریافت نمی‌کند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار می‌دهد.

دسته‌بندی کتاب های مدیریت

دسته‌بندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی

مطالب، فایل‌ها و کتابهای مربوط به کتابخوانی

پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری خودشناسی به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه خودشناسی

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۵۶ نظر برای مهرطلبی چیست؟ ویژگی های افراد مهرطلب و پرسشنامه مهرطلبی

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : سارا حق بین

    سلام به دوستان

    اميدوارم كه هيچ يك از ما مهرطلب نباشيم چون نه تنها افراد مهرباني نخواهيم بود بلكه حتي آسيب زننده به خودمان و ديگران هم خواهيم شد.

    فكر مي كنم يكي از شاخص هاي رفتاري مهرطلب ها عدم مهارت در " نه گفتن " هست. اينكه مبادا با نه گفتن طرد شوند و يا مورد محبت قرار نگيرند و ديگران در موردشون بيشتر بد بگويند تا خوب. چون نقش عوامل بيروني و تأثيرشون بر مهرطلبها بيشتر از ساير افراد هست.

    فكر مي كنم افرادي هم كه معمولا‌ً در نقش والد حمايتگر هستند اگر دقت كافي و خودآگاهي لازم را نداشته باشند بيشتر در مسير مهرطلبي قرار بگيرند چون اغلب به عنوان والد نيازهاي اطرافيان را شناسايي مي كنند و به عنوان يك حس مسئوليت درصدد رفع آنها برمي آيند.

    * موردي كه خودم در اطرافيان مهرطلبم بارها مشاهده كردم اينكه بطور كاملاً خود خواسته نهايت لطف و محبت و مساعدتي را كه در چنته دارند براي اطرافيانشان خرج مي كنند اما دائماً در حال حساب و كتاب با خودشون هستند كه آيا حالا طرف قدر و ارزش كار من را مي دونه؟ ميفهمه من چه كار بزرگي در حقش انجام دادم؟ من هر كاري كه مي تونستم براشون كردم؟ اگه من نبودم آيا اين وضعيت رو پيدا مي كرد؟ و ...

    اين درگيري دروني باعث خشم دروني هم ميشه زماني كه فرد مهرطلب به آن اندازه اي كه خرج كرده از اطرافيان دريافت نمي كنه و محبت هاي او معناي باج دهي پيدا مي كنه و فرد دچار آشفتگي ذهني و رفتاري ميشه.آنها محبت مي كنند كه بهشون محبت بشه شايد همان اصطلاح رايج گدايي محبت.

    پيام اختصاصي امروز من هم كاملاً با اين درس مرتبط هست:

    مقاله سليس و خواندني را هم در سايت دنياي اقتصاد خواندم كه مهرطلبي را مختصر و مفيد توضيح داده است.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .