Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


انواع سبک های شناختی | تفاوتهای ما در اندیشیدن، یادگیری و حل مسئله


اهداف و انتظارات آموزشی متمم در این درس
کد درس: ۲۱۶۸۲۱

پیش نیاز مطالعه درس انواع سبک های شناختی:

از دوستان عزیز متممی انتظار می‌رود پس از مطالعه این درس:

  • بتوانند اصطلاح سبک شناختی یا Cognitive Style را تعریف کنند.
  • با طبقه‌بندی سبک شناختی کولز آشنا شوند و بتوانند تا حدی تشخیص دهند که بر اساس این مدل، کدام سبک های شناختی در خودشان قوی و غالب است.
  • به خاطر داشته باشند که سبک شناختی، یک واقعیت قطعی و محکم و تغییرناپذیر نیست. بلکه یک مدل است که به درک بهتر تفاوت‌های ما انسان‌ها با یکدیگر کمک می‌کند.
فشار ذهنی هنگام مطالعه
نیاز به مشارکت شما
کسب و کار
زندگی
انواع سبک های شناختی

فرض کنید با چند نفر از دوستان‌تان به دیدن یک فیلم رفته‌اید. همه‌ی شما یک داستان، یک اجرا و یک اثر هنری را مشاهده کرده‌اید. اما آیا هنگام دیدن آن فیلم، تجربه‌ی یکسانی دارید؟ آیا حرف‌هایی که بعد از دیدن فیلم مطرح می‌کنید، مشابه است؟

به عنوان مثالی دیگر، فرض کنید شرکتی با مشکل کاهش فروش مواجه شده است. مدیران ارشد آن شرکت جلسه‌ای برگزار می‌کنند و درباره‌ی وضعیت موجود و راهکارهای آن حرف می‌زنند.

آیا همه مسئله را به یک شکل فهمیده‌اند؟ آیا راهکارها مشابه‌اند؟ آیا این مدیران، از روش یکسانی برای تشخیص، تحلیل و یافتن راهکار استفاده می‌کنند؟

می‌دانیم که پاسخ این سوال‌ها منفی است. ما انسان‌ها مسائل مشابه را با روش‌های متفاوتی حل می‌کنیم. شرایط یکسان را به شکل‌های متفاوتی می‌فهمیم. درس‌های محیط کار و زندگی را به شیوه‌های کاملاً متفاوتی می‌آموزیم.

انواع سبک های شناختی

اصطلاح سبک شناختی از زمان گوردون آلپورت به کار می‌رود (+). تعریف‌هایی هم که بعداً ارائه شدند، کمابیش مشابه تعریف آلپورت هستند.

مثلاً حدود نیم قرن پیش، هرمان ویتکین و همکارانش، اصطلاح سبک شناختی یا Cognitive Style را به این صورت تعریف کردند (+): «روش اختصاصی هر فرد برای درک کردن، اندیشیدن، یاد گرفتن، حل مسائل و تعریف رابطه‌ی خود با دیگران.»

یا این‌که محققان دیگری گفته‌اند (+): «هر فرد، اطلاعاتی دریافتی‌اش را به شیوه‌ی خاص خودش طبقه‌بندی و پردازش می‌کند. این تفاوت در قضاوت‌‌ کردن و نتیجه‌گیری هم وجود دارد.» به همین علت، انسان‌ها با مشاهدات و دانسته‌های مشابه، ممکن است تحلیل‌های مختلفی داشته باشند و تصمیم‌های متفاوتی بگیرند.

اگر بخواهیم به زبان ساده حرف بزنیم، می‌توانیم بگوییم  سبک شناختی یعنی سبک اختصاصی مغز هر یک از ما برای درک محیط و مدیریت آن. 

انواع سبک شناختی | مدل‌ها بسیار متنوع هستند

اگر به بحث‌های خودشناسی و شخصیت شناسی علاقه‌مند باشید، حتماً با مدل MBTI آشنا هستید. یکی از ابعادی که در MBTI مطرح می‌شود، حسی بودن (S) در برابر شهودی بودن (N) است.

مستقل از نقد‌هایی که MBTI وجود دارد، همین تقسیم‌بندی ساده را می‌توان نمونه‌ای از سبک شناختی دانست. چون بر اساس آن می‌خواهند توضیح دهند که افراد مختلف، دنیا را به شکل متفاوتی می‌بینند و داده‌ها را به شکل‌های مختلفی تفسیر می‌کنند.

یا شاید این تقسیم‌بندی را دیده باشید که می‌گویند (+): هنگام رویارویی با یک مسئله، برخی بلافاصله دست به اقدام می‌زنند (و بعداً فکر می‌کنند) و برخی دیگر، تأمل و اندیشیدن را در اولویت قرار می‌دهند.

این هم شیوه‌ای از تقسیم‌بندی سبک شناختی است.  پس حتی اگر تا کنون با اصطلاح سبک شناختی آشنا نبوده‌اید، ممکن است نمونه‌هایی از این نوع تقسیم‌بندی‌ها را دیده یا حتی به کار گرفته باشید. 

آشنایی با سبک های شناختی به چه درد می‌خورد؟

اگر درس انواع سبک های یادگیری را با دقت مطالعه کرده باشید، پاسخ این سوال را می‌دانید.

بحث سبک های شناختی، یک موضوع محکم و مطلق نیست و سلیقه هم در آن بی‌تأثیر نبوده است. تا کنون ده‌ها مدل برای سبک های شناختی پیشنهاد شده و هر کس مدعی شده که مدل و تقسیم‌بندی‌اش می‌تواند مفید باشد (+).

هم‌چنین  قرار نیست سبک شناختی به بهانه‌ای برای توجیه عادت‌های ما تبدیل شود.  یعنی مثلاً شما بگویید: «من سبک ذهنی‌ام تکانشی است. به همین خاطر، اول اقدام می‌کنم و بعد فکر می‌کنم. شما هم من را با همین ویژگی بپذیرید!»

حتی در سال‌های اخیر این بحث مطرح شده که سبک های شناختی، دو یا سه قطبی هم نیستند (+).

یعنی این‌که ما نمی‌توانیم به سادگی صفت‌ها را در مقابل هم قرار دهیم:

  • «من حسی هستم. پس شهودی نیستم.»
  • «من جزء‌نگر هستم. پس از من انتظار کل‌نگری نداشته باشید.»
  • «ذهن من کلامی کار می‌کند. پس تصویرسازی برایم سخت است.»
  • «ذهن من تصویر‌ساز است. سخت می‌توانم آن‌ها را به کلمه تبدیل کنم.»

ما می‌توانیم سبک های شناختی متفاوت را به کار بگیریم و مثلاً هم‌زمان در دو سبک متفاوت، قوی باشیم. ضمن این‌که این ویژگی‌ها در گذر زمان و با تلاش و تمرین نیز تغییر می‌کنند و قرار نیست ویژگی امروز من، برای همیشه به همین شکل باقی بماند.

با همه‌ی این توضیحات، چرا توجه به سبک های شناختی می‌تواند برای ما مفید باشد؟ نخست برای این‌که چنین مباحثی یک تلنگر ذهنی محسوب می‌شود.

سبک های شناختی

کاربرد دوم سبک های شناختی هم در آموزش تنوع یا Diversity Training است. وقتی چنین مباحثی را یاد می‌گیریم بهتر می‌توانیم دیگران را تحمل کنیم. متوجه می‌شویم که ذهن همه‌‌ی ما به یک شکل کار نمی‌کند و دنیا را به یک شیوه نمی‌بیند. ضمن این‌که هیچ‌کدام از شیوه‌ها هم الزاماً بهتر از دیگری نیستند.

این نوع نگاه می‌تواند مهارت ارتباطی ما را تقویت کرده و در مدیریت تعارض هم به کمک‌مان بیاید.

تعریف سبک های شناختی کولز

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه درس

دسترسی کامل به این درس و ۵۹ درس دیگر دربارهٔ مهارت یادگیری برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. تا کنون ۱۶۹۷۸ نفر از متممی‌ها مجموعاً ۳۳۶۸۲ تمرین در درس‌های مهارت یادگیری ثبت کرده‌اند.

با عضویت ویژهٔ متمم علاوه بر این ۵۹ درس به هزاران درس دیگر از جمله درس‌های زیر دسترسی خواهید داشت:

 تفکر سیستمی | تصمیم گیری | استعدادیابی | مسیر شغلی

  معرفی کتابهای روانشناسی | معرفی کتابهای مدیریتی

  مدل ذهنی |‌ تفکر نقادانه | کوچینگ | یادگیری زبان انگلیسی

  خودشناسی | شخصیت شناسی | مهارت ارتباطی

 دوره MBA متمم (اگر به بحث‌های کلان مدیریتی علاقمندید)

ثبت نام    تجربه‌ٔ متممی‌ها

محصولات آموزشی مرتبط

کتاب «از کتاب» نوشتهٔ‌ محمدرضا شعبانعلی (آموزش روش مطالعه)

دوره صوتی آموزشی «ویژگی‌های انسان تحصیل‌کرده (فرهیخته)»

تمرین و مشارکت در بحث

کدام سبک شناختی را در خودتان پررنگ‌تر می‌بینید؟ آیا مثال یا مثال‌هایی هم دارید که برای دوستان‌تان مطرح کنید؟

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مهارت یادگیری به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه مهارت یادگیری

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۳۲۲ نظر برای انواع سبک های شناختی | تفاوتهای ما در اندیشیدن، یادگیری و حل مسئله

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : فرشاد فلاح

    سلام بر دوستان عزیز متمم

    این بار دومه که دارم تمرین این درس رو مکتوب می‌کنم (بواسطه سهل‌انگاری کل متنم یکبار پاک شد) ولی ترجیح دادم مجددا تایپ کنم و نظر و پیشنهادم رو با شما در میون بزارم.

     

    اول از همه به رسم احترام پاسخ تمرین رو می‌نویسم و در ادامه تجربه و پیشنهادم رو مطرح می‌کنم.

    پاسخ تمرین:

    اکثر افرادی که می‌شناسم سبک شناختیشون از جنس دانستن (Knowing) و گاها برنامه‌ریزی (Planning) است. خود منم دقیقا سبک شناختی غالبم همین دو سبک مذکوره و کمتر تونستم از سبک ساختن و آفریدن (Creating) استفاده کنم.

    مثال‌های زیادی از این سبک‌ها وجود داره که من سعی میکنم چنتا از شاخص‌هاش رو که برام پرتکرارتر بودن نام ببرم:

    1. تقریبا همیشه برای تدریس در کلاس‌ها از سبک شناختی برنامه‌ریزی استفاده می‌کنم: موضوعاتی که باید بگم، ترتیبشون، مثال‌های مهمی که باید مطرح کنم، حتی گاها داستان‌ها یا لطیفه‌هایی که موضوعیت دارن و ... همه رو قبل از کلاس یادداشت می‌کنم (البته بعد از مطالعه سلسله درس‌های مهارت یادگیری دارم تلاش می‌کنم برای هر درسی طرح درسی بنویسم که تا حد امکان طبقه‌بندی سطوح یادگیری بلوم در اون رعایت شده باشه). (Planning)

    2. در جلسات بخصوص اگه قرار باشه در مورد موضوع خاصی صحبت کنم یا پیشنهادی بدم، حتما پیش از جلسه بعد از گرداوری و بررسی المان‌ها، چکیده‌ای از موضوع رو اماده کرده و سعی می‌کنم مجدد از منظر نقادانه بررسیش کنم تا هم در صورت نیاز اصلاحش کنم و هم در برای سوالات احتمالی افراد پاسخ‌های بهتری داشته باشم. (Knowing)

    و اما پیشنهادم برای تقویت سبک‌های شناختی:

    به تجربه و با توجه به سابقه تحصیلیم (نظریه بازی گرایشی از ریاضیات)، آموزش ضمنی رو یکی از کارآمدترین روش‌های آموزش بخصوص برای کودکان می‌دونم. در این زمینه، بازی و بازی‌ سازی  (Gamification) هر دو می‌تونن نقش پررنگی رو در این زمینه بازی کنن. با این مقدمه دوس داشتم چند بازی معرفی کنم که بنظر می‌رسه برای تقویت سبک‌های شناختی موثر خواهد بود.

    من بخشی از این بازی‌هارو در سلسله جلساتی با دانش‌آموزان رده سنی 15 تا 17 کار کردم و نتایج جالبی گرفتیم (البته بجز بازی بخشی از زمانمون رو هم به تحلیل و بررسی بازی انجام شده می‌گذروندیم. در این زمینه فکر می‌کنم استاد عزیزم اقای دکتر بهنود اله‌وردی هم در زمینه مدیریت و آموزش اون به نوجوانان بازی‌هایی طراحی کردند)

    لیست برخی از بازی‌ها برای تقویت مهارت‌های شناختی

    1. بازی مافیا: تقویت سبک دانستن

    2. بازی ONE NIGHT ULTIMATE WEREWOLF: تقویت سبک دانستن

    3. بازی مونوپولی: تقویت سبک برنامه‌ریزی

    4. بازی سیطره کتان: تقویت سبک برنامه‌ریزی

    5. بازی شطرنج (با رویکرد بررسی حرکات آتی حریف): تقویت سبک برنامه‌ریزی

    6. بازی کریدور: تقویت سبک ساختن و آفرینش

    7. بازی ابلون: تقویت سبک ساختن و آفرینش

    8. بازی کد نیمز: تقویت سبک ساختن و آفرینش (بشخصه این بازی رو بسیار کارآمد میدونم برای تقویت این سبک)

    سخن پایانی: بی‌تردید هریک از بازی‌های فوق صرفا به تقویت یک سبک خاص کمک نمی‌کنند. از طرفی میزان اثرگذاری این بازی‌ها و بسیاری از بازی‌های دیگه زمانی به نقطه حداکثری نزدیک می‌شه که افراد تلاش کنند آگاهانه و با هدف تقویت مهارت‌هاشون بازی کنند و مهمتر از اون بعد از بازی به نقد و بررسی روند و عملکردهای همدیگه بپردازن.

    در آخر هم خوشحال می‌شم اگر دوستان پیشنهادهای دیگری داشتن (یا حتی انتقادی) برای من و سایر دوستان متممی بازنشرش کنن.

    پیشنهاد پایانی: در جایی از صحبت‌های محمدرضای عزیز در مورد یادگیری (فکر کنم مربوط به پادکست یادگیری کریستالی بود) شنیدم که گفتند برنامه داریم تا درمورد آموزش و یادگیری ضمنی هم مطالبی منتشر کنیم، که خیلی خوشحال شدم. از محمدرضا و دوستان عزیز همکار متمم می‌خوام که در صورت امکان حتما چنین سرفصلی طراحی کنند چرا که با توجه به اهمیت زیادش کار چندان جدی (به فارسی) در این زمینه انجام نشده.

    پیروز باشید

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .