Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی هدف گذاری (کلیک کنید)


پروژه پایانی تفکر سیستمی


پروژه پایانی درس تفکر سیستمی

تفکر سیستمی از جمله بحث‌ها و موضوعاتی است که نمی‌توان برای آن پایانی متصور شد.

مطالبی که در درس‌های مقدماتی تفکر سیستمی مطرح شد، صرفاً‌ برای آشنایی بسیار اولیه با این حوزه بود تا در آینده بتوانیم در درس‌های دیگری مانند دینامیک سیستم  و طراحی سیستم و تحلیل و عارضه یابی سیستم، از آنها استفاده کنیم.

در اینجا صورت پروژه‌ی درس تفکر سیستمی را خدمت شما مطرح می‌کنیم و منتظر می‌مانیم که پاسخ‌های دوستان متممی را دریافت کنیم.

پروژه‌ی درس تفکر سیستمی

طراحی یک دبستان برای پرورش تفکر سیستمی

فرض کنید در جامعه‌ای فرضی هستید که می‌خواهید در آن، سیستم آموزشی را از نقطه‌ی صفر، طراحی و اجرا کنید.

چه نکاتی را در طراحی دبستان (شش سال اول)‌ لحاظ می‌کنید تا دانش آموزان آن مدرسه، با تفکر سیستمی عجین شده و رشد کنند و مفاهیم و ارزش‌های تفکر سیستمی، در ذهن آنها نهادینه شود.

ثبت نام در درس تفکر سیستمی

با توجه به اینکه دسترسی کامل به درس‌های تفکر سیستمی صرفاً برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده و نیز اینکه مطالعه‌ تدریجی این بحث با تمرین‌ها و حاشیه‌ها و درس‌های جانبی (مانند تفکر استراتژیک، تصمیم گیری و مدل ذهنی) به بیش از ۶ ماه زمان نیاز خواهد داشت، پیشنهاد ما این است که برای استفاده از این مجموعه درس حداقل یک اعتبار ویژهٔ شش‌ماهه (۷۵۰ هزار تومان) یا شش مرتبه اعتبار یک ماهه (۱۶۰ هزار تومان) خریداری کنید.

در این شش ماه علاوه بر درس‌های تفکر سیستمی به درس‌های دیگر متمم (به‌ویژه درس‌های توسعه فردی و دوره MBA) نیز دسترسی خواهید داشت.

ثبت نام می‌کنم    تجربهٔ متممی‌ها

ویژگی‌های یک پروژهٔ خوب

برای این که دوستان متممی پروژه‌تان را بپسندند و ارزیابان زودتر به شما امتیاز دهند، پیشنهاد می‌کنیم نکات زیر را رعایت کنید:

ابتدا تمرین‌های تعدادی از درس‌ها را انجام دهید. با وجودی که ما محدودیتی در ثبت پروژه قرار نداده‌ایم و بدون ثبت تمرین در سایر درس‌ها می‌شود مستقیم پروژه ثبت کنید، امّا معمولاً این نوع پروژه‌ها ضعیف‌ترند و بارها دیده‌ایم که مدت‌ها منتظر تأیید مانده‌اند و امتیاز لازم را کسب نکرده‌اند.

صدها پروژه در هر یک از موضوعات درسی متمم ثبت شده است. قبل از این که پروژهٔ خود را بنویسید و ثبت کنید، حتماً تعدادی از پروژه‌های دیگر را که امتیاز بالایی کسب کرده‌اند بخوانید و ببینید چگونه و به چه سبکی نوشته شده‌اند.

پروژهٔ خود را خیلی کوتاه و مختصر ننویسید. درست است که کسی پروژهٔ شما را متر نمی‌کند، اما با توجه به پیچیدگی سوالاتی که در قالب پروژه مطرح می‌شوند و نیز این که انتظار می‌رود در پروژه تسلط خودتان را بر مباحث مختلف نشان دهید، با متن کوتاه نمی‌توانید به این هدف دست پیدا کنید. تجربه نشان می‌دهد که پروژه‌های قابل‌قبول در متمم به ندرت از ۵۰۰ یا ۶۰۰ کلمه کوتاه‌تر بوده‌اند. در عین حال،‌ زیاده‌گویی هم اگر در راستای بحث نباشد، مزیت محسوب نمی‌شود.

متن پروژه‌تان را حداقل یک بار دقیق بخوانید و بعد ثبت کنید. تعداد اندکی غلط‌های نگارشی کاملاً طبیعی است. اما اگر تعدادشان زیاد شود، ممکن است بر قضاوت کسانی که پروژه‌تان را می‌خوانند تأثیر منفی بگذارد (بهتر است برخی از اشتباهات رایج نگارشی را بخوانید).

نوشتهٔ خود را به چند پاراگراف تقسیم کنید تا خواندن آن‌ها راحت‌تر باشد. هم‌چنین بی‌دلیل کلمات را بولد نکنید.

مراقب باشید که در دام درد دل و خاطره‌گویی نیفتید. ایرادی ندارد که در پروژهٔ خود، بسته به موضوع، به خاطرات و داستان‌ها و اتفاق‌هایی که برایتان افتاده اشاره کنید، اما لازم است کاملاً شفاف مشخص کنید که هر بخش از پروژه‌تان به کدام درس ربط دارد. شما باید با پروژهٔ خود به ارزیابان متمم «نشان دهید» مفاهیم کلیدی و اصطلاحات تخصصی بحث را که در درس‌های مختلف آمده آموخته‌اید و به درستی درک کرده‌اید.

اگر پروژه‌ای ضعیف باشد، ممکن است متمم آن را منتشر نکرده و حتی به فرض انتشار، متمم بعداً آن را حذف کند. لطفاً اگر دیدید پروژهٔ شما حذف شده، به پشتیبانی پیام نفرستید و صرفاً تلاش کنید پروژهٔ بهتری در درس ثبت کنید.

چند پرسش و پاسخ

 چه زمانی پروژه‌ام تأیید می‌شود؟

زمانی که حداقل ۷ نفر از ارزیابان درس تفکر سیستمی در متمم به پروژهٔ شما امتیاز آموزنده بدهند.

 چه کسانی ارزیاب درس تفکر سیستمی هستند؟

کسانی که حداقل ۳۵ امتیاز آموزنده از دوستان خود در کامنت‌ها و تمرین‌های درس تفکر سیستمی دریافت کرده باشند. ملاک ما در محاسبهٔ امتیاز، صرفاً درس‌های تمرین‌دار تفکر سیستمی است. فهرست ارزیاب‌ها و کسانی که به زودی ارزیاب می‌شوند را می‌توانید بالای همین بخش پرسش و پاسخ ببینید.

 چکار کنم تا پروژه‌ام زودتر امتیاز بگیرد؟

اگر نکاتی را که کمی بالاتر با عنوان «ویژگی‌های پروژهٔ خوب» آمده رعایت کرده و پروژهٔ خوبی ثبت کرده باشید، لازم نیست هیچ کار خاصی انجام دهید و معمولاً طی چند روز هفت نفر از ارزیابان متمم پیدا می‌شوند که پروژه‌تان را بپسندند و به آن امتیاز دهند. در عین حال، برای تسریع کار می‌توانید یک کار دیگر هم انجام دهید: به سبک رایج در فضاهای اجتماعی، فهرست ارزیاب‌های متمم را که بالای همین بخش پرسش و پاسخ آمده، بررسی کنید و تمرین‌های آن‌ها را بخوانید و امتیاز دهید. این کار دو ویژگی دارد. هم تمرین‌های بهتر را می‌بینید و از آن‌ها می‌آموزید و هم ارزیاب‌ها – که ممکن است پروژهٔ شما را ندیده باشند – متوجه حضور شما می‌شوند و به پروژه‌تان سر می‌زنند.

 آیا می‌توانم نظرات خودم را در پاسخ به پروژه‌های دوستان متممی در قالب Reply ثبت کنم؟

خیر. پاسخ به کامنت‌ها و تمرین‌ها در تمام درس‌ها و مطالب متمم «به جز پروژه‌های درسی» امکان‌پذیر است. اما در این درس صرفاً می‌توانید پروژهٔ خودتان را ثبت کنید. اگر کسی چند تمرین/پاسخ زیر این صفحه داشته باشد، سیستم ارزیابی متمم از میان آن‌ها پایین‌ترین امتیاز را انتخاب کرده و ملاک قرار می‌دهد.

 توضیحات بیشتر دربارهٔ پروژه‌های درسی را در کجا بخوانم؟ 

به صفحهٔ پرسش‌های متداول سر بزنید و بخش پرسش‌های مربوط به پروژه‌های درسی را بخوانید.

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری تفکر سیستمی به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه تفکر سیستمی
 

برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)

متمم چیست و چه می‌کند؟ (+ دانلود فایل PDF معرفی متمم)
چه دوره هایی در متمم ارائه می‌شوند؟
هزینه ثبت‌نام در متمم چقدر است؟
آیا در متمم فایل‌های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۷۴۹ نظر برای پروژه پایانی تفکر سیستمی

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : بهروز ایمانی مهر

    پروژه تفکر سیستمی:
    مقدمه یک: به نظر من هر گونه تلاش برای آموزش واقعی مهارتی به افراد، در این سنین، به شرطی به بهترین شکل نهادینه شده و به ثمر خواهد نشست که در قالب "بازی"، "داستان" و "انیمیشن، عکس و سایر ابزارهای بصری و جذاب" باشد. در نگاه من آموزش و یادگیری "تفکر سیستمی" نیز از این قاعده مستثنی نیست.
    مقدمه دو: خانم گالینسکی (Galinsky) در کتاب خود به نام Mind in the Making هفت مهارت ضروری را برای موفقیت کودکان در قرن 21 معرفی کرده است که از آن میان می توان به "تفکر انتقادی Critical Thinking"، مهارت شکل دهی ارتباط Making Connections" و "مهارت شرکت در فعالیت های خودآموز درگیر کننده Participating in Self-directed engaged learning" اشاره کرد. تفکر سیستمی شامل این سه مهارت و البته مهارت های دیگری می باشد. خانم گالینسکی بر روی این نکته تاکید دارند که این مهارت 7گانه موجب می شوند "توانایی های منطقی، احساسی و اجتماعی ما با ارتباط بهتر و روان تر در کنار یکدیگر موجب رشد و پیشرفت ما شوند." و نکته مهم در این میان این است که توانایی های مورد اشاره، در سنین آغازین زندگی هر فردی شروع به پدیدار شدن و رشد می کند. نکته ای به اهمیت آموزش های نظیر تفکر سیستمی را در سنین کودکی دو چندان می کند.

    "اصل بحث":
    Valley View Early Learning Center (VVELC) نام مرکزی یادگیری در ایالات متحده است و همانطور که از نام آن پیداست در زمینه آموزش مهارت های مختلف به افراد در سنین کودکی فعالیت می کند. آنچه که در ادامه خواهد آمد مربوط به دوره تفکر سیستمی -و ابزارهایی که برای نهادینه کردن آن به کار می گیرند- می باشد.
    ابزارهایی که در این مرکز برای آموزش تفکر سیستمی استفاده می شوند همگی از ویژگی های "سادگی، بصری بودن، تفکر برانگیزاننده! و داستان داشتن" برخوردارند. این ابزارها به دانش آموزان در همان سنین کودکی کمک می کند تا مفاهیمی مانند "تغییر در طول زمان، اهمیت داشتن تصویر کلی و بزرگ(Big Picture)  و ارتباط و وابستگی اجزا به هم" را بهتر بیاموزند و درک کنند. در واقع ابزارهایی از این دست، به دانش آموزان این توانایی را می دهد تا در آینده، موقعیت های پیچیده تر را بهتر درک کرده و راحت تربا آنها دست و پنجه نرم کنند.
     
    ابزار 1. Behavior Over Time Graphs (BOTGs)

    این نمودار که نمونه ای از آن را در بالا مشاهده می کنید –که در این مرکز مورد استفاده قرار گرفته- به دانش آموزان کمک می کند تغییرات یک عنصر نظیر "رشد گونه خاصی از یک گیاه یا آماده سازی یک غذای مشخص یا یک حالت و احساس شخصی(خشم یا شادی) را، در طول زمان مشاهده کنند. دانش آموزان به محض اینکه تغییری (تغییر وضعیت) در عنصر مورد بررسی مشاهده کردند، آن را مانند نمودار بالا، ثبت می کنند. این نمودار وقتی که تکمیل می شود موجب می شود تا دانش آموزان "تصاویر کلی را نگاه و بررسی کنند، اگوها را تشخیص دهند و همچنین از طریق بحث و اضهار نظر، شروع و چرایی شکل گیری تغییرات –در نقاط تغییر- را در قالب داستان بیاموزند."
     
     
    ابزار 2. Causal Loops

    این دیاگرام که نمونه ای از آن در عکس بالا قابل مشاهده است کمک می کند کودکان تاثیرات (و روابط) ای که متغیرهای  درون یک سیستم بر هم می گذارند را به سادگی مشاهد کنند. این ابزار باعث می شود کودکان به وقایع وابسته به هم مثل "رشد یک دانه گیاه یا تاثیر رفتار یک نفر بر دیگران" عمیق تر بنگرند. Causal Loop ها فرصت مناسبی را فراهم می آورد تا با دانش آموزان بیشتر بازی " اگر فلان چیز اتفاق بیافته (What if) ، چی میشه (I wonder) ؟" را ادامه دهیم و این خود موجب تحلیل بهتر سیستم خواهد شد.
     
    ابزار 3. Stock/Flow

    این دیاگرام به دانش آموزان کمک می کند تا عواملی را که موجب افزایش یا کاهش یک عنصر مورد بررسی (مثلا در عکس بالا شادی یک نفر)  می شود را ازمای کنند و تاثیر و شدت آن را در حد امکان بسنجند. مثلا در مرکز یادگیری VVELC علاوه بر تمرین بالا در مورد دیگری از دانش آموزان خواسته شده بود "تاثیر افزودن ادویه هایی نظیر فلفل یا شکر و ... را بر طعم پیتزا بسنجند و راه های خلاصی از آن را (اگر آزاردهنده شدند) شرح دهند. دانش آموزان می بایست هر یک جداگانه این آزمایش ها را انجام دهند و براساس تجربیات شخصی خود (خصوصا در مورد احساسات و رفتارها) عوامل افزاینده و کاهنده را مطرح کرده و تاثیر آن را بر کل سیستم بیان کنند و در مواردی با دانش آموزان دیگر مقایسه کنند.
     
    منابع: منبع یک / منبع دو / منبع سه 

    پی نوشت: یک اینفوگراف در مورد "عادات افرادی که سیستمی فکر می کنند"
    منبع

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .