Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu

شرکت آمازون

معرفی و تاریخچه شرکت آمازون - داستان های جف بیزوس از شرکت آمازون

شرکت آمازون در سالهای ۱۹۹۴ و ۱۹۹۵ توسط جف بزوس (با تلفظ جف بِیزوس در زبان انگلیسی) راه‌اندازی شد.

این فروشگاه اینترنتی که در ابتدا به فروش کتاب مشغول بود و در گروه کتابفروشی هایی مانند Barnes & Noble قرار می‌گرفت، امروز نماد خرده فروشی الکترونیکی محسوب می‌شود و به درستی آن را فروشگاه همه چیز می‌نامند.

فروشگاه اینترنتی آمازون کوشیده هزینه‌های خود را در حداقل ممکن نگه دارد و به همین علت خرید ارزان از آمازون، در کنار راحتی خرید اینترنتی، انگیزه‌ی بسیاری از مشتریان آن است.

از حدود ۵۰۴ میلیون سهم شرکت آمازون، حدود ۵۲ میلیون سهم آن در اختیار جف بیزوس است و هم‌چنان بزرگترین سهامدار شرکت آمازون محسوب می‌شود (+). اگر از دو سهامدار حقوقی آمازون، یعنی گروه Vanguard (با ۳۲ میلیون سهم) و گروه ‌Blackrock (با ۲۷ میلیون سهم) صرف‌نظر کنیم، چهارمین سهامدار بزرگ و دومین سهامدار حقیقی بزرگ آمازون، اندرو جسی (Andrew Jassy) است که مدیر شرکت خدمات وب آمازون (Amazon Web Services) است و بیش از ۱۰۰ هزار سهم این شرکت را در اختیار دارد. اندرو جسی از نیمه‌ی دوم سال ۲۰۲۱ جایگاه مدیر ارشد اجرایی آمازون را – که تا کنون در اختیار جف بیزوس بوده – در اختیار گرفته است.

شرکت آمازون چه می‌کند؟

اگر بخواهیم امازون را در یکی از دسته‌های رایج بازار قرار دهیم، باید بگوییم که آمازون یک شرکت خرده فروشی الکترونیکی یا E-Tailer است. اصطلاح E-Tailer از ترکیب واژه‌های Electronic و Retailer ایجاد شده است. مطالعه‌ی درس‌های زیر می‌تواند به شما در درک مفهوم خرده فروشی بیشتر کمک کند:

  تعریف خرده فروشی چیست؟

  معرفی و مرور کتاب عصر خرده فروشی الکترونیکی

البته بر خلاف بسیاری از خرده فروشی‌ها که محصولات مشخصی را تولید یا تأمین می‌کنند و می‌فروشند، آمازون به سمت پلتفرم هم حرکت کرده و یک مارکت پلیس (Marketplace) را شکل داده است. به این معنا که علاوه بر فروش مستقیم توسط خود آمازون، به فروشندگان مختلف هم فضایی اختصاص داده می‌شود تا محصولات خود را بفروشند و طبیعتاً آمازون بخشی از سود این معاملات را دریافت می‌‌کند.

وقتی فروش توسط خود آمازون انجام می‌شود، آمازون محصولات را به تشخیص خود به شکل عمده یا جزئی از عرضه‌کنندگان می‌خرد و بر اساس استراتژی و ترجیحات خود رو آن‌ها قیمت می‌گذارد و به مشتریان می‌فروشد. در این حالت، عملاً آمازون نقش مشتری را برای فروشندگان ایفا می‌کند. این مدل اصطلاحاً ۱P یا First-party نامیده می‌شود.

در مدل دوم که با نام ۳P یا Third-party شناخته می‌شود، آمازون صرفاً بستر را فراهم می‌‌کند و فروشندگان محصولات را قیمت‌گذاری کرده و عکس و مشخصات را هم مستقیماً ثبت می‌کنند. هیچ یک از این دو روش الزاماً بهتر از دیگری نیست و هر یک مزایا و معایب خود را دارند (+). اما آمازون اصرار دارد که با شیوه‌ی دوم، عملاً کوشیده خود را کمرنگ کند و به جای ضربه زدن به کسب و کارهای کوچک، بستری برای رشد آن‌ها باشد. به همین علت هرساله سهم فروش ۳P در گزارش‌های فروش آمازون اعلام می‌شود. در حال حاضر حدود ۵۵٪ از فروش آمازون در قالب مارکت پلیس انجام می‌شود (+):

فروش محصولات در آمازون

فرهنگ سازمانی آمازون

جف بزوس چهار مولفه را به عنوان پایه‌های اصلی فرهنگ سازمانی شرکت آمازون فهرست می‌کند:

  • تمرکز مطلق بر مشتری
  • تفکر بلندمدت
  • شوق شدید برای نوآوری (و پذیرش شکست‌های احتمالی)
  • تلاش برای دستیابی به بهترین کیفیت در عملیات

توضیحات بیشتر در این باره در درس فرهنگ سازمانی آمازون آمده است (به همراه فایل ویدئویی مصاحبه جف بزوس).

فرهنگ سازمانی آمازون - Customer Obsession - Ling term Thinking - Eagerness to Invent - Operational Excelence

رقبای اصلی آمازون چه کسانی هستند؟

اگر می‌خواهیم وضعیت فعلی و سرنوشت آتی شرکت‌ها را حدس بزنیم، بررسی رقبا یکی از ابزارهای مهم و ارزشمند است. در مورد شرکتی مثل آمازون، تشخیص رقبای اصلی آمازون ساده نیست. به علت این‌که آمازون فعالیت‌های بسیار متنوعی دارد.

بنابراین بهترین روش برای بررسی رقبای شرکت آمازون این است که فعالیتهای شرکت آمازون را به چند بخش تقسیم کنیم و در هر حوزه رقبای همان بخش را ببینیم:

  • حوزه‌ی تجارت الکترونیک و خرده فروشی آنلاین: شرکت‌هایی مانند Alibaba، eBay و JD
  • حوزه‌ی خرده‌فروشی فیزیکی: شرکت‌هایی مانند Walmart و Home Depot
  • خدمات رایانش ابری: سرویس‌های Microsoft Azure و Google Cloud Platform
  • دستیار صوتی هوشمند: ابزارهایی مانند Cortana (مایکروسافت)، Siri (اپل) و دستیار صوتی گوگل (Google Assistant)
  • استریمینگ صوت و تصویر: کسب و کارهایی مانند Netflix و Spotify

تاریخچه شرکت آمازون و داستان‌های مربوط به آن

مدیر عامل فروشگاه اینترنتی آمازون کیست؟

جف بزوس (Jeff Bezos) کسی که آمازون را در سال ۱۹۹۴ بنیان‌گذاری کرد، همچنان در سمت مدیر ارشد اجرایی (CEO) این شرکت فعالیت می‌کند.

اگر می‌خواهید جف بزوس را بهتر بشناسید و با تاریخچه آمازون بیشتر آشنا شوید، می‌توانید مصاحبهٔ زیر را که فایننشال تایمز با او انجام داده است بخوانید:

  مصاحبه جف بزوس (ناهار با فاینشنال تایمز)

همچنین در صورتی که حرفها و جمله های جف بزوس برای شما جالب است، می‌توانید معرفی و مرورِ کتاب First Mover را در متمم بخوانید:

  منتخب جمله های جف بزوس (کتاب پیشگام)

مونا چلبی،‌ ژورنالیست عراقی‌الاصل ساکن انگلیس، گزارش تصویری ساده و جذابی از ثروت جف بزوس تنظیم کرده است. پیشنهاد می‌کنیم نگاهی کوتاهی هم به گزارش ثروت جف بزوس بیندازید:

درباره ثروت جف بزوس – گزارش مونا چلبی

 

 

چه کتابهایی در مورد شرکت آمازون نوشته شده؟

شرکت آمازون و شیوه‌ی فعالیت آن در بسیاری از کتابهای روز دنیا مورد اشاره قرار گرفته است. اما اگر به دنبال کتاب یا کتاب‌هایی باشید که اختصاصاً به شرکت آمازون پرداخته‌اند، می‌توانیم به کتاب‌های زیر اشاره کنیم.

نام این کتاب‌ها به صفحه‌ی اختصاصی‌شان در سایت آمازون لینک شده است

The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon

در میان کتاب‌هایی که درباره‌ی تاریخچه شرکت آمازون نوشته شده، کتاب برند استون با عنوان The Everything Store یکی از نخستین کتاب‌هایی بود که مخاطبان مختلف در سراسر جهان آن را جدی گرفتند. این کتاب بیشتر روی شکل‌گیری شرکت آمازون و دیدگاه‌ها و نگرش جف بیزوس به عنوان بنیان گذار شرکت آمازون متمرکز است. داستان‌های بسیاری در کتاب روایت شده که جذابیت آن را افزایش می‌دهد. اما اگر به دنبال آشنایی عمیق‌تر با مدل کسب و کار آمازون یا استراتژی‌های شرکت آمازون هستید، احتمالاً این کتاب رضایت شما را تأمین نخواهد کرد.

The Amazon Way: Amazon’s 14 Leadership Principles

کتاب The Amazon Way با رویکردی مثبت به شرکت آمازون نوشته شده و نویسنده کوشیده است ۱۴ اصل کلیدی مدیریتی حاکم بر آمازون را بررسی کند. ما این اصل‌ها را به عنوان شعار آمازون نشنیده‌ایم. اما آمازون آن‌ها را در بخش مشاغل سایت خود به شکل رسمی اعلام کرده و نویسنده‌ی این کتاب کوشیده بر اساس تجربه‌ی حضور در آمازون و سایر شواهد و قرائن موجود (مثلاً نامه های جف بزوس به سهامداران آمازون) شرح و بسط دهد (+).

Invent & Wander

کتاب Invent & Wander مجموعه‌ای از نامه‌ها و نوشته‌ها و حرف‌های جف بیزوس است که بخش بزرگی از آن‌ها در قالب نامه‌های سالانه به سهامداران آمازون نوشته و منتشر شده است. والتر آیزاکسون مقدمه‌‌ای جذاب و خواندنی برای این کتاب نوشته است. اما نباید انتظار داشته باشید همه‌ی بخش‌های کتاب شما را جذب کنند. در موضع‌گیری‌های رسمی شرکت‌ها معمولاً‌ جنبه‌های شعاری فراوانی وجود دارد. ضمن این‌که بخش‌های مشابه و مشترک هم در این نوشته‌ها زیاد است که خواندنشان می‌‌تواند خسته‌کننده باشد. اما به هر حال، برای کسی که می‌خواهد بداند آمازون چه شرکتی است و تصویر قابل‌اتکاتری از این غول بزرگ اقتصاد دیجیتال در ذهن داشته باشد، آگاهی از مواضع رسمی و شعارهای آمازون هم مفید است.

Bezonomics: How Amazon Is Changing Our Lives

همان‌طور که از عنوان کتاب Bezonomics می‌توانید حدس بزنید، این کتاب درباره‌ی تأثیرات جف بیزوس بر روی اقتصاد جهان (با تأکید بر اقتصاد آمریکا) نوشته شده است. اما از آن‌جا که شرکت‌های بسیاری مانند دیجی کالا در کشورهای مختلف، الگوی آمازون را تقلید کرده‌اند، نکات این کتاب می‌تواند برای خوانندگان غیرآمریکایی هم مفید باشد. نویسنده نگاه مثبتی به جف بیزوس دارد و خلاقیت و نوآوری او را تحسین می‌کند. هم‌چنین عمیقاً معتقد است که آمازون توانسته مطابق با ادعایی که همیشه و همه‌جا مطرح می‌کند، روحیه‌ی یک استارتاپ را حفظ کند (آمازون می‌گوید ما همیشه در روز اول کسب و کار خود هستیم). در عین حال، دو بار افراطی را که آمازون یک شرکت کاملاً خوب (با نتایج خِیر و مثبت) یا یک شرکت کاملاً بد (با تأثیرات منفی و شیطانی)‌ است رد می‌کند و معتقد است که قضاوت درباره‌ی آمازون و تأثیراتش پیچیده‌تر از آن است که در چند کلمه یا چند جمله خلاصه شود. بخش بزرگی از کتاب به توصیف و توضیح همین باور اختصاص پیدا کرده است.

Amazon: Understanding a Global Communication Giant

این کتاب با رویکرد نقادانه درباره‌ی جایگاه آمازون در فضای رسانه‌ای امروز و نقشی که آمازون از طریق «خرید سهام شرکت‌های رسانه‌ای» و «ایجاد ارتباط با شبکه‌های قدرت» در تأثیرگذاری بر روی اقتصاد سیاسی جهان ایفا می‌کند.

برخی از برندها و کسب و کارهای جانبی آمازون

آمازون کسب و کارهای متعددی را خریداری کرده و به مجموعه‌ی خود افزوده است (هم در قالب ادغام افقی و هم ادغام عمودی).

مثلاً در مواردی که تقاضا برای برخی محصولات زیاد بوده یا سود تولید و فروش‌شان قابل‌توجه بوده، دیگر صرفاً به فروش آن‌ها قانع نشده است. بلکه آن‌ها را زیر چتر خود گرفته و خودش تولید و تأمین‌شان را بر عهده دارد.

به عنوان چند نمونه می‌توانیم به مُسکّن‌ها و قرص‌های سرماخوردگی Basic-Care، محصولات آرایشی Beauty-Bar، لباس‌های مردانه‌ی Buttoned Down، لباس‌های زنانه‌ی Ella Moon، کفش‌های مردانه‌ی Frankleen & Freeman، لباس‌های زیر Mae و محصولات کودک Mama Bear اشاره کنیم.

آمازون برخی کسب و کارهای مرتبط یا مکمل را هم خریداری کرده که از جمله‌ی آن‌ها می‌توان به شبکه اجتماعی Goodreads‌، دائره‌المعارف سینمایی IMDb، پلتفرم عرضه‌ی کتاب صوتی Audible و سرویس‌های استریمینگ موسیقی و فیلم (Prime Video و Amazon Music) اشاره کرد.

آمازون برخی ابزارها و تجهیزات الکترونیکی را هم عرضه می‌کند که شاید معروف‌ترین آن‌ها کتاب‌خوان الکترونیکی Kindle باشد. اما طیف این محصولات گسترده‌تر است و تی‌وی‌باکسِ Fire TV‌ و دستیار صوتی آمازون اکو در این دسته قرار می‌گیرند.

شرکت آمازون چگونه کار میکند

در کنار همه‌ی این برندها و کسب و کارها باید به خدمات رایانش ابری آمازون یا AWS هم اشاره کنیم که از پیشتازان بازار است و مایکروسافت (Azure) و گوگل (Google Cloud Platform) با آن رقابت می‌‌کنند (+). خدمات رایانش ابری AWS حدود ۱۲٪ از کل درآمد آمازون را تشکیل می‌دهد.

سایت‌های اختصاصی آمازون برای کشورهای مختلف

شرکت آمازون برای کشورهایی که در‌ آنها فعالیت بیشتری دارد یا فعالیت در آن کشورها نیازمند رعایت قوانین خاص است، سایت اختصاصی و جداگانه راه‌اندازی می‌کند.

در حال حاضر برای کشورهای آمریکا، انگلیس، ایرلند، فرانسه،‌ کانادا، آلمان، اسپانیا، هلند، استرالیا، برزیل، ژاپن، چین، هند و مکزیک سایت اختصاصی در نظر گرفته شده است.

سایت های اختصاصی آمازون برای کشورهای مختلف

لوگوی شرکت آمازون

لوگوی شرکت آمازون از سال ۱۹۹۴ تا کنون بارها تغییر کرده است (+/+/+).

در سال‌های نخست واقعاً از نماد‌هایی استفاده می‌شد که رود آمازون را تداعی می‌کردند. در اولین لوگو آن‌قدر تلاش شده بود رنگ آبی و امواج نشان داده شود که کنتراست متعارف مورد انتظار در آرم شرکت آمازون کاملاً از بین رفته بود.

این لوگوها چند بار تغییر کردند و می‌توان گفت تقریباً از سال ۲۰۰۰ آن‌چه به عنوان نشان شرکت آمازون به کار می‌رفت، کم‌و‌بیش به چیزی که امروز می‌بینیم و می‌شناسیم نزدیک بوده است.

لوگوی آمازون در سال‌های اخیر،‌ المانی شبیه لبخند هم دارد که نشان می‌دهد برند آمازون می‌خواهد حس خوب را به عنوان بخشی از هویت برند خود در ذهن مخاطبان جا بیندازد. ایده‌ای که دیجی کالا هم بعداً از آن تقلید کرد و یک منحنی شبیه لبخند را در لوگوی شرکت خود گنجاند.

لوگوی شرکت آمازون

البته بد نیست به این نکته اشاره کنیم که جف بیزوس قرار نبوده از ابتدا از برند آمازون برای کسب و کار خود استفاده کند (+). او نامهای مختلفی را انتخاب کرده بود که از جمله‌ی آنها می‌توان به کادابرا (Cadabra) اشاره کرد. کادابرا از کلمه‌ی Abracadabra به معنای جادو گرفته شده است. اما وکیل بیزوس به او گفت که ممکن است این اسم در تلفن به صورت Cadaver (به معنای جسد) شنیده شود (درس انتخاب نام برند).

Relentless هم نام دیگری بود که بیزوس به آن علاقه داشت و حتی هنوز هم relentless.com روی آدرس آمازون ریدایرکت می‌شود (اگر این آدرس را تایپ کنید به آمازون می‌رسید).

حالا که درباره‌ی لوگو حرف زدیم، مناسب است به این نکته هم اشاره کنیم که بر اساس گزارش اینتربرند درباره‌ی برترین برندهای جهان، آمازون بعد از اپل دومین برند ارزشمند جهان محسوب می‌شود و پس از آمازون، مایکروسافت، گوگل، سامسونگ و کوکاکولا در رده‌های بعدی قرار می‌گیرند (+).

میزان فروش آمازون و ارزش شرکت آمازون

بهترین منبع برای بررسی میزان فروش سالانه شرکت آمازون گزارش‌هایی است که این شرکت به صورت سالانه خطاب به سهامداران آمازون منتشر می‌کند (+). ما بر اساس این گزارش‌ها خالص فروش (Net Sales) آمازون را طی دو دهه‌ی اخیر برای شما در قالب یک نمودار آورده‌ایم. حتماً می‌دانید که خالص فروش، یعنی کل حجم فروش در شرایطی که تخفیف‌ها و مرجوعی‌ها از آن کسر شده است. پس به نوعی می‌توان گفت کل پولی که سالانه آمازون از مردم جهان گرفته است:

Amazon Revenue - خالص فروش آمازون

ارزش بازار آمازون (Market Capitalization) را با ضرب کردن تعداد سهام شرکت آمازون در قیمت هر سهم آمازون به دست می‌آورند. نمودار زیر ارزش شرکت آمازون را از سال ۲۰۰۵ تا کنون نشان می‌دهد (+):

ارزش شرکت آمازون

همان‌طور که در نمودار تاریخچه تغییر ارزش شرکت آمازون می‌بینید، ارزش سهام آمازون در بلندمدت تقریباً یک روند پیوسته‌‌ی صعودی داشته و هم‌اکنون بین ۱۶۰۰ تا ۱۸۰۰ میلیارد دلار نوسان می‌کند.

آمازون در حال حاضر یکی از شش شرکت جهان است که ارزشی بالای ۱۰۰۰ میلیارد دلار دارند. این شرکت‌ها – به ترتیب ارزش – به این شرح هستند: اپل، آرامکو عربستان، مایکروسافت، آمازون، آلفابت (مالک شرکت گوگل) و فیس بوک (مالک فیس‌بوک، واتس‌اپ و اینستاگرام).

 

محدودیت و ممنوعیت فروش محصولات در آمازون

در کشورهایی که هنوز فرهنگ کسب و کارهای دیجیتالی به اندازه‌ی کافی رشد نکرده، پلتفرم‌ها مسئولیت کمی را در قبال تعامل‌ها و تراکنش‌ها و اقدام‌هایی که روی آن‌ها انجام می‌شود می‌پذیرند.

به همین علت بارها پیش می‌آید که می‌بینیم پلتفرم‌های شناخته‌شده و فعال در ایران با این ادعا که «ما پلتفرم‌ هستیم و کاری از دست‌مان برنمی‌آید» از زیر بار مسئولیت محصولاتی که در بستر آن‌ها فروخته می‌شود یا کسب و کارهایی که به واسطه‌ی آن‌ها تبلیغ و ترویج می‌شوند شانه خالی می‌کنند.

آمازون طی دو دهه‌ی اخیر به تدریج – بر اساس تجربه و البته فشار کنش‌گران اجتماعی – آموخته که محدودیت‌های بیشتری را برای معاملات خود در نظر بگیرد.

مثلاً در حال حاضر خرید و فروش حیوانات خانگی و اساساً هر نوع حیوان زنده (جز چند استثناء از جمله کرم‌ها) روی سایت آمازون ممنوع است (امیدواریم پلتفرم‌هایی مانند دیوار هم در این زمینه سیاست‌های خود را به روز کنند).

هم‌چنین داروهایی که ادعاهای غیرعلمی داشته باشند در آمازون قابل فروش نیستند. از جمله‌ی این ادعاها می‌توان کمک به درمان سرطان، کرونا، اُتیسم و تومور را نام برد.

فروش دستگاه‌های مربوط به قمار (از جمله جک‌پات) هم در آمازون کاملاً ممنوع است. مگر این‌که این دستگاه‌ها صرفاً از جنس دکوری و تزئینی بوده و هیچ نوع عملکرد واقعی نداشته باشند.

در برخی زمینه‌ها هم ممنوعیت (Prohibition) وجود ندارد و صرفاً محدودیت (Restriction) در نظر گرفته شده است. به این معنا که برخی محصولات صرفاً پس از اخذ مجوزهای تعیین‌شده از نهادهای مرتبط از امکان فروش در آمازون بهره‌مند می‌شوند (+).

نخستین مشتری شرکت آمازون

کسانی که سابقه‌ی کارآفرینی و راه اندازی کسب و کار جدید دارند می‌دانند که نخستین مشتری با نخستین پرداخت خود، خاطره‌ای ماندگار در ذهن کارآفرین می‌سازد و معمولاً مشتریانی که در طول ماه‌ها و سال‌های بعد به سراغ آن کسب و کار می‌روند، نمی‌توانند جایگاه مشتری نخست یا مشتریان نخستین را در ذهن کارآفرینان پُر کنند.

بر همین اساس، نباید تعجب کنید که شرکت آمازون نام واین رایت را برای یکی از ساختمان‌های خود در سیاتل برگزیده است (+/+/+).

اگرچه جان واین رایت (John Wainwright) در توسعه‌ی برنامه‌ریزی شی‌ءگرا نقش داشته و این دستاورد کوچکی نیست، اما امروزه او را بیشتر به خاطر این‌که اولین خرید را از آمازون انجام داده می‌شناسند. آمازون روی پلاک ساختمان، نه‌تنها نام او را به عنوان اولین مشتری ذکر کرده، بلکه نام کتابی را هم که واین‌رایت سفارش داده و تاریخ سفارش (سوم آوریل ۱۹۹۵) را هم آورده است (+):

اولین مشتری آمازون

این سفارش در زمانی ثبت شده که آمازون هنوز در مرحله‌ی نسخه بتا بوده است و ظاهراً گفته می‌شود که کتاب مورد نظر واین رایت در انبار آمازون موجود نبوده و از آن‌جا که جف بیزوس می‌خواسته در تحویل این سفارش تأخیر ایجاد نشود، خودش راه‌ افتاده و به این‌جا و آن‌جا سر زده تا کتاب را به موقع تهیه کند و بفرستد. همین داستان‌ها باعث شده که واین رایت هنوز امیدوار باشد جف بیزوس بیاید و این کتاب را به قیمتی بسیار بالا از او بخرد و در آرشیو شخصی‌اش نگه دارد. اگر چه به نظر نمی‌رسد کتاب، آن‌قدر که برای واین رایت مهم است، برای بیزوس مهم باشد و این انتظار هرگز عملی نشده است (+).

آمازون و مسئولیت اجتماعی

یکی از بحث‌هایی که در سال‌های اخیر بسیار داغ شده، مسئولیت اجتماعی شرکتی است (اگر با این مفهوم آشنا نیستید، می‌توانید تعریف مسئولیت اجتماعی شرکتی را بخوانید). بسیاری از شرکت‌ها و برندهای بزرگ می‌کوشند کارهایی از جنس مسئولیت اجتماعی انجام دهند تا جامعه نگاه بهتری به آن‌ها داشته باشد.

آمازون هم اقدام‌های مختلفی در این راستا انجام داده که یکی از بزرگ‌ترین آن‌ها طرح آمازون اسمایل (Amazon Smile) بوده است.

مسئولیت اجتماعی شرکت آمازون

ایدهٔ آمازون اسمایل این بود که شما با خرید محصولات آمازون درصدی از مبلغ خریدتان را به موسسات خیریه اهدا می‌کردید. البته این کار در سایت رسمی آمازون انجام نمی‌شد. بلکه باید به جای آدرس سایت آمازون (amazon.com) از آدرس دیگری (smile.amazon.com) برای ورود به سایت آمازون استفاده می‌کردید.

مشتریان آمازون با این کار، ضمن خرید ارزان از آمازون یک کار خیر هم انجام داده بودند. جف بزوس مدیر عامل شرکت آمازون در نامه‌ای که خطاب به سهماداران آمازون نوشت توضیح داد که خرید از آمازون اسمایل هیچ فرقی با خرید مستقیم از آمازون ندارد و همهٔ امکانات موجود در سایت اصلی آمازون در سایت اسمایل هم هست. او امید داشت که با این طرح، برند آمازون در ذهن مشتریان از یک برند صرفاً معامله‌گر به برندی با دغدغهٔ مسئولیت اجتماعی تبدیل شود.

طرح آمازون اسمایل که در سال ۲۰۱۳ آغاز شده بود، ده سال بعد در ۲۰۲۳ برای همیشه متوقف شد. اما بررسی داستان آمازون اسمایل درس‌های زیادی برای همهٔ ما دارد و پیشنهاد می‌کنیم حتماً داستان آن را بخوانید:

داستان آمازون اسمایل – مسئولیت اجتماعی یا تلاش برای فروش بیشتر؟

تلفظ نام شرکت آمازون چگونه است؟

تلفظ انگلیسی و آمریکایی Amazon یکسان نیست. البته به هر حال، هیچ یک از این دو تلفظ، آن چیزی نیستند که ما در فارسی به کار می‌بریم. البته این مسئله هم واضح و معقول است. هر زبان و گویشی (از جمله فارسی) می‌کوشد نام‌ها و واژه‌ها را به شکلی که برایش ساده‌تر و آشناتر است تلفظ کند.

شاید برایتان جالب باشد که در زبان عربی – که شکل نوشتاری کلمات انگلیسی در این زبان معمولاً به تلفظ آن‌ها نزدیک‌تر است – از عبارت‌های «امزون» و «أمازون» استفاده می‌شود.

تلفظ انگلیسی:  Amazon

تلفظ آمریکایی:  Amazon

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه درس

دسترسی کامل به مجموعه درس‌های داستان کسب و کار برای اعضای ویژه متمم امکان‌پذیر است. پس از فعال کردن اشتراک ویژه در متمم، به درس‌های بسیار بیشتری دسترسی پیدا می‌کنید که می‌توانید فهرست آنها را در این‌جا ببینید:

  نقشه راه یادگیری درس‌های متمم

دوستانی که درس‌های داستان کسب و کار متمم را مطالعه کرده‌اند،‌ به درس‌های زیر هم علاقه نشان داده‌اند:

  مدل کسب و کار | بیزینس پلن | ارزش آفرینی | کارآفرینی

  تصمیم گیری  |  استراتژی  |  تفکر استراتژیک

  مشاوره مدیریت  |  کوچینگ  |  مسیر شغلی

  دیجیتال مارکتینگ  |  برندسازی  | پرسونال برندینگ

  مذاکره  |  مهارت ارتباطی  | توسعه فردی

  دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درس‌ها)

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری شرکت آمازون به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه شرکت آمازون