Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


کتاب پنجمین فرمان نوشته پیتر سنگه درباره سازمان یادگیرنده


کتاب پنجمین فرمان اثر پیتر سنگه

کتاب پنجمین فرمان یا The Fifth Discipline را باید بدون شک، شناخته شده‌ترین اثر پیتر سنگه دانست.

کتاب پنجمین فرمان که محتوای آن به آموزش مفاهیم مرتبط با سازمان یادگیرنده و نیز مبانی تفکر سیستمی می‌پردازد، در سال ۱۹۹۰ نوشته شده است. این کتاب برای یک مخاطب فرضی تدوین شده است که علاقمند است سازمان خود را به یک سازمان یادگیرنده تبدیل کند.

ویرایش دوم کتاب پنجمین فرمان نوشته پیتر سنگه در سال ۲۰۰۶ منتشر شده است

پیام کلی پیتر سنگه در کتاب پنجمین فرمان این است که هیچ سازمانی نمی‌تواند برای رشد و پیشرفت خود، فقط به تعداد محدود و معدودی از کارکنان خود تکیه کند. بلکه باید همه‌ی اعضای یک سازمان بیاموزند که با هم کار کنند و دنیای بیرون و مشکلات درونی خود را از نگاهی تازه ببینند.

پیتر سنگه در این کتاب، توضیح می‌دهد که اگر کسی می‌خواهد یک سازمان یادگیرنده بنا کند (یا سازمان فعلی خود را به یک سازمان یادگیرنده تبدیل کند)  باید در ایجاد و توسعه‌ی پنج حوزه، سرمایه گذاری نماید. او این پنج حوزه را به شکل زیر فهرست می‌کند:

از جمله بحث‌های زیبا و ارزشمند پیتر سنگه در این کتاب، ناتوانی‌های یادگیری یا Learning Disabilities در یک سازمان است که آنها را با عناوین زیر مورد اشاره قرار می‌دهد:

من یعنی شغلم (و تخصصم)

 افرادی که گرفتار این ویژگی (یا بیماری) هستند، خودشان را با شغل‌شان تعریف می‌کنند. شاید شما هم برنامه نویسانی را دیده باشید که چون متخصص PHP (یا Net.) هستند، وقتی در مورد رشته‌ی دیگر مثلاً .Net (یا PHP) صحبت می‌شود، قبل از اینکه به نیاز کارفرما یا مجموعه‌ی خود فکر کنند، به این فکر می‌کنند که تکنولوژی مورد استفاده، از محدوده‌ی دانش آنها خارج نشود و البته ممکن است این دغدغه را در پوشش نظرات کارشناسی، پنهان کرده و مطرح کنند.

دشمن در بیرون سیستم است

این گونه بیماری، به این شکل ظهور و بروز پیدا می‌کند که هر مشکلی در دپارتمان ماست، ناشی از دپارتمان‌های دیگر است و هر مشکلی در سازمان ماست، ناشی از سازمان‌های دیگر است و هر مشکلی در بازار ماست، ناشی از بازارهای دیگر است و …

توهم پذیرش مسئولیت و مواجهه با تهدیدی که وجود ندارد!

پذیرش مسئولیت بیش از حد هم، به اندازه‌ی مسئولیت ناپذیری خطرناک است. خصوصاً وقتی می‌خواهیم مسئولیت مواجهه با رویدادهایی را بپذیریم که هنوز به وقوع نپیوسته‌اند. به تعبیر زیبای پیتر سنگه، آینده نگری، همیشه به معنای پیشتاز بودن نیست. بعضی‌ها، انفعال را به عنوان توجه به آینده و اقدام مسئولانه در برابر آن، توجیه می‌کنند.

تمرکز بر روی رویدادهای موردی و غافل شدن از تصویر کلان

ما این بحث را در درس رویداد یا روند، به تفصیل بررسی کرده‌ایم.

قورباغه‌های پخته

کسانی که به خاطر خراب شدن تدریجی اوضاع، به وضعیت فعلی عادت کرده‌اند و احساس نگرانی نمی‌کنند یا به خاطر بزرگ شدن تدریجی تهدید، آن را جدی نمی‌گیرند و متوجه آن نمی‌شوند.

یادگیری نادرست از تجربیات

یادگیری از تجربیات عالی است. اما فراموش نکنیم که تشخیص اینکه تجربیات ما چه دستاوردی داشته است، چندان ساده نیست. گاهی اوقات، امروز تجربه‌ای داریم و چند ماه بعد یا چند سال بعد، نتیجه‌اش نمایان می‌شود. باید ببینیم وقتی از تجربه‌ها می‌آموزیم، آیا واقعاً توانایی تشخیص نتایج تجربیات و اقدام‌های خود را داریم؟

ایمان بیش از حد به تیم‌های مدیریتی و فعالیت‌های تیمی

اعتقاد به تیم‌های مدیریتی و فعالیتهای تیمی بدون اینکه با اصول آن آشنا باشیم، می‌تواند خطرساز باشد. بسیاری از تیم‌های مدیریتی، به صورت حرفه‌ای برای هیچ کاری نکردن و همزمان ایجاد تصویری از کار سنگین، تربیت شده‌اند. آنها می‌توانند ساعتها جلسه بگذارند و عرق بریزند و خسته شوند و صورت جلسه امضا کنند و از سوی دیگر، خود متوجه باشند که قرار نیست هیچ اتفاقی بیفتد و این صرفاً یک نمایش است!

کتاب پنجمین فرمان پیتر سنگه در ایران نیز ترجمه‌های متعددی داشته است که از جمله آنها می‌توان به ترجمه‌ی آقایان حافظ کمال هدایت و محمد روشن اشاره کرد که توسط سازمان مدیریت صنعتی منتشر شده است.

کتاب پنجمین فرمان نوشته پیتر سنگه - سازمان مدیریت صنعتی

در صورتی که علاقمند باشید، در یک ده صفحه‌ای به زبان انگلیسی، منتخبی از جملات مهم و پایه‌ای کتاب پنجمین فرمان پیتر سنگه گردآوری شده که اگر چه برای درک مفهوم سازمان یادگیرنده کافی (یا حتی مفید) نیست، اما مطالعه آن می‌تواند ابزاری برای آشنایی بیشتر با پیتر سنگه و نیز تمرینی برای یادگیری بهتر زبان انگلیسی باشد:

برگزیده‌ای از حرف های پیتر سنگه در کتاب پنجمین فرمان – Fifth Discipline

 لینک مربوط به خرید کتاب پنجمین فرمان پیتر سنگه در آدینه بوک

لینک مربوط به کتاب The Fifth Discipline در آمازون

کتاب پنجمین فرمان نوشته پیتر سنگه از جمله کتابهایی است که دوستان متممی در نظرسنجی سالانه متمم به عنوان یکی از کتابهای پیشنهادی برای مطالعه به سایر دوستان‌شان معرفی کرده‌اند.

فهرست کتابهای پیشنهادی متممی‌ها برای مطالعه

پیشنهاد عضویت در متمم

شما با عضویت ویژه در متمم، می‌توانید به درس‌ها و آموزش‌های بسیاری از جمله موضوعات زیر دسترسی کامل داشته باشید:

  فهرست درس‌های متمم

موضوعات زیر، برخی از درس‌هایی هستند که در متمم آموزش داده می‌شوند:

  دوره MBA (یادگیری منظم درس‌ها)

  استراتژی | کارآفرینی | مدل کسب و کار | برندسازی

  فنون مذاکره | مهارت ارتباطی | هوش هیجانی |تسلط کلامی

  توسعه فردی | مهارت یادگیری | تصمیم گیری | تفکر سیستمی

  کوچینگ | مشاوره مدیریت | کار تیمی | کاریزما

  عزت نفس | زندگی شاد | خودشناسی | شخصیت شناسی

  مدیریت بازاریابی | دیجیتال مارکتینگ | سئو | ایمیل مارکتینگ

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

در صورتی که هر بحث یا نظر عمومی در مورد این کتاب دارید، ممنون می‌شویم که با ما در میان بگذارید. اما در مورد ناتوانی‌های یادگیری، چون به زودی بحث‌های تکمیلی تخصصی در این زمینه خواهیم داشت، پیشنهاد می‌کنیم تحلیل‌های کامل و دقیق‌تر خود را در آنجا مطرح فرمایید.

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری تفکر سیستمی به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه تفکر سیستمی
 

برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)

متمم چیست و چه می‌کند؟ (+ دانلود فایل PDF معرفی متمم)
چه درس‌هایی در متمم ارائه می‌شوند؟
هزینه ثبت‌نام در متمم چقدر است؟
آیا در متمم فایل‌های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

۱۱۸ نظر برای کتاب پنجمین فرمان نوشته پیتر سنگه درباره سازمان یادگیرنده

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : یعقوب دلیجه

    تقریبا 2 سال پیش با کتاب پنجمین فرمان آشنا شدم. در این دو سال برای آموختن مبانی تفکر سیستمی هیچ اقدامی نکرده بودم. اما با مطالعه کتاب پنجمین فرمان، می‌توانم به جرات بگویم هر کسی که در جایگاه مدیریت تیم یا مدیریت سازمان است یا در مقام تصمیم گیری قرار دارد باید آن را بخواند. چندین بار هم بخواند. 

    بارها و بارها در وبسایتم و در همین کامنت‌های متمم هم گفته‌ام کتابهایی که ارزش چندبار خواندن را دارند، کتابهای زیادی نیستند. این کتابها را ذره ذره باید همانند شهدی گوارا نوشید تا در جسم و جان ما حل شوند.

    به هر حال مهارت تفکر سیستمی و مهارت تصمیم گیری از مهارت‌های پایه‌ای مدیریت به حساب می‌آیند. 

    کتاب پنجمین فرمان را وقتی در حین مطالعه سری درسهای مهارت یادگیری بودم و قبل از شروع مطالعه درس تفکر سیستمی، آغاز کردم. اکنون این کتاب در شرف تمام شدن است. احساس می‌کنم مفاهیم زیادی را یاد گرفتم. اما اغلب آنها را باید برگردم و دوباره مرور کنم. 

    چند جمله چکیده و مهم با زبان خودم از این کتاب به شرح زیر هستند:

    مدیریت کسب و کار با تفکر سیستمی ممکن است موفق شود. اما بدون تفکر سیستمی قطعا شکست خواهد خورد.

     

    تنها راه برای موفق شدن در این عصر تغییرات سریع و عجیب، سرعت در سازگاری است. سازگاری هم مگر با تکیه بر یادگیری اتفاق نمی‌افتد. 

     

    امروز اصلی‌ترین تهدیدها که متوجه بقای سازمان‌ها و جوامع ما هستند، نتیجه فرآیندهای تدریجی و آرام هستند و نه وقایع ناگهانی. یعنی انگار مسائل و مشکلات ما ناشی از تصمیمات دیروز ماست.

     

    زمانی که نتایج اعمال ما دیرتر از افق یادگیری‌مان مشهود شود، دیگر نمی‌توان از طریق تجربه مستقیم چیزی فراگرفت.

     

    برخی اوقات نیازی نیست به ذهن استراتژیست خود فشار بیاورید. بلکه باید صرفا بنشینید و کاری انجام نداد و تصمیمی نگرفت. تا اوضاع سازمان بدتر نشود. 

     

    وقتی مشکلی بروز می‌کند باید ریشه‌ای حل شود. نه اینکه از ترس ریاست یا مدیر ارشد، بار سیستم به بخشهای دیگر صادر کینم. آنوقت مسئله می‌شود یک کوه یخ با عظمت که حل کردن این مشکل با تفکر سیستمی هم دشوار است. 

     

    مقصری وجود ندارد. باید دانست که تمامی اسباب و علل مسائل در درون سیستم نهفته و جزئی از آن است. 

     

    در ادبیات تفکر سیستمی، این فرض که کسی یا چیزی به تنهایی مسئول وقایع می‌باشد، باطل است.

     

    تمامی هنر سیستمی فکر کردن آن است که بتوان پویایی ساختارهای پیچیده و نهفته در سازمان را تشخیص داد.

     

    قبل از رشد و توسعه سازمان، باید ظرفیت سازی کرد. برای رشد سازمان همواره باید تمام جوانب سازمان باید رشد کند تا رفتار کلی سازمان به سمت توسعه و رشد حرکت کند. 

     

    برخی اوقات برای حفظ رشد سازمان در افق طولانی مدت و رشد بیشتر، ممکن است تصمیم بگیریم قیمت را افزایش دهیم. یعنی برخی اوقات ممکن است کاری کنیم که نرخ رشد سازمان از حالت گلوله برفی روی شیب، تعدیل شود و کاهش یابد تا قابل کنترل و برنامه ریزی باشد.

     

    افراد از نظر جامعه شناسی، وقتی متعالی هستند که نه به عنوان ابزار و وسیله برای نیل به مقصودی خاص به کار گرفته شوند؛ بلکه ذاتا برای خودشان ارزشمند باشند. 

     

    یک اشتباه رویدادی است که نفع آن تاکنون برشما معلوم نشده است.

     

    مردم در مقابل تغییر مقاومت نمی‌کنند، بلکه در مقابل اجبار به تغییر، از خود مقاومت نشان می‌دهند.

     

    اینرسی یک مدل ذهنی عمیق، به قدری زیاد است که می‌تواند حتی بهترین دیدگاههای سیستمی را نیز در خود دفن کند. 

     

    روبه رشد باشید؛ پایدار و مستمر 

    یعقوب دلیجه

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .