کتاب تست مامان | چگونه یک ایده را ارزیابی کنیم؟
در این درس از مجموعه درسهای معرفی کتاب های کارآفرینی میخواهیم دربارهٔ کتاب تست مامان صحبت کنیم. کتابی که روشهایی ساده و کاربردی برای ارزیابی ایده پیشنهاد میدهد و نکاتی که در آن مطرح شده میتواند برای کارآفرینان و نیز طراحان محصول مفید باشد.
بسیاری از استارتاپها و کسب و کارهای کوچک در همان مراحل آغازین شکست میخورند. این را همه میدانیم و شنیدهایم. همچنین این را میدانیم که از بین انواع دلایل شکست استارتاپها، متداولترین علت این است که بازار از ایده استقبال نکرده است.
به همین علت همواره به کسانی که قصد راهاندازی یک استارتاپ دارند توصیه میشود که از همهی ابزارهای در دسترس برای سنجش مطلوبیت و جذابیت ایدهی خود استفاده کنند.
وقتی هنوز کسب و کار خود را آغاز نکردهایم یا در مراحل اولیهی کار هستیم، هزینهی شکست و رها کردن ایده بسیار کمتر از زمانی است که روی آن سرمایهگذاری کردهایم. پس حتی اگر یک روز هم زودتر متوجه شویم که ایدهمان به درد نمیخورد و بازار از آن استقبال نمیکند، به اندازهی همان یک روز برنده هستیم.
راب فیتزپارتریک بر پایهی چنین فرضی، کتاب تست مامان (The Mom Test) را نوشته و معتقد است این کتاب میتواند به افراد صاحب ایده کمک کند نقاط ضعف و قوت ایدههایشان را زودتر تشخیص دهند.
ابتدا کمی دربارهی راب فیتزپاتریک حرف میزنیم و سپس به سراغ مرور خلاصه تست مامان میرویم. اگر حوصلهی خواندن دربارهی زندگی شخصی فیتزپاتریک را ندارید، میتوانید مستقیم به بخش نکات کلیدی کتاب تست مامان بروید.
کمی درباره راب فیتزپاتریک
راب فیتزپاتریک (Rob Fitzpatrick) یک کارآفرین اینترنتی است. اما سبک زندگیاش با تصویر رایج از کارآفرینهای استارتاپی آمریکایی تفاوت دارد. او به جای اینکه از این استارتاپ به آن استارتاپ برود و هر بار با فروختن سهم خود ثروتمندتر شود و هر روز در پی جذب سرمایهگذاران و افزایش مقیاس کسب و کارش باشد، ترجیح داده کسب و کارهایی کوچک و بیسروصدا را دنبال کند و برای زندگی شخصیاش وقت بیشتری بگذارد.
اولین استارتاپ فیتزپاتریک در شتابدهندهی Y-Combinator شکل گرفت (+/+). این استارتاپ توانست سرمایهگذارانی جدی را هم به خود جذب کند. اما بعداً طی چهار سال، چنانکه فیتزپاتریک توصیف میکند، “بهتدریج و بیصدا” مُرد.
همین تجربه برای او کافی بود تا تصمیم بگیرد بازی راهاندازی استارتاپ و متقاعد کردن سرمایهگذار و جذب سرمایه و افزایش مقیاس و واگذاری سهام را رها کند و تصمیم بگیرد کسب و کارهای کوچکی را با یک یا دو دوست خودش راه بیندازد و سرگرم همانها باشد (مثلاً Founder Centric).
او برای خودش قایقی خرید و تعمیر کرد و سرگرم گردش در دریاها شد و هماکنون در جزایر اسپانیا (منطقهی کاتالونیا) زندگی میگذراند. او اکنون یک کارآفرین بیسروصداست و کمتر از اینکه مشغول چه کارهایی است حرف میزند.
علاوه بر کتاب تست مامان که شهرتی جهانی دارد و به زبانهای بسیاری ترجمه شده، او در زمینهی طراحی دورههای آموزشی هم کتابی نوشته (The Workshop Survival Guide) و همچنین در کتابی دیگر با عنوان Write Useful Books نحوهی نوشتن یک کتاب غیرداستانی موفق را آموزش داده است (+).
فیتزپاتریک گاهی در کارگاهها و سمینارهای آموزشی هم سخنرانی میکند.
کتاب تست مامان | مرور نکات کلیدی
قلب کتاب تست مامان، جملهای است که در همان صفحات نخست کتاب آمده است: «میگن از مامانتون نپرسین که ایدهی من برای کسب و کار خوبه یا نه؟ چون مامانتون دوستتون داره و خواسته یا ناخواسته به دروغ بهتون میگه که ایدهتون عالیه.»
اما فیتزپاتریک یک نکتهی مهم به این قاعده اضافه میکند: «مشکل در مامانتون نیست. در شکل پرسیدنتونه. این سوال را از هر کی بپرسین، بهتون جواب غلط میده. اتفاقاً اگر بلد باشین درست بپرسین، چه از غریبه و چه از آشنا، حتی از مامانتون میتونین جواب درست بگیرین.»
دسترسی کامل به مجموعه درسهای کارآفرینی برای اعضای ویژه متمم امکانپذیر است.
تعداد درسها: ۶۴ عدد
دانشجویان این درس: ۶۳۳۴ نفر
تمرینهای ثبتشده: ۳۷۵۱ مورد
پس از فعال کردن اشتراک ویژه در متمم، به درسهای بسیار بیشتری دسترسی پیدا میکنید که میتوانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:
دوستانی که درسهای کارآفرینی متمم را مطالعه کردهاند، به درسهای زیر هم علاقه نشان دادهاند:
مدل کسب و کار | بیزینس پلن | ارزش آفرینی
تصمیم گیری | استراتژی | تفکر استراتژیک | داستان کسب و کار
مشاوره مدیریت | کوچینگ | مسیر شغلی
دیجیتال مارکتینگ | برندسازی | پرسونال برندینگ
مذاکره | مهارت ارتباطی | توسعه فردی
دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درسها)
اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید دربارهی متمم بیشتر بدانید، میتوانید نظرات دوستان متممی را دربارهی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی میشناسند:
آیا کتاب تست مامان صرفاً برای ارزیابی ایده های استارتاپی است؟
حرفهایی را که فیتزپاتریک در کتاب تست مامان مطرح کرده، چیزی نیست که بتوان آنها را تحولی در ارزیابی ایدههای کارآفرینانه دانست.
کسانی که در زمینهی تحقیقات بازاریابی و نیز تحقیق و توسعه کار کردهاند، چندین دهه است که با این اصول آشنایی دارند. حتی زمانی که هنوز استارتاپها به وجود نیامده بودند و چنین بحثهایی رواج نداشت، تیمهای تحقیقاتی میدانستند که باید به سراغ مشتری بروند و نظر او را بپرسند و در طراحی سوالها و شیوهی پرسیدن، به شکلی عمل کنند که حداقل سوگیری به وجود بیاید.
کار فیتزپاتریک این است که بحث طراحی سوال و شیوهی گفتگو با مشتری را به زبانی بسیار ساده و قابلفهم بیان کرده و حتی کسانی که به شکل تخصصی با طراحی پرسشنامههای کیفی و روش اجرای مصاحبه آشنا نیستند، میتوانند از آن بهره بگیرند.
خود فیتزپاتریک در مقدمهی کتاب توضیح میدهد که جامعهی هدف اصلی او، استارتاپها و افراد مرتبط با جامعهی استارتاپی هستند. وی به طور مشخص تأکید میکند که «اگر هنوز مدل کسب و کار شما مشخص نیست» این کتاب میتواند به شما کمک کند (تعریف استارتاپ همین است).
با این حال، به قضاوت متمم، حتی اگر در فضای کسب و کار سنتی فعالیت میکنید و میخواهید کسب و کار کوچکی برای خودتان راه بیندازید، خواندن تست مامان ممکن است برایتان مفید باشد. خصوصاً اینکه تغییر استراتژی یا اصلاح محصول در کسب و کارهای غیراستارتاپی چندان ساده نیست و گاه، بستن و تعطیل کردن یک کسب و کار، سادهتر از اصلاح و تغییر محصول آن است.
اما توصیهی پایانی ما این است که کتاب تست مامان را به سبک کتابهای کنار تختخواب نخوانید. بهتر است ابتدا چالشها و دغدغههای خود را یادداشت کرده و سوالهایی را که دوست دارید از مشتریانتان بپرسید فهرست کنید. سپس کتاب را کنار دستتان بگذارید و گام به گام جلو بروید و مطمئن شوید که نکات مطرح شده در آن را در پرسشهای خود رعایت کردهاید.
[ خرید و دانلود کتاب تست مامان (دیجیتال – طاقچه) ]
[ خرید و دانلود کتاب صوتی تست مامان (فیدیبو) ]
کتاب تست مامان نوشته راب فیتزپاتریک از جمله کتابهایی است که دوستان متممی در نظرسنجی سالانه متمم به عنوان یکی از کتابهای پیشنهادی برای مطالعه به سایر دوستانشان معرفی کردهاند.
چند تذکر درباره بخش معرفی کتاب
متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب میپردازد.
صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنکتر از نقاط قوتشان باشد.
معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درسها بوده است (مگر این که صریحاً به این نکته اشاره شده باشد). در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدفی مشخص (نقل یک مطلب از کتاب، نقد کتاب، آشنایی با نویسنده و ...) به کتاب اشاره شده باشد.
متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینهای دریافت نمیکند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار میدهد.بنابراین اگر ناشر هستید و کتابی در متمم معرفی شده، کتاب مرتبط دیگری را که در آن حوزه ترجمه یا تألیف کردهاید (یا اگر ترجمه دیگری از همان کتاب را عرضه کردهاید) در کامنتها معرفی کنید. متمم ممکن است بعد از بررسی کتاب را به متن بیفزاید یا معرفی آن را در قالب مطلبی مستقل منتشر کند.
دستهبندی موضوعی کتاب های مدیریت
دستهبندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی
فهرست کامل کتاب های روانشناسی | نقد و خلاصه کتاب
کتابهایی در مورد یادگیری و مدل ذهنی
چند کتاب درباره بهبود مهارت های ارتباطی
مطالب، فایلها و کتابهای مربوط به کتابخوانی
خرید کتاب از کتاب نوشته محمدرضا شعبانعلی
راهنمای خواندن و خریدن کتاب (فایل صوتی)
کتابخوانی | چگونه کتابخوان شویم؟
فهرست کتابهای پیشنهادی برای ترجمه
پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری کارآفرینی و ایجاد کسب و کار جدید به شما پیشنهاد میکند:
- دوره آموزش کارآفرینی | راهنمای راه اندازی و مدیریت کسب و کارهای کوچک
- آیا آموزش کارآفرینی مفید است؟ | سهم دانش کارآفرینی در موفقیت کارآفرینان و توسعه کسب و کار
- در مدیریت کسب و کارهای کوچک و متوسط چقدر به منابع آکادمیک اعتماد کنیم؟
- مشاوره کسب و کار | راه اندازی کسب و کار جدید و راهکارهای رشد و توسعه کسب و کار شما
- تعریف کارآفرینی چیست؟ | مروری بر تاریخچه کارآفرینی
- فرایند کارآفرینی | آشنایی با مراحل کارآفرینی
- مهارتهای کارآفرینی چه هستند؟ آیا برای کارآفرینی آماده هستیم؟
- ویژگی های یک کارآفرین | مروری بر ویژگیهای شخصیتی کارآفرینان
- چرا میخواهید کارآفرین شوید؟ انگیزه شما از کارآفرینی چیست؟
- دو راه متفاوت برای ورود به دنیای کارآفرینی
- تعریف ایده چیست؟ ایده پردازی در کارآفرینی چگونه است؟
- انواع کارآفرینی چیست؟ کدام راه، میتواند برای شما مناسب باشد؟
- کارآفرینی سازمانی چیست و کارآفرین درون سازمانی چه میکند؟
- کارآفرینی دولتی چیست؟ آیا شما یک کارآفرین دولتی هستید؟
- کسب و کار خانوادگی چیست و چه مزایایی دارد؟
- کسب و کار نوپا و کارآفرینی پاره وقت
- میکرو بیزینس | حتی کوچکتر از کسب و کارهای کوچک
- تعریف استارت آپ چیست؟
- انواع استارت آپ | استارت آپها چگونه دسته بندی میشوند؟
- باغ وحش کارآفرینی (غزالها، فیلها، موشها و سایر حیوانات)
- تعریف بنگاه اقتصادی چیست و چرا از واژهی بنگاه استفاده میشود؟
- مزیتهای کسب و کارهای کوچک و نقش آنها در اقتصاد ایران
- کارآفرینی در ایران و علتهای شکست آن | فایل صوتی برای دانلود
- راه اندازی کسب و کار | چه زمانی کسب و کار خود را شروع کنم؟
- راه اندازی کسب و کار | کارآفرینی را تنها آغاز میکنید یا با شریک؟
- راه اندازی کسب و کار | دردسرهای شباهت شرکا و تیم کارآفرین همگن
- راه اندازی کسب و کار | عاقبت شراکت با دوستان و خانواده
- مرکز رشد (انکوباتور) کسب و کار چیست؟
- شتاب دهنده کسب و کار چیست و چه تفاوتی با مرکز رشد دارد؟
- سازمان در مرحله تولد و مفهوم تعهد
- مدیریت ناب | تولید ناب و سایر مفاهیم مرتبط با Lean
- MVP چیست؟ (کمینه محصول پذیرفتنی)
- عمل زدگی: یکی از مشکلات سازمانها در مرحله نوزادی
- نکتهای در مورد سبک زندگی کارآفرینان
- سرمایه گذاری خطرپذیر یا سرمایه گذاری جسورانه (VC) چیست؟
- شرکت هلدینگ چیست و چه تفاوتی با شرکت های سرمایه گذاری دارد؟
- تهیه طرح توجیهی و انجام مطالعات امکان سنجی
- راهنمای اسلایدسازی و تدوین گزارش توجیهی برای راه اندازی یک کسب و کار
- طرح کسب و کار (طرح تجاری) چیست؟ چگونه بیزینس پلن بنویسیم؟
- یک انتخاب کلیدی در کارآفرینی | ثروت آفرینی بیشتر یا کنترل بیشتر؟
- تئوری نمایندگی | چالشهای جدایی مالکیت و مدیریت
- موفقیت کسب و کارهای کوچک را با چه معیارهایی بسنجیم؟
- نشانه های شکست یک کسب و کار کوچک چیست؟
- عوامل موفقیت استارتاپ ها | یک استارت آپ موفق چه ویژگیهایی دارد؟
- مهمترین دلایل شکست استارتاپ ها
- اشتباهات رایج کارآفرینان در مسائل مالی
- استیو بلنک کیست؟
- اریک ریس کیست؟ (Eric Ries)
- مایکل فریزه | محقق در زمینهی روانشناسی کارآفرینی
- حرفهای جک ما | دربارهی کار، موفقیت و کارآفرینی
- کتاب با چرا شروع کنید | سایمون سینک
- کتاب ای کاش وقتی ۲۰ ساله بودم می دانستم | تینا سیلیگ
- کتاب نوآفرینی (آدام گرنت) | راهنمایی برای پرورش خلاقیت و نوآوری
- کتاب سختی کارهای سخت | دردسرها و چالش های یک مدیرعامل
- کتاب چالشهای کارآفرینی | دوراهیهای پیش روی کارآفرینان
- کتاب دوره عمر سازمان (چرخه عمر سازمان) | آدیزس
- کتاب صفر به یک | پیتر تیل
- کتاب نوپای ناب یا The Lean Startup نوشته اریک ریس
- کتاب تست مامان | چگونه یک ایده را ارزیابی کنیم؟
- گزارشهای مدیریتی | شاخص سهولت انجام کسب و کار در کشورهای مختلف
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
۵ نظر برای کتاب تست مامان | چگونه یک ایده را ارزیابی کنیم؟