Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی هدف گذاری (کلیک کنید)


میکرو بیزینس | حتی کوچک‌تر از کسب و کارهای کوچک


تعریف کسب و کارهای کوچک

در این درس می‌‌خواهیم دربارهٔ یک اصطلاح صحبت کنیم: کسب و کارهای ریز یا Micro-businesses.

قرار نیست مفهوم پیچیده‌ای مطرح شود یا تحقیق و نظریهٔ خاصی را بررسی کنیم. فقط می‌خواهیم اصطلاح میکرو بیزینس را به دایرهٔ لغات‌مان بیفزاییم و توضیح دهیم که بی‌توجهی به کسب‌و‌کارهای ریز چه تبعات جدی و سنگینی در اقتصاد و مدیریت دارد.

همهٔ ما کمابیش با اصطلاح کسب و کار کوچک یا Small-business آشنا هستیم. اگر چه تعریف یکسانی از این اصطلاح وجود ندارد، اما به نظر می‌رسد که بسیاری از منابع، کسب و کارهایی را که کمتر از ۵۰ نفر کارمند دارند، کسب و کار کوچک در نظر می‌گیرند (البته طبقه‌بندی بر اساس میزان فروش و درآمد هم پیشنهاد شده و استفاده می‌شود. اما به اندازهٔ طبقه‌بندی بر اساس تعداد کارکنان رواج ندارد).

گاهی اوقات، دولت‌ها، سازمان‌های بین‌المللی و کتاب‌های مرجع کسب و کار، ترجیح می‌دهند کسب و کارهای کوچک را در کنار کسب و کارهای متوسط قرار دهند و از اصطلاح SME (مخفف Small-and-Medium Enterprises) استفاده کنند. در این‌جا هم تعریف مشخصی وجود ندارد که همهٔ منابع روی آن اتفاق نظر داشته باشند. اما به نظر می‌رسد اکثر منابع، مجموعه‌هایی را که کمتر از ۵۰۰ نفر کارمند دارند، SME در نظر می‌گیرند.

این نام‌گذاری‌ها چه فایده‌ای دارند؟

این نوع دسته‌بندی‌ها برای محققان، نظریه‌پردازان، مدرسان و سیاست‌گذاران مفید هستند.

محققی را در نظر بگیرید که می‌خواهد مهم‌ترین عوامل موفقیت یک کسب‌و‌کار را بررسی کند. منطقی نیست چند شرکت ۳۰ یا ۵۰ یا ۱۰۰ نفری را در کنار شرکت‌ها ۱۰۰۰۰ یا ۲۰۰۰۰ نفری بگذارد و آن‌ها را به یک چشم ببیند و تحلیل کند. احتمالاً تحقیقی که صرفاً روی شرکت‌های SME یا صرفاً روی شرکت‌های بزرگ متمرکز شود، نتایج قابل‌اتکاتری خواهد داشت.

مدرسان هم بهتر است این تفاوت‌ها را در نظر بگیرند. در بسیاری از موارد، نمی‌توان یک رویکرد یکسان را به همهٔ شرکت‌ها و سازمان‌ها، مستقل از اندازه‌شان پیشنهاد داد. به عنوان مثال، آیا راهکارها و ابزارهای مدیریت منابع انسانی، برای شرکتی که ۲۵ کارمند دارد، می‌تواند از راهکارهای منابع انسانی شرکتی با ۳۰۰۰ کارمند، تقلید شود؟

سیاست‌گذار هم معمولاً ترجیح می‌دهد شرکت‌ها و سازمان‌ها را به یک چشم نگاه نکند. به عنوان مثال، ممکن است دولت یا بانک جهانی تصمیم بگیرد برخی از ابزارهای حمایتی خود را صرفاً در اختیار کسب‌و‌کارهای کوچک و متوسط قرار دهد.

پس با وجود همهٔ اختلاف‌نظرهایی که دربارهٔ شیوهٔ تقسیم‌بندی شرکت‌ها و کسب‌و‌کارها وجود دارد، اصلِ این تقسیم‌بندی،‌ مفید، ضروری و اجتناب‌ناپذیر است. حتی اگر دقیقاً مشخص نباشد که یک کسب و کار، دقیقاً در چه نقطه‌ای از قلمرو SME‌ها خارج شده و به باشگاه کسب‌و‌کارهای بزرگ تبدیل می‌شود.

اصطلاح کسب و کار ریز یا میکروبیزینس چگونه مطرح شد؟

اگر می‌گوییم بهتر است کسب‌و‌کارهای چندهزار نفری و کسب‌و‌کارهای صد یا دویست‌نفری با یک چشم دیده نشوند، طبیعی است این سوال پیش بیاید که «آیا کسب‌و‌کار صدنفری و کسب‌و‌کار سه نفری را می‌توان به یک چشم دید؟»

در چند دههٔ اخیر،‌ بسیاری از صاحب‌نظران به نتیجه رسیده‌اند که  بهتر است کسب‌و‌کارهای بسیار کوچک از کسب‌و‌کارهای کوچک جدا شوند.  اما این تقسیم‌بندی، پیش از این که در دنیای مدیریت و کارآفرینی شکل بگیرد، در صنعت مالی و بانکداری مطرح شد.

محمد یونس، کارآفرین اجتماعیِ بنگلادشی، نخستین کسی بود که به شکل عملی، کسب‌و‌کارهای بسیار کوچک را در مرکز توجه سازمان‌ها، نهادها و نظریه‌پردازان قرار داد (عکس از سایت FAO)

محمد یونس - کسب و کارهای ریز - کسب و کارهای خرد

او معتقد بود که توسعهٔ اقتصادی و اجتماعی باید از لایه‌های بسیار پایین جامعه آغاز شود. اما می‌دید که بانک‌ها،‌ دولت‌ها و سایر نهادهای مالی و سیاست‌گذاری، بیشتر روی «بازیگران بزرگ اقتصاد» متمرکز هستند. برای یک بانک، راحت‌تر است یک بار یک وام چند هزار میلیاردی به یک مجموعه بدهد و تنها با یک شخص (یا سازمان)‌ طرف باشد، تا این‌که وام‌های کوچک میلیونی به ده‌ها هزار مجموعهٔ کوچک بدهد و درگیر فرایندهای اداری این کار باشد.

یونس، بر خلاف رویهٔ روایج در زمان خود، بر اهمیت Micro-finance و Micro-credit و Micro-loan تأکید می‌کرد و در همین راستا در سال ۱۹۸۳ بانکی به نام گرامین (Grameen) را راه انداخت. بانکی که امروز نزدیک به ۲۶۰۰ شعبه دارد و مسیر رشد و موفقیت را چنان طی کرد که یونس توانست در سال ۲۰۰۶ جایزهٔ صلح نوبل را دریافت کند (+). چه کسانی باید این اعتباراتِ بسیار ریز و کوچک را دریافت کنند؟‌ پاسخ واضح است: کسب و کارهای ریز. Micro-business به این شیوه وارد ادبیات اقتصادی شد و پس از آن مورد توجه نظریه‌پردازان مدیریت هم قرار گرفت (+).

اکنون که چند دهه از طرح اصطلاح Micro-business یا کسب‌و‌کار ریز می‌گذرد، کلمهٔ MSME را هم زیاد می‌بینیم و می‌شنویم.

Definition of MSME

در مورد تعریف میکروبیزینس هم درست مثل تعریف SME اختلاف‌نظر وجود دارد.

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه درس

دسترسی کامل به مجموعه درس‌های کارآفرینی برای اعضای ویژه متمم امکان‌پذیر است.

  تعداد درس‌ها: ۶۴ عدد

  دانشجویان این درس: ۶۱۲۵ نفر

  تمرین‌های ثبت‌شده: ۳۶۳۶ مورد

پس از فعال کردن اشتراک ویژه در متمم، به درس‌های بسیار بیشتری دسترسی پیدا می‌کنید که می‌توانید فهرست آنها را در این‌جا ببینید:

  نقشه راه یادگیری درس‌های متمم

دوستانی که درس‌های کارآفرینی متمم را مطالعه کرده‌اند،‌ به درس‌های زیر هم علاقه نشان داده‌اند:

  مدل کسب و کار  |  بیزینس پلن  |  ارزش آفرینی

  تصمیم گیریاستراتژیتفکر استراتژیک | داستان کسب و کار

  مشاوره مدیریت  |  کوچینگ  |  مسیر شغلی

  دیجیتال مارکتینگ  |  برندسازی  | پرسونال برندینگ

  مذاکره  |  مهارت ارتباطی  | توسعه فردی

  دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درس‌ها)

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

تمرین و مشارکت در بحث

آیا هنگام مطالعهٔ این درس، سوال‌های دیگری هم در ذهن‌تان شکل گرفت؟

سوال‌هایی که یافتن پاسخ آن‌ها برای خود میکروبیزینس‌ها،‌ مشاوران، سیاست‌گذاران، مدیران و نظریه‌پردازان، مفید و سودمند باشد. سوال‌هایی که فکر کنید می‌شود آن‌ها را به فهرستِ انتهای درس افزود.

      شما تاکنون در این بحث مشارکت نداشته‌اید.  

     تعدادی از دوستان علاقه‌مند به این مطلب:    احسان مهدی نژاد ، امیرحسین دارابى ، محمدرضا رضائی ، مسعود احمدی ، رزیتا مرادی

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری کارآفرینی و ایجاد کسب و کار جدید به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه کارآفرینی و ایجاد کسب و کار جدید
 

برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)

متمم چیست و چه می‌کند؟ (+ دانلود فایل PDF معرفی متمم)
چه درس‌هایی در متمم ارائه می‌شوند؟
هزینه ثبت‌نام در متمم چقدر است؟
آیا در متمم فایل‌های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

۲۱ نظر برای میکرو بیزینس | حتی کوچک‌تر از کسب و کارهای کوچک

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : شهرزاد

    با توجه به اینکه همیشه یکی از بزرگترین دغدغه‌ها و دل‌نگرانیهای من در خصوص میکروبیزینس‌هایی که در سایتم فعالیت می‌کنند، این هزینهٔ پستی ارسال محصولات دستی‌شون هست، که به نظرم مانع بزرگی برای رشد و شکوفایی و رونق واقعی این جور کسب‌و‌کارهایی ریزی است که قیمت محصولاتشون معمولا اونقدر بالا نیست که باعث بشه هزینهٔ پستی برای کسی که مایل به خریداری اون محصول هست چندان به چشم نیاد؛
    و ضمن اینکه با برخی بررسی‌هایی که در طول زمان انجام دادم یا سوالاتی که از برخی مشتریانی که گاها سفارششون رو لغو کرده بودن پرسیدم متوجه شدم که با این هزینه پستی، خرید اون محصول که قیمت بالایی هم نداشته، چندان براشون صرف نمی‌کرده. 
    و علاوه بر اون، چیزی که نگران‌کننده تر و ناراحت‌کننده‌تره اینه که تازه با این وجود، باز هم متاسفانه شاهد رشد قابل‌ملاحظه‌ای در هزینه‌های پستی در هفته‌های اخیر بوده‌ایم، که این مشکل رو مضاعف کرده.
    در نتیجه من فکر می‌کنم چنین سوالی هم مفیده که به طور خاص در مورد سازندگان محصولات دستی یا هر کسب و کار ریز خانگی یا کارگاهی که محصولی رو ارائه میکنه و میتونه مشتریانی در هر نقطه از کشور داشته باشه، مطرح بشه:

    * چه روش‌هایی وجود دارد، یا دولت چه سیاستگذاری می‌تواند انجام دهد، که بتوان هزینهٔ پستی را برای ارسال محصولات دستی یا هر محصول دیگری از میکروبیزینس‌ها به نقاط مختلف کشور، به میزان قابل‌توجهی کاهش داد؟
     
    پی نوشت:
    البته سوال خوبی که در متن درس مطرح شده:
    چه عواملی می‌توانند باعث فروپاشی یا ورشکستگی یا نابودی یک میکروبیزینس شوند؟ چه کارهایی می‌تواند خطر متوقف شدن و شکست خوردن یک میکروبیزینس را کاهش دهد؟
    هم به نظرم میتونه این دغدغه رو پوشش بده،
    اما به نظر من این موضوع هزینه پستی برای بسیاری از کسب‌و‌کارهای ریز انقدر میتونه مهم و حیاتی باشه که بهتره به طور مستقل و با تمرکز کافی بر روی این موضوع به طور خاص، بهش پرداخته بشه.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .