Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


پروپوزال مشاوره مدیریت | نحوه نوشتن پروپوزال چگونه است؟


قرارداد مشاوره مدیریت

پیش از این گفتیم که مدیران با انگیزه‌های مختلفی به سراغ مشاور مدیریت می‌روند. از جمله رایج‌ترین کارکردهای مشاور مدیریت، تشخیص و حل مشکلات کارفرما و نیز کمک‌رسانی برای انجام بهتر و سریع‌تر کارهاست.

مستقل از این‌که کارفرما چه هدفی دارد و شما را برای چه کاری می‌خواهد، جلسه‌ی اول تشکیل می‌شود و قاعدتاً دو طرف می‌کوشند ضمن تشریح وضعیت، یکدیگر را ارزیابی کنند.

این گفتگوهای اولیه و ارزیابی‌ها می‌توانند روی ادامه‌ی روند همکاری تأثیر جدی داشته باشند. به همین علت اشاره کردیم که بهتر است در ابتدای تعامل با کارفرما به سراغ جایگاه یابی بروید و زمین بازی را به شکلی بچینید که در ادامه دچار مشکل نشوید و بتوانید بهترین دستاورد ممکن را کسب کنید.

هدف از جایگاه‌یابی را هم چنین تعریف کردیم که فاصله‌ی سطح خود را با کارفرما به حداقل ممکن کاهش دهید. یعنی تا حد امکان، اجازه ندهید کارفرما خودش را بسیار بالاتر از شما قرار دهد و از سوی دیگر، خودتان هم با کارفرما از موضع بالا برخورد نکنید.

بعد از صحبت‌های اولیه معمولاً به مرحله‌ی تنظیم و تدوین پروپوزال می‌رسید. یعنی باید سندی تنظیم کنید و پیشنهاد همکاری خود را در قالب آن سند به کارفرما ارائه کنید.

آیا همیشه باید برای مشاوره پروپوزال بنویسیم؟

الزاماً چنین نیست. اگر با شرکت‌های بزرگ کار کنید، معمولاً از شما پروپوزال خواهند خواست. طبیعی است این شرکت‌ها ممکن است از مشاوران دیگر هم پروپوزال دریافت کرده و سپس پیشنهادها را با هم مقایسه کنند.

اما این شیوه هم رایج است که تهیه‌ی پروپوزال به کلی حذف شود و کارفرما مستقیماً مذاکره و گفتگو برای عقد قرارداد را آغاز کند. گاهی اوقات کارفرما چون چنین کارهایی را زمان‌بر و بوروکراتیک می‌بیند سعی می‌کند از مرحله‌ی دریافت پروپوزال صرف‌نظر کند و گاهی هم به علت اعتمادی که به مشاور دارد، مستقیم به سراغ اجرا می‌رود.

با این حال پیشنهاد ما این است که حتماً برای کار مشاوره پروپوزال ارائه کنید. حتی اگر کارفرما هم گفت که الزامی در این کار نمی‌بیند، خودتان به شکل داوطلبانه این کار را انجام دهید و بگویید که تنظیم و ارائه پروپوزال، بخشی از فرایند کاری شماست.

نوشتن پروپوزال مزایای متعددی دارد که در این‌جا به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

حرفه‌ای‌تر به نظر می‌رسید

نوشتن پروپوزال و ارائه‌ی آن یک کار حرفه‌ای است. شما می‌توانید با تنظیم یک پروپوزال مناسب و دقیق، دانش و تخصص خود را به کارفرما نشان دهید و اعتبار بیشتری کسب کنید.

ضمن این‌که از همان ابتدا به کارفرما نشان می‌دهید که اصول و فرایندهای مشخصی دارید که به آن‌ها وفادارید. به این شیوه، کارفرما درک می‌کند که تا پایان کار نیز باید از اصول و قواعد و چارچوب‌های حرفه‌ای در فعالیت مشاوره تبعیت کند و قرار نیست پروژه مشاوره به یک سلسله «مهمانی و نشست و گفت‌و‌گوی بدون چارچوب» تبدیل شود.

حوزه‌ی فعالیت خود را مشخص می‌کنید

شاید در نگاه اول چنین به نظرتان بیاید که تهیه پروپوزال و ارائه‌ی آن به کارفرما دست شما را می‌بندد. شما جزء به جزء به کارفرما متعهد می‌شوید و در آینده مجبور خواهید بود در همان چارچوب رفتار کنید و انعطاف‌پذیری‌تان کاهش خواهد یافت.

اما ارائه پروپوزال وجه دیگری هم دارد. شما مشخص می‌کنید که «چه کارهایی را انجام خواهید داد» و در کنار آن «چه کارهایی را قرار نیست انجام دهید.»

بیشتر کارفرماها علاقه‌ی خاصی دارند تا همکاری را در قالب یک توافق نسبتاً کوچک و محدود آغاز کرده و به تدریج، فعالیت‌ها و خدمات بیشتر را به مشاور تحمیل کنند. معمولاً این کار بدون پرداخت هزینه‌ی اضافی (یا با پرداخت حداقل هزینه) انجام می‌شود.

شما در قالب پروپوزال – به شکلی رسمی و محترمانه – به کارفرمای خود اعلام می‌کنید که چه کارهایی را انجام خواهید داد و چه فعالیت‌هایی خارج از حوزه‌ی تعهدتان قرار می‌گیرند.

اگر به کار خود مطمئن هستید و می‌دانید که می‌خواهید پروژه را مصمم و با جدیت به پیش ببرید، از زیر بار ارائه‌ی پروپوزال شانه خالی نکنید. این پروپوزال بیشتر از این‌که دست و پای شما را ببندد، دست و پای کارفرما را در تفسیر غیردقیق یا نادرست پروژه و زیاده‌خواهی‌های احتمالی (عامدانه یا ناآگاهانه) خواهد بست.

انتظارات‌تان از کارفرما شفاف می‌شود

شما قطعاً به فضایی نیاز دارید که انتظارات خود از کارفرما را شفاف کنید. این‌که انتظار دارید کارفرما چه نقشی در پروژه ایفا ‌کند و چه سهمی در اجرا داشته باشد و چه منابعی در اختیارتان بگذارد.

این موضوعات بسیار مهم هستند و درست نیست که صرفاً به گفتگوی شفاهی درباره‌ی آن‌ها اکتفا کنید.

پروپوزال فرصت خوبی است تا انتظارات خود را به شکل واضح و دقیق با کارفرما در میان بگذارید.

پاسخ کارفرما به پروپوزال، آینده پروژه را مشخص می‌کند

بسیاری مشاوران حرفه‌ای پیشنهاد می‌کنند که در کار مشاوره مدیریت، مراقب باشید پروژه‌هایی را که احتمال موفقیت آن‌ها پایین است قبول نکنید.

احتمال موفقیت پروژه را نمی‌توان به سادگی برآورد کرد. اما حداقل کاری که می‌توانید انجام دهید این است که مفروضات و راهکارها و انتظارات خود را در قالب پروپوزال ارائه دهید و عکس‌العمل کارفرما را ببینید.

اگر کارفرما روی مبانی مورد نظر شما چانه‌زنی کرد و حاضر نشد شرط‌هایی را که «فکر می‌کنید بنیادی هستند» بپذیرد، متوجه خواهید شد که شانس موفقیت پروژه پایین است و می‌توانید در همان مراحل ابتدایی،‌ همکاری را متوقف کنید.

نحوه نوشتن پروپوزال مشاوره مدیریت

نحوه نوشتن پروپوزال مشاوره مدیریت

ابتدا باید بر این نکته تأکید کنیم که یک شکل مشخص و واحد برای تنظیم پروپوزال وجود ندارد.

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه درس

دسترسی کامل به مجموعه درس‌های مشاوره مدیریت برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است.

  تعداد درس‌ها: ۲۵ عدد

  دانشجویان این درس: ۱۵۰۰ نفر

  تمرین‌های ثبت‌شده: ۸۰۸ مورد

با عضویت ویژه‌ی متمم، علاوه بر دسترسی به این درس‌ها، به درس‌های متنوع دیگری نیز دسترسی خواهید داشت که می‌توانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:

 فهرست درس‌های متمم

شاید برایتان جالب باشد که بررسی‌های ما نشان داده در میان دوستان متممی، کسانی که به درس‌های مشاوره مدیریت علاقه‌مند بود‌ه‌اند، برای مطالعه‌ی درس‌های زیر هم وقت گذاشته‌اند:

کوچینگ | کارآفرینی | کار تیمی | مدیریت تعارض | تفکر سیستمی

  استراتژی  |  تفکر سیستمیتصمیم گیری | مدیریت منابع | گزارش نویسی

ارزش آفرینی | سیستمهای کنترل مدیریت | مدل کسب و کار |‌ دیجیتال مارکتینگ

  دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درس‌ها)

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

مشارکت در بحث

اگر تجربه‌ی ارائه‌ی خدمات مشاوره دارید و برای کارهایتان پروپوزال هم ارائه کرده‌اید، آیا نکات و موارد دیگری هست که در عمل به آن‌ها برخورده باشید و بخواهید با دوستان‌تان در میان بگذارید؟

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مشاوره مدیریت به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه مشاوره مدیریت

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۹ نظر برای پروپوزال مشاوره مدیریت | نحوه نوشتن پروپوزال چگونه است؟

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : محمدرضا قره‌داغی

    موارد بالا به‌درستی به نحوه‌ی نگارش پروپوزال اشاره کرد. شاید یک نکته مغفول ماند و آن این است که ما گاهی در نوشتن پروپوزال و به‌خصوص در بخش اعلام فعالیت‌های خود(زیرتیتر رویکرد شما به موضوع) دچار زیاده‌گویی اطلاعاتی می‌شویم.

    به‌عبارتی، در این بخش می‌خواهیم به مشتری بگوییم:"من آنم که رستم بود پهلوان!"

    پس هرآنچه که می‌توانیم می‌گوییم، حتی اگر از توان ما خارج باشد.

    ایراد دیگری که در بخش اعلام فعالیت بوجود می‌آید این است که برخی مشاوران به اشتباه وارد جزئیات فرایندها می‌شوند و شاید فکر می‌کنند که اگر وارد ریزِ مسایل نشوند، مشتری آنها را جدی نمی‌گیرد و کار را به آنها نمی‌دهد.

    چندین سال قبل برای مشاوره‌ برندسازی به یک تولیدی کوچک صنایع غذایی دعوت شدم. در حین صحبت اولیه به مدیر این شرکت گفتم: " برای بالابردن اعتبار برند شما یکی از کارها باید تنظیم برنامه IMC در دفاتر فروشتان باشد"

    ایشان گفت:" من که نمی‌فهمم چه می‌گویید؛ لطفا واضح‌تر صحبت کنید"

    من‌هم رفتم روی منبر:"منظور من از پیاده‌سازی IMC یعنی مثلا دفاترتان را نقاشی کنید، لباس متحدالشکل برای پرسنل داشته باشید، خودروهای پخش‌تان یکنواخت، یک‌رنگ و دارای لوگوی بزرگ روی خود باشند و...!"

    دردسرتان ندهم؛ ایشان با من خداحافظی کرد و گفت: " بررسی می‌کنیم و خبر می‌دهیم"

    الان شش سال یا بیشتر است که من منتظر خبر ایشان هستم! البته ایشان تمام نکات گفته شده در زمینه‌ی IMC آن جلسه را بدون اینکه خبر بدهند، در حال اجرا هستند!

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .