درباره اهمیت کتاب | بخشی از متن کتاب آهنگ افلاک نوشته کارل سیگن
درباره اهمیت کتاب و کارکردها و نتایج کتابخوانی بسیار گفته و نوشتهاند. اما هنوز هم برخی نوشتهها و توصیفها چنان زیبا هستند که به سادگی نمیتوان از کنارشان گذاشت.
این بار میخواهیم در پاراگراف فارسی متمم به سراغ بخشی از متن کتاب آهنگ افلاک برویم و چند جمله از کارل سیگن درباره کتاب بخوانیم. سیگن، کیهانشناس و مروج شناختهشدهٔ علم در قرن بیستم، کتاب را نه فقط یک دستاورد فرهنگی، که به عنوان بخشی از فرایند تکامل بشر بر روی زمین میبیند. فرایندی که طی آن انسان توانست نخستین گونهای باشد که دانستههای خود دربارهٔ محیط را در جایی غیر از مغز، ژنها و ساختار بدن خود ذخیره کند.
نام انگلیسی این کتاب سیگن Cosmos است و آهنگ افلاک عنوانی است که آقای احسان سنایی اردکانی مترجم کتاب و #نشر مرکز ناشر آن برای ترجمهٔ فارسی برگزیدهاند.
وقتی ژنهای ما نتوانستند کل اطلاعات لازم برای بقای ما را گرد آورند، تدریجاً خودمان [این اطلاعات] را ابداع کردیم. اما بعد، احتمالاً دههزار سال پیش، موقعی فرارسید که نیاز داشتیم به آنکه بیش از آنچه به سهولت در مغزمان انباشت میشود، اطلاعات کسب کنیم. پس آموختیم تا انبوهی اطلاعات را در خارج از بدنمان ذخیره کنیم.
تا جایی که میدانیم، ما تنها گونهٔ این سیارهایم که حافظهٔ مشترکی را پدید آوردهایم که نه در ژنهایمان واقع شده، نه در مغزهایمان. به خزانهٔ این حافظه میگویند کتابخانه.
کتاب از درخت ساخته شده. مجموعهای است از اجزای صاف و منعطف (که کماکان «برگ» نامیده میشوند) با خطخطیهای سیاه چاپی. یک آن نگاه هم به آن کافی است تا صدای کسی دیگر را بشنوی. چه بسا کسی که هزاران سال پیش مرده. در طول هزارانهزاران سال، مؤلف دارد آشکار و بیصدا در سَرَت مستقیم با تو حرف میزند.
نوشتن شاید بزرگترین اختراع بشر باشد؛ پیوندی میان آدمها و اهالی اعصار دور که هرگز همدیگر را نمیشناختند. کتابها قیدوبندهای زمان را در هم میشکنند و گواه آناند که آدمیان نیز میتوانند جادو کنند.
عدهای از کتابتگران نخستین بر روی الواح گِلی مینوشتند. خط میخی، که جد دور الفبای غربی است، حدود ۵۰۰۰ سال پیش در خاور نزدیک ابداع شد. هدفْ سندنگاری بود: درآمد غلات، فروش زمین، فتوحات پادشاه، احکام کاهنان، موقعیت ستارگان و نیایشها به درگاه خدا. کتیبهها تا هزاران سال یا روی الواح سنگ کَنده میشدند، یا روی موم، پوست جوشاندهٔ درخت یا چرم رسم میشدند، یا که روی بامبو، پاپیروس یا منسوجات ابریشمین کشیده میشدند ـ اما همیشه در یک نسخه، و به استثنای سنگنبشتههای روی بناهای یادبود، همیشه برای مخاطبی محدود.
تا اینکه در چین، در حدفاصل قرون دوم تا ششم میلادی، به یکباره کاغذ و جوهر و چاپِ دستی از طریق قطعهچوبهای منبت ابداع شد و امکان داد تا از یک اثر چندین و چند نسخه تولید و توزیع شود. هزار سال طول کشید تا این ایده به اروپای دور و عقبمانده برسد و بعد، ناگهان کتابها در اقصینقاط جهان منتشر شدند.
درست پیش از ابداع چاپ سربی در حولوحوش ۱۴۵۰، تعداد کتابهای کل اروپا، که همگی جزو نُسخ خطی بود، از چندهزار نسخه تجاوز نمیکرد؛ تقریباً معادل کل کتابهای چین در سال ۱۰۰ پیش از میلاد، و یکدهم خزانهٔ کتابخانهٔ بزرگ اسکندریه. پنجاهسال بعد، در حولوحوش ۱۵۰۰، ده میلیون نسخهٔ کتاب چاپی وجود داشت. یادگیری برای هر باسوادی ممکن شد. جادو به همهجا سرایت کرده بود.
بعدتر، کتابها و خاصه جلدکاغذیها در شمارگان انبوه و ارزان منتشر شدند. به بهای یک وعده غذای معمولی میشد در افول و سقوط امپراطوری روم، در منشاء گونهها، در تعبیر رؤیاها و در سرشت اشیاء تعمق کرد. کتابها مثل بذر میمانند. میتوانند قرنها نهفته بمانند و بعد در بایرترین خاک شکوفا شوند.
چند تذکر درباره بخش معرفی کتاب
متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب میپردازد.
صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنکتر از نقاط قوتشان باشد.
معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درسها بوده است (مگر این که صریحاً به این نکته اشاره شده باشد). در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدفی مشخص (نقل یک مطلب از کتاب، نقد کتاب، آشنایی با نویسنده و ...) به کتاب اشاره شده باشد.
متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینهای دریافت نمیکند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار میدهد.بنابراین اگر ناشر هستید و کتابی در متمم معرفی شده، کتاب مرتبط دیگری را که در آن حوزه ترجمه یا تألیف کردهاید (یا اگر ترجمه دیگری از همان کتاب را عرضه کردهاید) در کامنتها معرفی کنید. متمم ممکن است بعد از بررسی کتاب را به متن بیفزاید یا معرفی آن را در قالب مطلبی مستقل منتشر کند.
دستهبندی موضوعی کتاب های مدیریت
دستهبندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی
مطالب، فایلها و کتابهای مربوط به کتابخوانی
خرید کتاب از کتاب نوشته محمدرضا شعبانعلی
راهنمای خواندن و خریدن کتاب (فایل صوتی)
کتابخوانی | چگونه کتابخوان شویم؟
فهرست کتابهای پیشنهادی برای ترجمه
پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها
دوست عزیز.
شما با عضویت رایگان به عنوان کاربر آزاد متمم (صرفاً با تعیین نام کاربری و کلمهی عبور) میتوانید به حدود نیمی از چند هزار درس متمم دسترسی داشته باشید.
همچنین در صورت تمایل، با پرداخت هزینه عضویت، به همهی درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. فهرست برخی از درسهای مختص کاربران ویژه متمم را نیز میتوانید در اینجا ببینید:
فهرست درسهای مختص کاربران ویژه متمم
از میان درسهایی که در فهرست بالا آمده است، درسهای زیر از جمله پرطرفدارترین موضوعات هستند:
دوره MBA | مذاکره | کوچینگ | توسعه فردی
فنون مذاکره | تصمیم گیری | مشاوره مدیریت
تحلیل رفتار متقابل | تسلط کلامی | افزایش عزت نفس
چگونه شاد باشیم | هوش هیجانی | رابطه عاطفی
خودشناسی | شخصیت شناسی | پرورش کودکان هوشمندتر
اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید دربارهی متمم بیشتر بدانید، میتوانید نظرات دوستان متممی را دربارهی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی میشناسند:
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مهارت یادگیری به شما پیشنهاد میکند: چند مطلب پیشنهادی از متمم:
برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : محسن لاله
سلام به همه متممی های عزیز
من میخوام اینجا بیشتر در مورد گوینده این عبارات که خود نیز از آن شگفتی های تاریخ بوده بیشتر برایتان بگویم.
کارل سیگن برای من نه بخاطر علم نایابش و نه بخاطر فعالیت های ارزشمندش و نه بخاطر مستند COSMOS: a personal voyage با بیش از 600000000 بیننده در سال 1980اش بلکه بخاطر نگرش و روح لطیفش عزیز و محترم است. یکی از کارهای زیبا و جاودانه او این بود که باعث شد عکسی از سیاره ما ثبت شود که در تاریخ بی مانند است و آن عکسی است که وویجر1 از فاصله 6 میلیارد کیلومتری زمین در سال 1990 ثبت کرده است.
(لکه بسیار کوچک سفید در قسمت سمت راست پایین تصویر، در میانه نوار قهوهای)
او این عکس را نقطه آبی کمرنگ نامید و کتاب زیبایی را نیز در مورد آن نوشت به نام "Pale blue dot". کارل سیگن در سخنرانی جالبی که در دانشگاه کرنل داشت این عکس را نشان داد و اینچنین گفت:
"آن [نقطه] همین جاست. آن [نقطه] خانه است. آن [نقطه] ماییم. بر روی آن هر که را که دوست داری، هر که را که میشناسی، هر آن که تا به حال نامش را شنیدهای، هر انسانی که تا کنون بودهاست، زندگیشان را سپری کردهاند."
در جایی از صحبتش چه زیبا میگوید:
"توهم اینکه یک جایگاه اختصاصی در عالم داریم، توسط این نقطه کم نور به چالش کشیده شده است."
پی نوشت: پیشنهاد میکنم حتما زمانی برای مشاهده مستند کاسموس بگذارید. مستند جدید آن در 13 قسمت 45 دقیقه ای با نام " کیهان: ادیسه ای فضا-زمانی" واقعن بی نظیر است.
با تشکر.