خلاقیت چیست؟ | خلاقیت را میتوان مانند سرمایه گذاری دید

اگر در یک جمع این سوال را مطرح کنید که خلاقیت چیست بعید است بتوانید در نهایت بحث را جمع کنید و به نتیجهی واحدی برسید که همه آن را قبول دارند.
مرور مقالات علمی هم شما را کمابیش به همین نتیجه میرساند. محققان و نظریهپردازان نتوانستهاند به سادگی دربارهی تعریف خلاقیت به جمعبندی و اتفاقنظر برسند.
مشکل در اینجا به پایان نمیرسد. حتی اگر تعریف خلاقیت را هم مشخص کنید و بتوانید بگویید خلاقیت چیست، اختلافنظر بر سر پرورش خلاقیت و عوامل تأثیرگذار بر آن آغاز میشود.
عدهای خلاقیت را یک استعداد ذاتی میدانند و عدهای دیگر تعبیر مهارت خلاقیت را به کار میبرند (وقتی میگوییم مهارت، یعنی خلاقیت میتواند با تلاش و تمرین بهتر شود). طبق معمول میتوانید افرادی را هم بیابید که ترکیبی از این دو را قبول دارند.
بنابراین به نظر میرسد بهتر است جستجوی جواب نهایی و قطعی را رها کنیم و صرفاً بکوشیم از حرفها و ایدهها و نکات مفیدی که در لابهلای این بحثها مطرح میشود ایده بگیریم.
یکی از مدلهای جذاب و ارزشمند دربارهی خلاقیت را استرنبرگ مطرح کرده است. کسی که معمولاً او را با مثلث عشق میشناسیم.
اگر بتوانیم با عینک استرنبرگ به خلاقیت نگاه کنیم، فرصتهای تازهای برای خلاقیت پیش روی ما قرار میگیرد. به همین علت این درس را به مرور تعریف خلاقیت از نظر استرنبرگ اختصاص دادهایم.
خلاقیت به عنوان سرمایه گذاری
آیا تا به حال فکر کردهاید که یک سرمایهگذار موفق چه میکند؟ این پرسش، پاسخ ساده و سرراستی ندارد. اما استرنبرگ به یکی از پاسخهای آن پرداخته است: «سرمایهگذار ارزان میخرد و گران میفروشد.»
این ارزان خریدن (Buy Low) و گران فروختن (Sell High) است که نهایتاً میتواند سود و موفقیت را برای سرمایهگذار به همراه داشته باشد.
حرف استرنبرگ این است که خلاقیت را هم میتوانید از همین دریچه ببینید و تفسیر کنید. به این معنا که:
دسترسی کامل به مجموعه درسهای تصمیم گیری و حل مسئله برای کاربران ویژه متمم در نظر گرفته شده است.
با فعال کردن اشتراک ویژه به درسهای بسیار بیشتری دسترسی پیدا میکنید که میتوانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:
فهرست درسهای مختص کاربران ویژه متمم
البته با توجه به علاقهی شما به مباحث تصمیم گیری و حل مسئله، مناسبتر به نظر میرسد که مطالعهی درسهای زیر را در اولویت قرار دهید:
دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درسها)
تمرین
برای اینکه «خلاقیت به عنوان سرمایهگذاری» را بهتر درک کنید، کمی با خودتان فکر کنید و ببینید آیا ایدهای بوده که به ذهنتان رسیده باشد، اما آن را بیارزش یا کمارزش در نظر گرفته باشید و بعداً ببینید که فرد یا مجموعهی دیگری، اتفاقاً روی همان ایده سرمایهگذاری کرده و نتیجه گرفته است؟
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مهارت حل مسئله به شما پیشنهاد میکند:
- مسئله چیست؟ روشها و تکنیکهای حل مسئله چه هستند؟
- تفاوت مشکل و مسئله چیست؟ منظور از تبدیل مشکل به مسئله چیست؟
- انواع مسئلهها بر اساس سطح پیچیدگی
- تشخیص مسئله و تعریف مسئله | مسئله یابی گام اول حل مسئله است
- آموزش سوال پرسیدن | مهم است اما چگونه؟
- مدیران هجده ثانیهای – نقش شنیدن در تشخیص مسئله
- یک استراتژی متفاوت برای رقابت پپسی و کوکاکولا
- تفکر واگرا و تفکر همگرا
- خلاقیت چیست؟ | خلاقیت را میتوان مانند سرمایه گذاری دید
- دیدن به شکلی دیگر | تمرینی برای خلاقیت
- تکنیکها و قوانین طوفان فکری
- منظور از ریلکس کردن یک مسئله چیست؟
- معمای انتخاب وزنه برای ترازو | زنگ تفریح
- اهمیت وقفه و خوابیدن روی یک مسئله
- رسم نمودار استخوان ماهی | نمودار ایشیکاوا
- استعداد واقعی، تسلط بر فرایند حل مسئله است
- تعریف Trade-off یا داد و ستد (تصمیم گیری های چند معیاره)
- هزینه فرصت از دست رفته و روش محاسبه آن
- خطاهای رایج در تعیین فهرست گزینهها و آلترناتیوها
- تفکر طراحی چیست و چرا برای حل مسئله های کسب و کار مفید است؟
- تفاوت تفکر مهندسی و تفکر طراحانه در فرایند حل مسئله چیست؟
- طراحی رفتار و طراحی برای تغییر رفتار
- درس گرفتن از شکست برای موفقیت | چیپ هیث
- برون ریزی ذهنی
- برای مشورت در تصمیم گیری به چه کسانی مراجعه میکنید؟
- کتاب مهارت حل مسئله
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)
ثبتنام | اطلاعات بیشتر فهرست درسهای متمم
نویسندهی دیدگاه : بهناز مقدم
درمنطقه ای که اصالتا به آنجا تعلق دارم حدود دودهه پیش زمینهایی که به باغات کشاورزی اختصاص یافته بود خیلی زیادتر بود. در طی سالها بدلیل تقسیم زمینها و کشت محصولات فصلی کم کم از مساحت این باغها کاسته شد. حدود ده سال پیش با اینکه بیشتر منطقه از وسعت باغها کاسته شده بود و اغلب مردم منطقه تمایل به کشت محصولاتی نظیر گندم و ...داشتند، یکی از اقوام نزدیک، بعد از سفری که به کانادا داشتند، ترغیب شد یک نوع جدیدی از درخت (که پاکوتاه خوانده می شد) را در زمینهای خودش کشت کند. وی به خانواده ماهم پیشنهاد داد ولی آن را خیلی جدی نگرفتیم. الان این فرد در منطقه ما، تولید کننده نهال مزبور است و کلی اسم ورسم پیدا کرده. خلاقیت او در کسب دانش بموقع و بکاربستن آن در زمان مناسب (بدون رقیب) و پیرو جمع نبودن ،نمود پیدا کرد.
نکته:یک مساله که مطرح کردنش در اینجا شاید بدنباشه، در افراد خلاق دور وبرم می بینم که شخصیت آنها طوری است که به حرف دیگران زیاد اهمیت نمی دهند نه اینکه جدا از جمع باشند و یا گستاخ و بی پروا هرکاری رو دوست دارن ،بکنند ولی معمولا حتی در کارهای معمولی، نظر دیگران بر نحوه انجام کارشان تاثیری ندارد. که بنظرم خیلی صفت خوبی است. یک دیگه اینکه معمولا راجع به کارهاشون زیاد توضیح نمی دن و در واقع بعد از اینکه کارشون نزدیک به انتها رسیده باشه اونو ممکنه با نزدیکانشون در جریان بگذارند. بنظرمن، این صفات شخصیتی هم به بلوغ رسیدن طرحها و ایده های اونها کمک می کنه و هم به رشد و پرورش خلاقیتشون