برند چیست؟ تعریف برند و برندسازی و واژه های مرتبط با مدیریت برند
توضیح: آنچه در ادامه میآید یکی از درسهای قدیمی متمم در زمینه برند و برندسازی است.
مجموعه درسهای مرتبط با برند در متمم، به تدریج بازنویسی و بازتولید شدهاند.
بنابر این پیشنهاد ما این است که مطالعهی آنها را در اولویت قرار دهید.
ما همچنین در یک مطلب کامل، مفاهیم برندینگ را گام به گام آموزش دادهایم:
اما اگر به هر علت، علاقهمند به یادگیری عمیق و کامل و کاربردی برندسازی نیستید و صرفاً میخواهید مطالعهای پراکنده در این زمینه داشته باشید، میتوانید به درسهای زیر سر بزنید:
- - برند چیست؟ برندسازی (برندینگ) چگونه انجام میشود؟ (نقشه راه)
- - زبان برند چیست؟ | آیا به لحن برند و هویت کلامی برند خود توجه میکنید؟
- - انتخاب نام برند (نام تجاری) | در انتخاب اسم برند به چه نکاتی توجه کنیم؟
- - نقاط تماس برند با مشتری (Brand Touch-points)
- - سفیر برند چیست؟ | مروری بر معنی و وظایف سفیر برند
- - آگاهی از برند | یادآوری برند و تشخیص برند
- - تعریف وفاداری به برند یا Brand Loyalty چیست؟
- - ارزش ویژه برند چیست؟ | مدل ارزش ویژه برند کلر چه میگوید؟
- - نمونه پرسشنامه ارزش ویژه برند | مدل کلر
- - معماری برند چیست؟ مرور چند نمونه معماری برند
- - رقیق شدن برند | ارزش برند چگونه از بین میرود؟
- - برند چیست؟ چرا به سراغ برندسازی میرویم؟
- - ریبرندینگ چیست؟ | آشنایی با اصول ریبرندینگ و مراحل بازسازی برند
- - برند لوکس چیست؟ | تفاوت برندهای گرانفروش، پریمیوم و لوکس
- - ساختن برند لوکس | برندهای لوکس چه میکنند؟ | بخش اول
- - ساختن برند لوکس | برندهای لوکس چه میکنند؟ | بخش دوم
- - برندسازی شخصی چیست؟ پرسونال برندینگ چگونه انجام میشود؟
- - اهمیت برندسازی شخصی | مزایای برند شخصی چیست؟
- - برندینگ برای شخص یا برای کسب و کار؟
- - ساخت برند شخصی | پرسونال برندینگ از خودشناسی آغاز میشود
- - برندسازی شخصی | انتخاب مخاطب برند
- - توسعه برند شخصی | باید برای ارتباطات برند برنامهریزی کنید
- - چند اشتباه رایج در درک مفهوم برند و برندسازی
- - برندسازی شخصی | حد مناسب خودافشایی کجاست؟
- - سیگنال در برابر پیام | کدامیک برای برندسازی موثرتر هستند؟
- - آیا باید همیشه بر موضع خود باقی بمانیم؟
- - اسلایدهای پاورپوینت برندسازی شخصی (+ لینک دانلود فایل)
- - کتاب مدیریت استراتژیک برند نوشته کاپفرر
- - کتاب برندسازی شخصی پیتر مونتویا | برند خودت باش
- - کتاب مدیریت برند | برندسازی برای اشخاص و کسب و کارها
- - جایگاه برند چیست؟ | جایگاه یابی برند چگونه انجام میشود؟
- - ارزش پیشنهادی برند | Brand Value Proposition
- - عصاره برند چیست؟ آشنایی با روح یک برند
- - هویت برند چیست؟
- - منشور هویت برند | مدل کاپفرر برای تعریف هویت برند
- - تغییر هویت بصری | آیا شیائومی در این کار موفق بوده است؟
آیا باید نخستین درس برند و برندسازی، با تعریف برند و واژه نامه با توضیح کلمات مرتبط با مدیریت برند آغاز شود؟
معمولاً رسم بر این است که #واژه نامه، آخرین بخش یک کتاب درسی است. در کلاسهای درس هم، واژهها معمولاً به تدریج و در طول کلاس تعریف میشوند.
دلیل اصلی شروع درس برند و برندسازی با تعریف برند و سایر واژههای مرتبط، تعدد دیدگاهها و اختلاف نظرهای موجود در حوزهی برند و برندسازی است.
هر کس به فراخور حال و روز خود، به تناسب نیاز خود، و بسته به سابقهی خود، تعریف برند و برندسازی را اصلاح کرده و تغییر داده است! به همین دلیل، مجبوریم قبل از شروع بخثهای تخصصیتر، با هدف شکلگیری یک زبان مشترک در مورد برند و برندسازی، بحث را با تعریف واژهها آغاز میکنیم.
آنچه در اینجا میبینید صرفاً تعاریفی اولیه و کلی با هدف کاهش احتمال سوء برداشتها و سوء تفسیرها از مفاهیم اولیه است و هر یک از این مفاهیم، با جزییات بیشتر در درسهای آتی بررسی خواهند شد.
تعریف برند (Brand) در طول سالهای اخیر تغییرات زیادی را به خود دیده است.
معمولاً نحوهی تعریف برند، بستگی به این داشته است که چه شخصی آن را تعریف کرده از چه منظری به این حوزه نگاه کرده است.
تیلده هدینگ و همکارانش در کتاب مدیریت برند خود توضیح میدهند که با مرور بیش از ۳۰۰ مقاله در نشریات Journal of Marketing، Journal of Marketing Research، Harvard Business Review و European Journal of Marketing توانسته اند حداقل هفت نگاه مختلف را در بحث تحلیل برند و برندسازی تشخیص بدهند:
نگاه اقتصادی به تعریف برند و شیوه برندسازی
این همان نگاهی است که حسابدارها و مدیران مالی به برند دارند. برند برای آنها بخشی از داراییهای نامشهود سازمان است و در ترازنامه ظاهر میشود و وقت قیمت گذاری کسب و کار، مورد توجه قرار میگیرد.
نگاه هویتی به تعریف برند و شیوه برندسازی
از این منظر، برند بخشی از هویت کل سازمان را شکل میدهد. بنابراین، سازمان میکوشد بر اساس تعریفی که از هویت خود دارد، برندی متناسب با آن هویت را ایجاد کرده و توسعه دهد.
نگاه به برند و برندسازی از دید مصرف کننده
در این نگاه، برای تعریف برند به این مسئله توجه میشود که مصرف کننده، با دیدن و شنیدن نشانههای مرتبط با برند، چه چیزهایی برایش تداعی میشود.
نگاه به برند و برندسازی از دید #شخصیت شناسی
اگر فرض کنیم یک برند مانند یک انسان است و تمام ویژگیهای یک انسان را دارد، چه شخصیت انسانی را میتوان به آن برند نسبت داد؟
یا اجازه بدهید به شکل دیگری بگوییم: اگر مردم، به برند ما به عنوان یک انسان نگاه کنند، مناسب است که آن را در قالب چه شخصیتی ببینند و بشناسند؟
شخصیتهای انسانی، #درونگرا هستند. برونگرا هستند. خلاق و ریسک پذیر هستند. محافظه کار و اهل تقلید هم هستند. شاد و زنده هستند. رسمی و مرده هم هستند. وحشی و رام نشدنی هستند. تابع و آرام هم هستند. هر صفتی را که به انسانی نسبت میدهیم میتوانیم در مورد یک برند هم به کار ببریم.
نگاه به برند از دیدگاه رابطه شناسی و مدیریت رابطه
این نوع نگرش هم، شکل رایج دیگری از نگاه به برند و برندسازی است.
همهی آن بحثهایی که در حوزهی رابطه انسانها با یکدیگر میشنویم و میخوانیم را میتوان در مورد رابطه مشتری با یک برند هم مطرح کرد.
ما انسانها به برخی روابط به شکل تفننی نگاه میکنیم. به برخی دیگر به شکل دائمی. در برخی از رابطههانقش حامی را داریم و در رابطههایی دیگر شکایت داریم و در جستجوی فرصت انتقام. همهی این جنس رابطهها در ارتباط انسانها با برندها هم دیده میشود.
نگاه به برند و برندسازی به عنوان تکیه گاهی برای تعاملات و ایجاد جایگاه اجتماعی
این هم شکل دیگری از نگاه به برند است.
گاه یک مدیر موفق، احساس میکند که باید خودکارش حتماً دارای برند خاصی باشد. برند خودروی سواری او تنها میتواند یکی از سه یا چهار برند مطرح اصلی در کشور باشد. برند پوشاک او باید از میان گرانترین یا لوکسترین برندهای جهان انتخاب شود.
بسیاری از برندهای لوکس دنیا که برخی از آنها را در داستان کسب و کار در دوره MBA شناختهایم و مورد بحث قرار دادهایم، عملاً به بخشی از فرهنگ مصرف مدیران تبدیل شدهاند.
طبیعی است که این شکل از برندسازی هم مانند همهی اشکال دیگر، در نهایت میتواند منافع اقتصادی بلندمدت برای مالکان برند به همراه داشته باشد.
اما طبیعتاً برندهایی میتوانند از این منافع استفاده کنند که به برند خود، نه فقط به عنوان ابزاری برای فروش بیشتر، بلکه به عنوان ابزاری برای ایجاد هویت جمعی قدرتمندتر، استفاده کنند.
نگاه فرهنگی به برند و برندسازی
این شکل از نگاه هم، شیوهای است که معمولاً در سطح کلان مطرح میشود و دغدغهی دولتمردان است.
وقتی از شکل کلان به بحث فرهنگ نگاه میکنیم، برند و برندسازی فراتر از معادلات ساده و اولیه کسب و کار است و کمک میکند که برخی صفات و ویژگیها، در سطح کلان به یک فرهنگ نسبت داده شود.
امروز نام سوییس برای بسیاری از ما دقت و ظرافت را تداعی میکند. شاید زمانی ساعت سوییسی با هویت و دقت و کیفیت خود، به نام سوییس اعتبار میداد، اما امروز روند وارونهای شکل گرفته است:
این نام سوییس است که به ساعتها اعتبار میدهد.
سالها پیش، انجمن بازاریابی آمریکا، برند را به این صورت تعریف کرد که:
برند یعنی یک نام، عبارت، نشانه یا علامت یا ترکیبی از اینها که با هدف متمایز کردن یک کالا یا خدمت از سایر کالاها و خدمات یک فروشنده یا برای ایجاد تمایز میان کالا و خدمت یک فروشنده با کالا و خدمات سایر فروشندگان به کار گرفته شود.
امروز میدانیم که این تعریف خیلی خیلی سادهتر از نگاه امروزی به برند است. بسیاری از کتابهای مدیریت برند، واژهها و اصطلاحات زیادی را به این تعریف افزودهاند. برخی از آنها خودشان با هدف برندسازی و متمایز کردن خود از دیگران، تعریف خود را جرح و تعدیل کردهاند.
شاید بهتر باشد در کنار همهی این تعریفها، هر یک از ما هم تعریفی در خور نیاز و دغدغههای خود از این واژه ارائه دهیم و در بند بحثهای بیهودهی بیخاصیت نیفتیم.
معماری برند یا Brand Architecture هم واژهی دیگری است که در حوزهی برند و برندسازی به صورت فراگیر مورد استفاده قرار میگیرد. دیوید آکر در کتاب Brand Leadership خود، معماری برند را به این صورت تعریف کرده است:
«ساختاری که یک مجموعه به وسیله آن، سبد برندهای خود یا پورتفولیوی برندهای خود را سازماندهی میکند».
بحث معماری برند بحث گستردهای است و مدلهای بسیار مختلفی از آن ارائه و مطرح شده است. فقط کافی است مقایسهای بین سامسونگ و پروکتر اند گمبل داشته باشید.
همه چیز با نام SAMSUNG عرضه میشود. مهم نیست که کارت حافظه باشد یا یخچال یا موبایل یا تبلت یا لپ تاپ. حالا نگاهی به برخی از برندهای پروکتر اند گمبل یا P&G بیندازید:
ممکن است کسی نداند که تیغ ژیلت را از همان شرکتی میخرد که باتری دوراسل را تولید میکند. شاید کسی نداند که وقتی بعد از خوردن چیپسهای Pringle، دندان خود را با خمیردندان Crest مسواک میزند، باز هم مشتری همان شرکت است و زمانی که شب هنگام، نوزاد خود را با پوشک Pampers آمادهی خواب میکند، هنوز هم دارد از محصولات شرکت P&G یا Procter and Gamble استفاده میکند.
معماری برند محدود به این دو گزینه نیست و گزینههای متعدد دیگری هم برای آن متصور است که لازم است در درسهای آتی به صورت مستقل به آن پرداخته شود. ما برای بررسی این موضوع، از دیدگاههای کاپفرر در فصل سیزدهم کتاب مدیریت استراتژیک برند استفاده خواهیم کرد.
حالا که مثال P&G را مطرح کردیم، مفهوم Product Brand یا برند محصول هم به سادگی قابل درک است. زمانی که یک عرضه کننده، برای هر محصول خود یک برند مستقل میآفریند، عملاً برند محصول شکل گرفته است. دقیقاً شبیه اتفاقی که در P&G روی داده است. اینکه آیا استفاده از برند محصول، یک کار درست و مفید است یا اینکه بهتر است همه محصولات از برند کلی سازمان بهره ببرند، سوالی است که باید در حوزه معماری برند پاسخ داده شود.
وقتی از برند محصول حرف میزنیم بد نیست که به برند خدمت یا Service Brand هم اشاره کنیم. اکونومیست وقتی میخواهد سرویس (یا خدمت) را تعریف کند، از عبارت بسیار سادهای استفاده میکند: سرویس چیزی است که قابل خرید و فروش است اما از دست شما روی پایتان نمیافتد!
اما قاعدتاً برای دوستانی که درسهای دوره MBA متمم را پیگیری میکنند، شفاف است که تفکیک بین کالا و خدمات، تفکیک ساده ای نیست. در درس ارزش و ارزش آفرینی، به صورت مفصل به این بحث پرداختهایم که کالا و خدمت، دو انتهای یک طیف هستند و محصول شما ممکن است در هر جایی از این طیف قرار بگیرد.
اگر سلسله مباحث درس ارزش و ارزش آفرینی را مطالعه نکردهاید، لااقل توصیه میکنیم که برای ادامه سلسله درسهای برند و برندسازی، درس نهم و درس دهم این سری را مطالعه کرده و تمرینهای درس نهم را هم انجام دهید.
به هر حال، واقعیت این است که در حوزهی خدمت، «تجربه انسانی» و «تعامل با عرضه کننده خدمت» شکل بسیار جدیتری به خود میگیرد و طبیعی است که برند و برندسازی برای یک خدمت تا حد زیادی با برند و برندسازی برای یک کالا متفاوت باشد.
سنجش برند یا Brand Audit هم واژهی دیگری است که در حوزهی برند و برندسازی به کار برده میشود. شاید به نظر بیاید که سادهتر و منطقیتر باشد که از واژهی ارزیابی یا ارزشیابی برند استفاده کنیم، اما از آنجا که ارزیابی و ارزشیابی ممکن است تداعی کننده ارزشیابی قیمت یک برند باشد، ما از واژهی سنجش برند استفاده میکنیم.
کوین کلر در کتاب مدیریت استراتژیک برند خود، دو حوزهی مختلف را برای سنجش برند مد نظر قرار میدهد.
در حوزهی اول بحث «Brand Inventory» را مطرح میکند که اگر بخواهیم به جای «موجودی برند» از معادلی مفهومی برای این اصطلاح استفاده کنیم، شاید «ارزیابی پیام ارسالی برند» مناسب باشد. در این حوزه از سنجش برند، به نحوه بازاریابی و برندسازی انجام شده از سوی شرکت نگاه میکنیم و اینکه چه پیامی با استفاده از استراتژی برندسازی موجود و ابزارهای مورد استفاده، برای مخاطب ارسال میشود.
در حوزه دوم، بحث «Brand Exploratory» مورد توجه قرار میگیرد. با اگر بخواهیم به جای ترجمه لفظ به لفظ «اکتشاف برند» از معادلی مفهومیتر استفاده کنیم شاید «ادراک برند» ترکیب مناسبتری باشد. اینکه ما به سراغ استفاده کنندگان و مخاطبان یک برند برویم و ببینیم آنها چه احساس و چه ادراکی از این برند دارند. ممکن است ما متمم را به عنوان «محلی برای توسعه دانش و مهارتهای شما» مطرح کنیم و همه جا تلاش کنیم همین مفهوم مطرح شود، اما از دید عمدهی مخاطبان، اینجا یک «مجله سرگرم کننده» ادراک شود.
به هر حال، سنجش برند یکی از مسائل مهمی است که ظرافتها و نکات و متدلوژی خاص خودش را دارد که اطمینان داریم مطالعه آن برای علاقمندان این درس مفید و کاربردی خواهد بود.
ارزش پیشنهادی برند یا Brand Value Proposition درباره وعده ی یک برند صحبت میکند. اینکه وقتی خودرو بنز میخرید، وعده ی این برند برای شما چیست؟ در حوزه ی عملکرد چه وعده هایی به شما میدهد؟ در حوزه ی احساسی چطور؟ چه کمکی به شما برای بیان خودتان و شخصیت خودتان می کند؟
ضمن اینکه حتماً به این نکته توجه دارید که ارزش پیشنهادی برند، میتواند دو شکل کاملاً مختلف داشته باشد. یکی ادعاها و توضیحاتی که خود برند برای تبلیغ و معرفی خود مطرح میکند و یکی برداشت و ادراک مشتریان و مخاطبان برند. طبیعی است که رویایی است این دو دیدگاه، تا حد زیادی به یکدیگر نزدیک باشند. اما الزاماً چنین نیست.
جامعه هواداران برند یا Brand Community یک ساختار اجتماعی است که علاقمندان و مشتریان و مصرف کنندگان برند، میتوانند از طریق آن با برند و با یکدیگر در ارتباط باشند. در گذشته معمولاً چنین گروههایی در کلوپهای فیزیکی شکل میگرفتند. یا گاهی در مهمانیهای فصلی و سالیانهای که برندها برگزار می کردند و به شیوههای مختلف، تلاش میکردند به وسیلهی آنها، جای بیشتر و بهتری را در ذهن مشتریان و علاقمندان خود اشغال کنند.
اما با شکل گیری اینترنت و شبکه های اجتماعی، امروزه متداولترین شکل جامعه هواداران برند، شکل مجازی آن است. تالارهای گفتگو، صفحات هواداران در شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک و اینستاگرام، حسابهای توییتر و موارد مشابه، همه شکلهای جدید جامعه هواداران برند هستند که به شکل فراگیر مورد استفاده قرار میگیرند.
فضای برند و برندسازی در حدی تغییر کرده است که مونیز و گویین در مقاله خود در سال ۲۰۰۱ مشخصاً جامعه هواداران برند را:
«جامعه اختصاصی طرفداران و تحسین کنندگان یک برند به همراه مکانیزمها و ساختارهایی برای ارتباط میان آنها، بدون محدودیت جغرافیایی»
تعریف کردند. این مقاله که بعداً به صورت مستقل به آن خواهیم پرداخت از جمله مقالاتی است که به صورت گسترده در تحقیقات مرتبط با برند مورد استفاده قرار گرفته است.
عصاره برند یا Brand Essence یکی از واژههای فراگیر در حوزه برند و برندسازی است. بر اساس توضیحات تیلده هدینگ و شارلوت نودیتزن در کتاب Brand Management، مفهوم هویت برند و عصاره برند تقریباً مورد اتفاق نظر تمام دانشگاهیان و محققانی است که در حوزه برند و برندسازی مطلب نوشته اند.
برای لغت عصاره برند از DNA و هسته (Kernel) هم استفاده شده است. عصاره برند یک «ایده» یا یک «جمله» است که قلب و روح برند را بیان میکند. برای اینکه برند زنده بماند و شیرهی جان آن از دست نرود، اگر همه چیز هم تغییر میکند، عصاره برند نباید تغییر کند. هیچ حرکتی در بازاریابی و تبلیغات، نباید این عصاره را تغییر داده یا تضعیف کند.
لغت عصاره برند توسط دیوید آکر به کار برده شده است. کوین کلر در کتاب خود برای عصاره برند از لغت «مانترا» یا «ورد برند» استفاده میکند. کاپفرر در کتاب مدیریت استراتژیک برند واژهی Kernel یا هسته را ترجیح میدهد. اما به هر حال مفهوم یکی است. اگر همه چیز هم در مورد یک برند تغییر کند، چیزی باید باشد که ثابت بماند!
احتمالاً مطلبی را که در مورد ست گادین در متمم منتشر شده مطالعه کردهاید و به واسطه این مطلب، او را میشناسید. ست گادین کتابی دارد به نام Tribes یا قبایل. او در این کتاب توضیح میدهد که هر فرد یا کسب و کار یا هر برند موفقی، باید تلاش کند که برای خودش یک قبیله بسازد. این چیزی است که میتواند آن ایده یا محصول یا برند را ماندگار کند. حرفهای ست گادین را از جمله کاربردیترین و قابل درکترین نکات در خصوص شکل دادن به جامعه یک برند میدانند.
دسترسی کامل به درسهای برندسازی برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. با عضویت ویژهی متمم، علاوه بر دسترسی به درسهای برند و برندسازی، به درسهای بسیار بیشتری دسترسی پیدا میکنید که میتوانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:
ضمناً بررسیهای آمازون ما نشان داده که دوستان متممی که به برندسازی علاقهمند هستند، از درسهای زیر هم استقبال میکنند:
ارزش آفرینی | تبلیغات | مدیریت بازاریابی
دیجیتال مارکتینگ | تولید محتوا | بازاریابی محتوایی | سئو
مشاوره مدیریت | کوچینگ | دوره پرسونال برندینگ
مذاکره | مهارت ارتباطی | کاریزما | هوش کلامی
دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درسها)
اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید دربارهی متمم بیشتر بدانید، میتوانید نظرات دوستان متممی را دربارهی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی میشناسند:
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری برند و برندسازی به شما پیشنهاد میکند:
- دوره MBA: درس برند و برندسازی
- برند چیست؟ تعریف برند و برندسازی و واژه های مرتبط با مدیریت برند
- هدف برندسازی چیست؟(مرور تعریف برندسازی Me-too)- درس ۲
- تعریف دارایی برند، قدرت برند و ارزش برند و تفاوت آنها – درس ۵
- تبلیغات اثربخش یا ساختن گورستان برند – درس ۶
- برند و برندسازی و نکاتی درباره جامعه هواداران برند
- ارزش برند
- نیمه تاریک برند
- رادیو متمم: تعریف برند در گفتگو با دکتر شهریار شفیعی
- ارزش گذاری برند توسط اینتربرند چگونه انجام میشود؟
- بحران رسانه برای برندها – فایل صوتی رادیو متمم
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.
توجه داشته باشید که خرید ششماهه و یکساله بهترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یکماهه) محسوب میشوند.برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : سامان عزیزی
يه نكته با مزه در مورد ريشه وازه "برند"!
واژه برند از واژه "BRANDER" كه در زبان اسكانديناوي قديم به معناي داغ كردن يا سوزاندن بود گرفته شده است. (دامداران در قديم و گاهي هم امروزه، براي متمايز كردن حيوانات خود روي آنها مهر داغ! ميزدند)
نقل به مضمون از كتاب"مديريت استراتژيك برند"اثر كوين لين كلر