Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


نکات مهم برای رسیدن به هدف | اصول مهم در هدف گذاری


نکات مهم برای رسیدن به هدف

مطالبی که در این‌جا با عنوان «نکات مهم برای رسیدن به هدف» می‌بینید، یک مطلب نهایی نیست. بلکه صرفاً فهرستی کوتاه و [فعلاً] ناقص از مواردی است که در درس هدف گذاری متمم یا در فایل صوتی هدف گذاری به آن‌ها اشاره شده است.

این فهرست در طول زمان، هر بار که نکته‌ای در درس هدف گذاری یا درس‌های مرتبط با هدف گذاری گفته شود، کامل‌تر خواهد شد و در بلندمدت به راهنمایی برای مرور اصول مهم در هدف گذاری تبدیل می‌شود.

هدف لزوماً برای «رسیدن» نیست

چون عنوان این مطلب «نکات مهم برای رسیدن به هدف» است، لازم است اولین نکته‌ای که به آن اشاره می‌کنیم این باشد که هدف لزوماً برای «رسیدن» نیست.

آن‌چه ما دربارهٔ رسیدن و نرسیدن به هدف می‌خوانیم و می‌شنویم،‌ از اصول هدف گذاری برای کسب و کار اقتباس شده است (درس تفاوت هدف و تارگت).

ما گاهی اوقات هدفهای بزرگی تعیین می‌کنیم که می‌دانیم نمی‌شود به آن‌ها رسید. اما با این کار می‌خواهیم ذهن‌مان به روی آلترناتیوها،‌ گزینه‌ها و سناریوهایی که از چشم‌مان دور مانده باز شود.

در زندگی شخصی هم «بخشی از» سبد اهداف ما می‌تواند از جنس «اجتنابی / avoiding» باشد. یعنی مشخص کنیم «می‌خواهم به وضعیت X نرسم.» اما مشخص نکنیم که چه مقصد دیگری مطلوب‌مان است.

اصلی‌ترین معنای هدف گذاری این است که ما به خودمان یادآوری کنیم وضعیت فعلی «از یک یا چند جهت» برای ما مطلوب نیست و میل داریم آن را تغییر دهیم. به همین علت، بسیاری از روانشناس‌ها ترجیح می‌دهند مباحث هدف گذاری را به اسم «خودتنظیم‌گری» آموزش دهند تا مسئله‌ی نرسیدن یا رسیدن به هدف در حاشیه قرار بگیرد.

آمادهٔ‌ تغییر هدف باشید

حتی در میان اهدافی هم که انتظار دارید دست‌یافتنی باشند، همیشه این احتمال وجود دارد که در مسیر به موانعی برخورد کنید و نتوانید به هدف برسید. همیشه به‌خاطر داشته باشید که دست کشیدن سریع از هدف‌ها لزوماً خوب نیست . اما این هم که بر رسیدن به هدفی که مطمئن شده‌ایم به آن نمی‌رسیم اصرار کنیم، نوعی کله‌شقّی بی‌فایده و پرهزینه است. در این موارد:

  • گاهی لازم است هدف را به‌کلی رها کنیم.
  • گاهی مناسب است هدف‌مان را تعدیل (= ساده‌تر) کنیم.
  • در برخی موارد هم خوب است به سراغ اهداف کلی‌تر و سطح بالاترمان برویم. یعنی از خود بپرسیم: من این هدف را در چارچوب چه هدف بزرگ‌تری تعریف کرده بودم؟ آن هدف بزرگ‌تر را از چه مسیرهای دیگری می‌توانم تعقیب کنم؟

درس سلسله مراتب اهداف به همین بحث می‌پردازد.

اهمیت انعطاف‌پذیر بودن را فراموش نکنید. «هدف» برای این است که در دریای طوفانی روزگار، لنگری باشد و با هر اتفاقی، انرژی و تمرکز و توجه شما به این‌سو و آن‌سو نرود. مراقب باشید با اصرار زیاد بر هدف و سخت‌گیری بر خودتان، با این «لنگر» خود را به «صلیب» نکشید و نابود نکنید.

ارزش های زندگی خود را بشناسید

اگر ارزش‌های زندگی خود را ندانید، احتمال این‌که در تعیین هدف اشتباه کنید، افزایش می‌یابد. یعنی هدفی را انتخاب می‌کنید که بعداً متوجه می‌شوید برایتان جذاب نیست. یا می‌بینید آن‌قدر با هدف‌های دیگرتان تعارض دارد که تصمیم می‌گیرید آن را رها کنید. هر نوع کار، تصمیم یا فعالیتی که به هدف‌گذاری مربوط است، باید با شناخت ارزش‌ها آغاز شود.

موضوع درس ارزش های زندگی همین است.

در انتخاب اهداف، انگیزش درونی را جدی بگیرید

همهٔ ما گاهی کارهایی را با انگیزه بیرونی انجام می‌دهیم (مثلاً با دیدن تابلوی محدودیت سرعت، ترمز می‌کنیم تا جریمه نشویم). اما اگر قرار است هدفی را در بلندمدت دنبال کنیم، بهتر است بر پایهٔ انگیزه درونی باشد (انگیزه درونی چیست؟).

یکی از روش‌های مطمئن برای این که تشخیص دهید یک هدف می‌تواند با نیروی درونی شما همسو شود، تطبیق دادن آن با سه مولفهٔ زیر است:

  • آیا انتخاب این هدف آزادانه بوده و تحقق آن، دامنهٔ اختیار شما را بازتر می‌کند؟
  • آیا حرکت در مسیر این هدف،‌ تسلط شما را بر خودتان و محیط‌تان افزایش می‌دهد؟
  • آیا دستیابی به هدف، پیوند شما را با محیط و اطرافیان افزایش می‌دهد؟

درس نظریه خودتعیین گری به این سه مولفه و موضوعات جنبی آن پرداخته است.

دنبال افراد الهام بخش باشید و از آن‌ها الگو بگیرید

ذهن ما این توانمندی را دارد که تجربه‌های دیگران را ثبت و نگهداری کرده و هنگام هدف گذاری، برنامه ریزی، انتخاب و تغییر رفتار به آن‌ها مراجعه کند؛ بسیار شبیه خاطرات و تجربیات مستقیم خودمان.

افرادی را که کم‌و‌بیش شبیه شما هستند و به هدفی که مد نظر شماست رسیده‌اند، دنبال کنید. درباره‌شان بخوانید و اگر این امکان را دارید، با آن‌ها صحبت کنید.

همین که بدانید کسانی در گذشته مثل شما بوده‌اند و اکنون در این مسیر جلوتر از شما هستند، معمولاً انگیزه‌تان و اعتمادبه‌نفس‌تان برای انتخاب هدف، شوق‌تان برای پیگیری هدف، و پشتکارتان برای مواجهه با موانع بیشتر می‌شود.

در درس‌های یادگیری اجتماعی، معنای اعتماد به نفس و راه های تقویت اعتماد به نفس در این باره حرف زده‌ایم.

با چه کسانی دوست هستید؟

یکی از مهم‌ترین هدف‌هایی که در زندگی خود انتخاب می‌کنید (یا باید بکنید) این است که «من می‌خواهم با چه کسانی و چه نوع افرادی دوست باشم؟». این دوستان، «محیط زندگی» شما را می‌سازند و آگاهانه یا ناآگاهانه بر رفتارها و تصمیم‌های شما تأثیر می‌گذارند.

هدف‌های بسیاری هستند که ممکن بود شما آن‌ها را انتخاب کنید و ممکن بود زندگی‌تان را متحول کنند و ممکن بود دنیایی بهتر و دوست‌داشتنی‌تر برایتان بسازند. اما شما حتی آن‌ها را در حد یک گزینه هم در ذهن خود تصور نکرده‌اید. و شاید اگر دوستان متفاوتی داشتید، آن هدف‌ها در میان گزینه‌هایتان قرار می‌گرفت.

تأثیر دوستان و اطرافیان را در انتخاب هدف نادیده نگیرید.

برای دنبال کردن اهداف به «حمایت دیگران» نیاز دارید

بسیاری از هدف‌ها ذاتاً جمعی هستند (مثلاً هدف‌هایی که در قالب کار تیمی در محیط کار انتخاب می‌کنید). طبیعتاً در این هدف‌ها به هماهنگی با دیگران و حمایت آن‌ها احتیاج دارید.

اما حتی در هدف های زندگی فردی و شخصی‌ترین اهداف‌تان هم معمولاً حمایت دیگران به‌ کارتان می‌‌آید. اطرافیان می‌توانند:

  • در تهیه و تأمین ابزارهای لازم به شما کمک کنند
  • اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار دهند
  • از شما حمایت عاطفی کنند (با شما خوشحال و ناراحت شوند)
  • در مواقعی که نیاز دارید به شما بازخورد دهند و بگویند که پیشرفت‌تان چگونه بوده است

در دنیای روانشناسی، بستهٔ حمایتی چهارگانهٔ بالا را به اسم «حمایت اجتماعی» یا «social support» می‌شناسند. موفق‌ترین افراد در پیگیری و تحقق اهداف و به‌طور کلی در مواجهه با چالش‌های مسیر زندگی، کسانی هستند که در کسب حمایت اجتماعی و حفظ رابطه‌ها و سرمایه‌های اجتماعی‌شان توانمند باشند.

بنابراین مجموعه درس‌های حمایت اجتماعی را مکمل دوره هدف گذاری در نظر بگیرید.

محدودیت در دسترسی به مجموعه‌ درس‌های هدف گذاری

دسترسی کامل به این درس و ۳۶ درس دیگر دربارهٔ هدف گذاری برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. تا کنون ۸۸۷۰ نفر از متممی‌ها مجموعاً ۵۴۴۶ تمرین در درس‌های هدف گذاری ثبت کرده‌اند.

با عضویت ویژهٔ متمم علاوه بر این ۳۶ درس به هزاران درس دیگر از جمله درس‌های زیر دسترسی خواهید داشت:

  کوچینگ  |  مشاوره مدیریت  |  پرسونال برندینگ

  مدیریت زمان  |  انضباط شخصی  |  برنامه ریزی

  مهارت یادگیری  |  استعدادیابی  |  مسیر شغلی

  خودشناسی  |  افزایش عزت نفس |  | تصمیم گیری

  مذاکره  |  کار تیمی  |  گزارش نویسی

  دوره MBA (مطالعهٔ منظم درس‌ها)

ثبت نام    تجربه‌ٔ متممی‌ها

محصول آموزشی مرتبط

دوره صوتی آموزش هدف گذاری (هشت ساعت)

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری هدف گذاری به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه هدف گذاری

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۲ نظر برای نکات مهم برای رسیدن به هدف | اصول مهم در هدف گذاری

  1. مریم زادسر گفت: (عضو ویژه)

    جالب بود که میشه هدف برای نرسیدن گذاشت . برای من میتونه این باشه که تا زمان پیری و کهولت ، سیستم عضلانی و اسکلتی موجود را حفظ کنم و نذارم از این بیشتر افت کنه تا در پیری هم خودم از پس خودم بربیام.

    بعلاوه سیستم مالی درست که در روزهای بازنشستگی و تورم ، روانم نابود نشه

  2. سجاد رحیمی مدیسه گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۵ درس)

    واقعی بودن هدف و تخیلی نبودن، خیلی خیلی اهمیت داره.

    فرض کنید شخصی که هنوز موتور سیکلت از خودش ندارد، هدف خود را خرید مرسدس بنز قرار می‌دهد؛ به احتمال زیاد به آن نمی‌رسد و بعد نتیجه می‌گیرد که این داستان‌های هدف گذاری همه بازی‌های روانشناسی و تجاری هست و چیزی تهش نیست!

    اما اگر همین شخص مثلاً هدفش را قرار دهد که من مبلغ یک موتورسیکلت را به بهای طلای ۱۸عیار تا ۵سال آتی درمی آورم، این هدف گذاری واقعی هست.

    اغلب جاها وقتی شخصی از هدف هایش حرف زده و ازش پرسیدم این‌ها را جایی هم نوشتی، با پاسخ منفی روبرو شدم؛ و هزار و یک توجیه در ننوشتن آن هدف می‌آورند که معلوم است هیچ وقت به آن جدی فکر نمی‌کنند که تعهدی برای خودشان به وجود بیاورند.