Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


خستگی، ملال و دلزدگی در رابطه عاطفی | با نگاهی به مدل خودافزایی


دلزدگی در رابطه عاطفی

روزهای اول رابطه عاطفی روزهای خاص و ویژه‌ای هستند.

احساسات در اوج قرار دارند. تجربه‌های عجیب و بی‌سابقه‌ای داریم. هیجانات چنان شدید و عمیق‌اند که به نظر می‌رسد قرار نیست هرگز فروکش کنند.

حتی اگر از هزار نفر بشنویم که «رابطه‌تان بعداً عادی خواهد شد» و «برای یکدیگر تکراری خواهید شد» باز هم باور نمی‌کنیم. حتی اگر همه چنین تجربه‌ای داشته باشند، ما قرار نیست چنین چیزی را تجربه کنیم. این رابطه، جدی‌تر و عمیق‌تر از آن است که گرفتار روزمرگی و ملال و خستگی و دلزدگی شود.

با این حال، گذر زمان نشان می‌دهد که دلزدگی و ملال، می‌تواند در مسیر بسیاری از رابطه‌ها قرار گیرد. منظور از ملال (Boredom) این نیست که طرفین از هم بدشان می‌آید، یا احساس بدی به هم پیدا می‌کنند، یا با رفتار و گفتارشان یکدیگر را آزار می‌دهند.

منظور از ملال، نوعی بی‌تفاوتی در رابطه است. وقتی که شدت احساسات و هیجانات کم می‌شود. نه شور و شوق و لذتی وجود دارد و نه ناراحتی و نفرت. رابطه از عاطفه خالی می‌شود و همه چیز، رنگ تکرار به خود می‌گیرد (+).

درباره‌ی این خستگی و دلزدگی و ملال، حرف‌های بسیاری گفته شده و نظریه‌های متعددی هم وجود دارد. ساده‌ترین تعبیری که در گفتگوهای روزمره به کار می‌بریم این است که برای هم عادی شده‌ایم.

اما آیا تفسیر و توضیحی دقیق‌تر و کامل‌تر از این عادی شدن وجود دارد؟ آیا راه‌حل یا توصیه‌ای وجود دارد که ما را از تله‌ی خستگی در رابطه نجات دهد؟

در این درس می‌خواهیم کمی در این باره صحبت کنیم.

خودافزایی چیست؟

مدل خودافزایی یا Self-expansion یکی از مدل‌هایی است که برای توصیف و تبیین عملکرد و کارکرد رابطه‌ی عاطفی به کار می‌رود. این مدل می‌تواند کمی به ما کمک کند تا درک بهتری از رابطه‌ی عاطفی داشته باشیم. البته چنان‌که در درس‌های مدل ذهنی و مدلسازی گفته‌ایم، هیچ مدلی کامل نیست و هر مدل می‌تواند جنبه‌ای از جنبه‌های متنوع یک پدیده را برای ما تشریح کند.

بنابراین قرار نیست کل رابطه‌ی عاطفی را با همه‌ی پیچیدگی‌های آن در قالب خودافزایی خلاصه کنیم. اما این مدل می‌تواند یکی از وجوه رابطه‌ی عاطفی را برای ما ترسیم کند (+/+/+/+).

مدل خودافزایی – که ابتدا توسط آرتور آرون و الن آرون مطرح شد – دو فرض اصلی دارد:

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه درس

دسترسی کامل به این درس و ۵۴ درس دیگر دربارهٔ حمایت اجتماعی و رابطه عاطفی برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. تا کنون ۴۳۱۸ نفر از متممی‌ها مجموعاً ۵۳۶۲ تمرین در درس‌های حمایت اجتماعی ثبت کرده‌اند.

با عضویت ویژهٔ متمم علاوه بر این ۵۴ درس به هزاران درس دیگر از جمله درس‌های زیر دسترسی خواهید داشت:

  مدیریت استرس  |  مهارت ارتباطی  |  کوچینگ

  شخصیت شناسی | خودشناسی  |  مدیریت تعارض

  چگونه شاد باشیم | عزت نفس  | هوش هیجانی

  تحلیل رفتار متقابل  |  روانشناسی مثبت گرا  |  حل مسئله

ثبت نام    تجربه‌ٔ متممی‌ها

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری حمایت اجتماعی به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه حمایت اجتماعی

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۳۵ نظر برای خستگی، ملال و دلزدگی در رابطه عاطفی | با نگاهی به مدل خودافزایی

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : سعیده احمدزاده

    چه جالب !

    یادم میاد یه دوستی داشتم که چند سالی از من بزرگتر بود؛ اما با من وارد دانشگاه شد. اون و همسرش تصمیم گرفته بودن که با هم ادامه تحصیل بدن... همسرش بخاطر شرایط شغلی و خانم بخاطر اینکه بتونه هم سطح همسرش باشه (از نظر تحصیلات).. اون زمان که حالا متمم نبود و من شرایط امروز رو نداشتم، همیشه فکر می‌کردم چه کار خوبی می‌کنن که تو خونه با هم می‌شینن درس می‌خونن. موقع امتحانات با هم تا صبح بیدار میمونن و حتی پیگیر درس و دانشگاه همدیگه هستن...

    البته یه روز دوستم خودشم اینو گفت که؛ زندگی ما هیچوقت یکنواخت نیست. تو این چند سال کلی کارها رو با هم انجام دادیم و همیشه دنبال هیجان بودیم. همیشه تنوع داشتیم و بخاطر همین خوشحالیم.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .