Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی هدف گذاری (کلیک کنید)


چای یا قهوه؟ کدام بهتر است؟


سبک زندگ در طرح متمم - چای یا قهوه

شاید شما هم مانند بسیاری از مردم، بارها و بارها اخبار مربوط به فواید و مضرات چای و قهوه را شنیده باشید. انبوهی از تحقیقاتی که در خبرها، هر روز یکی از این دو را مفید و دیگری را مضر اعلام می‌کنند. شاید گزارش زیر بتواند مسئله را شفاف‌تر کند

شاید در نگاه اول به نظر نیاید. اما صحبت و قضاوت در مورد بحث چای و قهوه، اصلاً ساده نیست. بعد از نفت، دومین حجم معاملات جهان به قهوه اختصاص دارد و طبیعی است که با توجه به این ویژگی، حجم زیادی از اخبار و تحقیقات جهت‌دار در رد یا تایید مصرف چای و قهوه، تولید شده باشد.

بر اساس گزارش اکونومیست، در ایران به ازاء هر ۱ فنجان قهوه، ۹ فنجان چای نوشیده می‌شود. این آمار در سطح جهان، ۱ به ۳ است. به عبارت دیگر، در سطح جهان نیز چای سه برابر قهوه طرفدار دارد.

اگر چه تا قرن هجدهم میلادی، مصرف اصلی قهوه‌ی دنیا به «جهان اسلام» مربوط بود و از سوی دیگر، انگلیسی‌ها چای را در حد نوشیدنی ملی مورد توجه قرار می‌دادند و سنت خوردن چای را به همه‌ی مستعمرات خود نیز منتقل کردند، اما بعدها تحولات متعدد در فضای جهان، جغرافیای مصرف چای و قهوه را تا حدودی تغییر داد. گفته می‌شود انتخاب بین چای و قهوه در کشورهای مختلف تا حد زیادی میراثی از عوامل ژئوپلتیک، توسعه‌های مستعمرات در جهان و تغییرات ناشی از روند معاملات بین‌المللی است.

مارتین لوییس جغرافیدان دانشگاه استنفورد،‌ ضمن توجه به برخی از این فاکتورها، توضیح می‌دهد که عجیب نیست که نام هند و چای با هم عجین شده و از سوی دیگر کره جنوبی و فیلیپین که از نظر جغرافیایی در میانه‌ی سرزمین چای خواران قرار گرفته‌اند، بیشتر به قهوه تمایل دارند. این دو کشور در آن ناحیه نزدیک‌ترین رابطه را با آمریکا نیز دارند. نقشه زیر که توسط اکونومیست تهیه شده، توزیع مصرف چای و قهوه را در جهان نشان می‌دهد:

توزیع مصرف چای و قهوه

در مورد مضرات و فواید هر یک از این دو نوشیدنی، گزارش‌های زیادی ارائه شده. از اثر مثبت قهوه در افزایش توانایی یادآوری تا کاهش احتمال سرطان سینه در خانم‌ها در اثر مصرف چای و از اینکه وقتی شیر به چای اضافه می‌کنی بسیاری از مزایای آن در مقابله با سرطان از بین می‌رود. از دوستی قهوه با کبد و دوستی چای با قلب. از ضرر‌های کافئین که در هر دو هست. از فلورایدی که در چای هست و به همین دلیل آسیب احتمالی قهوه برای دندان‌ها ممکن است بیشتر باشد.

اما با توجه به تمام توضیحاتی که در بالا در مورد پیچیدگی ماجرای چای و قهوه داده شد، شاید گزارش سلامت هاروارد جمع‌بندی مناسبی باشد:

توصیه برای نوشیدنی‌های روزانهاگر قرار است سهم نوشیدنی‌هایمان را در روز مدیریت کنیم، نخستین مایعی که توصیه می‌شود آب است. مناسب است که نیمی از مصرف مایعات روزمره‌ی ما آب باشد. اگر چه میزان دقیقی نمی توان گفت اما بین ۱۱ تا ۱۵ لیوان در روز مورد توصیه قرار می‌گیرد (۱۱ برای زنان و ۱۵ برای مردان).

بعد از آب، سالمترین نوشیدنی، چای و قهوه هستند که آنتی اکسیدان آنها و سایر محتویاتشان می تواند برای انسان مفید باشد. سه تا چهار فنجان چای و قهوه در طول روز مناسب خواهد بود. چای سبز مفیدتر است و قهوه هم می‌تواند مانع بروز دیابت نوع دو شود. تحقیقات بیشتری لازم است تا در مورد اثرات چای و قهوه بتوان نظر علمی داد اما مشخصاً افزودن خامه، شکر و طعم‌دهنده‌ها می‌تواند چای و قهوه را از یک نوشیدنی «سالم» به یک نوشیدنی «نه چندان سالم» تغییر دهد. در مورد زنان باردار مصرف بیش از یک فنجان نوشیدنی کافئین دار (چای یا قهوه) در روز، توصیه نمی‌شود.

سومین گزینه شیر کم چرب است که می تواند منبع کلسیم و ویتامین D باشد. البته حتی مصرف زیاد شیر کم چرب هم می‌تواند مضر باشد. به همین دلیل جدای از کودکان که شیر برای آنها بسیار مفید است برای افراد بالغ توصیه می‌شود مصرف شیر و مواد لبنی را به یک یا دو لیوان در روز محدود کنند. البته به شرطی که از سایر منابع، کلسیم بیشتر مورد نیاز بدن را تامین کنند.

گزارش دانشگاه هاروارد جزییات بسیار کامل‌تری را نیز ارائه کرده است.

پیشنهاد عضویت در متمم

دوست عزیز.

شما با عضویت رایگان به عنوان کاربر آزاد متمم (صرفاً با تعیین نام کاربری و کلمه‌ی عبور) می‌توانید به حدود نیمی از چند هزار درس متمم دسترسی داشته باشید.

همچنین در صورت تمایل، با پرداخت هزینه عضویت، به همه‌ی درس‌های متمم دسترسی خواهید داشت. فهرست برخی از درس‌های مختص کاربران ویژه متمم را نیز می‌توانید در اینجا ببینید:

 فهرست درس‌های مختص کاربران ویژه متمم

از میان درس‌هایی که در فهرست بالا آمده است، درس‌های زیر از جمله پرطرفدارترین‌ موضوعات هستند:

دوره MBA  |  مذاکره  |  کوچینگ  |  توسعه فردی

فنون مذاکره  |  تصمیم گیری  |  مشاوره مدیریت

تحلیل رفتار متقابل  |  تسلط کلامی  |  افزایش عزت نفس

چگونه شاد باشیم  |  هوش هیجانی  |  رابطه عاطفی

خودشناسی  |  شخصیت شناسی  |  پرورش کودکان هوشمندتر

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

      شما تاکنون در این بحث مشارکت نداشته‌اید.  

     تعدادی از دوستان علاقه‌مند به این مطلب:    هدیه ، شیرین ، زهرا سادات میرشفیع ، علی مسعودی ، زهراقاسمی

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری سبک زندگی من به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه سبک زندگی من
 

برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)

متمم چیست و چه می‌کند؟ (+ دانلود فایل PDF معرفی متمم)
چه درس‌هایی در متمم ارائه می‌شوند؟
هزینه ثبت‌نام در متمم چقدر است؟
آیا در متمم فایل‌های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

۱۲۳ نظر برای چای یا قهوه؟ کدام بهتر است؟

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : سامان عزیزی

    سلام.وقت بخير
    من يه شركت بازرگاني و پخش دارم كه تو زمينه فرآورده ها و گياهان دارويي فعاليت ميكنيم و به واسطه همين كار ارتباطات گسترده اي با فعالان و متخصصين طب سنتي داريم.اين مقدمه رو گفتم چون ميخوام توصيه هايي كه از يكي از اساتيد برجسته طب سنتي در مورد دم كردن و نوشيدن چاي دارم رو اينجا براتون بگم و اميدوارم براي همه مفيد باشه.
    چاي، خوب است امّا به چند شرط
    1ـ ابتدا، 20 ثانيه در آب‌چوش بماند و اين رنگابه را دور بريزيد.(يعني چاي را 20 ثانيه با آب جوش بشوييم و آب آنرا دور بريزيم)
    2ـ سپس مجدداً آب‌جوش ريخته، 3 تا 4 دقيقه صبر كنيد تا دم بكشد.
    3ـ نهايتاً ظرف 15 دقيقه، مصرف شود؛ چراكه بعد از آن، سم آزاد مي‌كند (حتّي در فلاسك پر و دربسته).
    4ـ بهترين چاي، چاي كم‌عطر، و مواردي است كه دير، رنگ پس دهد.
    5 ـ چاي سبز از هر لحاظ بهتر است؛ اما بايد سريع مصرف شود.
    6ـ گهگاه از گياهان معطّر مانند مرزه، ميخك،هل، دارچين و... به جاي چاي يا با چاي استفاده كنيد.
    7ـ نبايد چاي ـ زياد ـ پررنگ باشد.
    8 ـ ناشتا، و تا 2 ساعت بعد از غذا چاي مصرف نكنيد.
    9ـ بعد از مصرف چاي تا يك ساعت نخوابيد تا معده، ضعيف نگردد.
    10ـ چاي داغ و هر نوع موادّ داغ، زيانهاي گوناگون مي‌رساند.
    11ـ به جاي قند مصنوعي و زيانبار، از توت، كشمش، و شيريني‌ها و موادّ طبيعي استفاده شود.
    12ـ بهتر است بيش از 3 ليوان چاي كم‌رنگ در روز مصرف نشود (خصوصاً درافرادي كه به تنبلي معده مبتلا هستند).
    13ـ بعد از مصرف چاي هم، دهان را با آب گرم بشوييد تا مواد قندي، تركيب بزاق را به هم نزند و لثه‌ها را تخريب نكند.
    سامان عزيزي(به نقل از حكيم حسيني-متخصص طب سنتي و گياه درماني)

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .