Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی هدف گذاری (کلیک کنید)


نزدیک بینی بازاریابی | مقاله‌ای درباره‌ی تفاوت بازاریابی و فروش


اهداف و انتظارات آموزشی متمم در این درس
کد درس: ۱۰۹۶۴۹

درباره‌ی تفاوت بازاریابی و فروش به اندازه‌ی کافی صحبت شده است و همه‌ی ما، روایت‌های متنوعی در این زمینه خوانده و شنیده‌ایم.

ما هم در متمم، در درس تفاوت ویزیتور و بازاریاب (از سلسله بحث‌های آموزش فروش) به این بحث پرداخته‌ایم.

اما یکی از مقالاتی که نقش مهمی در پررنگ کردن تفاوت بازاریابی و فروش داشته، مقاله‌ی نزدیک بینی بازاریابی نوشته‌ی تئودور لویت است که یک مقاله‌ی مدیریتی کلاسیک محسوب می‌شود.

این مقاله علاوه بر تعریف مفهوم بازاریابی و فروش، به نکات مهم دیگری هم اشاره کرده که امروزه در استراتژی و بازاریابی، به موضوعاتی کلیدی تبدیل شده‌اند. از جمله این‌که به شیوه‌ی تعریف صنعت پرداخته است.

درس حاضر به مرور این مقاله اختصاص یافته و می‌توان آن را مکمل معرفی تئودور لویت و نیز درس تفاوت صنعت و بازار در نظر بگیرید.

تفاوت بازاریابی و فروش - نزدیک بینی بازاریابی

مقاله نزدیک بینی بازاریابی یا Marketing Myopia برای نخستین بار در سال ۱۹۶۰ در مجله کسب و کار هاروارد (HBR) منتشر شد. اما استقبال از آن در حدی زیاد بود که بعدها هم به بهانه‌های مختلف در نسخه‌ی مکتوب HBR و در وب‌سایت این نشریه، بازنشر شد.

از جمله‌ی این بازنشرها می‌توان به مقاله نزدیک بینی بازاریابی در سال ۱۹۷۵ اشاره کرد که در صفحات پایانی آن، تئودور لویت، به بررسی آثار نشر این مقاله در جامعه‌ی علمی و میان مدیران، و هم‌چنین سوء برداشت‌های ایجاد شده در اثر این مقاله پرداخت است.

Marketing Myopia (PDF file)

جالب این‌جاست که حتی اگر مقاله‌ی نزدیک بینی بازاریابی را نخوانده باشید، هم‌چنان امکان دارد مثال‌ها، دغدغه‌ها و نکات مطرح شده در آن را به بهانه‌های مختلف در درس‌ها و سخنرانی‌های مدیریتی، دیده و شنیده باشید.

این خود یکی از نشانه‌های تأثیرگذاری این مقاله محسوب می‌شود.

در ادامه برخی از نکات مهم مطرح شده در این مقاله را به صورت مختصر و فهرست‌وار مرور می‌کنیم.

تفاوت بازاریابی و فروش - مقاله نزدیک بینی بازاریابی - تئودور لویت

رشد صنعت‌ها چگونه متوقف می‌شود؟

یکی از رایج‌ترین توضیحاتی که برای توقف یا کند شدن رشد یک صنعت مطرح می‌شود، ظهور صنایع رقیب است. صنایعی که به تدریج مشتریان یک صنعت را می‌رُبایند و به قلمرو خود می‌کشانند.

نخستین کاری که تئودور لویت در مقاله‌‌ی خود انجام می‌دهد، به چالش کشیدن این دیدگاه است.

لویت توضیح می‌دهد که:

مشتریان شما ربوده نمی‌شوند و هیچ صنعتی آن‌ها را از شما نمی‌گیرد. 

اتفاقی که در عمل می‌افتد این است که شما آن‌ها را رها کرده و به نیازهایشان توجه نمی‌کنید. شما آن‌قدر بر روی محصول خود متمرکز می‌شوید که مشتری در نهایت، می‌بیند نیازش تأمین نمی‌شود و ناگزیر، به سراغ دیگران می‌رود.

محدودیت در دسترسی کامل به این درس

دوست عزیز. مطالعه مجموعه درس‌های مدیریت بازاریابی، صرفاً برای کسانی امکان پذیر است که از هر دو ویژگی زیر برخوردار باشند:

به همین علت  در حال حاضر صرفاً‌ بخش کوچکی از این درس برای شما نمایش داده می‌شود. 

البته اگر کاربر ویژه متمم باشید، به درس‌های بسیار بیشتری دسترسی پیدا می‌کنید که فهرست آن‌ها را می‌توانید در این‌جا ببینید:

 فهرست درس‌های مختص کاربران ویژه متمم

البته از میان درس‌ها و مطالب مطرح شده، ما فکر می‌کنیم شاید بهتر باشد درس‌های دوره مدیریت کسب و کار (MBA) متمم را به شکل منظم بخوانید؛ یا لااقل ابتدا مطالعه‌ی مباحث زیر را در اولویت قرار دهید:

  تفکر سیستمی

  دیجیتال مارکتینگ

  ارزش آفرینی

  تصمیم گیری

تفاوت فروش و بازاریابی در چیست؟

بعد از همه‌ی این توضیحات، لویت به همان نکته‌ای می‌رسد که ما آن‌ را بارها شنیده‌ایم.

لویت توضیح می‌دهد که وقتی شرکت‌ها مشکل نزدیک‌بینی بازاریابی پیدا می‌کنند، فقط کف دستِ خودشان را می‌بینند. آن‌ها فکر می‌کنند که الان چه چیزی در دست ماست و چگونه می‌توانیم آن را بهتر بفروشیم؟

در واقع فروش در این‌ وضعیت به جای بازاریابی مورد توجه قرار می‌گیرد.

چنین شرکت‌هایی حتی اگر دپارتمان‌های بازاریابی داشته باشند، به جای فعالیت اصلیِ بازاریابی (یعنی شناخت بازار و نیازهای آن) در عمل گرفتار فرایند فروش می‌شوند.

ادای دین به پیتر دراکر

لویت هرگز ادعا نمی‌کند همه‌ی این حرف‌ها را برای نخستین بار خودش مطرح کرده است.

او تأکید دارد که شاید شکل بیان و شیوه‌ی مثال‌ها،‌ باعث شده که مقاله‌ی او تا این حد مورد توجه قرار بگیرد.

او توضیح می‌دهد که بخش مهمی از این دیدگاه را مدیون پیتر دراکر است. چون دراکر، کسب و کار را کاملاً حول محور مشتری و نه محصول تعریف می‌کند. دراکر در تعریف کسب و کار می‌گوید: پیدا کردن مشتری و حفظ آن. همین و دیگر هیچ.

تمرین و مشارکت در بحث

چه مثال‌های دیگری از نزدیک بینی بازاریابی در ذهن دارید و تجربه کرده‌اید؟

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مدیریت بازاریابی به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه مدیریت بازاریابی

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۱۹ نظر برای نزدیک بینی بازاریابی | مقاله‌ای درباره‌ی تفاوت بازاریابی و فروش

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : علیرضا داداشی

    سلام.

    موضوع: جابجایی مسافران یا صنعت حمل و نقل درون شهری؟

    روزی در شهر تهران چند هزار دستگاه تاکسی مشغول جابجایی مسافران بودند. وقتی (در دهه ی 60) عده ای با داشتن دغدغه ی تامین معاش با خودروی شخصی به امر جابجایی مسافر مشغول شدند، تبدیل شدند به منبع نگرانی رانندگان تاکسی که اینها نان ما را خواهند برید. کار به جایی رسید که با درخواست سازمان تاکسیرانی پلیس وارد عمل شد و شخصی های مسافرکش را جریمه و یا متوقف می کرد.

    حالا، سالها گذشته و ترکیب سیستم جابجایی مسافر در تهران شامل تاکسی، خودروی شخصی، موتورسیکلت، آژانس ها، مترو و تاکسی های اینترنتی است. همه شان هم در حال انفجار هستند و گاه باید مدتها منتظر بمانیم که وسیله گیرمان بیاید.

    شاید تاکسی دارها و سازمان تاکسی رانی آن سالها به دلایل بسته بودن فضا نمی توانستند به تغییر نگاه از جابجایی مسافر به صنعت حمل و نقل درون شهری فکر کنند ولی تا همین اواخر هم به این موضوع نپرداختند و این باعث شد تاکسی های اینترنتی با لحاظ این نوع نگاه، خدماتی متفاوت و گسترده تر ارائه کنند و با مجموع ویژگی هایی که می دانیم، به گزینه اول بخش قابل توجهی از جامعه تبدیل شوند.

    برقرار باشید.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .